Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Mene licno ne mi se dopaga nosenje trenerki za trcanje na temperatura od 30+ stepeni . mislam deka nema efekt. Samo dopolnitelno se opteretuva teloto poradi sozdavanjeto toplina od samite muskuli pri trcanjeto , zabrzanoto disenje , plus i od nadvoresnata sredina toplo se apsorbira , a trenerkite ili 3-4 maici samo ja zadrzuvaat toplinata. Seto toa moze da ima samo eden negativen efekt , overload na orgaznizamot koj moze i najverojatno ke rezultira so toploten udar, pregolem zamor i normalno namaleno vreme za vezbanje t.e slabeenje.

taka da ne preporacuvam , barem jas ne go prektikuvam toa, na teloto mu treba otvori za da dise i da ja osloboduva toplinata pri vezbanjeto .

Efekt ima , ama mal . Nakgolem efekt e toa sto se trosi visokot na voda od pod kozata , pa se dobiva lazen vpecatok deka se slabee . Gledam nekoi stavaat i najlosnki kesinja okolu raci , nozi i polovina za slabeenje i tracat . Spored mene losa ideja , a pricinata ja kazav pogore .

Za fat burn-eri nema da komentiram posto ne sum gi koristil , no znam deka go zabrzuvaa metabolizamot na mastite . t.e organizamot ke gi koristi mastite za sozdavanje na energija , namesto jaglehidratite .
Ок фала многу на исцрпниот одговор, штета што системот не ми дава да ти дадам зеленко :(

Сум дал превише у задњи 24 саата...пфффф

Ted Dettman4e

Real Optimist
Член од
25 јуни 2007
Мислења
1.697
Поени од реакции
56
Има овде некој искуство со земање на XENADRINE FAT BURNER ???

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Денеска треба да земеам фат брнерс или како и да се викаат, не се разбирам многу многу само знам дека се од добра фирма околу 1000 денари, и дека се пијат по 6/7 на ден. Дали овој метод ќе донесе полесно слабеење? и побрзи резултати. Мислам дека се викаа термогеникс или нешто у тој стил. Аха да што мислиш во врска со тоа да се облекувам повеќе пример, 3/4 маици под блуза за да се потам повеќе дали овој метод можеби ќе помогне дополнително.
Кога потењето како процес би доведувало до слабеење, верувај дека ја би бил еден од најслабите :) На едно вежбање мењам по два пара маица и подмаица плус трет пар на крај-сув, за накај дома. Дури се потам и коа вежбам со маица без ракави.
Количина на пот зависи од метаболизмот и внесените материи како и внес на вода. Седум кг не се воопшто малку за тој период, нагло слабеење/диета не е пожелно, честопати од разни причини се враќаат килограмите-еден вид јојо ефект. Што се вели -ептен треба да внимаваш на многу чинители и баланс и во исхраната и во вежбањето.
Сосем трета работа е што со намалување на исхраната, се забавува и метаболизмот. Затоа и после извесно време, дури и со намалена исхрана, ќе стагнираш во слабеење...телото има "сензори" кои му даваат информации на мозокот колку од кој хормон да излачува, како да ја троши резервата...
Неколку информации
BURN THE FAT:
The best way to slim down in the middle is to do plenty of cardiovascular exercise. Some good examples of this are walking, jogging, swimming, aerobics, bicycling and high-activity sports like racquetball, tennis and basketball. Anything that brings your heart rate to its training zone and keeps it there for at least twenty minutes conditions your heart and burns fat. As you lose subcutaneous fat, your skin will become more taut. As the fat within your muscles decreases, you will appear more toned and less flabby. The number one thing you need to think about is the cardio. Five times a week.
MAKE YOUR BODY A MORE EFFECTIVE FAT BURNER:
Toning along with cardiovascular work will speed up and improve the process, but don't think that you only need to work on your abs. This is another grave misconception.
The truth is that when you work all the larger muscle groups, adding more mass to your muscles, you rev up your metabolism to heights it has never before reached. Your muscles need extra calories to maintain themselves, so more of the food you eat will be feeding your muscles instead of your trouble spots. Your conditioned heart (from the cardiovascular stuff) is more effective at burning calories as well, so you have the golden combination, there.
As the fat comes off your body, it will come off your belly. Your body fat is like one organ, located throughout your body, and you can't take it off of just one spot unless you have liposuction done.

The large muscles that you should concentrate on are (in this order) front and back of thighs, buttocks, back, chest, triceps and biceps. Then, you can throw in calves, hips, forearms and shoulders.

Always work your abs at the end of your workout. There's a good reason for this. You are indirectly using them for all the other exercises you do. The abs are important stabilizer muscles that keep your form in check. If you do abs first, you will tire them out, and your whole workout will be less than optimal. Work down from the largest to the smallest muscles.
И некои линкови (ако не те мрзи, да не ги постирам сите текстови овде)
Surprising reasons for gaining weight
Fat burners-potential downfall

Сепак секој човек е посебен, во глобала не сум баш присталица на брзо слабеење.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Фала многу за текстовите, појаснувањето и линковите, дефинитивно она што ми требаше :)

Иначе мислам дека јадам доволно така што тешко дека ќе ми ослабнат мускулите, внесувам многу витамини, минерали, зеленчук, јадам и пилешко месо и по неполна рака микс од бадеми, лешници и ореви :)

Знам дека не е пожелно да се слабее брзо и дека понатака има контра ефект, но стварно се осеќам гадно ставив некои 10-на килограми у последно време, што поради работа поврзана со компјутер но и немање време, нормално јадење. Секако се опуштив и со благи работи :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Mene licno ne mi se dopaga nosenje trenerki za trcanje na temperatura od 30+ stepeni . mislam deka nema efekt..
ВО право си, и не само тоа туку проблемот е што телото се ослободува од дел од отровните материи преку кожата. Ако премногу се облекувате или не дај боже некои се мотаат во фолии за демек побрзо ослабување скоро целата детоксикација ќе се префрли на терет на бубрезите кои неможат да го испратат тоа темпо.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Каде може да се најде боксерска вреќа во Македонија и како оди цената на истите.. инаку ме интересира за висечки па и оние што се монтираат на подлога ?
Боксерска опрема имаш во винг фитнес, јас од таму земав вреќа и ракавици, имаат доста опрема. Оваа врека јас ја земав, полнета е и ми ја пратија по карго.
http://www.vingfitness.com.mk/detail.aspx?id=128

Ајде можеби е малце офтопик ама да прашам. Почнав да пешачам/џогирам околу една недела. По 10-12 км, Јадам многу зеленчук, салати и пијам многу вода. Благо нејадам, леб нејадам уопште. Веќе 10-на дена стојам на иста килажа..дали е ова нормално и колку трае одприлика овој период на стагнација? разбирам неколку дена ама 10-11 што е многу многу е..иначе диета држам т.е. внимавам што јадам (прилично строго) околу 1 месец. Симав околу 7 кила но од тогаш стојам во место.
Оптимално за слабеење е комбинација од теретана и аеробик вежби. Пола кило мускул троши околу 60 калории дневно само за живее.
Вежбањето со тегови(тегови кои даваат добар отпор, не некои од по кило) ке прават микро кинење во мускулите, каде што после вежбањето тие кинења ке се поправаат со протеините од исхраната. Исто така вежбањето со тегови, ќе троши екстра калории и до два дена после тренингот, најголем дел ке биде за поправка на мускулите и нивно спремање за следниот тренинг.

Аеробик ќе се комбинира во деновите кога не идеш во теретана, и не би требало да премине 20 минути, затоа што тогаш ризикуваш да започнеш катаболизам, и да почнеш да ги губиш мускулите што си ги направил во теретаната. Препорачливо е да се испие една доза протеини(25-30гр) после аеробик тренингот, за да се спречи катаболизамот. Аеробик вежбањето генерално директно троши масти за енергија при вежбањето, но ефектите завршуваат после еден час од тренингот.

Во сето тоа оптимален број на јадења е 6 оброци на ден, и доста одмор. За оние кои имаат болки во мускулите додека вежбаат( онаа од lactic acid) може да земаат едно апче витамин ц пред тренингот, и би требало значително да се намали болката при вежбање. Таа болка даѓала од лош баланс на минерали.

ПС
Немој да вежбаш во тренерка, таа екстра тежина што ќе ја симнеш ќе биде само вода, веднаш ке ја вратиш со првата чаша.

ППС
Мој омилен аеробик е мин 4 рунди на боксерската вреќа ^ ^.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Боксерска опрема имаш во винг фитнес, јас од таму земав вреќа и ракавици, имаат доста опрема. Оваа врека јас ја земав, полнета е и ми ја пратија по карго.
http://www.vingfitness.com.mk/detail.aspx?id=128

Оптимално за слабеење е комбинација од теретана и аеробик вежби. Пола кило мускул троши околу 60 калории дневно само за живее.
Вежбањето со тегови(тегови кои даваат добар отпор, не некои од по кило) ке прават микро кинење во мускулите, каде што после вежбањето тие кинења ке се поправаат со протеините од исхраната. Исто така вежбањето со тегови, ќе троши екстра калории и до два дена после тренингот, најголем дел ке биде за поправка на мускулите и нивно спремање за следниот тренинг.

Аеробик ќе се комбинира во деновите кога не идеш во теретана, и не би требало да премине 20 минути, затоа што тогаш ризикуваш да започнеш катаболизам, и да почнеш да ги губиш мускулите што си ги направил во теретаната. Препорачливо е да се испие една доза протеини(25-30гр) после аеробик тренингот, за да се спречи катаболизамот. Аеробик вежбањето генерално директно троши масти за енергија при вежбањето, но ефектите завршуваат после еден час од тренингот.

Во сето тоа оптимален број на јадења е 6 оброци на ден, и доста одмор. За оние кои имаат болки во мускулите додека вежбаат( онаа од lactic acid) може да земаат едно апче витамин ц пред тренингот, и би требало значително да се намали болката при вежбање. Таа болка даѓала од лош баланс на минерали.

ПС
Немој да вежбаш во тренерка, таа екстра тежина што ќе ја симнеш ќе биде само вода, веднаш ке ја вратиш со првата чаша.

ППС
Мој омилен аеробик е мин 4 рунди на боксерската вреќа ^ ^.
Фала за деталниот одговор! Ќе гледам да ги следам предлозите.

T

Tetro

Гостин
Пред 2 дена почнав да тренирам за физичка спремност. Сега имам воспаление на градните мускули и на рацете. Некои совети за понатаму? бидејќи морам да одморам некој ден пред да продолжам

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Пред 2 дена почнав да тренирам за физичка спремност. Сега имам воспаление на градните мускули и на рацете. Некои совети за понатаму? бидејќи морам да одморам некој ден пред да продолжам
Niso posebno , ne trebalo da forsiras prviot den , sega teraj pak so vezbanje , ne mora odmor , ali lesno vezbanje

Член од
7 јуни 2010
Мислења
22
Поени од реакции
0
Дали со кардио вежбите се гори од мускулот ?
Доколку е така дали можи само да слабејш без да губиш од мускулот ? :]

O

Orion.

Гостин
Забележувам добри резултати од креатинов. Дали кога ке престанам да го пијам ке паднам многу??

Член од
13 октомври 2009
Мислења
2.640
Поени од реакции
1.240
Вака сеа . Долго време тренирав фудбал некој си 11 години и скинав лигаменти на колено и скршив нога ( истата нога ) . Па трчањето ми е сведено на минимум со тоа што НЕСМЕАМ и несакам да трчам. Кога играв бев околу 75 килограми меѓутоа сега после две години сум 95 . Почнав да возам точак и малку да внимавам на исхрана ( нејадам седмица , лесовачка , не пијам алкохол не пушам ) . Значи освен точаков што препорачувате со друго да се бавам или да пијам хемија некоја за да ослабам ( во главно сум здебелен кај бутовите и стомакот ) . Фала однапред за помошта што ќе ми ја дадете

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Забележувам добри резултати од креатинов. Дали кога ке престанам да го пијам ке паднам многу??
Ќе имаш пад на обемот и силата но постепоно, пошто креатинот складира вода во мускулот.

Kajgana Shop

На врв Bottom