Jas semejno pravo poloziv mnogu odavna so edna mnogu ubava ocenka. Ako ona shto go odgovoriv, go imav sklopenu na nacin na koj ti go sklopuvash pogore, Ljiljana Spirovic na kloci ke me krenese i izbrkashe od kabinet.Dani^^^ напиша:OBDN самата си идеш контра ама ај...
Правата на децата од вонбрачна заедница МОЖАТ и најчесто се оспорувани -па затоа се потребни DNA тестови и разни малтретирања низ кои што ќе треба да помине едно дете.Епа за да не поминуваат луѓето низ тоа фала богу го измислиле правото и бракот како правна институција покрај тоа што е и општествена.
Инаку за тоа дали влегуваш у брак со помислата дека еден ден ќе те изневери ..па те молам што тресеш зелени ? Кога двајца се разведуваат а биле предходно и правно земени (значи пред државата се земале) разводнот не иде така лесно како разделбата кај вонбрачните заедници. Коа не си во брак можеш кога сакаш да се одвоиш од другиот без никакви проблеми и можеш да е**ш настрана колку сакаш ,а другиот партнер да нема правна заштита.Епа затоа во брачното право има одредби кои кажуваат дека е битна и ПРИЧИНАТА за разводот па следствено да тоа и она што ќе произлезе од него.
Инаку кога се разведуваат пред суд двајца луѓе неможат одма да се разведат без никакво предходно брачно советување ,без испитување на можностите да останат тие заедно -што има помогнато на 30% од најавените разводи да се спречат.
Кога не си у брак при првата најмала расправија можеш комотно да си излезеш од дома и да забораиш на тоа семејство.И што е најбитно ќе бидеш обврзан да плаќаш алиментација само на децата твои (после многу подолга и поисцрпувачка постапка отколку коа си у брак) но не и на партнерот. Е затоа коа си у брак судот може и да те обврзе да му плаќаш алиментација и на партнерот ако неправедно си постапил со што си ја довел институцијата брак во опасност а и на крај до развод.
И уште еднаш да ти објаснам- при РАЗВОД го делиш имотот со партнерот а децата не учествуваат во тоа а при НАСЛЕДСТВО го префлаш имотот на децата пред се а потоа и на партнерот . Прочитај малце семејно право ќе ти биде се јасно зошто гледам дека имаш доста неразјаснети правни работи..... :wink:
Dani^^^ напиша:Абе види-постојат милион разни случаи кои што се исклучок од правилото. Може кај тебе се погодило така т.е кај она ти што си го видела.Јас и од она што сум учела и од она што сум видела а и по статистиките кои што ги имам поминато -разводот е многу тешка процедура.Како и да е - без бракот како институција бракот како заедница и семесјството како дел од таа заедница не би биле заштитени.
Па како отиде дискусијава...ја реков убаво -ако на некого му се дискутира за правни работи околу ова со мене нека ми се обрати по пп нема потреба тука да замараме луѓе.Ама некој сака да се докаже што знае и колку знае.....gerard напиша:Читајќи ве добивам впечаток дека за фирма некоја зборите
Od kaj ma znaesh ti, pravo da nemash studirano?RaGeAnGeL напиша:Dani^^^ напиша:Абе види-постојат милион разни случаи кои што се исклучок од правилото. Може кај тебе се погодило така т.е кај она ти што си го видела.Јас и од она што сум учела и од она што сум видела а и по статистиките кои што ги имам поминато -разводот е многу тешка процедура.Како и да е - без бракот како институција бракот како заедница и семесјството како дел од таа заедница не би биле заштитени.
vrska nemat ova poslednovo
A moze samo za kraj da te prasam so kolku godisno pravno iskustvo si imam rabota? Posle toa ne te zamaram zimi majka ni so bubrezi ni so dzigeri. Tvouite stavovi nikogash nema ni da probam da gi pobivam, toa moze samo so nekoja Deutch marka da se pobie, ama tie odavna ne se u upotreba pa dzaba mi se. A neshto shto ne postoi ne se pobiva.Dani^^^ напиша:OBDN ама сфати ме -ја не те терам да ми докажуваш нешто што го знам. Ти самата запињаш на моменти и замараш. Така да - не се обидувај да ги побиеш законите на искусни правници -прифати го тоа како што е . А ако ти си лично против бракот - моето знаење од психолошкото право ми кажува дека се плашиш од обврски и бараш начин да ги избегнеш. И во ред е тоа-твој живот - само не ми продавај тука .... за бубрези. Ај поздрав и дебатата со тебе ја прекинувам поради тоа што гледам дека нема поента со некој што нема појма да се дискутире-или има појма а намерно иде контра...ајт :wink: