Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Фазата на чистење ми оде сега за сега добро.Да не се лажеме исхраната не е средена поради финансии ама со повише кардио симна 11 кг за 4 месеци.Е сеа тражам совет од вас дали да земам л-карнитин и дали со зимањето на суплементо ке се убрза барем малце намалувањето на бф?
Да ке се убрза, 2 грама лкарнитин дневној во прашок/таблети не течен, која фирма генерално нема нешо значајно разлика.
Неколку правила
- Ако примаш лкарнитин не значи дека може да се опуштиш и јадеш џанк фуд
- Не треба да намалуваш кардио, генерално ке имаш појше енергија па би советувал обратно да земаш лкарнитин и да зголемиш кардио вежби на 10-20 мин +

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Дечки имате идеја некоја за правење pull up bar за во двор, а да не треба многу матријал и кеш ?

Член од
8 септември 2014
Мислења
132
Поени од реакции
79
Ke moze li nekoj da mi dade link od kade ke mozam da gi vidam rezultatite i nekoi sliki od kupot na makedonija vo bodibilding i fitnes za 2016?

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Дечки имате идеја некоја за правење pull up bar за во двор, а да не треба многу матријал и кеш ?

Зависи за колку ќеш збориме. Дрва 10х10, 2х3.5 метра плус некоја шипка, дали купена, дали "позајмена" од некое градилиште или кај и да најдеш, бетон количина нема да те фати многу.

Поевтина верзија од ова ти е се да "позајмиш" од некаде. Онакви шипки што се користат во огромна количина кога се става плоча (кат) на некој објект има секаде. Ќе земеш количина, дел или сите на отпад и ќе ги смениш со нешто што повеќе ти одговара. Поедноставно здравје.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Не ми е смешен ич хуморот, само ти кажав дека еве не пијам многу вода, а сум во добра физичка форма и кондиција. :)

Сигурно има и други.
Јас, и кога пијам креатин пијам максимум 3 литри вода, повеќе е мачење.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.689
Поени од реакции
4.537
Здраво!

Имам многу прашања али ќе се потрудам да не замарам многу.
Сакам да кренам малку маса, не премногу. И спрема тоа пробувам да се хранам посоодветно. Но очигледно само со исхрана (која и таа не ми е баш адекватна) мислам дека нема да постигнам резултати.

Не сакам да бидам погрешно сфатен, не дека се брзам и дека не и давам важност на исхраната, туку едноставно мислам дека не внесувам доволно.

Е сега се двоумам, потпчно имам многу заблуди шо е најдобро, кои комбинации на суплементи би ми помогнале?

Имам 81кг на 180cm висина.
Па можам да кажам дека имам добро тело, имам мускулатура и генетски предизпозиции добро да се оформам. Е сега имам малку сало на стомакот. Сакав да го намалам па после да почнам нешто да користам од страна на суплементи за маса.

Вежбам 3 дена во неделата. Пр. понеделник- в теретана, вторник - кардио (трчање) по 5км, и така редоследно секоја недела.

Да преминам на главното...
Гејнер или протеин? Што би ми помогнало да кренам на маса? Слушам гејнерот бил подобар за качување на маса, но ми е страв дека ќе ми го успори топењето на мастите на стомакот. Исто така слушам најдобро било комбинација со креатин, но со оглед на тоа дека креатинот ќе ми бара големо количество на вода и можноста од камен во бубрези ме плаши неговата употреба. Башка тоа роден сум со некакви мали аномалии на бубрезите, едниот бубрег ми е над нормалната големина а другиот помал од нормалата и не се во правилна положба. Со препорака од мал сум да ги пазам бубрезите. Функционираат нормално но јас сакам да бидам претпазлив. И знам дека пак најдобро е да се консултирам со лекар.

Сакам да знам како точно делува протеинот, а како гејнерот? Што, за што е подобро?

Ептен сум неписмен во оваа област а сакам да постигнам некои резултати.
Па барам некој да ме упати и да ме посоветува. :)

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Здраво!

Имам многу прашања али ќе се потрудам да не замарам многу.
Сакам да кренам малку маса, не премногу. И спрема тоа пробувам да се хранам посоодветно. Но очигледно само со исхрана (која и таа не ми е баш адекватна) мислам дека нема да постигнам резултати.

Не сакам да бидам погрешно сфатен, не дека се брзам и дека не и давам важност на исхраната, туку едноставно мислам дека не внесувам доволно.

Е сега се двоумам, потпчно имам многу заблуди шо е најдобро, кои комбинации на суплементи би ми помогнале?

Имам 81кг на 180cm висина.
Па можам да кажам дека имам добро тело, имам мускулатура и генетски предизпозиции добро да се оформам. Е сега имам малку сало на стомакот. Сакав да го намалам па после да почнам нешто да користам од страна на суплементи за маса.

Вежбам 3 дена во неделата. Пр. понеделник- в теретана, вторник - кардио (трчање) по 5км, и така редоследно секоја недела.

Да преминам на главното...
Гејнер или протеин? Што би ми помогнало да кренам на маса? Слушам гејнерот бил подобар за качување на маса, но ми е страв дека ќе ми го успори топењето на мастите на стомакот. Исто така слушам најдобро било комбинација со креатин, но со оглед на тоа дека креатинот ќе ми бара големо количество на вода и можноста од камен во бубрези ме плаши неговата употреба. Башка тоа роден сум со некакви мали аномалии на бубрезите, едниот бубрег ми е над нормалната големина а другиот помал од нормалата и не се во правилна положба. Со препорака од мал сум да ги пазам бубрезите. Функционираат нормално но јас сакам да бидам претпазлив. И знам дека пак најдобро е да се консултирам со лекар.

Сакам да знам како точно делува протеинот, а како гејнерот? Што, за што е подобро?

Ептен сум неписмен во оваа област а сакам да постигнам некои резултати.
Па барам некој да ме упати и да ме посоветува. :)
Најдобра варијанта тие протеин + креатин + декстроза. Гејнерот е преполн со шекери, а и кај нас тешко да најдеш квалитетен гејнер.

Јас гејнер не би користел ни во најлош случај. Би одел со протеин бавно ама квалитетно.
Ако се консултираш со доктор поготово ако е од постарата генерација, ни за еден производ ,па и за протеинот нема да добиеш позитивно мислење.До толку многу имат заостанати сфаќања.

Така да протеин + креатин + декстроза тие бомба комбинација. Е сега дали смееш или не да го користиш креатинот во твој случај почекај од некој стручен да ти одговори. Јас колку шо знам не е штетен ако се користи правилно и умерено.
Ама сепак почекај од други да ти одговори поопширно и постручно.

Последно уредено:
Член од
29 март 2013
Мислења
4.689
Поени од реакции
4.537
Најдобра варијанта тие протеин + креатин + декстроза. Гејнерот е преполн со шекери, а и кај нас тешко да најдеш квалитетен гејнер.

Јас гејнер не би користел ни во најлош случај. Би одел со протеин бавно ама квалитетно.
Ако се консултираш со доктор ни за еден производ ,па и за протеинот нема да добиеш позитивно мислење.До толку многу имат заостансти сфаќања.

Така да протеин + креатин + декстроза тие бомба комбинија. Е сега дали смееш или не да го користиш креатинот во твој случај почекај од некој стручен да ти одговори. Јас колку шо знам не е штетен ако се користи правилно и умерено.
Ама сепак почекај од други да ти одговори поопширно и постручно.
А декстроза е..?

Фала ти иначе!

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
А декстроза е..?

Фала ти иначе!
прост шекер, најдобро е да се користи после тренинг за да ја надокнади изгубената енергија од тренингот, и го појачува ефектот на апсорбција на протеини.

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
А декстроза е..?

Фала ти иначе!
Еве ти кажаа погоре, оди во продавница за здрава храна, се продава, околу 70 денари е кило.
И можеш само со исхрана да качиш на маса, ама мора да си свесен дека ќе качиш и сало. Не давај пари за гејнер, земи си веј протеин и креатин и цепај.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.689
Поени од реакции
4.537
Еве ти кажаа погоре, оди во продавница за здрава храна, се продава, околу 70 денари е кило.
И можеш само со исхрана да качиш на маса, ама мора да си свесен дека ќе качиш и сало. Не давај пари за гејнер, земи си веј протеин и креатин и цепај.

Е ова ме одвлекува од креатинов:(
Го тупам, или не, не знам...

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Е ова ме одвлекува од креатинов:(
Го тупам, или не, не знам...
Пиј 3 литри вода на ден и ништо нема да ти е.

Ха ха ха, кожен исип, дијареа, неправилно биење на срце.. немој не ме јеби.

Kajgana Shop

На врв Bottom