БУГАРИТЕ СЕ БОРЕЛЕ ЗА БУГАРИЈА ПОД СЛОГАН “БОЖЕ ЧУВАЈ ЈА МАКЕДОНИЈА”

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
se isposra :)

napisano e na Makedonski Jazik

a koe pismo e koristeno e druga rabota ;)

i ajt ke ti uprostam us pokje

napisano na Makedonski, a koristena e Klimenticata, pismo napraveno od Sv. Kliment

ne se praj poglup nego sho si, znajs deka nie Makedoncite koristime adaptirana (od Koneski) Karadjica, koja pak e zasnovana na Klimenticata (da ne recam ponapredna od vasata ;))

a na kraj na kraevite, i da pisi na "Bugarski" so "Bugarsko" pismo...

sho dokazvit to? :)

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
За да те натера некој да го положиш животот, треба да има идеал.
Мала дигресија со иста поента.
Што вели Темпо за состојбата во Македонија кога делел памфлети за слободна социјалистичка Југославиа.
Вели, абе овие овде во Македонија кога ќе им спомнеш Југославија коса им се крева на главата, нема шанси да ги кренеш на поголемо востание.
Ама затоа Ченто со дружината му го растури памфлетот за независна обединета Македонија.
Под тој идеал во 1945 се собраа 200.000 македонска војска.
За жал Темпо беше подобро организиран со една мала тајфа и удри каде требаше, не сотре, до ден денес пиеме од тој отров.

Исто и за текстот на знамето.
Идеалот е тој, ако народот се осеќале како Бугари, идеалот ќе беше Боже чувај ја ОБЕДИНАТЕ БУГАРИЈА или само Бугарија.
Да не зборам за односот на бугарската војска во Македонија за време втора светска војна, каде “бугарскиот“ народ во западна Македонија беше препуштен на ножот на Балистите.
Така не се гради однос према сопствен народ, само према поробен.

Така народот е тој, тој е денеска во голем дел составен дел на бугарската нација и треба еднаш да се престане со сеење омраза помеѓу двете нации.
Суштинска разлика немаме, само терминолошка, а таа можеме да ја минимизираме.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Каква врска и ма тоа со буквите сите словенски јазици ги користеле тие букви со тек на време се модифицирал правописот не се тоа бугарски букви, бидејќи и Русите ги користат и ден денес според вас тие се Бугари.смешки. А бе простотилок до немај каде. да не ги измислија бугарите овие букви???:pos2:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ме не воопшто не ме ни чуди една ваква изјава или парола, ниту од тогашните ниту од денешните бугари. Не знам колку голем дел од нас се запознаени со фактот дека бугарите се бореле за слобода на Македонија ама со задна цел - нејзино присоединување кон кнезовството бугарија. Бидејќи тогашната ВМРО со седиште во Софија била поделена во размислувањата и дејствувањата, едниот дел праќал бугарски чети на територијата на Македонија за да им „помогне на браќата Македонци“ (според некои игра на русите) и не можеле да ја поднесат помислата за автономна Македонија, самостојна Македонска архиепископија, оделен Македонски јазик, додека пак другото крило на истата организација настојувал седиштето да се премести во Скопје и да не се испраќаат повеќе бугарски чети... и тн ... А сепак сите тие се бореле за Македонија на Македонците!!! Секој со своја цел.
Жално е што имало доста Македонци кои (запишано) биле спремни да станат бугари или срби во зависност од тоа кој прв ќе ги ослободи.

Некои вистини од нашата историја, дури сега излегуваат на виделина и можат малку подлабоко да бидат прочешлани и разоткриени. Постојат многу иронични искази (за наша среќа сите од „независни“ историчари).

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Бисер, Косово е веќе проблем и на Македонија а за време не подолго од 10 до 15 години ќе биде проблем и на Бугарија, ем на западната граница ќе го имате големо Косово ем во Тракија и источна Бугарија ви се ствара и на вас Косово.
Оваквите проблеми си бараат сесловенски одговор.

Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
На него со златни букви стои “Боже чувај ја Македонија“.

Нелогичноста е што ако под ова знаме, како што тврди Фокус, се бореле илјадници Бугари, зошто слоганот не е Боже чувај ја Бугарија?
Е па ако читате Сител сичко е многу нелогично. Еве го оригиналниот текст на Фокус:

Знамето е изработено от двоен червен копринен плат, с размери 65 x 58 см. Бродирано е с ж'лта с'рма. В средата на лицевата му част е извезан осмоконечен кр'ст, а над него в полукр'г — надпис „БОЖЕ, ПАЗИ", а под него е изписано „МАКЕДОНИја!".
В средата на обратната страна е разположен релефен изправен коронован л'в, об'рнат к'м др'жката. Над л'ва стои девиз'т „СВОБОДА ИЛИ СМ'РТЬ", а под него е разположен надпис'т „1-виј март' 1905 г. (От' ломските гражданки)". Трите в'ншни страни на плата са окантувани с ж'лт с'рмен галун, а на двата в'ншни 'г'ла е пришит по един с'рмен пискјул.
К'м знамето са прикрепени две трицветни ленти с цветовете на д'ржавното знаме, поставени хоризонтално. Др'жката е д'рвена и в горнија си крај зав'ршва с осмоконечен кр'ст, поставен в'рху сфера.
Под плата на др'жката е поставена метална гривна с надпис „2-ра СКОПСКА ДРУЖИНА".

http://www.focus-news.net/?id=n1194182

Не знам зашто Сител не пишува за тоа...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сега ФМИ ќе ни ги даде најточните информации:vozbud::pos2::pos2:
Е благодарам за довербата за обективност :smir:

Ајде ФМИ,во тебе е спасот...Убеди не дека Б’лгари са биеле за Маика Македонија...:tv:
Тамо пише много убаво,не можеш да читаш?

Да бе,па не биле будали Бугарите да си се борат за Бугарија,уствари изгледа ги болел “стојко“ за спас на Бугарија која и онака била Татарска земја.:tapp:
Тебе гледам збора бугариja ти пречи,не државата,не граганите а само името.Компекс за име со комплекс за име се избива.Клин клин избива!

Чист македонски от Лом :helou: Преди време и Иван Вазов беше прописал на македонски,па сега и хората от Лом.

Ех този македонски Лом

Kajgana Shop

На врв Bottom