Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Возење точак е повеќе кардио, но исто ги зацврстува нозете
еве овде имаш дадено детално вежби за секој мускул само клик кој дел те интересира

Член од
28 март 2006
Мислења
17.751
Поени од реакции
12.212
dali nekoj moze da mi kaze kako da gi zgolemam muskulite obemot na nozete co vezbi koi mozam doma da gi pravam.
fala odnapred.
dali e okey vozenje tocak ili dr. stvari
Дома, без справи само за загревање, тешко е зголемување на било кој мускул без справи. А и не само справи, имаш поискусни лица во теретана кои можеш и да ги консултираш. Гледаш како другите вежбаат, прашуваш, читаш, применуваш. Желбата за вежбање дома без јака воља знае брзо да испари. Не се само справите предност во теретана.

Но за дома еве
За нозе еве нешто од интернет (квадрицепс-предниот дел од натколеното, задна ложа-задниот дел од натколеното)
Rectus femoris – kvadriceps
Čučanj, do 90 stupnjeva, stopala u širini ramena 88%
Nožna ekstenzija 86%
Hack čučanj, do 90 stupnjeva, stopala u širini ramena 78%
Nožni potisak na mašini, do 110 stupnjeva 76%
Čučanj na smith mašini, do 90 stupnjeva, stopala u širini ramena 60%
Biceps femoris – zadnja loža
Pregib stojeći 82%
Pregib ležeći 71%
Pregib sjedeći 58%
Prilagođeni deadlift za zadnju ložu 56%
Semitendinosus – zadnja loža
Pregib sjedeći 88%
Pregib stojeći 79%
Pregib ležeći 70%
Prilagođeni deadlift za zadnju ložu 63%
Gastrocnemius – list
Magareći potisak 80%
Stojeći potisak – na jednoj nozi 79%
Stojeći potisak – na obje noge 68%
Sjedeći potisak 61%
Дома за квадрицепс чучњеви, со тежина на рамења, качување-трчање по скали, одење во клекната положба (исклучително тешко), искорачувања...и слично. Види на интернет.

За задна ложа
Нешто вака (со тежина на зглобови)

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Сега видов конзерва сардина од 125 грама има 88 грама протеин. Ни табла јајца ни 5 литри млеко да јадиш, 2 конзерви дневно 176 грама.
Новиот распоред
2 јајца од сабајле ............................12 г
Соја за ручек 100 г ..........................50 г
Сардина за вечера ..........................90 г
млеко пред легнување 500 мл ...........16 г

Вкупно 168
Значи не треба ни вештачко ни ништо треба само појке да се интересираш. Јас сум слаб и не јадам многу ама ова дневно е скоро нормално јадење. Некој шо јади појке ако изеј двојно појке од ова ќе има 336 г протеини дневно.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.828
Сега видов конзерва сардина од 125 грама има 88 грама протеин. Ни табла јајца ни 5 литри млеко да јадиш, 2 конзерви дневно 176 грама.
Не верувам дека имаат толку протеини...ама кажуј за која сардина се работи...сликај евентуално (се ова можеш на пп.....да не испадне дека рекламираш).

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Рибата се вика МЕГА, во плаво пакување и има кинески знаци лево. Назад има нутрититион фактс и убаво пишува протеин 88 г, и јас се зачудив едно 10 пати видов да не сум грешка случајно. www.megasardines.com оваа шо ја имам јас е таа плавата најдолу десно.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Рибата се вика МЕГА, во плаво пакување и има кинески знаци лево. Назад има нутрититион фактс и убаво пишува протеин 88 г, и јас се зачудив едно 10 пати видов да не сум грешка случајно. www.megasardines.com оваа шо ја имам јас е таа плавата најдолу десно.
Абе кај ја има оваа, по Тинекс, СП маркет... каде во кои продавници да ја барам и која цена е? , не сум од Скопје па немој да ми речеш дека ја има само во Веро:nesum:
Ова ако е вака повеќе се исплаќа и од суплементите, што малку и ми е чудно но да ја побарам па да видиме :toe:

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Не бе каков Веро од обична продавничка си ја купив. И мене ми е чудно ама така пишува сигурен сум. А многу се 88 грама. Цената мислам дека кај 50- 60 ден беше.
По интернетов сегде пишува 20 -30 грама ама ко ќе размислиш не можи во 125 грама риба и 100 грама грав да има исто протеини. Еве уште еднаш видов 88 грама пишува

http://www.megasardines.com/prod_fishmeal.htm

Еве долу видете кај шо пишува протеин контент 63 % кај цела риба а таму кај шо е глави и не знам шо 50 %. Шо значи во 100 грама риба 63 грама протеини.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Премногу добро за да биде вистинито. Утре ги барам сите продавници и ако треба ќе ги читам сите сардини од позади кај што му ја пише вредноста да најдам приближна некоја со толку протеини :pos:

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ај види па кажи можи ќе најдиш некоја со 98 %:pos2:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Ќе побарам, инаку пресметував сега дневна количина на протеини, ми излегуваат околу 150:nesum:
Вака некако ми е исхраната:
-400дл вода,мусли со млеко,бадеми или кикиритки
-400дл вода,3 белки 1 жолчка,ориз варен
-Тренинг
-декстроза(земам 24гр, малку дали е?), 24гр 100% Whey Gold Standard
-Ручек(зависи разновидно пилешко, макарони, леќа,соја...)400 дл вода, бадеми
-400дл вода, 2 белки со леб сирење и домат
-Тренинг
-декстроза,24гр 100% Whey Gold Standard,400дл вода
-трчање
-млеко,урда,домат,400дл вода
Ако имате нешто забелешки слободно исправете ме.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
2.5 литри вода дневно пиеш ?
Аман бе јас 1 литар да испијам ќе пукнам. Игра некоја улога водава или така си ја пиеш, знам дека е здраво ама во бодибилдингот дали има некоја улога.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
2.5 литри вода дневно пиеш ?
Аман бе јас 1 литар да испијам ќе пукнам. Игра некоја улога водава или така си ја пиеш, знам дека е здраво ама во бодибилдингот дали има некоја улога.
Па баш за тоа, инаку не би ја ни пишувал. Разгледај на повеќе форуми и страни за бодибилдинг ќе видиш дека препорачуваат да се пие вода често. Водата не треба да ја пиеш само кога си жеден,тоа ти е веќе знак за блага дехидрација, најдобар показател нека ти биде бојата на урината, ако ти темно жолта треба да внесуваш повеќе вода, треба да дојде до свотложолта или пак проѕирна за да биде во ред,а можеш да пиеш и зелен чај. Со тоа правеш детоксикација на организмот и ги исфрлаш токсините. Но внимавај да не претераш од 2-4л на ден за да не ти ги пишувам и опасностите од предозирање со вода.:smir:
Да се надоврзам еве ти добра страна за бодибилдинг совети.(само прво треба да се регистрираш)

Член од
18 јули 2008
Мислења
479
Поени од реакции
140
Ќе побарам, инаку пресметував сега дневна количина на протеини, ми излегуваат околу 150:nesum:
Вака некако ми е исхраната:
-400дл вода,мусли со млеко,бадеми или кикиритки
-400дл вода,3 белки 1 жолчка,ориз варен
-Тренинг
-декстроза(земам 24гр, малку дали е?), 24гр 100% Whey Gold Standard
-Ручек(зависи разновидно пилешко, макарони, леќа,соја...)400 дл вода, бадеми
-400дл вода, 2 белки со леб сирење и домат
-Тренинг
-декстроза,24гр 100% Whey Gold Standard,400дл вода
-трчање
-млеко,урда,домат,400дл вода
Ако имате нешто забелешки слободно исправете ме.
Супер ти е исхраната, но зошто имаш по 2 тренинга дневно?

Kajgana Shop

На врв Bottom