Блам држава

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.798
Поени од реакции
8.545
Мислам дека поемава најдобро ја опишува нашата ситуација во 2021, напишана 1910. Препорачувам да не скокате делови и да ја прочитате целата.

Развило се црно време опадања,
Набујао шљам и разврат и пороци,
Подиг’о се трули задах пропадања,
Умрли су сви хероји и пророци.
Развило се црно време опадања.

Прогледале све јазбине и канали,
На високо подигли се сутерени,
Сви подмукли, сви проклети и сви мали
Постали су данас наши суверени.
Прогледале све јазбине и канали.

Покрадени сви храмови и ћивоти,
Исмејане све врлине и поштење,
Понижени сви гробови и животи,
Упрљано и опело и крштење.
Покрадени сви храмови и ћивоти.

Закована петвековна звона буне,
Побегао дух јединства и бог рата;
Обесимо све празнике и трибуне,
Гојимо се од грехова и од блата.
Закована петвековна звона буне.

Од пандура створили смо великаше,
Достојанства поделише идиоти,
Лопови нам израђују богаташе
Мрачне душе назваше се патриоти.
Од пандура створили смо великаше.

Своју мудрост расточисмо на изборе,
Своју храброст на подвале и обеде,
Будућности затровасмо све изворе,
А поразе прогласисмо за победе.
Своју мудрост расточисмо на изборе.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове;
Од несрећне браће наше, од робова,
Затворисмо своје очи и џепове.
Место светле историје и гробова

Остала нам још прашина на хартији
K’o једина успомена на џинове;
Сад сву славу пронађосмо у партији,
Пир поруге дохватио све синове.
Остала нам још прашина на хартији.

Под срамотом живи наше поколење,
He чују се ни протести ни јауци;
Под срамотом живи наше јавно мнење,
Нараштаји, који сишу к’о пауци.
Под срамотом живи наше поколење.

Помрчина притиснула наше дане,
He види се јадна наша земља худа;
Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
Куда ћемо од светлости и од суда!
Помрчина притиснула наше дане.

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Па кој е крив, земал глупакот со дете да се тепа. Е сега дечкото мангуп, бега од линч, гази што му дојде, верувам дека немал намера дете да убие-зашто побогу глупакот од татко го земал детето во тепачка, и го згазил. Постапил како постапил, се бранел, и се одбранил. Сега плачете, како и секогаш кога некој ќе реши да ви застане. Знам дека мислиш дека требаше да излезе од кола и да легне да го згазат 10 души, ама нема со сите така, не се сите жртвени јагниња какви што сакате вие.
Главата ме боли од лицемерноста, горе доле случајов е сличен со тој од Гостивар, но тогаш бевте на страната на Јаким, не го пцуевте него зошто ќерката ја донел на тепачка, ниту викавте дека бил неодговорен родител, сите до еден го направивте херој кој ја штити Македонија и својата ќерка, херој кој им покажа на албанците како треба.
Како што херој за тебе е Бобан сега, не бил жртвено јагне, му покажал муда на средновечен маж со пола негова големина кој бил со жената и детето на контрола.
Трагедијата да е поголема и кај двете случаеви убијците добија блага казна. Нема дно.
Автоматски споено мислење:

Вештакот вика дека од скршеното стакло нее гледал на десната страна ништо и сега тебе да ти верувам или на вештакот?
Лаже вештакот, и да било кршено стаклото пред сударот, а не било, пак нема да беше смалено видливоста, шовершајбната е 160 цм широка најмалку.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.369
Поени од реакции
18.499
Главата ме боли од лицемерноста, горе доле случајов е сличен со тој од Гостивар, но тогаш бевте на страната на Јаким, не го пцуевте него зошто ќерката ја донел на тепачка, ниту викавте дека бил неодговорен родител, сите до еден го направивте херој кој ја штити Македонија и својата ќерка, херој кој им покажа на албанците како треба.
Како што херој за тебе е Бобан сега, не бил жртвено јагне, му покажал муда на средновечен маж со пола негова големина кој бил со жената и детето на контрола.
Трагедијата да е поголема и кај двете случаеви убијците добија блага казна. Нема дно.

Лаже вештакот, и да било кршено стаклото пред сударот, а не било, пак нема да беше смалено видливоста, шовершајбната е 160 цм широка најмалку.
Еден човек сам против двајца, а другава случка 10 луѓе бркаат човек да линчуваат. Ист случај нема што.

Инаку ако веќе влечеш паралели, случајот е сличен на тој во ново лисиче, каде чопор деца бркале босанец и еден од бркачите беше убиен. И во тој случај казната беше ниска за убиецот, иако носењето нож е доста отежнителна околност. Може да се заклучи дека менталниот склоп на возрасен албанец е нешто подоле од тој на 16 годишни деца, зашто дури и они не би влегле во тепачка со малите 5 годишни братчиња под рака.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
„Државниот завод за статистика негира дека апликацијата е пробиена. Но, и да е така, тврдат дека, по собирањето на податоците, таа база ќе се спои со базите на гранична полиција, МВР, ПИОМ, АВРМ и ФЗОМ, а врз база на матичен број ќе се отстранат евентуалните дупликати или злоупотреби. Веднаш укажаа на можните казни доколку некој ја злоупотреби апликацијата.“

Отруја со закани за можни играчки околу пописов :pos:

А и секако дека знаат кој во кое време е во државава или надвор, еден мој комшија во Италија е киднат година дена, нешто беља има направено, секој месец го бараат дома му да не е. :pos:

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.368

Лицемерие е твоето второ име. Во двата случаи има чопор Албанци кои напаѓаат друго лице. На снимката се гледа дека Бобан го бркаат повеќе лица, а таткото го влече синот. Треба да си навистина ненормален свесно своето дете да го ставаш во неволја. Вас ве боли кога некој ќе ви врати, вие сакате да газите и човек да лежи, арно ама не се сите кротки. Секогаш ќе го подржувам правото на самоодбрана, тоа е природно право на сите.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
„Државниот завод за статистика негира дека апликацијата е пробиена. Но, и да е така, тврдат дека, по собирањето на податоците, таа база ќе се спои со базите на гранична полиција, МВР, ПИОМ, АВРМ и ФЗОМ, а врз база на матичен број ќе се отстранат евентуалните дупликати или злоупотреби. Веднаш укажаа на можните казни доколку некој ја злоупотреби апликацијата.“

Отруја со закани за можни играчки околу пописов :pos:

А и секако дека знаат кој во кое време е во државава или надвор, еден мој комшија во Италија е киднат година дена, нешто беља има направено, секој месец го бараат дома му да не е. :pos:
Лична карта истечена ми поминала секаде по нашиве институции,дури и на брат ми пасошот му го имам подигнато уместо него,дека личиме тој абдалот неписмен од Свиларе по рамковен само ме погледна и ми го даде пасошот,дури и се потпишав,а потписите мој и на брат ми врска немаат.Не знам дали ке ми верувате и граница имам поминато по грешка со негов пасош :pos: луѓе што поише ги боли к.р од џандариве наши нема у свет.Само у тутунска банка нема шанси да поминеш како за пример.Службеник на шалтер у банка има поголема свест и обука за безбедносна проверка од џандар

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422

Џабе е, капацитетот е толкав...

Доволен е моментот што ти не сваќаш дека самото присуство на мало дете на линч е страшна работа ... за да го објасни менталниот склоп кој го живеете.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932

Нема што повеќе да дискутираме даље... едноставно толку сече.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.383
Поени од реакции
1.985
Јас за оружјето не зборувам, ниту сум рекол дека војската ни била слаба или неорганизирана, ниту сум помислил такво нешто. Напротив, баш дека во фамилија (не чичковци, или далечни роднини) имам двајца кои беа вклучени во војната (а не беа резервисти) и сум добро запознаен со тоа. Кажувам за неговото (или владеачко како сакаш) саботирање и неспособност од политички аспект. Саботирања постоеа! И плус @pixa кажа дека ЉуБчо си се залагаше за територијални промени и слично, а еве сега отворено си се залага за Бугарија со антимакедонски ставови. Ама битно Љубо ќе дебатира. Не знам што толку се брани бугарофилот.
Небитно, не мора да се оддалечуваме од темава. ЉуБчо и натаму е блам!
Не беше Љупчо тој што саботираше, туку СДС, со Бучко, Бранко и компанија, и тоа смрдените невладини, со Најчевска на чело.

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
642
...сите до еден го направивте херој кој ја штити Македонија и својата ќерка, херој кој им покажа на албанците како треба.
Како што херој за тебе е Бобан сега, не бил жртвено јагне...
Газењето шлебарки е општествено корисна работа. Зошто би ја остајл малата потенцијална учка? Гази таму Бобане ич кур да не те боли.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Џабе е, капацитетот е толкав...

Доволен е моментот што ти не сваќаш дека самото присуство на мало дете на линч е страшна работа ... за да го објасни менталниот склоп кој го живеете.
Зошто Јаким ја донел својата ќерка во убиство бе капацитету?

Нема што повеќе да дискутираме даље... едноставно толку сече.
Јас знам дека вие докрај на животот ќе ги браните вашите убијци, само затоа што убиле албанци, само укажувам на лицемерноста.
Кур ме боли што вие форумџиите ги браните, ама кога се поклопува тоа со постапките на институциите е тоа е бламот.
А и тие форумџии неалбанци кои имаат различно мислење од мнозинството едноставно ги масакрирате.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.367
Поени од реакции
84.601
А и тие форумџии неалбанци кои имаат различно мислење од мнозинството едноставно ги масакрирате.
Кои форумџии неалбанци (па чак и најброј ми Албанци, да видам колку се) мислат дека убијциве од Смилковско се невини?
(освен тебе секако)

Кои се?
Колку се?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Зошто Јаким ја донел својата ќерка во убиство бе капацитету?
Вака некој од Тунгузија да гледа што пишуваш, можеби ќе рече во право е... Само ние не сме од Тунгузија, ниту сме растени во саксија... Знаеме со какви злотвори си имаме работа и згора на тоа кукавички лицемерни.

Бобан не иницирал тепачка, тој што го донел детето иницирал линч, Бобан се нашол таму да биде предмет на линчот.

Јаким не провоцирал тепачка, тие на паркингот провоцирале, Јаким постапил по најосновните човекови чувства да си го одбрани девојчето од нападите на неартикулисаните манијаци...

Ниту Бобан, ниту Јаким не провоцирале никаков сукоб, туку биле испровоцирани... Овие два се едни од серија случаи(десетици ако не и стотици) , кај што на крај каурите изеле ќотек или нож (кај што гледам дека е ок според тебе, дури и се фалите со снимки на социјални мрежи со таквите случаи), само што овие решиле да се одбранат некако. Јаким спретно и конкретно, Бобан неспретно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom