Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ke pokazam eve eden primer

Jas sum prvo dete na moite, imam i edna pomala sestra. Se rodiv vo 9ti mesec, zdravo zensko dete, prava, bez nikakvi problemi. So mene a i veruvam kako i poveketo roditeli sto se so prvoto dete, bea mnogu mnogu strogi. Ne smeev da vriskam, da piskam, kade toa, odma ke ke rasamaraa. Kamoli taka da se ponasam so postari na ulica, da gi mavam so kamenja, da gi prskam ili kako slucajot so Anon, da vodam inat. Si go dobivav koga ke napravev nesto nedolicno i vise ne mi teknuvase na toa.

Sestra mi se rodi po nekoe vreme, no se rodi vo 7mi mesec so nekoi problemi no gi nadmina i ne bese strasno potoa. No moite (vklucuvajki gi i baba mi i dedo mi) so nea se odnesuvaa mnogu porazlicno. Dozvoleno i bese sto saka da pravi i koga saka da pravi, nikoj nikogas ne i prerekuvase nisto, samo radi toa sto neli, bila pomala i rano se rodila itn. E sega toa dopustanje na moite tri pati im se vrati od sestra mi.

Sestra mi denes ti e covek koj znae da se izdere kako neandrtalec po ulica, vo trgovski, w/e, zatoa sto kako mala nikoj ne i kazal deka derenje na javni mesta ne e kulturno. Ne znae sto e toa odenje po prodavnica, da i kazes da napravi nesto prviot odgovor ti e nejkam, ako go povtoris prasanjeto vtoriot odgovor i e ne zamaraj... si jade sto saka i koga saka bez razlika dali kupenoto u frizider e za gosti sto ke dojdat, nejze bas i e gajle. Si zema pari od moite bez da znaat kolku saka i koga saka i ne kazuva, vika ne sum dolzna jas nikomu nisto da kazuvam:facepalm:

Vo prevod, sestra mi e pretvorena vo ovie ligusive od deca sto se setaat denes po ulici i ne trpat nikakvi avtoriteti. Zatoa, ne veruvam deka e toa nekoj gen. Poradi takov gen, deteto moze da bide samo potemperamentno, ama ako bide pravilno vospitano, nema da go pokazuva toj temperament togas, tuku ke go prenasoci na drugi aktivnosti, kako na primer, sport.

Чекај сега, ти за тебе или мојот пример домашен го кажа ?! Скоро иста ситуација дома :) Со мала промена, по некое чудо посмирена е оваа дома сега :D

Ne krade be peer, dozvoleno i e. Sfakas? Koga si i dozvoluval ko mala, kasno e ko pogolema da i branis. Ubavo vikase klasniot moj vo sredno, vo zivotot se najvazni prvite 7 godini. I taka si e.
Паметен професор.До 7 години си отприлика дома, после 7 си во раце на образованието и околината ти е поголем родител од правите родители.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
А ако мава со камења, баш како случајот, ако се немирни, се гибаат, што да не треба да им купам сладоле дека ти се деца тебе?? Има да ги ишамарам секако, безразлика кои деца се, ти ако не си ги удрила и ако се бељаџии тогаш некој друг ќе ги удри, не се кревајте до небо, дома ти се кокичиња а надвор може ѓаволчиња, и секако гледај како растат и тргај ги совреме од лошото, затоа што како што кажав погоре ако не ти некој друг ќе ги зашамари ;)

Најглуп муабет е тој "Јас ги немам удрено моите деца па ти ке ги удриш" и шо е то??? демек тебе дома ако ти кршат, викаат ти само ќе ги предупредиш, на улица ако го прават истото милиш некој друг истата твоја постапка ке ја повтори?? - НЕ!!! Секакви луѓе има. Ако ти не броиш до 3 некој не ни почнува да брои, од будалиот има побудала...
Пробај да удриш мое дете, па ќе видиш од кај изгрева сонце :) Ептен сум озбилна ич не се зафркавам! Моите деца се воспитани, никој не е перфектен ама досега ме немаат посрамотено. Е сега ако некогаш мавне во игра топка па ти скрши прозор, и ти излезеш му мавнеш шамар, шамарот низ гз ќе ти излезе. И со таа постапка баш ме интересира кое е твоето воспитување?
Сите сме биле деца и сме правеле пакости, тој што не правел му фали нешто. Знам и свесна сум дека денешната младина е јако покварена, лигава, несовесна...тоа го велеа и моите во време кога јас бев дете, ќе го велат и нашите деца за нивните деца итн...
Сепак никој ама баш НИКОЈ нема право да го удри моето дете, нит професор, нит баба нит дедо, а на последната дупка од кавалот е комшијата! За него се одговорни родителите, ако ти направил беља ке ги казниш родителите си има закони и надзакони, е кога нив ќе ги заболи тогаш малку подруго ќе гледаат на тоа дали нивното дете ќе мавне пак топка. Ако го ишамариш ќе ти направи поголема беља верувај, и пак ке му мавнеш шамар и пак ќе ти напакости итн, се додека убаво не се среди тој конфликт :)
Сепак мислам дека повеќето галамџии и „тепачи„ кои се фалат по постовите со шамари се и самите уште деца. Почекајте коа ќе одимате деца, па коа некој комшија ќе му мавне сочен шамар, тогаш ако сум здрава и жива ќе подискутираме :) Вака маваме само во празно.

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Пробај да удриш мое дете, па ќе видиш од кај изгрева сонце :) Ептен сум озбилна ич не се зафркавам! Моите деца се воспитани, никој не е перфектен ама досега ме немаат посрамотено. Е сега ако некогаш мавне во игра топка па ти скрши прозор, и ти излезеш му мавнеш шамар, шамарот низ гз ќе ти излезе. И со таа постапка баш ме интересира кое е твоето воспитување?
Сите сме биле деца и сме правеле пакости, тој што не правел му фали нешто. Знам и свесна сум дека денешната младина е јако покварена, лигава, несовесна...тоа го велеа и моите во време кога јас бев дете, ќе го велат и нашите деца за нивните деца итн...
Сепак никој ама баш НИКОЈ нема право да го удри моето дете, нит професор, нит баба нит дедо, а на последната дупка од кавалот е комшијата! За него се одговорни родителите, ако ти направил беља ке ги казниш родителите си има закони и надзакони, е кога нив ќе ги заболи тогаш малку подруго ќе гледаат на тоа дали нивното дете ќе мавне пак топка. Ако го ишамариш ќе ти направи поголема беља верувај, и пак ке му мавнеш шамар и пак ќе ти напакости итн, се додека убаво не се среди тој конфликт :)
Сепак мислам дека повеќето галамџии и „тепачи„ кои се фалат по постовите со шамари се и самите уште деца. Почекајте коа ќе одимате деца, па коа некој комшија ќе му мавне сочен шамар, тогаш ако сум здрава и жива ќе подискутираме :) Вака маваме само во празно.
Значи не сфакај ништо лично, случајно шетајќи низ темите ова го прочитав и ме асоцираше на Скопјаништата лигушите (не дека и у другите градови не се,таму се со лиценца) Доколку се случи нешто такво како погоре - скршил прозор или слично, го кажеш на родителот да превземе околу истото да го казни или удри без разлика негово си е што ќе прае, најинтересно е што само го смирува и го гали разгалува демек мало е не разбира и како растат нема потреба од казни - такви санкции и лека полека го достигнуваат денешното ниво :)

Чисто исфрустриран од Лигуши кои 7 дена брчеа Брат бе пер на одмор - ништо лично, фала :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Значи не сфакај ништо лично, случајно шетајќи низ темите ова го прочитав и ме асоцираше на Скопјаништата лигушите (не дека и у другите градови не се,таму се со лиценца) Доколку се случи нешто такво како погоре - скршил прозор или слично, го кажеш на родителот да превземе околу истото да го казни или удри без разлика негово си е што ќе прае, најинтересно е што само го смирува и го гали разгалува демек мало е не разбира и како растат нема потреба од казни - такви санкции и лека полека го достигнуваат денешното ниво :)

Чисто исфрустриран од Лигуши кои 7 дена брчеа Брат бе пер на одмор - ништо лично, фала :)
Нц нц, кога ќе му тропнеш по џебот друго ќе биде, верувај таму најмногу боли :) Ни шамарот не е толку болен колку тропнувањето по џеб :) Шо ке постигнам ако некое дете ми ја огреба колата и му мавнам шамар? Утре друга ќе изгреба, а и плус мојата си останала огребана а немам надоместок за штетата... Не си го научил детето дека тоа не е добро, плати за тоа. Он дома нека го мава пакосникот, негов проблем а не мој.

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Нц нц, кога ќе му тропнеш по џебот друго ќе биде, верувај таму најмногу боли :) Ни шамарот не е толку болен колку тропнувањето по џеб :) Шо ке постигнам ако некое дете ми ја огреба колата и му мавнам шамар? Утре друга ќе изгреба, а и плус мојата си останала огребана а немам надоместок за штетата... Не си го научил детето дека тоа не е добро, плати за тоа. Он дома нека го мава пакосникот, негов проблем а не мој.
Затоа се учи до дека е теле, а не .. :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Затоа се учи до дека е теле, а не .. :)
Човек се учи дур е жив :) Нормално дека треба воспитувањето уште од мали нозе да му се даде, но и покасно не е касно :)

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
Јас работам во образование
Има култура а има богами и војна. Мн деца немаат елементарно воспитание, родителите ....дебетер.... некад без коментар....
Еден ми претеше ако не го пуштам во јуни ке ми ги дупне гумите..... Поголем проблем имав со родителите негови кои пуштија врски преку 100 луѓе, цело лето ми ѕвони телефон за него.
А едни други родители доаѓаа со збориви УДРИ ГО, ТЕПАЈ ГО,,,,, како бе ја да ви го тепам детето....така било научено

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Добро БРУС ЛИ, и сеа твоето дете е најпалаво, и секој ден прави бељи, и слободно не ме интересира кој си или која си, излегувам го ишамарам и ми идеш ти да ми кажеш каде е сонце?? така?? ти ме удираш прва, јас ке ти вратам со 3дупло од твојата мера, НО во самодбрана оти ти ме удри прва, ти си најоштетена во случајов, сонциња барај на други места да наоѓаш, затоа ти велам од будала има побудала ;)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 03:08 ---
Човек се учи дур е жив :) Нормално дека треба воспитувањето уште од мали нозе да му се даде, но и покасно не е касно :)
Се гледа дека никаква појма немаш од оваа работа, те замолувам слободно напушти тема, оти се резилиш овде, правејќи се некоја wannabe Мајка Тереза, Џејсон Статам и останати. Со твојот метод ти си замислуваш дека сите деца од раѓање се најмирни тоа е твоја замисла, не си ти крива, ти немаш видено други затоа,

ПОКАСНО НЕ БИЛО КАСНО!!!

Ти ако успееш да одвикнеш некое бесно шанкуре од 23-24 години да речеме е наркоман, бељаџија, кради од дома, ти иде во 4 саат наутро те тепа и ти бара пари, кради од секаде, секој ден проблеми со Полиција, проблеми со роднини...ти нема да можеш да го одвикнеш да те вика Мама од "МОРИ ГЛУПА", "МОРИ КРАВО"...не пак да го доведеш во ред....ај жити се излези од тема.
--- надополнето: 27 јули 2012 во 03:12 ---
Абе дечко, сфакаш ли ти дека не е дозволено да се тепаш? Сфаќаш ли дека постојат закони? Тие твои алфи и цајкани направиле кривично дело, разбираш ли? Или, муабетов е - ако може полиција, можам и ја?
Разговор е најдобро средство за ставање во ред ( за деца) А на тие родители што ќе ми кажат дека не им успева да си ги смират децата со разговор, јбг, они потфрлиле и сеа ради нивна грешка - детето ќе јаде ќутек.
--- надополнето: 26 јули 2012 во 14:14 ---
Како Алфите направи кривично дело а не се казнети?? Па дали Постојат закони - и сама тоа го напиша!! Оти тогаш не се казнуваат?

Ќотекот во општеството е најдобриот начин да се стави еден или многумина во ред, тоа не е само овде, тоа е и секаде, ете Америка во блиско минато партали беа правени луѓето што протестираа, не се бираа жени или мажи, само се маваше.....и нормално беа ставени во ред, до душа ако дојдеше можи некој и им речеше "Немојте народе ве молам Аман немојта, вие сте добри убави - милина" - можеби ќе го манеа од кур...:cautious:

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Најголема вина иде кај родителите...што има едно дете на братучед ми братучед,3 години има,абе мислам дека ѓаволот го пратило тоа е бог да чува..сега последен пат за полуматура на братучед ми собрани сите и сеа кога доаѓаат они(детенцево и неговите) се што може да дофати се крие:tapp:..ја идам гледам све раздигано све тргнато и ја прашувам тетка ми викам WTF? - па Коки ќе дојде да тргнеме и ајде добро викам...........и после седиме у соба и ја си земав кикирики у тањирче мало..ми ги зема кикириките и ми ги истури на сред тепих и се смее она злобно..после дур усисаваше тетка ми тоа љушпите за пола секунда се вртам гледам помадата ја отворил и на тепих мачка мачка...ја му викам што праиш бе и тој уште толку..мајка му и татко му мува не ги лази..само што напраи бе сине немој така..и бек ту нормал...ИМА УШТЕ..дур се собираше помадата ја забораив чашата на биро..улетување на сред биро ја истури..среќа лаптопот не го фати...леле коа ми зовре да го зашамарам:mad:..ама ајде..после ги влече чаршавите од кревет..му викам немој он за инат влече влече ги растура ја фаќање за рака го плескам и почнува да плаче..мене ми падна незгодно сеа кој ќе се оправа ама кој будала ќе ти трпи таква ТИРАНИЈА дома да ти се дешава..и ништо овие мајка му и татко му се намуртија малце и ајде..а после тетка ми ми кажа дека дедо му на детенцево еднаш го зашамарал и овие се налутиле не иделе кај нив некое време(мајка му и татко му) се вреѓале жити мајка..каков ќутек сум јадел ја затоа ко бубаче сум бил а не ова родено па пуштено што се вика:mad:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Секаде а тоа е 90% каде што се мешаат дедовци и баби,децата/внуците се распрдени.
Богами големо влијание има и насилството кое се прикажува по теливизиите.

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
Строг татко му е мајката.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Јас само можам да те посоветувам дека грешиш, за понатака ти сама си знаеш.
А грешиш во минимум две работи.
Првата е дека од зборање грбот не боли или што би рекле ветер дупка не полни. Но истото во комбинација со некоја друга воспитноедукативна мерка делува многу стимулативно кај детскиот мозок. И не се секирај нити ке набие комплески нити ке мрази некого посебно не тебе.
Втората работа за коа грешиш е се ставаш во позиција на дете или детето го ставаш во позиција на твоја возраст и очекуваш дека ако ти така би реагирала на зборување дека по автоматизам и тоа така ке реагира. Не нема така да реагира од многу проста причина што тоа е дете, и него логиката и начинот на размилсување им е многу поинаков од на возрасен човек. Па тоа уште верува дека дедо мраз носи поклони низ оџак а ти очекуваш дека ке те свати со зборање дека направило нешто грешно.И очекуваш дека ке запамти или ке свати зошто е тоа грешно. Немој да бидеш толку наивна.
Ете врати се во минатото , посегни до најраните мемории од кога можеш да се сетиш. И размисли колку тогашните сваќања на работите сега ти личат глупо и детски. Е така ке те свати детето кога му зборуваш како на возрасен.
Фала на совет, али не би размислувала во тој правец, од проста причина што сум сигурна во тоа што го зборам.
Кажете што сакате, ипак си стои фактот дека ќотек применуваат мрзливи родители, оние на кои им е тешко да одвојат време и простор за сопственото дете. Под парола - дете е тоа, не сфаќа што му збориш, се оправдува шамарот. Под парола - и мене ме шамараа ко мал, се оправдува клоцата. Под парола - иако ме шамараа, мене денес ништо не ми фали, пропуштате да приметите колку уствари фали. Овде се зборува за „воспитување“ на туѓи деца,ај шо се зборува него и се оправдува. Наоѓате темпераментно дете кое прави бељи и прво што се презема е шамар. Зошто никој не помисли дека тоа дете може има некаков проблем што го манифестира преку такво однесување? Затоа што не ви е гајле, не е ваше да го оправате, ваше е да му ја врзете една.
Тоа што ја се ставам во позиција на детето не е грешка, вештина е. За тоа учев. Како да разговараш со дете на начин на кој ќе те разбере. Немам намера ја на детето да му го цитирам Ниче и не очекувам да ја сфати смислата на постоењето, религијата и моралот од тие мои цитати. Детското верување во Дедо Мраз би требало да ти ја постави границата за интезитетот на тој разговор.
Непријателска и насилна околина нити била, нити ќе биде здрава околина за правилен развој на едно дете. А тоа е само во рамките на семејството. Ако дозволиме истата да се прошири и на комшии, роднини, воспитачки, наставнички сме заебале работа.
--- надополнето: 27 јули 2012 во 10:33 ---
Како Алфите направи кривично дело а не се казнети?? Па дали Постојат закони - и сама тоа го напиша!! Оти тогаш не се казнуваат?

Ќотекот во општеството е најдобриот начин да се стави еден или многумина во ред, тоа не е само овде, тоа е и секаде, ете Америка во блиско минато партали беа правени луѓето што протестираа, не се бираа жени или мажи, само се маваше.....и нормално беа ставени во ред, до душа ако дојдеше можи некој и им речеше "Немојте народе ве молам Аман немојта, вие сте добри убави - милина" - можеби ќе го манеа од кур...:cautious:
Ти се правиш будала со муабетов за алфите? Треба да ти објаснувам што значи постоење на закони, што значи кршење на закони и што значи избегнување казни ради Х фактори?

Ако по тебе е најдобар начин - тепај си ги децата, тепај ги и децата на комшиите.
Само се надевам дека некој разумен ќе се најде во твоја близина, за да те пријави и да ти биде одземено родителското право. А кога тоа ќе се случи, оди кај твоите родители и објасни им колку убаво те научиле, колку е ќотекот излезен од рајот, колку е практичен, потребен, дури и неопходен. После дојди овде на форумов и тука истото објасни го. Три пати УРА за ќотекот!!!

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Ако се поставиш како другар со детето тоа ќе те доживее како таков секогаш и секаде и ќе ти возврати на "другарството". Еден од елементите на родителството треба да биде другарство, но не и односот кон детето во целост да биде врз основа на другарување пошто во тој случај авторитетот на родителот одлетува во воздух и како резултат имаш деца кои не знаат да сопрат пред нешто што не е дозволено, ниту дома, ниту на улица. Другарот за другар, родителот за родител.
Тој има обврска детето кое го створил да го изгради во општествено прифатлива и недеструктивна личност, на начин кој е најприфатлив согласно карактерот на детето.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Во мое време имаше еден мал насилник од 10-11 години кој ги малтретираше и тепаше сите помали деца што врвеа по улица, гребеше коли и никој не смееше да го чепни од причина што татко му беше познат полицаец и на комшиите им беше малку страв да се закачкаат со него.
Пријавуваа во полиции, одеа кај нив дома да се расправаат и стално одговорот беше..тоа е деца се, утре ќе се смират пак и ќе си играат заедно.
Престана да ги малтретира децата кога еден ден добро го замесија некои братучеди поголеми од него од еден друго дете кое секој ден го малтретираше.
Кога викам го замесија тоа значи дека го врзале за дрво, и го шлакале 20 часа со шамари, го терале да му бацува нозе, се додека не почнал да колабрира.
Од тогаш истиот не чепна ниту едно дете од улицата, татко му почна да пишти како змија по маалото, но комшииве му рекле дека се деца и ќе си играат утре заедно.

Ме интересира како ќе изреагирааш ако некој таков насилник го малтретира константно твоето дете, па макар и вербално?
Сигурно нема да го пикнат во затвор за вербално насилство и еден шамар. Ниту пак верувам до некој таков ќе допрат пораки од Семе Синапово.

Kajgana Shop

На врв Bottom