Denes imam na raspored grbni muskuli , pa si vikam da pisam nekolku vezbi koi gi pravam :
Prvo da kazam deka grbnite muskuli se podeleni na tri regii :
- Goren del ( Lats , latissimus dorsi )
- Sreden del ( rhomboids )
- Dolen del
Za gorniot region gi pravam slednive vezbi :
1. Chin ups
So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull up sipkata , vo rastojanie malce pokratko od sirinata na ramenjata. Teloto go drzime kolku sto e mozno ispraveno , pravejki blaga krivina vo dolniot del od grbot , istaknuvajki gi gradite na napred. Toa e pocetnata pozicija.
Go digame teloto nagore se dodeka glavata ne dojde na priblizno isto nivo kako i pull-up sipkata. Istovremeno izdisuvame. Koncentrirahte se na koristenje na bicepsite , dodeka podlakticata treba da sluzi samo za drzenje na teloto za pull-up sipkata. laktite treba da bidat postaveni blizu teloto , ne odaleceni.
Dodeka sme podignati , drzi gi taka kontrahiranite muskuli 1 sekudna , pa poleka ppocni da go spustas teloto vo pocetnata pozicija. Pri spustanje na teloto , vdisi.
Ovaa vezba gi opfaka najmnogu latimusnite muskuli i bicepsite.
2. V-bar pull-ups
V-barot se postavuva na sredina od pull-up bar-ot. Se faka se dvete raci.
gradite se istaknuvaat na napred dodeka grbot treba da bide blago navednat na nazad so cel podobro da se vklucat grbnite muskuli vo vezbata.Ovaa e pocetnata pozicija.
Izdisuvajki se podigame nagore , se dodeka gradite ne ja doprat pull-up sipkata. Drzime taka 1 sekunda vo kontrahirana pozicija , i poleka spustame vo pocetnata pozicija , vdisuvajki.
Ovaa vezba gi opfaka grbnite muskuli.
3.Gironda Sternum Chins
So dlankite svrteni prema teloto , ja fakame pull-up sipkata , na rastojanie isto kako i ramenjata. Dodeka visime so celosno ispruzeni race , gi ispaknuvame gradite nanadvor , dodeka nazad sme navednati. Ova e pocetnata pozicija.
Se podigame nagore , so r'betot iskriven vo forma na lak , glavata navednata nanazad kolku sto e mozno podaleku od pull-up sipkata. Dodeka go pravime ova , isdisuvame.
Se podigame dodeka klucnata koska ( clavicula ) ne ja pomine pull-up sipkata , a gradnata koska ( sternum ) ne ja dopre . Koga ke dojdeme vo ovaa pozicija , drzime taka 1 sekunda dodkea se kontrahirani muskulite.Potoa poleka se spustame , izdisuvajki.
4. Pull ups
So dlankite svrteni sprotivno od teloto , ja fakame pull-up sipkata. Gi vadime gradite nanadrvor , dodeka dolniot del od grbot treba da ima blago iskrivuvanje , a teloto da bide navednato okolu 30 stepeni. Ova e pocetnata pozicija.
Go podigame teloto se dodkea pull-up sipkata ne go dopre gorniot del od nasite gradi. Nadlakticata i ramenjata treba da bidat povleceni nanazad i nadolu. Izdisuvame.
Dodkea muskulite se kontrahirani , drzime taka 1 sekunda , po sto go spustame teloto poleka vo pocetnata pozicja , vdisuvajki , se dodeka racete ne se celosno izdolzeni a grabnite muskuli celosno rasireni.
Ovie vezbi gi pravam za gorniot region na grbnite muskuli vo piramidalen sistem 10-8-6.
Za romboidnite muskuli ( sredniot region ) gi pravam ovie vezbi :
1.Reverse grip bent-over rows
So dlankite svrteni prema glavata , ja fakame sipkata , stoejki ispraveno. Blago gi iskrivuvame kolemnata i go spustame teloto nanadpred , navednuvajki ja polovinata , dodeka grbot ni e prav i e skoro paralelen so podot.
Ja podignuvame sipkata so tegovite , izdisuvajki , drzejki gi laktite blizu teloto. Podlakticata ja koristeme samo za drzenje na sipkata ,ne smee da pomaga vo diganjeto na tezinata. Koga ke go krenime tegot gore , drzejki vo kontrahirana polozba edna sekunda , gi stiskame grbnite muskuli.
potoa spustame poleka vo pocetnata pozicja, vdisuvajki.
2. Seated cable rows
Ili na naski sednato veslanje. Se pravi na masina so kabel.
Sednuvame , ja fakame V-bar sipkata , gi postavuvame nozite pred nas i kolenata gi svitkuvame blago. Go vleceme kabelot , pri sto teloto treba da bide vo 90 stepini odnos so nozite ( L forma ) , gradite ispaknati nanapred , a grbot blago svitkan vo forma na lak. Teloto go drzime mirno. Izdisuvame koga digame , vdisuvame koga spustame.
Za dolniot del od grbot :
1. Barbell deadlift
2.Hyperextension na klupa
Me mrzi da pisuvame za poslednite dve vezbi , vidite gi na youtube
Na sekoi 2 nedeli gi rotiram vezbite , so cel teloto da ne se navikne na ovie vezbi , i so sekoja sesija pokacuvam malce tezina.
p.s Ako ima nekoij pozitivni ili negativni kritiki , slobodno kazite ili dopolnete me