W
Werther
Гостин
По упатените ќе ја познаат ѕвездата на сликава.
Сликата е од 1939.
Сликата е од 1939.
Вертхер,По упатените ќе ја познаат ѕвездата на сликава.
Сликата е од 1939.
Брату,многу си во последно време нервозен,револтиран.Вертхер,
мислам дека нема потреба од „стручна“ конспиративност на темава. Објасни тоа што имаш за сликава.
Majstore prvo malku da ne gresis? Pa i samite iteli na kraistata okupirani od italijancite imale mnogu dobro mislenje za italijancite koi za razlika od kacackite i podocna bali Kombetar bandi ne odele da go teroriziraat civilnoto naselenie. Od kogo toa balistite go branea civilnoto naselenie vo zapadna Makedonija? A i uste edno prasanje. sto imaat vrska ubistvata vo Ljuma vo 1913 godina so balistickite zverstva vo zapadna makedonija i za cii teritorii se borea? Da ne pocnaa da doagjaat vo makedonija pomasovno kon krajot na XVIII i poc na XIX vek i da go teroriziraat naselenieto vo Mijacijata pa pocnaa tie da se preseluvaat vo kraevite okolu Prilep i Bitola. Drugpat proveri ja malku faktografijata ok?Сите потомци на балисти кои сум ги прашал лично јас, дали балистите вршеле зверства кон цивилите, секогаш одговорот бил дека дури и македонците беа под нивна заштита, цивилно население никогаш не допреле.......
Но на комунистите не им одогвараше тоа да териториите на западна Македонија да се изгубат и почнуваат на секаков начин да ги дескредитираат.........и буквално да војуваат со нив, и после војната не биле убиени само тие, туку се убиени цели семејства..........
Дури ми рекоа дека има книга објавен од македонци кои ги спомнуваат балистите како спасители од фашистите.......и затоа правам напори да ја најдам...... и ќе ја постирам овде.......
Не велам дека 100% немало злосторства врз цивили, можеби грешам и се лажам, но сепак не би и верувал на комунистичките власти........особено српските,,,,,
--- надополнето: 8 декември 2012 во 16:52 ---
Каде до пола Македонија?????? што се зеабаваш???
Топонимите не ти даваат потврда дека државата е твоја, и во Македонија има турски топоними, што тогаш...........
Читај нагоре и ќе видиш зошто албанците биле незадоволни од тогашните граници...........
Ma nemoj. Dzemo Hasa i Mefail edvaj cekaa da najdat takvi italijanski vojnici i da im gi predadat na Germancite. I te molam kazi mi kade i koga spasuvaa evrei? Vo Tetovo Gostivar Debar Struga i Kicevo nekogas imalo evrei? Ne bi rekolОвие што примери што ги постирав првпат сум ги видел, најискрено, никогаш не сум сакал да копам по минатото, минатото во минатото........
Ми остави впечаток Димитрије Туцович, мислам дека има улица во скопје во негово име........
Но на некој начин морав, по форумов не сакам да ширам таква пропаганда во стилот Сакај ги албанците, туку повеќе слушај ја и другата страна........само ова сакав да ја наметнам насекаде............
И овие примери се од странски и од српски војници, како што во една тема се постираа грчки војници што велеа за злосторствата против македонците..........мислам дека е веродостоен извор..........
Факт е дека после балканските војни албанците бел ден не видеа, има секакви притисоци и тортура.........
100 год. немилосрдено владење на албанците од страна на србите ни дава милиони причини и потреба за барање на слободата, не беше работата : ние живееме све ок, но сакаме да сме обединети со Албанија, за да посегнува населението по оружје треба да има цврста причина, било каква нација да е без врска нема да иде во смрт...........
--- надополнето: 8 декември 2012 во 22:21 ---
И балистите не беа марионети на германците, затоа што не убиваа евреи, туку ги сокрија меѓу населението, друг факт е дека кога германците наредија да се убијат сите италијанци, пак беа сокриени меѓу населението, самите италијанци спомнуваат бројка од 20000 војници сокриени меѓу албанците, облечени како селани.........голем дел тогаш и останаа да живеат понатаму во Албанија.........
Дури има еден интересен филм на еден италианец кој е примен кај албанец и после помага во борбата против германците..........
Сите потомци на балисти кои сум ги прашал лично јас, дали балистите вршеле зверства кон цивилите, секогаш одговорот бил дека дури и македонците беа под нивна заштита, цивилно население никогаш не допреле.......
Но на комунистите не им одогвараше тоа да териториите на западна Македонија да се изгубат и почнуваат на секаков начин да ги дескредитираат.........и буквално да војуваат со нив, и после војната не биле убиени само тие, туку се убиени цели семејства..........
Дури ми рекоа дека има книга објавен од македонци кои ги спомнуваат балистите како спасители од фашистите.......и затоа правам напори да ја најдам...... и ќе ја постирам овде.......
Не велам дека 100% немало злосторства врз цивили, можеби грешам и се лажам, но сепак не би и верувал на комунистичките власти........особено српските,,,,,
--- надополнето: 8 декември 2012 во 16:52 ---
Каде до пола Македонија?????? што се зеабаваш???
Топонимите не ти даваат потврда дека државата е твоја, и во Македонија има турски топоними, што тогаш...........
Читај нагоре и ќе видиш зошто албанците биле незадоволни од тогашните граници...........
Што ќе збориш за балистите од втората светска војна кога истите се и денеска. Ништо немаат сменето, си останаа со празни глави.
И да се наградат, преименуваат во борци и амнестираат.k@z@n RS power
Одма да се обештетат и да му се направи споменик за овие добри дела.
Да, таков муабет за балистите повеќе одговара на темата од форумот .... животни.Leut
maalski muabeti, samo toa citam tuka
Trebeshe posle vtorata svetska vojna site balisti, bugarski vrhovisti, stalinisti i drugi domashni fashistichki predavnici dozhivotno vo zandani da skapat. Site albanci trebalo da se rasporedat po cela Jugoslavija ne da se koncetriraat na edno mesto vo Kosovo i Metohija i zapadna Makedonija.Незнам зошто после втората светска војна не е спроведено чистење на подржувачите (90% од албанското население во МК) на балистиве?? Одговарал ли некој за делава ??
А на Џемо споменик на сред Скопје.Лазо Колишевски тоа куче требаше да одговара за многу работи кои се случувале и се случуваат до ден и днес
За време на втората светска војна балистот мефаил се свртел против македонските партизани и извршил масакрирање на Буковик 1943 година врз македонците.Hahahaha, dobra idea vika imal Rankovic, koga citam vaka, mnogu posakuvam vasite prikazni deka ballistite masakrirale da bidat vistini.
Не спијат фашистичките крвници и денес. Повампирените балистички и врховистички гниди се појавуваат одвреме навреме. Сонот фашистички можат да си го набијат во долната уста.Убиството на Боге Велјановски - Каленин
Борец од Првата светска војна и Солунскиот фронт,на свој речиси 60 год. се приклучил во партизани со пушка в рака и тргнал да се бори....
„ за одбележување е тоа што по заробувањето,Џемо Хаса лично го стрелал стариот Боге,беспомошен и разоружан, со што го покажа својот кукавичлак,
и својте злосторнички инстикти,окрвавуваиќи ги својте раце со крвта на човекот кај кого во Маврово има работено како аргат-косач,газејќи ги лебот и солта што ги јадел кај него.
Стариот борец-партизан,чичко Боге вечно ќе живее во сеќавањата наши.
--------------
„Со крстот на чело“-автор Тихомир Шаревски,книга прва јануари-мај 1943г.
За вас само Ранкович и Милошевич .... за жал, имавте среќа.Kamo li da traese poveke toa, da go gledavme posle rankovic.