Бракот како институција

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Desert напиша:
StormAngel, taka, no tia, za mene nikogash ne beshe vo prashanje?
Да ме убиеш не би сфатил што поточно ми кажуваш со ова.
Како мислиш но тиа за мене никогаш не беше во прашање?
Не сфаќам

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Desert напиша:
opravduvanje? Samo ke se pravdam eden den pred gospod ili kako peeshe Tupak Shakur vo moite mladi godini : only god can judge me.
God's dead baby, so is the Devil and Hell is overrated, so chill!

А оправдание очигледно бараш.

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
if you think so, Garfield, but never needed a reason to fuck around.

Go, get you some lasagna, you start again judging other people`s life!

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.750
Поени од реакции
1.014
cYb3rc0re напиша:
Како што спуки кажа, после одредено време љубовта може да се претвори во навика ама навика без која не се може.

Јас мислам дека бракот игра важна улога за да се премостат два многу битни моменти, децата се едниот брег а староста другиот.

Децата се едниот брег, со ова мислам на тоа дека кога ќе реши некој да направи дете (семејство, потомство) за да осеќа поголема поврзаност кон тоа семејство (зборувам за помалку способните да размислуваат со главата, а склони да размислуваат со к*р*т) е воведена институцијата брак. Тоа како мост доаѓа, за да може посигурно да стигне до другиот крај - староста.

На старост, двајцата партнери веќе навикнати еден на друг ќе си се чуваат дури едниот не умре, потоа ... сеедно му е дали ке живее или не, тој го поминал своето. Ова не се осеќа ако има некој со кој ке си го поминува времето.

Замислете како би ви било на 50-60 години да сте сами, децата одлетале, а вие нема кого да гњавите.

Лесно е за тие што знаат што сакаат, бракот им е само еден ден пеење на некој со брада (поп) и некаков потпис на документ (кој после неколку години ке биде преработен во тоалетна хартија, for the sake of the ecology) а тежок и обрзувачки и непотребен за оние кои мислат само со к*р*т.
Apsolutno se slozuvam so tebe...tocno e seto ova sto go kaza

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ZisDead напиша:
Мистичен напиша:
Природно, неприродно, да или не?
Некои прашања не заслужуваат одговор.

.....бог да чува
Па бидејќи кренаа толкава прашина против бракот, воедно расипувајќи една друга тема со дискусии против бракот, мораше да им се даде простор за посебна дискусија.

Заслужувале одговор или не, штом некој ги поставил значи има простор за дискусија. Тоа е и поентата на форумот, незнам ти како поинаку го сфаќаш.

Моето_е_поголемо

муа не ме лазе
Член од
22 јули 2005
Мислења
475
Поени од реакции
21
Многу е дискутабилно што е природно а што неприродно, особено денес кога природата си поигрува со луѓето. 8)

Мој став: бракот е природен.

Член од
26 август 2005
Мислења
88
Поени од реакции
2
Мистичен напиша:
ZisDead напиша:
Мистичен напиша:
Природно, неприродно, да или не?
Некои прашања не заслужуваат одговор.

.....бог да чува
Па бидејќи кренаа толкава прашина против бракот, воедно расипувајќи една друга тема со дискусии против бракот, мораше да им се даде простор за посебна дискусија.

Заслужувале одговор или не, штом некој ги поставил значи има простор за дискусија. Тоа е и поентата на форумот, незнам ти како поинаку го сфаќаш.
Да се дебатира за некои работи едноставно е тотално безделничење или е контрапродуктивно од аспект на разводенување на темата и креирање ветар у магла. Со самото прифаќање на разговор на таква тема се ставаш во зијан. Тоа е како да правиш дискусија за компромис дали да ставиш здрава нога во трн или да ставиш здрава нога во врел котел.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
spooky напиша:
Desert напиша:
Spooks, pred nekolku meseci ovaa tematika beshe nglavna tema vo "Der Spiegel", i tamu naucnici dojdoa do zaklucok deka toa vazhelo samo za periodot dodeka deteto ne napolni 4 godini, posle toa se bara drug partner za reprodukcija.
А тоа научниците некој да ги остаел сами на 4 годишна возраст, пиз[BEEP] им материна????

Веројатно е поголемо прашање дали е природно единка да помине со само еден партнер голем временски период. Кај животните не е, зошто се раководат од инстинкт, кај човекот тука работи и свеста. Самиот брак е институција која обврзува да не оставиш на цедило некој кој е зависен од тебе (ова уште важи, без разлика колку се правиме независни).

Љубовта е минлива категорија, после извесен број години (ова е индивидуално и ќе ги замолам непоправливите романтичари да не фрлаат со дрва и камења) се претвора во навика и тешко е да одржиш врска ако не постојат повеќе обврзувачки фактори како што е семејството.

Мој заклучок : бракот како институција дефинирана од држава/црква е вештачка творба со точно определени цели, меѓутоа бракот како заедница прво на двајца луѓе а потоа и семејство е природна работа. Со други зборови, не се согласувам со уки-буки, хартии, потврди за брачни состојби и друго - тоа е социјална категорија - ама тврдам дека како заедница може да функционира супер, дури и подобро ако ги нема социјалните ограничувања.
Opala! So toa shto site tie hartii, penkala vrz niv i ostali cuda se onie shto taa zaednica ja pretvaraat vo BRAK. Brakot e politicko/opstestvena/socijalna institucija (so go karam Misticen a nejke da me slusa), koja isto taka e so cel stvorena (pa to pari, pa to taksi, pa to podelbi, pa to imoti... ureduvanje opstestveno shto bi se reklo) :)
Zaednica postoi i bez brak, prirodna, od gospod dadena, ma od shto sakate dadena. Da si ziveat dve edinki edno so drugo, si se sakaat i grizat za sebe, i da ne si se ostavat na cedilo. Sosem prirodna rabota, sekoj si bara kapace, a covekot za razlika od zivotnite e i emotivno sustestvo, pa mu treba i od vreme na vreme nekoj da go gusne neli.
I sea nekoj toa prirodnoto eden den mu teknalo da go ozakoni toa za da si naprai on samickiot profit na eden ili drug nacin neli. Da si retoricise so bi se reklo :)
Brak, iskreno nekako imam averzija protiv institucijata, onaa opstestveno/politicko/socijalna. Zoshto mi treba odobrenie i zavera za ljubov ili vernost ili shto znam jas od nekoj drug, vo slucajot drzavata, i onoj svedokot pored nas neli?
Od sekogash sum imala averzija prema lugje, koi noze ke ispokrsat da konecno mu stavat prsten na raka na nekoj/a, i togash se sigurni deka toj nekoj gi saka, i deka e so niv za vek i vekov... itn itn... ako ti sigurnosta ja nemash i pred toa, dzabe i popovi i prsteni i maticari.
A i onaa drugata strana e interesna, demek abe brak za da utre ako ne shtima sudski moze da podelime se. Ako ti srekjo vlagash u brak so ideja deka utre moze da ne stima, aj cestito.
Ako vekje se vlaga, toa treba da e svetinja - ednash za uvjek. Zatoa um u glaa ;)

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Не може да не постои бракот како институција.

Ако не постои во Македонија, па „ќе умрат“ свадбарите од мака. Кај ке се соберат 700 луѓе „најблиска фамилија“ ако не на свадба :?: :?: :?:

:roll:

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
yin yang напиша:
Не може да не постои бракот како институција.

Ако не постои во Македонија, па „ќе умрат“ свадбарите од мака. Кај ке се соберат 700 луѓе „најблиска фамилија“ ако не на свадба :?: :?: :?:

:roll:
На свадба!

Како тоа свадба=брак?

Напрај си веселба, кој ти брани

Kajgana Shop

На врв Bottom