Брзи он лајн кредити (Forza, mCash и тн.)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.542
Поени од реакции
114.821
Епа ете ти бе друже, сам си одговори, банката требало да работи со провизија, епа исто и овие што позајмуваат пари. Секоја година банките во мкд во невиден плус, ама другите нека умрат само тие да прават пари ;)

Гарантирам дека и таму ти имаат напишано што и како треба да вратиш, тоа што овие трчаат да потпишат само да фатат кеш во рака и не читаат што потпишуваат е нивен проблем.

И да, нивниот ризик е поголем од вашиот, затоа се такви и провизиите.

Јас не очекувам дека ќе ми работи некој без провизија, напротив, сметам дека секој бизнис треба да си наплати за услугите.

А околу банкарскиот систем: верувам дека сме технолошки развиени да немаме банкарски систем од моменталниот тип, но проблемот е генерациски, политички и поради лични интереси (читај перење на пари) на одредени влијателни ликови. Ќе треба да се почекаат неколку години да умрат овие постарите, цел свет да се префрли на дигитални валути, и во најголем процент онлајн, со што наместо банкари тој сектор ќе се го работат информатичари.
Ама изгледа ти не го разбираш моментот на банкарското работење и кредитирање. Ова твоево што го правдаш е исто ко сеа ти да продаваш на пример цигари, а според закон да не смеат да се продаваат после 10 часот навечер и сеа цигарите на сите други места се 150 денари ама ти ги продаваш за 300 денари и башка продаваш после 10 часот и да викаш дека тоа е океј. Јас нигде не реков дека не треба да наплаќаат провизии или камати, не треба да ги наплаќаат трошоците при предвремено затворање на кредит. Тоа немој да мислиш дека е случајно оставено од страна на државата, се е со умисла и однапред испланирано. :) Види само кој стои позади бизнисите со брзи кредити (дел од нив) и се ќе ти стане јасно.
Народот ете и да знае дека ќе биде одран со камати и провизии зема таму кредит затоа што знае дека ќе добие независно дали е кредитоспособен или не, во тоа е разликата. Ете нека има компании за брзи кредити ама нека подлежат под истите регулативи како и банките и нека си кредитираат, никој не им брани. Не може човек што има плата од 30 000 денари да има 8 брзи кредити каде вкупните рати за тие 8 кредити му се 60 000 денари, капираш? Нормално дека тој лик ќе заглави, од кај ќе најде пари за живот?

Околу дигитализацијата се слагам, далеку сме од тоа пред се ради народот што живее и што и ден денес дреме на шалтер за да земе извод или да плати сметка, наместо тоа да го прави онлајн.

П.с. Да не се разбереме погрешно, тој човек што има 30 000 плата и земал 8 брзи кредити е глуп човек, само земав чисто ко пример за да доловам.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.688
Поени од реакции
66.785
Не дека не можеш да наплаќаш колку сакаш за заеми. Ама некаде и тоа е регулирано. Крахот 2008-ма беше заради издавање на деривати кои немале никакво покритие.

Predatory lenders impose lending terms that are unfair or abusive. This predatory practice is often committed against victims who are elderly or low-income. Examples of predatory lending include failing to disclose information or disclosing false information, high interest rates or fees, and risk-based pricing.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Drzavata ima dolznost da gi stiti ranlvite od predatori, a tuka spagjaat i glupite lugje. Ako ideme po logikata na sam si si kriv, togas ne treba ni razni izmamnici da se kaznuvaat. Neka bide survivor of the fitest. Nekoj debelo ja zgresil so regulativata za ovie.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.467
Поени од реакции
9.925
Drzavata ima dolznost da gi stiti ranlvite od predatori, a tuka spagjaat i glupite lugje. Ako ideme po logikata na sam si si kriv, togas ne treba ni razni izmamnici da se kaznuvaat. Neka bide survivor of the fitest. Nekoj debelo ja zgresil so regulativata za ovie.
Boldiranoto osven kako obid vo skandinavski zemji, vo drugite e povekje od bajka.
Edinstvena dolznost na drzavata treba da bidat interesite (celite) na drzavata, drzavata (i nashata i site drugi) ne e Crven Krst.
Dodeka tie pari od vockice i brzi krediti se odanoceni posteno, drzavata nema nekoja golema zaguba.

Toj sho nema cuvstvo za odgovornost kje zaglavi kad tad, so vockice i prodavnici za pari samo pobrgu, da ne se machi mnogu.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Boldiranoto osven kako obid vo skandinavski zemji, vo drugite e povekje od bajka.
Edinstvena dolznost na drzavata treba da bidat interesite (celite) na drzavata, drzavata (i nashata i site drugi) ne e Crven Krst.
Dodeka tie pari od vockice i brzi krediti se odanoceni posteno, drzavata nema nekoja golema zaguba.

Toj sho nema cuvstvo za odgovornost kje zaglavi kad tad, so vockice i prodavnici za pari samo pobrgu, da ne se machi mnogu.
Ne e bas taka, i Makedonija a i povekjeto drzavi niz Evropa se socijalni drzavi. Ne e Crven krst, ama ima zakoni koj gi stitat gragjanite od darvinova selekcija. Vsusnost i vo najkapitalistickite zemji (USA) ima propisi protiv lihvarski dogovori. Ne smeat da iskacaat dogovorite od ramkite na zakonot, a zakonot treba da zeme vo predvid vakvi situacii.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.467
Поени од реакции
9.925
Ne e bas taka, i Makedonija a i povekjeto drzavi niz Evropa se socijalni drzavi. Ne e Crven krst, ama ima zakoni koj gi stitat gragjanite od darvinova selekcija. Vsusnost i vo najkapitalistickite zemji (USA) ima propisi protiv lihvarski dogovori. Ne smeat da iskacaat dogovorite od ramkite na zakonot, a zakonot treba da zeme vo predvid vakvi situacii.
Socijalni na hartija da, i odredena pomosh da.
Vo zemja vo momentalna sostojba kako Makedonija (zdravstvo, onkologija, "obrazovanie" itn)
malo morgen deka vockari i (nepismeni) propalici se (ili treba da bidat) prioritet za drzavna pomosh.

Drzavata obezbeduva mehanizmi (zakonski, infomativni itn), nikoja drzava ne sednala so sila
nekoj ekonomski (i opshto) nepismen da mu objasnuva osnovi na ekonomija i verojatnost.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.542
Поени од реакции
114.821
Не дека не можеш да наплаќаш колку сакаш за заеми
На што мислиш конкретно? Не е проблем каматната стапка, еве и кај нас имаш различни каматни стапки во различни банки, се зависи од моменталната изложеност на банката на пазарот. Ваљда си приметил дека рецимо во една банка имаш 3.2% фиксна камата за 10 години за станбен кредит и тоа трае година-две, и после тоа ги менуваат производите и веќе ја нема таа камата и тој фиксен период него е да кажеме 4.3% со фиксна од 3 години што е доста понеповолно. Банката се изложува кредитно до определен износ за кој секако одговара пред НБРМ и потоа мора малце да забави и затоа ги зголемуваат каматните стапки. Забегав малце, не може никој да наплаќа колку сака за заеми, може да наплаќа онолку колку што е пропишано со регулативите на НБРМ, во зависност од моменталната кредитна и монетарна политика на државата. У превод, не може Комерцијална Банка да наплаќа за кредити главница+камата, а НЛБ главница+камата+трошоци+whatever.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Socijalni na hartija da, i odredena pomosh da.
Vo zemja vo momentalna sostojba kako Makedonija (zdravstvo, onkologija, "obrazovanie" itn)
malo morgen deka vockari i (nepismeni) propalici se (ili treba da bidat) prioritet za drzavna pomosh.

Drzavata obezbeduva mehanizmi (zakonski, infomativni itn), nikoja drzava ne sednala so sila
nekoj ekonomski (i opshto) nepismen da mu objasnuva osnovi na ekonomija i verojatnost.
tokmu toa go vikam, niedna drzava ne resava individualni slucai megjutoa ima mehanizmi za zastita.
Tuka nekoj ja utnal rabotata, cim ovie finkcioniraat so pravna podrska. Mislam, ja neam videno vakvi brzi krediti nigde niz evropa a tuka gi ima ko pecurki.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ама изгледа ти не го разбираш моментот на банкарското работење и кредитирање. Ова твоево што го правдаш е исто ко сеа ти да продаваш на пример цигари, а според закон да не смеат да се продаваат после 10 часот навечер и сеа цигарите на сите други места се 150 денари ама ти ги продаваш за 300 денари и башка продаваш после 10 часот и да викаш дека тоа е океј. Јас нигде не реков дека не треба да наплаќаат провизии или камати, не треба да ги наплаќаат трошоците при предвремено затворање на кредит. Тоа немој да мислиш дека е случајно оставено од страна на државата, се е со умисла и однапред испланирано. :) Види само кој стои позади бизнисите со брзи кредити (дел од нив) и се ќе ти стане јасно.
Народот ете и да знае дека ќе биде одран со камати и провизии зема таму кредит затоа што знае дека ќе добие независно дали е кредитоспособен или не, во тоа е разликата. Ете нека има компании за брзи кредити ама нека подлежат под истите регулативи како и банките и нека си кредитираат, никој не им брани. Не може човек што има плата од 30 000 денари да има 8 брзи кредити каде вкупните рати за тие 8 кредити му се 60 000 денари, капираш? Нормално дека тој лик ќе заглави, од кај ќе најде пари за живот?

Околу дигитализацијата се слагам, далеку сме од тоа пред се ради народот што живее и што и ден денес дреме на шалтер за да земе извод или да плати сметка, наместо тоа да го прави онлајн.

П.с. Да не се разбереме погрешно, тој човек што има 30 000 плата и земал 8 брзи кредити е глуп човек, само земав чисто ко пример за да доловам.
Лоша ти е компарацијата со цигари. Целата филозофија е што тие преземаат далеку поголем ризик од вас, затоа се такви и провизиите. Ако утре Пеце нема пари да ви го врати станбениот кредит, ќе му ја соберете куќата, епа овие немаат таков луксуз и затоа мора да одат со поголема провизија, ако не ги врати парите Пеце како другарот на членот погоре, ќе компензираат со парите од другите.

Не викам дека не треба да бидат регулирани и по колку кредити даваат, јас ти кажувам дека немам против провизиите, и сметам дека се коректни со оглед на слободата и флексибилноста што ја добиваш.

Не може човек што има плата од 30 000 денари да има 8 брзи кредити каде вкупните рати за тие 8 кредити му се 60 000 денари, капираш? Нормално дека тој лик ќе заглави, од кај ќе најде пари за живот?
Значи ова е тоа што пробувам да ти го доловам. Како што тој влегува со ризик да си го заебе животот со преголемо задолжување, така и тие дека нема никогаш да си ги видат парите.

На крај од денот не ги даваат на малолетни, туку на полнолетни особи.
Ако е глуп да не знае да си пази на парите, оти тогаш да го пикнеме во затвор кога прави друг тип на криминал? Може и тоа го направил од што е глуп ;)

Член од
14 април 2012
Мислења
32.688
Поени од реакции
66.785
На што мислиш конкретно? Не е проблем каматната стапка, еве и кај нас имаш различни каматни стапки во различни банки, се зависи од моменталната изложеност на банката на пазарот. Ваљда си приметил дека рецимо во една банка имаш 3.2% фиксна камата за 10 години за станбен кредит и тоа трае година-две, и после тоа ги менуваат производите и веќе ја нема таа камата и тој фиксен период него е да кажеме 4.3% со фиксна од 3 години што е доста понеповолно. Банката се изложува кредитно до определен износ за кој секако одговара пред НБРМ и потоа мора малце да забави и затоа ги зголемуваат каматните стапки. Забегав малце, не може никој да наплаќа колку сака за заеми, може да наплаќа онолку колку што е пропишано со регулативите на НБРМ, во зависност од моменталната кредитна и монетарна политика на државата. У превод, не може Комерцијална Банка да наплаќа за кредити главница+камата, а НЛБ главница+камата+трошоци+whatever.
Мислев на брзиве кредити. Порано живеев одма над Флекс Кредит во Куманово, и тука редици секое утро, најчесто луѓе од Ромска националност. Знам и за другари што се испозаглавија, кој за телефон, кој на одмор да иде. Телци. Едниот ми имаше кажано дека догурал до 700 денари дневен пенал за тоа што не успевал да го враќа кредитот навреме.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.325
Поени од реакции
16.489
така е, нема Критериуми што е Кривично дело а што граѓанско...општ хаос, а посебно ехЈу држави имаат традиција во НЕКАЗНУВАЊЕ на неплаќачи и измамници, посебно е заштитена Урбаната Мафија, во смисол на крадење во квантитет и квалитет, пробивање рокови итн...
А колку знам ИМА нов закон дека не смее да се наплаќа Провизија за предвремено затварање кредит, најавуван беше, би требало одамна да е донесен ??

Член од
9 јануари 2010
Мислења
94
Поени од реакции
53
Некој што го познава законот за финансиски друштва, стварно ли имало некоја промена на 28.07, според која скоро на исто рамниште се и човек што сака да затвори предвреме кредит и човек што касни да речеме 3 месеци?
Кредит во Профикредит земен на 12 месеци, 40к денари, сакам да го затворам одма после 1 месец (со првата рата). Пресметка за предвремено затворање - скоро 64к денари.
Од истата институција, пред 3 месеци скоро, земен кредит 30к исто на 12 месеци, со првата рата го затворив цел и платив околу 35к денари.
Се разбира дека не очекувам ако сум земал 40 да вратам 40, но малце се шокирав кога ми ја кажаа сумата.

Член од
20 ноември 2023
Мислења
6
Поени од реакции
0
Pozdrav imav prasanje jas Imam zemano tigo fix credi yes mcash zaglaven sum mngou ne stiga platata dali nekoj imal pojke iskustvo so ovie primer ako zaglavis 2 ili 3 meseca da kazemo dali ide do izvrsitel ili so ili dali moze dogovor so ovie malite Banki primer ako si pred bankrot za cekanje ili kasnis primer 1 mesec ili mesec ipol deka sea momentalno 3 nedeli sum bez rabota Sam sum kriv za svesto bi poracuval nikoj Dan ne zema ako moze nekoe mislenje od nekoj so imal rabota so ovie Po stresna od ovia nema nema ni motivacia cuek od greskite uci I rasne I koga nemas mozok ti treba dzeb pozdrav na site .

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.517
Поени од реакции
4.291
Pa ne smee be da menuva taka bankata.. Ako si dal na nekoj fiksno 10 godini, ke si istera 10 godini fiksno, zasto da mu menuvas na 3 godini? Ako e taka, togas ke sum zemel vo druga banka.. kur me boli bankata ako ne bila vo kjar taa godina, ako mi davas 10 godini fiksno taka i treba da ostane.. a tuka treba drzavata da zastane pozadi kreditobaratelot, da ja kazni bankata ako go menuva dogovorot.. isto kao vo obligacinoto pravo..

Член од
23 август 2010
Мислења
39.542
Поени од реакции
114.821
Pa ne smee be da menuva taka bankata.. Ako si dal na nekoj fiksno 10 godini, ke si istera 10 godini fiksno, zasto da mu menuvas na 3 godini? Ako e taka, togas ke sum zemel vo druga banka.. kur me boli bankata ako ne bila vo kjar taa godina, ako mi davas 10 godini fiksno taka i treba da ostane.. a tuka treba drzavata da zastane pozadi kreditobaratelot, da ja kazni bankata ako go menuva dogovorot.. isto kao vo obligacinoto pravo..
Не си сфатил изгледа што зборам. Викам за кредитната изложеност на банката, у стилу кога ќе го достигнат лимитот на дадени кредити со прозиводот од 3,2% фиксна камата тогаш тој производ го гасат и повеќе не даваат таков на пазарот, него ставаат некој друг понеповолен за да се намали кредитирањето. Инаку тие што земале со 3.2% камата си останува кај нив така, нема менување.

Kajgana Shop

На врв Bottom