- Член од
- 6 април 2015
- Мислења
- 423
- Поени од реакции
- 150
за колку време застарува побарувањето за наплата од извршител (блокирана сметка) , неможев да го најдам законот ...
Ne zastaruva toa. Cim te dale na izvrsitel si naebal.Odi do kaj nego,i dolgot so go imas napravi go sto e mozno poveke rati, drug izlez nema.за колку време застарува побарувањето за наплата од извршител (блокирана сметка) , неможев да го најдам законот ...
зарем никогаш не застарува извршувањето кај извршител ?Ne zastaruva toa. Cim te dale na izvrsitel si naebal.Odi do kaj nego,i dolgot so go imas napravi go sto e mozno poveke rati, drug izlez nema.
значит за 10 годиниПобарувања утврдени пред суд или друг надлежен орган
Член 368
(1) Сите побарувања што се утврдени со правосилна судска одлука или со
одлука на друг надлежен орган, или со порамнување пред суд или пред друг надлежен
орган, застаруваат за десет години, п
а и оние за кои законот инаку предвидува пократок
рок за застареност.
http://pravda.gov.mk/documents/05 ZAKON ZA OBLIGACIONITE ODNOSI.pdf
Не застарува барањето за извршување, горенаведениот рок се однесува на рокот во кој може да се поднесе извршување на правосилна и извршна пресуда или пак судско порамнување.значит за 10 години
максимум 150 еврекии би добил , и изгубени живци , и пари по адвокат, не мучи се мавни им блок и терај со животот .Сакав да прашам дали може некако да се тужи некој кој ве вознемирува на интернет и како може тоа да се докаже, а секако и која казна би ја добил.[DOUBLEPOST=1480804013][/DOUBLEPOST]Сакам едно две три тужби да закачам, па не знам дали е само губење време или не
Тарифен број 10Дали некој знае како е регулирано уличното осветлување? Јас плаќам редовно такса за улично осветление а немам улично, немам ни бандера, затоа што кабелот кај мене оди под земја, а најблиската бандера ми е на некои 30-40 метра од почетокот на мојата парцела. Бев во општина и ми побараа потврда дека не сум даночен должник и имотен лист и ми кажаа да пишам барање и дека барањето ќе се разгледа и тоа е тоа. Е сега имам имотен лист само од парцелата, додека за куќата ми е во процедура поднесено до катастар. Дали да поднесам барање со имотен од плацот или да чекам да излезе од куќата па тогаш или како?
My pleasure.тенк ју