Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Misery se imas vecerta pred trening napraveno mumija i da odis da vezbas ?
Ех вечерта пред тренинг ке те пушти 100 пати до другиот ден нема врска нема да бидеш надуван тогаш, туку муабетот е други ствари.

Mike Tyson

Never,never,NEVER GIVE UP!
Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
Голема грешка правиш со спуштање до доле, кога работиш на коса клупа за стомачни мускули, прегиб. Ќе побарам место каде имам пишувано и објаснувано како правилно се изведува оваа вежба и ќе поставам.
Кога ке можеш објави.Чекам

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Кои вежби сте забележале дека ви се најефикасни за вежбање на листовите?

3 серии х 15 исправени стопала
3 серии х 15 искосени стоплана нанадвор
3 серии х 15 искосени стопала навнатре
1 серија (дроп-сет 3х8) и завршувам со сопсвена тежина додека можам да се дигнам на прсти

Што мислите за планот ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Кои вежби сте забележале дека ви се најефикасни за вежбање на листовите?

3 серии х 15 исправени стопала
3 серии х 15 искосени стоплана нанадвор
3 серии х 15 искосени стопала навнатре
1 серија (дроп-сет 3х8) и завршувам со сопсвена тежина додека можам да се дигнам на прсти

Што мислите за планот ?
Со прави и искосени стопала не сум пробал оти не сум ни знаел дека има такви варијации...ете пример за учење нови нешта од форуми:)
Задоволен сум од она што го постигнувам и со 7-10 серии со 15 до 20 повторувања на седечко подигнување (со полуга) со зголемување па намалување на тежините (последната серија со најмала тежина до отказ) и варијација со стоечко подигнување со сопствена тежина на една нога. Проблем има со втората што немам можност да накачувам тежини (нема такво постоље за ногата) ...ќе треба да најдам некој ланец за да може да врзувам тежински плочи на појас. Некои сум гледал вежбаат и со тежински donkey calf rising .
Не знам дали исчекор удира на листови.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Со прави и искосени стопала не сум пробал оти не сум ни знаел дека има такви варијации...ете пример за учење нови нешта од форуми
Искосените демек повеќе удараат на страна од листовите додека обичните удираат централно.

Проблем има со втората што немам можност да накачувам тежини (нема такво постоље за ногата) ...ќе треба да најдам некој ланец за да може да врзувам тежински плочи на појас.
Пробај со еднорачен тег. Пример кога се дигаш на десна нога држи тег од 20кг во десна рака и обратно.

Задоволен сум од она што го постигнувам и со 7-10 серии со 15 до 20 повторувања на седечко подигнување (со полуга) со зголемување па намалување на тежините (последната серија со најмала тежина до отказ)
Ја има оваа справа и никогаш ја немам пробано. Ќе ја вклучам следниот тренинг па ќе пишам впечатоци (y)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Листови вежбање најефикасно барем на мене е 3 серии до откажување подигање една нога со тежина во спротивна рака, претходно загревање на седечко подигнување баш како на линкот погоре.
Некогаш се уфрла и подигнување на преса со голема тежина 1 серија до отказ.
Кога сме кај листовите, денот кога вежбате нозе што вежби, повторувања и серии се во комбинација, јас знам дека после нозе вежбање два дена неможам по скали со леснотија да се качам/симнам за автобус посебно од старите да не зборам.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Кога сме кај листовите, денот кога вежбате нозе што вежби, повторувања и серии се во комбинација, јас знам дека после нозе вежбање два дена неможам по скали со леснотија да се качам/симнам за автобус посебно од старите да не зборам.
Јас ги вежбам само по 20-30 минути а има доста добар ефект. Првин правам чучањ, еден заревање и 3 серии со најголема тежина што можам (добро е да стои некој зад тебе во случај да чучнеш а потоа да неможеш да станеш :icon_mrgr:) . Потоа одам на справа за шут експлозивно дигам и бавно спуштам надолу 4 серии. На крај на справа за задна ложа 4 серии со што поголема тежина. Листовите ги вежбам како што опишав погоре некогаш заедно со нозете некогаш друг ден.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Јас ги вежбам само по 20-30 минути а има доста добар ефект. Првин правам чучањ, еден заревање и 3 серии со најголема тежина што можам (добро е да стои некој зад тебе во случај да чучнеш а потоа да неможеш да станеш :icon_mrgr:) . Потоа одам на справа за шут експлозивно дигам и бавно спуштам надолу 4 серии. На крај на справа за задна ложа 4 серии со што поголема тежина. Листовите ги вежбам како што опишав погоре некогаш заедно со нозете некогаш друг ден.
Интересно, ќе пробам ваков тренинг да направам следната недела.
Јас кога ми се нозе на програма комплет ги работам:
Почнувам 10 минути мало загревање на точак најмала брзина;
шут 4 серии до отказ;
чучањ минимум 3 серии некогаш до 6 идам со 10-12 повторувања и обично последна или последни две до отказ;
после ова преминувам на преса 4 серии, секоја различно позиционирање на нозете;
задна ложа 4 серии и завршувам со листови.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Иако сега нешто одмарам овој месец, се трудам да поднаучам по нешто, да земам нови лекции :D па ме интересира
дали ефикасноста на некои вежби за нозе (па и за други муск. групи) се зголемува ако се прави задршка (не знаев како да го наречам :) ). Пример при шут во највисока положба да се задржи шут 2-3 секунди-шут 2-3 секунди... или при подигање на листови на највисока позиција седечки со полуга да се направи подигање, задршка 2-3 секунди, подигање, задршка 2-3 секунди. Дали воопшто правите задршка и за другите мускулни групи и вежби (каде задршка може да се примени) или тоа го правите без никакво задржување, рамномерно.
Исто ме интересира дали сте пробале кога ефектот е поизразен (а подигнувањето за стомачниот ѕид и кичмата полесни :) ) при чучњеви да се клекне со колената во рамнина со колковите, како на сликата
с

Или со колената повисоко од колковите како на втората слика

Ми го предложија првиот начин...иако наизглед мали нијанси различно го осетив осетив оптоварувањето. Кое клекнување е правилно според вас или сметате дека е индивидуално и не многу важно.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Задршка е единствениот збор кој можеш да го употребиш на нашки :)
Иако сигурно имаш многу поголемо вежбачко искуство од мене секој учи нешто ново постојано, искрено имам пробано неколку начини на вежбање меѓу нив и тој со задршка.
Поефикасно би било 1 секунда позитива 4 секунди негатива без никаков одмор измеѓу со тоа што постојано си во движење. Ова темпо бара многу концентрација и напор и со поголеми тежини потешко е да се работи освен ако не си доста напреден.
Кај чучањот поголемо оптеретување за стомак и кичма има при втората слика барем јас така сум осетил, вака ми наликува на длабоко чучњување, секогаш се трудам колковите да бидат во паралела со колената со што задната ложа и квадрицепсот многу повеќе се оптеретуваат.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Иако сега нешто одмарам овој месец, се трудам да поднаучам по нешто, да земам нови лекции :D па ме интересира
дали ефикасноста на некои вежби за нозе (па и за други муск. групи) се зголемува ако се прави задршка (не знаев како да го наречам :) ). Пример при шут во највисока положба да се задржи шут 2-3 секунди-шут 2-3 секунди... или при подигање на листови на највисока позиција седечки со полуга да се направи подигање, задршка 2-3 секунди, подигање, задршка 2-3 секунди. Дали воопшто правите задршка и за другите мускулни групи и вежби (каде задршка може да се примени) или тоа го правите без никакво задржување, рамномерно.
Исто ме интересира дали сте пробале кога ефектот е поизразен (а подигнувањето за стомачниот ѕид и кичмата полесни :) ) при чучњеви да се клекне со колената во рамнина со колковите, како на сликата
с

Или со колената повисоко од колковите како на втората слика

Ми го предложија првиот начин...иако наизглед мали нијанси различно го осетив осетив оптоварувањето. Кое клекнување е правилно според вас или сметате дека е индивидуално и не многу важно.
Правам кратко задржување кога вежбам листови на пример и што побавно ја дигам и спуштам тежината имам забележено дека подобро се извежбуваат мускулите. На шут не задржувам на врвот, но контролирано и полека спуштам надоле.

Во врска со чучањот дефинитивно втората варијанта со пониско сшуштање е поефeктивно, но многу повеќе стрес прави на колената (барем кај мене) и имам многу силна болка во коленото кога ја практикувам вежбата дури да неможам воопшто да продолжам со вежбање. Така да така вежбам само откако добро ќе ги загреам нозете и со максимум 50кг. Додека првата варијанта ја правам почесто и со поголема тежина, но има помала ефикасност.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Задршка е единствениот збор кој можеш да го употребиш на нашки :)
Иако сигурно имаш многу поголемо вежбачко искуство од мене секој учи нешто ново постојано, искрено имам пробано неколку начини на вежбање меѓу нив и тој со задршка.
5-6 години со тоа што последните 1-2 година многу назадував заради лоша исхрана (единствено вејот ме полнеше донекаде и тоа количините ги преполовував), 2-3 повреди и операции и намалени тежини и интензитет на вежбање па сега веќе последниве месеци резултатите ми се прилично лоши. Од малку подобро диференцирани стомачни (децата лани ми се смееја-тато ти под старо направи сикс-пакс :) ) и доста добро наполнети раце, квадрицепси и рамена стигнав до поприлично големи масни наслаги и зголемување на неквалитетна килажа негде 6-7 кг. Затоа и не обрнував многу внимание на овие техники последнава година ама ќе морам да се натерам да се сконцентрирам макар на послаба ама со малку шеќери и масти исхрана и поголема количина витамини и веј (да земам 2 пати дневно еднаш по вежбање, вторпат пред спиење) и секако да се стегнам да пазам на нови повреди. И да научам нешто ново од вас овде...се е учење. Тоа ми е у план па ќе видиме :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Правило кај клекнување со тег на рамења:
- горниот дел од бутината (спојот на бутина и задник) да е паралелен со подот. Тоа е првиот пример кој го имате поставено со слика, но терминот колена рамни со колкови, не постои кај билдерите :)

Член од
11 февруари 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Zdravo momci... Vezbam 3 god. Vo teretana ama ne sum bas redoven, po 4-5 meseci do leto vezbam pa do zima pauza .
Imam edno prasanje .. Slab sum 60 kila imam i koa ke pocnam da vezbam nemozam da se zdebelam a sakam . Moze nekoj sovet okolu ishranata kako da dobijam kilogrami plus uz vezbanje :)

Kajgana Shop

На врв Bottom