Барате некој закон?

Член од
6 април 2015
Мислења
387
Поени од реакции
126
за колку време застарува побарувањето за наплата од извршител (блокирана сметка) , неможев да го најдам законот ...
 

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.332
Поени од реакции
1.209
за колку време застарува побарувањето за наплата од извршител (блокирана сметка) , неможев да го најдам законот ...
Ne zastaruva toa. Cim te dale na izvrsitel si naebal.Odi do kaj nego,i dolgot so go imas napravi go sto e mozno poveke rati, drug izlez nema.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.533
Побарувања утврдени пред суд или друг надлежен орган
Член 368
(1) Сите побарувања што се утврдени со правосилна судска одлука или со
одлука на друг надлежен орган, или со порамнување пред суд или пред друг надлежен
орган, застаруваат за десет години, п
а и оние за кои законот инаку предвидува пократок
рок за застареност.

http://pravda.gov.mk/documents/05 ZAKON ZA OBLIGACIONITE ODNOSI.pdf
 
Член од
6 април 2015
Мислења
387
Поени од реакции
126
Побарувања утврдени пред суд или друг надлежен орган
Член 368
(1) Сите побарувања што се утврдени со правосилна судска одлука или со
одлука на друг надлежен орган, или со порамнување пред суд или пред друг надлежен
орган, застаруваат за десет години, п
а и оние за кои законот инаку предвидува пократок
рок за застареност.

http://pravda.gov.mk/documents/05 ZAKON ZA OBLIGACIONITE ODNOSI.pdf
значит за 10 години
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
5.125
Поени од реакции
9.852
значит за 10 години
Не застарува барањето за извршување, горенаведениот рок се однесува на рокот во кој може да се поднесе извршување на правосилна и извршна пресуда или пак судско порамнување.
Што значи доколку ти поднеле извршување, истото никогаш нема да застари.
 
Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
572
Дечки Адвокати, едно прашање до вас. Имено адвокатот ме извести дека од ова рочиште се зголемиле наградите по рочиште и за состав на поднесок, и со тоа наместо како до сега 6084 ден. ќе треба да плаќам 16380 ден и за поднесок наместо 5831 ден. ќе плаќам 13650 ден. Сето ова наводно било донесено со измените на Адвокатската тарифа на РМ од 01.07.2016 г.<br /><br />Ве замолувам да ми помогнете и да ми дадете некаков совет околу целава работа бидејќи за цивил како мене со само еден вработен ова е претеризам и буквално не би можел да си дозволам волку многу да одвојувам од семејниот буџет. <br />Ви Благодарам :(
 
Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.225
Сакав да прашам дали може некако да се тужи некој кој ве вознемирува на интернет и како може тоа да се докаже, а секако и која казна би ја добил.[DOUBLEPOST=1480804013][/DOUBLEPOST]Сакам едно две три тужби да закачам, па не знам дали е само губење време или не
 
Член од
6 април 2015
Мислења
387
Поени од реакции
126
Сакав да прашам дали може некако да се тужи некој кој ве вознемирува на интернет и како може тоа да се докаже, а секако и која казна би ја добил.[DOUBLEPOST=1480804013][/DOUBLEPOST]Сакам едно две три тужби да закачам, па не знам дали е само губење време или не
максимум 150 еврекии би добил , и изгубени живци , и пари по адвокат, не мучи се мавни им блок и терај со животот .
 

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
683
Поени од реакции
596
Дали некој знае како е регулирано уличното осветлување? Јас плаќам редовно такса за улично осветление а немам улично, немам ни бандера, затоа што кабелот кај мене оди под земја, а најблиската бандера ми е на некои 30-40 метра од почетокот на мојата парцела. Бев во општина и ми побараа потврда дека не сум даночен должник и имотен лист и ми кажаа да пишам барање и дека барањето ќе се разгледа и тоа е тоа. Е сега имам имотен лист само од парцелата, додека за куќата ми е во процедура поднесено до катастар. Дали да поднесам барање со имотен од плацот или да чекам да излезе од куќата па тогаш или како?
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.533
Дали некој знае како е регулирано уличното осветлување? Јас плаќам редовно такса за улично осветление а немам улично, немам ни бандера, затоа што кабелот кај мене оди под земја, а најблиската бандера ми е на некои 30-40 метра од почетокот на мојата парцела. Бев во општина и ми побараа потврда дека не сум даночен должник и имотен лист и ми кажаа да пишам барање и дека барањето ќе се разгледа и тоа е тоа. Е сега имам имотен лист само од парцелата, додека за куќата ми е во процедура поднесено до катастар. Дали да поднесам барање со имотен од плацот или да чекам да излезе од куќата па тогаш или како?
Тарифен број 10
. http://www.gazibaba.gov.mk/business/media/pdf/zakonska_regulativa/finansii/komunalni_taksi/01-komunalni-taksi.pdf
 
Член од
22 јули 2015
Мислења
562
Поени од реакции
387
Дали некој знае дали сеуште важи законот за полагање за Б категорија за постар малолетник (16 години) ?
 
На врв Bottom