Бракот како институција

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Desert напиша:
Spooks, pred nekolku meseci ovaa tematika beshe nglavna tema vo "Der Spiegel", i tamu naucnici dojdoa do zaklucok deka toa vazhelo samo za periodot dodeka deteto ne napolni 4 godini, posle toa se bara drug partner za reprodukcija.
А тоа научниците некој да ги остаел сами на 4 годишна возраст, пиз[BEEP] им материна????

Веројатно е поголемо прашање дали е природно единка да помине со само еден партнер голем временски период. Кај животните не е, зошто се раководат од инстинкт, кај човекот тука работи и свеста. Самиот брак е институција која обврзува да не оставиш на цедило некој кој е зависен од тебе (ова уште важи, без разлика колку се правиме независни).

Љубовта е минлива категорија, после извесен број години (ова е индивидуално и ќе ги замолам непоправливите романтичари да не фрлаат со дрва и камења) се претвора во навика и тешко е да одржиш врска ако не постојат повеќе обврзувачки фактори како што е семејството.

Мој заклучок : бракот како институција дефинирана од држава/црква е вештачка творба со точно определени цели, меѓутоа бракот како заедница прво на двајца луѓе а потоа и семејство е природна работа. Со други зборови, не се согласувам со уки-буки, хартии, потврди за брачни состојби и друго - тоа е социјална категорија - ама тврдам дека како заедница може да функционира супер, дури и подобро ако ги нема социјалните ограничувања.

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
spooky напиша:
Мој заклучок : бракот како институција дефинирана од држава/црква е вештачка творба со точно определени цели, меѓутоа бракот како заедница прво на двајца луѓе а потоа и семејство е природна работа. Со други зборови, не се согласувам со уки-буки, хартии, потврди за брачни состојби и друго - тоа е социјална категорија - ама тврдам дека како заедница може да функционира супер, дури и подобро ако ги нема социјалните ограничувања.
Tuka se soglasuvam so tebe, no na kraj i ti upotrebi zaednica?

A za prethodnoto, zaboraviv najbitniot del, posle toa zhenata bi mozhela sama da go izrasni deteto zatoa shto ne go doi povekje, itn.

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Најопштото и најсистематско дефинирање на терминот „брак“, со своите светли и темни страни, е малку подолго но би можело да се каже дека бракот за современиот маж има значење за исполнување на една животна задача која од него ја очекува средината во која живее. Успешното исполнување на една таква задача за него значи и една вид потврда на способноста успешно да го остварува она што од него се очекува. За жената тоа значи исто, но и уште повеќе. За неа, поради нејзината социјална положба, бракот значи и постигнување на саканиот социјален статус, а често и материјална сигурност.
Во денешно време тешко некој брак да функционира како што треба.
Се почесто и почесто браковите се еден вид ама баш неприродна појава. Потсете се само на топик брак за виза.. доволно е.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Desert напиша:
A za prethodnoto, zaboraviv najbitniot del, posle toa zhenata bi mozhela sama da go izrasni deteto zatoa shto ne go doi povekje, itn.
Може да го израсне сама бидејќи не го дои повеќе?
Па таткото ли го дои за да не може да го израсне сама и додека го дои? Демек, таткото е потребен додека се дои детето? Повторно пишуваш конфузно, а можеби и целата си конфузна, не те познавам...

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Од кога сте толку загрижени дали децата ќе растат со еден ли двајца родители? И тоа истите оние на кои воопшто не им смета ако едно дете расте во хомосексуален брак. Да се чудиш... :razmislu:

Сигурно ако се растури заедницата, детето нема да биде оставено во контејнер

Ако "нема љубов", зарем бракот ќе ме спречи?
Не, само ќе дефинира кој што ќе земе, кој на кого ќе му плати, старателство, итн...
Она, за мене, помалку битното

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Како што спуки кажа, после одредено време љубовта може да се претвори во навика ама навика без која не се може.

Јас мислам дека бракот игра важна улога за да се премостат два многу битни моменти, децата се едниот брег а староста другиот.

Децата се едниот брег, со ова мислам на тоа дека кога ќе реши некој да направи дете (семејство, потомство) за да осеќа поголема поврзаност кон тоа семејство (зборувам за помалку способните да размислуваат со главата, а склони да размислуваат со к*р*т) е воведена институцијата брак. Тоа како мост доаѓа, за да може посигурно да стигне до другиот крај - староста.

На старост, двајцата партнери веќе навикнати еден на друг ќе си се чуваат дури едниот не умре, потоа ... сеедно му е дали ке живее или не, тој го поминал своето. Ова не се осеќа ако има некој со кој ке си го поминува времето.

Замислете како би ви било на 50-60 години да сте сами, децата одлетале, а вие нема кого да гњавите.

Лесно е за тие што знаат што сакаат, бракот им е само еден ден пеење на некој со брада (поп) и некаков потпис на документ (кој после неколку години ке биде преработен во тоалетна хартија, for the sake of the ecology) а тежок и обрзувачки и непотребен за оние кои мислат само со к*р*т.

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
Мистичен напиша:
Desert напиша:
Може да го израсне сама бидејќи не го дои повеќе?
Па таткото ли го дои за да не може да го израсне сама и додека го дои? Демек, таткото е потребен додека се дои детето? Повторно пишуваш конфузно, а можеби и целата си конфузна, не те познавам...
Misticen, dodeka ona go doi, detetote e zalepeno do nejze, i i treba zashtita i nekoj koja ja hrani... na toa mislev. Ushte neshto ne jasno?

Dodatok: tuka ne zboruvame za segashnost nego za Stone Age ili kako se vikalo vremeto koga mankind zhiveel vo peshteri, itn.
Mnogumina isto tvrdat deka covek kako covek ne mozhe da bide veren, zatoa samata priroda go tera da shto povekje so razlicni partneri se reproducira. I toa bi bilo kontradiktorno na toa sho tradicialno se razbira od brak.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Desert напиша:
Spooks, pred nekolku meseci ovaa tematika beshe nglavna tema vo "Der Spiegel", i tamu naucnici dojdoa do zaklucok deka toa vazhelo samo za periodot dodeka deteto ne napolni 4 godini, posle toa se bara drug partner za reprodukcija.
Ова тебе ти е ОК или сакаш да мењаш партнер па бараш оправдание??

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
opravduvanje? Samo ke se pravdam eden den pred gospod ili kako peeshe Tupak Shakur vo moite mladi godini : only god can judge me.

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Desert напиша:
opravduvanje? Samo ke se pravdam eden den pred gospod ili kako peeshe Tupak Shakur vo moite mladi godini : only god can judge me.
Тупак е мртов ама веруј ми, имало време и кога тој самиот ваљда барал некој да му суди. :wink:

Не е се толку црно и бело, туку има и малку розево.

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
StormAngel напиша:
Desert напиша:
Тупак е мртов ама веруј ми, имало време и кога тој самиот ваљда барал некој да му суди. :wink:

Не е се толку црно и бело, туку има и малку розево.
ne e svetot bel i crn, da, nego edicija so mnogumina nuansi na sivo ...

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Исто како што и луѓето не се исти.
Не ме фаќајте баш за збор, ама ми се чини дека на Амишите бракот им е најсветото нешто и сеа ај оди расправај им ним за нешто поинакво од тоа. Тоа што сакам да го кажам е дека некој го сфаќа бракот ептен мртво сериозно, некој ептен комотно и лежерно а некој не ни го сфаќа.
Ама тоа не мора да значи дека бракот не чини.
Едноставно, има луѓе кои што се и такви кои што не се за брак.

Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
StormAngel напиша:
Тоа што сакам да го кажам е дека некој го сфаќа бракот ептен мртво сериозно, некој ептен комотно и лежерно а некој не ни го сфаќа.
Ама тоа не мора да значи дека бракот не чини.
Едноставно, има луѓе кои што се и такви кои што не се за брак.
StormAngel, taka, no toa, za mene nikogash ne beshe vo prashanje?

Ednostavno jas go definirav brakot od socioloshki pogled a nekoj toa go svati kako moe licno mislenje ...

Kajgana Shop

На врв Bottom