spooky напиша:
Desert напиша:
Spooks, pred nekolku meseci ovaa tematika beshe nglavna tema vo "Der Spiegel", i tamu naucnici dojdoa do zaklucok deka toa vazhelo samo za periodot dodeka deteto ne napolni 4 godini, posle toa se bara drug partner za reprodukcija.
А тоа научниците некој да ги остаел сами на 4 годишна возраст, пиз[BEEP] им материна????
Веројатно е поголемо прашање дали е природно единка да помине со само еден партнер голем временски период. Кај животните не е, зошто се раководат од инстинкт, кај човекот тука работи и свеста. Самиот брак е институција која обврзува да не оставиш на цедило некој кој е зависен од тебе (ова уште важи, без разлика колку се правиме независни).
Љубовта е минлива категорија, после извесен број години (ова е индивидуално и ќе ги замолам непоправливите романтичари да не фрлаат со дрва и камења) се претвора во навика и тешко е да одржиш врска ако не постојат повеќе обврзувачки фактори како што е семејството.
Мој заклучок : бракот како институција дефинирана од држава/црква е вештачка творба со точно определени цели, меѓутоа бракот како заедница прво на двајца луѓе а потоа и семејство е природна работа. Со други зборови, не се согласувам со уки-буки, хартии, потврди за брачни состојби и друго - тоа е социјална категорија - ама тврдам дека како заедница може да функционира супер, дури и подобро ако ги нема социјалните ограничувања.
Opala! So toa shto site tie hartii, penkala vrz niv i ostali cuda se onie shto taa zaednica ja pretvaraat vo BRAK. Brakot e politicko/opstestvena/socijalna institucija (so go karam Misticen a nejke da me slusa), koja isto taka e so cel stvorena (pa to pari, pa to taksi, pa to podelbi, pa to imoti... ureduvanje opstestveno shto bi se reklo)
Zaednica postoi i bez brak, prirodna, od gospod dadena, ma od shto sakate dadena. Da si ziveat dve edinki edno so drugo, si se sakaat i grizat za sebe, i da ne si se ostavat na cedilo. Sosem prirodna rabota, sekoj si bara kapace, a covekot za razlika od zivotnite e i emotivno sustestvo, pa mu treba i od vreme na vreme nekoj da go gusne neli.
I sea nekoj toa prirodnoto eden den mu teknalo da go ozakoni toa za da si naprai on samickiot profit na eden ili drug nacin neli. Da si retoricise so bi se reklo
Brak, iskreno nekako imam averzija protiv institucijata, onaa opstestveno/politicko/socijalna. Zoshto mi treba odobrenie i zavera za ljubov ili vernost ili shto znam jas od nekoj drug, vo slucajot drzavata, i onoj svedokot pored nas neli?
Od sekogash sum imala averzija prema lugje, koi noze ke ispokrsat da konecno mu stavat prsten na raka na nekoj/a, i togash se sigurni deka toj nekoj gi saka, i deka e so niv za vek i vekov... itn itn... ako ti sigurnosta ja nemash i pred toa, dzabe i popovi i prsteni i maticari.
A i onaa drugata strana e interesna, demek abe brak za da utre ako ne shtima sudski moze da podelime se. Ako ti srekjo vlagash u brak so ideja deka utre moze da ne stima, aj cestito.
Ako vekje se vlaga, toa treba da e svetinja - ednash za uvjek. Zatoa um u glaa