Бојлер

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.194
Поени од реакции
8.930
Jaс имам Бојлер марка Кончар 120l 3 години постар од мене поточно купен 1982 година по цена од 900 марки...
Ни бигор имам некојпат исчистено ни ништо. Никогаш немало потреба од мајстор. Па ќе тера уште долго време...
Е сега сегашниве бојлери 100 евра чинат ама не е тоа тоа. Го немаат некогашниот квалитет...
Така е запти ефенди, овие од сто евра денешниве не лапаат струја ко ламјата Кончар. Ама и онака живееш у Арачиново, па те боли цревото на тушот за тоа.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Така е запти ефенди, овие од сто евра денешниве не лапаат струја ко ламјата Кончар. Ама и онака живееш у Арачиново, па те боли цревото на тушот за тоа.
Знаеш ли кои Бојлери летно време не лапаат струја? Како што гледам во доста куќи на чатија имаат ставено офарбан бојлер со црна боја (бидејќи црната боја најмногу спроведува топлина).

Член од
12 март 2009
Мислења
20.688
Поени од реакции
16.895
Taman rabota ako go isklucam boljerot ko ke se tusiram. Osven ako ne planiram da se celicam so ladna voda , a ne planiram, boljerot mora da bidi uklucen. Jbg ne topli bez plin :toe: .
P.s ako e profesor po fizika ne znaci deka razbira nesto od elektrika . Nemal uzemlenje na boljerot pa ete sam se ponudil da izigrava uzemlenje.
I nemora od boljer, komotno moze da te strefi strujata od bilo sto, sporet, frizider, pegla itn itn, bukvalno sekade kade si vo dopir so metalni delovi od uredot.
ОХИ !!!
само проточен бојлер не се исклучува, класичен задолжително...
Ако пукне греач дури може и на исклучен прекидач да те дрмне, ако прекидачот прекинува нула, треба фаза... фит склопка е добро решение, се разбира треба и добро заземјување... ваажно е на заземјувањето никако да не се поврзува нула...

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Нема врска тоа какво е заземјувањето. Ако прсне поголема количина вода во термостатот што е со вртење, нормално дека може да пукне грејач... Трофазна струја е тоа.

Исто како кај мене што работам во пекара пред неколку години пука грејач на казан со капацитет од 140 литри и 800 ВОЛТИ напон за варење на геврек. А најверојатно е што има во прекидачите малку истечено вода...

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
Нема врска тоа какво е заземјувањето. Ако прсне поголема количина вода во термостатот што е со вртење, нормално дека може да пукне грејач... Трофазна струја е тоа.

Исто како кај мене што работам во пекара пред неколку години пука грејач на казан со капацитет од 140 литри и 800 ВОЛТИ напон за варење на геврек. А најверојатно е што има во прекидачите малку истечено вода...
кој ве снабдува со струја за да имате 800V напон?

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Aм нормално ЕВН и останатите кој друг. Јас како што прочитав на натписот на тој казанот пишуваше 800V...

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
Aм нормално ЕВН и останатите кој друг. Јас како што прочитав на натписот на тој казанот пишуваше 800V...
претпоставувам се работи за 800W моќност, а не за 800V напон.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.393
Поени од реакции
24.119

Kaj najde trofazna strija vo obicen boljer ziti se. Aj protocen razbiram, ama obicniot e monofazen.
A i so naponite slabo baratas citam.
Naponot e ili 220 za monofazna ili 380 za trofazna.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
880
Поени од реакции
2.053

Трофазната струjа нема никаква врска со греjачот, термостатот нема никаква врска со количината на вода, еден греjaч на може да има 800 волти, па ако сакаш и телешко да вариш...ги дркаш пардон бркаш поимите.

Ти изгледа само од месењe и печење леб разбираш, друже комунист. :)

Член од
27 октомври 2017
Мислења
674
Поени од реакции
963
Drugari preporacajte dobar bojler 80 litra. Ovoj sto go imam e nekoja totalna chkartoina, na sekoi 3 meseca faka bigor I se rasipuva.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
фаќењето бигор нема никаква врска со марката на бољерт туку со типот на водата која ја користиш,

е сега има некои маркетиншки трикови со сув греач и помало ниво на бигор на греачот ама како што реков тоа е маркетинг (ако некој го интересира можам да објаснам и подетално), она што во случајов тебе би ти било важно е да купиш бољер кој нема често да се дупи а такви моментално се прохромските кои се мин. двојно поскапи но имаат и 10-20 гаранција од протекување на казанот за разлика од обичен емајлиран кој има максимум 5 год. гаранција а имаат многу мака ако притисокот во инсталацијата ти е над 5-6 bar.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
674
Поени од реакции
963
фаќењето бигор нема никаква врска со марката на бољерт туку со типот на водата која ја користиш,

е сега има некои маркетиншки трикови со сув греач и помало ниво на бигор на греачот ама како што реков тоа е маркетинг (ако некој го интересира можам да објаснам и подетално), она што во случајов тебе би ти било важно е да купиш бољер кој нема често да се дупи а такви моментално се прохромските кои се мин. двојно поскапи но имаат и 10-20 гаранција од протекување на казанот за разлика од обичен емајлиран кој има максимум 5 год. гаранција а имаат многу мака ако притисокот во инсталацијата ти е над 5-6 bar.
Majstorot sto go cistese bojlerot rece deka sipkite na grejacot se mnogu tesno postaveni I zatoa tolku lesno fakal bigor. Isto I otvorot dolu bil mnogu tesen I so ostri rabovi. Inace bojlerot e nekoj si zenith.
Inaku vodata e skopska, epten tvrda.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.393
Поени од реакции
24.119
Majstorot sto go cistese bojlerot rece deka sipkite na grejacot se mnogu tesno postaveni I zatoa tolku lesno fakal bigor. Isto I otvorot dolu bil mnogu tesen I so ostri rabovi. Inace bojlerot e nekoj si zenith.
Ako ne sakas bigor i da ti se dupi kazanot, sekogas imas opcija za protocen boljer. Uslov e da imas trofazna doma i da se pusti instalacija vo kupatiloto.
Ako nemas togas mozes protocen na plin.

DEVIN

Beautiful Womans in your city for night
Член од
30 јуни 2015
Мислења
178
Поени од реакции
51
Имате ли искуство со оние спојки/додатоци што се монтираат на довод на вода што се против бигор и ја прават водата помека?
Има на нет R Mag со таква намена, со цена околу 2000ден...

www.magnetipupin.com/shop/lime-scale-in-water-pipes/

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.194
Поени од реакции
8.930

Kajgana Shop

На врв Bottom