читај тука, па кажи што си научил.Da ne znae nekoj dali postoi oruzje za samoodbrana sto e dozvoleno da se nosi vo kola ?? Signalen pistol ? Tejzer ?
Законот уште важи,но условите и процедурата незнам да ти ги кажам-прашај некој поинформиранМИ треба ваша помош ваква е рботата, ме интересира дали уште важи законот за ослободување од данок на фирмите кои финансираат(спонзорираат) спортисти, спортски екипи и кои услови треба да се исполнат, како иде процедурата... Фала однапред!!! :smir:
Плати си 150 евра,на суд ќе ти излезе 3пати поскапо.Внимавај следниот пат.lugje samo sto mi pisaa kazna od 300 evra, mi rekoa dokolku ja platam za rok od 8 dena ke bide 150. edni prijateli podupateni so pravni raboti mi rekoa da odam na sud i da podnsam zalba. me fatija so 84 km/h na mesto kade bilo 50 dozvoleno. neli od 10 do 30 km/h e 45 evra ili 20 kazneni poeni, se raboti samo za plus 4 km. pomagajte, preporacajte sto da pravam da ne si go podnapolni drzavava svojot budzet so moite tesko zaraboteni pari.... :S dali da odam na sud ?
Водичот за царинење си го скокнал изгледаPrasanjevo e mozebi off topic no ako moze nekoj da mi objasni kako moze da ja presmetam carinata na dva led tv, plus slusnav deka zakonski sekoj drzavjanin na R.Makedonija moze da vnese stoka vo vrednost od 350 evra bez da plaka carina, no dali dokolku sme dvajca vrednosta se sumira? Bi vi bil blagodaren dokolku bidete ljubezni da mi odgovorite...
P.S. Barav na carina.mk i pravo.org.mk no ne najdov nesto konkretno..
Ти оди, пријави се во Агенција, и ќе ти кажат со оглед на приходите што си ги остварувал лани, колку треба (дали треба) да плаќаш.Ај ако го најдете овај правилников за осигурување шо е нов и актуелен ,шо треба да се применува од денеска....демек ,каде некои невработени треба да плаќаат одредена сума за да останат осигурани и др...пратете ми линкче...
.
http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=5488Каде може да прочитам за овој новиот закон за Градење и легализирање на дивоградба..? Благодарам однапред...
Секако дека треба да се легализираат.Дали куќите во селата треба да се легализираат или не? Од законот за постапување со бесправно изградени објекти неможам да сфатам. Ако знае некој сигурно нека ми одговори. Однапред благодарам
Сигурно ќе може и подоцна, јас денес бев и прашав. Влегуваат тука сите приходи од потесно семејство, тука спаѓаат деца кои се школуваат и сопруга. Доколку не си женет се сметаш за посебен носител на здравствено и се сметаат само твоите приходиКаков е законот за здравствено осигурување за пререгистрација на невработени?
нели беше до 1 Септември или ќе може и покасно? во тие вкупни приходи од претходната година влегуваат сите приходи од сите членови на семејството или ...?
--- надополнето: Aug 30, 2011 7:39 PM ---
http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Files/Povik_za_nevraboteni_lica.pdf
а што ако едно семејство брои 5 члена и само еден е вработен со приход 12000 месечно (нели до 11000 месечно нема да се плаќа за картончиња) и тогаш ќе мора и за картончиња да плаќа од тие 12000?Сигурно ќе може и подоцна, јас денес бев и прашав. Влегуваат тука сите приходи од потесно семејство, тука спаѓаат деца кои се школуваат и сопруга.