Барате некој закон?

S

Safira26

Гостин
Дечки Адвокати, едно прашање до вас. Имено адвокатот ме извести дека од ова рочиште се зголемиле наградите по рочиште и за состав на поднесок, и со тоа наместо како до сега 6084 ден. ќе треба да плаќам 16380 ден и за поднесок наместо 5831 ден. ќе плаќам 13650 ден. Сето ова наводно било донесено со измените на Адвокатската тарифа на РМ од 01.07.2016 г.<br /><br />Ве замолувам да ми помогнете и да ми дадете некаков совет околу целава работа бидејќи за цивил како мене со само еден вработен ова е претеризам и буквално не би можел да си дозволам волку многу да одвојувам од семејниот буџет. <br />Ви Благодарам :(
Не знам како досега ти наплаќал ама си има тарифник кој и самиот ти можеш да го прочиташ. Се зависи од вредноста на спорот. Но, треба да знаеш дека тоа што е утврдено во тарифникот е минималната сума која треба да им се плати на адвокатите, што не значи дека ако тој сака да ти наплати повеќњ од тоа, дека не може. Може, се е ствар на договор. А зарем ти наплаќа после секое поминато рочиште?
Кај мојот адвокат не е така...[DOUBLEPOST=1494116974][/DOUBLEPOST]
Дечки Адвокати, едно прашање до вас. Имено адвокатот ме извести дека од ова рочиште се зголемиле наградите по рочиште и за состав на поднесок, и со тоа наместо како до сега 6084 ден. ќе треба да плаќам 16380 ден и за поднесок наместо 5831 ден. ќе плаќам 13650 ден. Сето ова наводно било донесено со измените на Адвокатската тарифа на РМ од 01.07.2016 г.<br /><br />Ве замолувам да ми помогнете и да ми дадете некаков совет околу целава работа бидејќи за цивил како мене со само еден вработен ова е претеризам и буквално не би можел да си дозволам волку многу да одвојувам од семејниот буџет. <br />Ви Благодарам :(
Не знам како досега ти наплаќал ама си има тарифник кој и самиот ти можеш да го прочиташ. Се зависи од вредноста на спорот. Но, треба да знаеш дека тоа што е утврдено во тарифникот е минималната сума која треба да им се плати на адвокатите, што не значи дека ако тој сака да ти наплати повеќњ од тоа, дека не може. Може, се е ствар на договор. А зарем ти наплаќа после секое поминато рочиште?
Кај мојот адвокат не е така...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.803
Поени од реакции
5.665
пуштив прашање на Правдико во Петок, ама за викенд не работат...ајде ако тука некој знае околу тоа ??

Дали е се уште на сила
Правилник
за образецот на личната карта
постапка за издавање и замена
на личната карта и за начинот
на водење евиденција за издадените
лични карти
...Службен Весник 22/1973,
стр. 658/214
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
412
Поени од реакции
149
Секој има право на правично и јавно судење; така, општата јавност може да биде исклучена само во определени случаи;
Јавен претрес- Со цел да се поттикне довербата во спроведувањето на правдата и да се осигури пра вично сослушување на странките, постапката треба да биде отворена за општата јавност. Според максимата дека правдата не треба само да се спроведе, туку треба и да се види како се спроведува, јавноста има право да знае како се спроведува правдата и какви одлуки се донесени. За едно јавно рочиште потребни се усни сослушувања во однос на меритумот на спорот или случајот, коешто треба да се одржи јавно и на место каде што можат да присуствуваат припадниците на јавноста и на печатот. Во оваа смисла, информациите во врска со времето и местото на усните сослушувања мора да бидат јавно објавени од страна на судовите. Принципот на јавност мора целосно да се почитува, освен доколку постои причина која што дозволува исклучување на јавноста. Причините за ограничувања на јавноста се изложениво самите меѓународни инструменти, односно моралните норми (на пример, претреси коишто се однесуваат на сексуални деликти), зачувување на јавниот ред (главно во судницата) и националната безбедност во демократските општества или кога интересите на приватниот живот на странките тоа го налага, како и во посебни околности кога јавноста може да го загрози донесувањето на праведна и соодветна пресуда. Сепак, дури и во случаи во коишто јавноста е исклучена од судењето, пресудата мора, со одредени строго дефинирани исклучоци, како што се интересот на малолетни лица или семејните работи, да биде јавно објавена.


Дали според ова значи дека секој има право да присуствува на судење освен ако општата јавност не е исклучена ?
Имам слушнато дека право на присуство имаат само волонтери или практиканти ?
 
Член од
2 март 2016
Мислења
154
Поени од реакции
71
Секој има право на правично и јавно судење; така, општата јавност може да биде исклучена само во определени случаи;
Јавен претрес- Со цел да се поттикне довербата во спроведувањето на правдата и да се осигури пра вично сослушување на странките, постапката треба да биде отворена за општата јавност. Според максимата дека правдата не треба само да се спроведе, туку треба и да се види како се спроведува, јавноста има право да знае како се спроведува правдата и какви одлуки се донесени. За едно јавно рочиште потребни се усни сослушувања во однос на меритумот на спорот или случајот, коешто треба да се одржи јавно и на место каде што можат да присуствуваат припадниците на јавноста и на печатот. Во оваа смисла, информациите во врска со времето и местото на усните сослушувања мора да бидат јавно објавени од страна на судовите. Принципот на јавност мора целосно да се почитува, освен доколку постои причина која што дозволува исклучување на јавноста. Причините за ограничувања на јавноста се изложениво самите меѓународни инструменти, односно моралните норми (на пример, претреси коишто се однесуваат на сексуални деликти), зачувување на јавниот ред (главно во судницата) и националната безбедност во демократските општества или кога интересите на приватниот живот на странките тоа го налага, како и во посебни околности кога јавноста може да го загрози донесувањето на праведна и соодветна пресуда. Сепак, дури и во случаи во коишто јавноста е исклучена од судењето, пресудата мора, со одредени строго дефинирани исклучоци, како што се интересот на малолетни лица или семејните работи, да биде јавно објавена.


Дали според ова значи дека секој има право да присуствува на судење освен ако општата јавност не е исклучена ?
Имам слушнато дека право на присуство имаат само волонтери или практиканти ?
Да, секој има право по било кој предмет, пред било кој суд во било кој степен да присуствува на рочиштето за главна јавна расправа, и претходно на подготвителното рочиште, доколку јавноста не е исклучена, и во случај да се одржува јавна расправа за конкретниот предмет, само пред започнување на рочиштето треба да му се најави на судијата кога ќе праша во какво својство си присутен, дали како учесник или јавност.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: X3m

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.525
Поени од реакции
10.977
Секој има право на правично и јавно судење; така, општата јавност може да биде исклучена само во определени случаи;
Јавен претрес- Со цел да се поттикне довербата во спроведувањето на правдата и да се осигури пра вично сослушување на странките, постапката треба да биде отворена за општата јавност. Според максимата дека правдата не треба само да се спроведе, туку треба и да се види како се спроведува, јавноста има право да знае како се спроведува правдата и какви одлуки се донесени. За едно јавно рочиште потребни се усни сослушувања во однос на меритумот на спорот или случајот, коешто треба да се одржи јавно и на место каде што можат да присуствуваат припадниците на јавноста и на печатот. Во оваа смисла, информациите во врска со времето и местото на усните сослушувања мора да бидат јавно објавени од страна на судовите. Принципот на јавност мора целосно да се почитува, освен доколку постои причина која што дозволува исклучување на јавноста. Причините за ограничувања на јавноста се изложениво самите меѓународни инструменти, односно моралните норми (на пример, претреси коишто се однесуваат на сексуални деликти), зачувување на јавниот ред (главно во судницата) и националната безбедност во демократските општества или кога интересите на приватниот живот на странките тоа го налага, како и во посебни околности кога јавноста може да го загрози донесувањето на праведна и соодветна пресуда. Сепак, дури и во случаи во коишто јавноста е исклучена од судењето, пресудата мора, со одредени строго дефинирани исклучоци, како што се интересот на малолетни лица или семејните работи, да биде јавно објавена.


Дали според ова значи дека секој има право да присуствува на судење освен ако општата јавност не е исклучена ?
Имам слушнато дека право на присуство имаат само волонтери или практиканти ?
Треба ама во пракса не се спроведува ова ич.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.525
Поени од реакции
10.977
Не се спроведува дека нема заинтересирани или прават проблеми и не пуштаат ?
Има заинтересираност ама секогаш или полицајците или судиите изнаоѓаат некои причини за да не те пуштат да следиш, иако јавноста не е исклучена за рочиштето...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
412
Поени од реакции
149
Заштита на личните податоци, со осврт на заштитата и тајноста на податоците во адвокатското работење.
Може ли некој да ми каже од каде да барам материјал за пишување на оваа тема ?
Има ли закон со кој се уредува односот помеѓу адвокат и клиент
 
Последно уредено:
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
Заштита на личните податоци, со осврт на заштитата и тајноста на податоците во адвокатското работење.
Може ли некој да ми каже од каде да барам материјал за пишување на оваа тема ?
Има ли закон со кој се уредува односот помеѓу адвокат и клиент
http://www.mba.org.mk/index.php/mk/akti/kodeks-etika?showall=1
 
Член од
19 март 2011
Мислења
54
Поени од реакции
19
Каде можам да најдам нешто конкретно околу минималната плата/хонорар во државно средно училиште каде наставник има склучено работен однос врз основа на договор за дело.

Дали хонорарот е однапред увтрден со некаков закон, или, пак, училиштето може да си оформи износ каков што сака?

Благодарам.
 

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.332
Поени од реакции
1.196
Каде можам да најдам нешто конкретно околу минималната плата/хонорар во државно средно училиште каде наставник има склучено работен однос врз основа на договор за дело.

Дали хонорарот е однапред увтрден со некаков закон, или, пак, училиштето може да си оформи износ каков што сака?

Благодарам.
Mislam deka ima uloga i fondot na casovi so ke imas.
 
Член од
7 април 2012
Мислења
921
Поени од реакции
619
Ми треба некој од овдешниве членови кои знаат нешто повеќе околу ова, ве молам!
Dogovor za delo se prave. Vazat odredbite od Dogovorot. Za ona sto ne e propisano so Dogovorot vazat odredbite od Zakonot za obligacioni odnosi so koi e ureden dogovorot za delo.
 
На врв Bottom