Рудници и
ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
- Член од
- 9 декември 2009
- Мислења
- 12.162
- Поени од реакции
- 18.203
Ke pokazam eve eden primer
Jas sum prvo dete na moite, imam i edna pomala sestra. Se rodiv vo 9ti mesec, zdravo zensko dete, prava, bez nikakvi problemi. So mene a i veruvam kako i poveketo roditeli sto se so prvoto dete, bea mnogu mnogu strogi. Ne smeev da vriskam, da piskam, kade toa, odma ke ke rasamaraa. Kamoli taka da se ponasam so postari na ulica, da gi mavam so kamenja, da gi prskam ili kako slucajot so Anon, da vodam inat. Si go dobivav koga ke napravev nesto nedolicno i vise ne mi teknuvase na toa.
Sestra mi se rodi po nekoe vreme, no se rodi vo 7mi mesec so nekoi problemi no gi nadmina i ne bese strasno potoa. No moite (vklucuvajki gi i baba mi i dedo mi) so nea se odnesuvaa mnogu porazlicno. Dozvoleno i bese sto saka da pravi i koga saka da pravi, nikoj nikogas ne i prerekuvase nisto, samo radi toa sto neli, bila pomala i rano se rodila itn. E sega toa dopustanje na moite tri pati im se vrati od sestra mi.
Sestra mi denes ti e covek koj znae da se izdere kako neandrtalec po ulica, vo trgovski, w/e, zatoa sto kako mala nikoj ne i kazal deka derenje na javni mesta ne e kulturno. Ne znae sto e toa odenje po prodavnica, da i kazes da napravi nesto prviot odgovor ti e nejkam, ako go povtoris prasanjeto vtoriot odgovor i e ne zamaraj... si jade sto saka i koga saka bez razlika dali kupenoto u frizider e za gosti sto ke dojdat, nejze bas i e gajle. Si zema pari od moite bez da znaat kolku saka i koga saka i ne kazuva, vika ne sum dolzna jas nikomu nisto da kazuvam
Vo prevod, sestra mi e pretvorena vo ovie ligusive od deca sto se setaat denes po ulici i ne trpat nikakvi avtoriteti. Zatoa, ne veruvam deka e toa nekoj gen. Poradi takov gen, deteto moze da bide samo potemperamentno, ama ako bide pravilno vospitano, nema da go pokazuva toj temperament togas, tuku ke go prenasoci na drugi aktivnosti, kako na primer, sport.
Чекај сега, ти за тебе или мојот пример домашен го кажа ?! Скоро иста ситуација дома Со мала промена, по некое чудо посмирена е оваа дома сега
Паметен професор.До 7 години си отприлика дома, после 7 си во раце на образованието и околината ти е поголем родител од правите родители.Ne krade be peer, dozvoleno i e. Sfakas? Koga si i dozvoluval ko mala, kasno e ko pogolema da i branis. Ubavo vikase klasniot moj vo sredno, vo zivotot se najvazni prvite 7 godini. I taka si e.