Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Една доза, 45-60 минути пред тренинг, другата веднаш после вежбање.

Алексич

I'm LeGenD!
Член од
13 јули 2008
Мислења
567
Поени од реакции
23
znaci 1 doza = 2 kafeni lazicki po 5g vo 120ml voda, 1 saat pred i posle trening po 1 doza.
a sto ako treniram po 2 pati na den?

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Во една доза имаш 5 гр. креатин. Моја препорака е дека не ти треба повеќе од 10 гр. креатинот во денот. Води се по ова и пиј секогаш после вежбање по една доза. Ако вежбаш двапати во денот.,

Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
0
Aleksic drugar aj bas pisi dali dobro deluva toa sto ke gio pies sega....

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Hardcore G,
си пиел производ кој во себе содржи креатин, глутамин и таурин ?

Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
0
Imam pieno se ama rabotata e dali e dobar toj proizvod onaka da kaze dali e zadovolen

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Испив 4,5 кг Muscle Juice и 1,5 кг QuickMass Gainer и качив само 2 кг. Притоа јадев по 4 пати дневно, вежбав 5 пати неделно заедно + кардио и аеробни. хаха ! Дефинитвно не помагаат многу гејнериве, барем не кај мене

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
со кардио ќе идеш на килажа?

Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
0
Kontejner oti da ne odi so kardio na kilaza pa site koga se off season ili bez razlika vo period na masa imaat kardio vo svojot trenazen proces samo ne tolku intenzivno i cesto kolku i na definicija, sajSiga druze na mn decki ne im e jasno deka hranata e klucot za dobivanje na masa 4 pati jadenje na den ne se dovolni za postignuvanje na masa Gejnerite ne se krivi sluzat samo kako pomagateli vo tvojata cel bidejki ti pomagaat tie kalorii sto si sakal da gi vneses gi nadopolnuvas so eden napitok a ne so polna cinija hrana ama sepak hranata e klucot za dobivanje masa gejnerot e samo pomagatel i ne ocekuvaj dr pat od gejneri cudo ili nekoja masa kako na primer so stoi na quick mass gejnerot neznam tamu kolku kg za edna nedela prvo vidi si da si sredis ishrana jak trening visok jg vnes i proteisnki pa posle gejner toa e toa

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Imam prasanje dali e vo red da kombiniram koga vezbam za biceps 1 trening da vezbam so sipka kako sto pravam sega(4x10stanat,4x10 sednat) a vo drug trening samo so ednoracni(4x10 stanat i 4x10 hamer)?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Denes imam na raspored grbni muskuli , pa si vikam da pisam nekolku vezbi koi gi pravam :

Prvo da kazam deka grbnite muskuli se podeleni na tri regii :

- Goren del ( Lats , latissimus dorsi )
- Sreden del ( rhomboids )
- Dolen del

Za gorniot region gi pravam slednive vezbi :

1. Chin ups

So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull up sipkata , vo rastojanie malce pokratko od sirinata na ramenjata. Teloto go drzime kolku sto e mozno ispraveno , pravejki blaga krivina vo dolniot del od grbot , istaknuvajki gi gradite na napred. Toa e pocetnata pozicija.
Go digame teloto nagore se dodeka glavata ne dojde na priblizno isto nivo kako i pull-up sipkata. Istovremeno izdisuvame. Koncentrirahte se na koristenje na bicepsite , dodeka podlakticata treba da sluzi samo za drzenje na teloto za pull-up sipkata. laktite treba da bidat postaveni blizu teloto , ne odaleceni.
Dodeka sme podignati , drzi gi taka kontrahiranite muskuli 1 sekudna , pa poleka ppocni da go spustas teloto vo pocetnata pozicija. Pri spustanje na teloto , vdisi.

Ovaa vezba gi opfaka najmnogu latimusnite muskuli i bicepsite.

2. V-bar pull-ups

V-barot se postavuva na sredina od pull-up bar-ot. Se faka se dvete raci.
gradite se istaknuvaat na napred dodeka grbot treba da bide blago navednat na nazad so cel podobro da se vklucat grbnite muskuli vo vezbata.Ovaa e pocetnata pozicija.
Izdisuvajki se podigame nagore , se dodeka gradite ne ja doprat pull-up sipkata. Drzime taka 1 sekunda vo kontrahirana pozicija , i poleka spustame vo pocetnata pozicija , vdisuvajki.

Ovaa vezba gi opfaka grbnite muskuli.

3.Gironda Sternum Chins

So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull-up sipkata , na rastojanie isto kako i ramenjata. Dodeka visime so celosno ispruzeni race , gi ispaknuvame gradite nanadvor , dodeka nazad sme navednati. Ova e pocetnata pozicija.
Se podigame nagore , so r'betot iskriven vo forma na lak , glavata navednata nanazad kolku sto e mozno podaleku od pull-up sipkata. Dodeka go pravime ova , isdisuvame.
Se podigame dodeka klucnata koska ( clavicula ) ne ja pomine pull-up sipkata , a gradnata koska ( sternum ) ne ja dopre . Koga ke dojdeme vo ovaa pozicija , drzime taka 1 sekunda dodkea se kontrahirani muskulite.Potoa poleka se spustame , izdisuvajki.

4. Pull ups

So dlankite svrteni sprotivno od teloto , ja fakame pull-up sipkata. Gi vadime gradite nanadrvor , dodeka dolniot del od grbot treba da ima blago iskrivuvanje , a teloto da bide navednato okolu 30 stepeni. Ova e pocetnata pozicija.
Go podigame teloto se dodkea pull-up sipkata ne go dopre gorniot del od nasite gradi. Nadlakticata i ramenjata treba da bidat povleceni nanazad i nadolu. Izdisuvame.
Dodkea muskulite se kontrahirani , drzime taka 1 sekunda , po sto go spustame teloto poleka vo pocetnata pozicja , vdisuvajki , se dodeka racete ne se celosno izdolzeni a grabnite muskuli celosno rasireni.

Ovie vezbi gi pravam za gorniot region na grbnite muskuli vo piramidalen sistem 10-8-6.

Za romboidnite muskuli ( sredniot region ) gi pravam ovie vezbi :

1.Reverse grip bent-over rows

So dlankite svrteni prema glavata , ja fakame sipkata , stoejki ispraveno. Blago gi iskrivuvame kolemnata i go spustame teloto nanadpred , navednuvajki ja polovinata , dodeka grbot ni e prav i e skoro paralelen so podot.
Ja podignuvame sipkata so tegovite , izdisuvajki , drzejki gi laktite blizu teloto. Podlakticata ja koristeme samo za drzenje na sipkata ,ne smee da pomaga vo diganjeto na tezinata. Koga ke go krenime tegot gore , drzejki vo kontrahirana polozba edna sekunda , gi stiskame grbnite muskuli.
potoa spustame poleka vo pocetnata pozicja, vdisuvajki.

2. Seated cable rows

Ili na naski sednato veslanje. Se pravi na masina so kabel.
Sednuvame , ja fakame V-bar sipkata , gi postavuvame nozite pred nas i kolenata gi svitkuvame blago. Go vleceme kabelot , pri sto teloto treba da bide vo 90 stepini odnos so nozite ( L forma ) , gradite ispaknati nanapred , a grbot blago svitkan vo forma na lak. Teloto go drzime mirno. Izdisuvame koga digame , vdisuvame koga spustame.

Za dolniot del od grbot :

1. Barbell deadlift

2.Hyperextension na klupa

Me mrzi da pisuvame za poslednite dve vezbi , vidite gi na youtube ;)

Na sekoi 2 nedeli gi rotiram vezbite , so cel teloto da ne se navikne na ovie vezbi , i so sekoja sesija pokacuvam malce tezina.

p.s Ako ima nekoij pozitivni ili negativni kritiki , slobodno kazite ili dopolnete me ;)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Denes imam na raspored grbni muskuli , pa si vikam da pisam nekolku vezbi koi gi pravam :

- Dolen del

1. Chin ups

So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull up sipkata , vo rastojanie malce pokratko od sirinata na ramenjata. Teloto go drzime kolku sto e mozno ispraveno , pravejki blaga krivina vo dolniot del od grbot , istaknuvajki gi gradite na napred. Toa e pocetnata pozicija.
Go digame teloto nagore se dodeka glavata ne dojde na priblizno isto nivo kako i pull-up sipkata. Istovremeno izdisuvame. Koncentrirahte se na koristenje na bicepsite , dodeka podlakticata treba da sluzi samo za drzenje na teloto za pull-up sipkata. laktite treba da bidat postaveni blizu teloto , ne odaleceni.
Dodeka sme podignati , drzi gi taka kontrahiranite muskuli 1 sekudna , pa poleka ppocni da go spustas teloto vo pocetnata pozicija. Pri spustanje na teloto , vdisi.

2. V-bar pull-ups

gradite se istaknuvaat na napred dodeka grbot treba da bide blago navednat na nazad so cel podobro da se vklucat grbnite muskuli vo vezbata.Ovaa e pocetnata pozicija.
Izdisuvajki se podigame nagore , se dodeka gradite ne ja doprat pull-up sipkata. Drzime taka 1 sekunda vo kontrahirana pozicija , i poleka spustame vo pocetnata pozicija , vdisuvajki.

3.Gironda Sternum Chins

So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull-up sipkata , na rastojanie isto kako i ramenjata. Dodeka visime so celosno ispruzeni race , gi ispaknuvame gradite nanadvor , dodeka nazad sme navednati. Ova e pocetnata pozicija.
Se podigame nagore , so r'betot iskriven vo forma na lak , glavata navednata nanazad kolku sto e mozno podaleku od pull-up sipkata. Dodeka go pravime ova , isdisuvame.
Se podigame dodeka klucnata koska ( clavicula ) ne ja pomine pull-up sipkata , a gradnata koska ( sternum ) ne ja dopre . Koga ke dojdeme vo ovaa pozicija , drzime taka 1 sekunda dodkea se kontrahirani muskulite.Potoa poleka se spustame , izdisuvajki.

4. Pull ups

So dlankite svrteni sprotivno od teloto , ja fakame pull-up sipkata. Gi vadime gradite nanadrvor , dodeka dolniot del od grbot treba da ima blago iskrivuvanje , a teloto da bide navednato okolu 30 stepeni. Ova e pocetnata pozicija.
Go podigame teloto se dodkea pull-up sipkata ne go dopre gorniot del od nasite gradi. Nadlakticata i ramenjata treba da bidat povleceni nanazad i nadolu. Izdisuvame.
Dodkea muskulite se kontrahirani , drzime taka 1 sekunda , po sto go spustame teloto poleka vo pocetnata pozicja , vdisuvajki , se dodeka racete ne se celosno izdolzeni a grabnite muskuli celosno rasireni.

Ovie vezbi gi pravam za gorniot region na grbnite muskuli vo piramidalen sistem 10-8-6.

So dlankite svrteni prema glavata , ja fakame sipkata , stoejki ispraveno. Blago gi iskrivuvame kolemnata i go spustame teloto nanadpred , navednuvajki ja polovinata , dodeka grbot ni e prav i e skoro paralelen so podot.
Ja podignuvame sipkata so tegovite , izdisuvajki , drzejki gi laktite blizu teloto. Podlakticata ja koristeme samo za drzenje na sipkata ,ne smee da pomaga vo diganjeto na tezinata. Koga ke go krenime tegot gore , drzejki vo kontrahirana polozba edna sekunda , gi stiskame grbnite muskuli.

2. Seated cable rows

Sednuvame , ja fakame V-bar sipkata , gi postavuvame nozite pred nas i kolenata gi svitkuvame blago. Go vleceme kabelot , pri sto teloto treba da bide vo 90 stepini odnos so nozite ( L forma ) , gradite ispaknati nanapred , a grbot blago svitkan vo forma na lak. Teloto go drzime mirno. Izdisuvame koga digame , vdisuvame koga spustame.

1. Barbell deadlift

Na sekoi 2 nedeli gi rotiram vezbite , so cel teloto da ne se navikne na ovie vezbi , i so sekoja sesija pokacuvam malce tezina.

p.s Ako ima nekoij pozitivni ili negativni kritiki , slobodno kazite ili dopolnete me ;)
Вежбиве другар шо се за грб се нешо најдобро.. Pull ups и Chin Ups baraat dosta napor i definitivno ke ti ja zgolemi silata.Пошо зафаќаат повеке мускулни групи.:salut:

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212

- Dolen del

1. Chin ups

2. V-bar pull-ups

3.Gironda Sternum Chins

4. Pull ups

2. Seated cable rows

1. Barbell deadlift

Браво за deadlift, ретко кој го практикува.

Kajgana Shop

На врв Bottom