БРИКС

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.456
А кои се ингеренциите на брикс? Дали имаат укинување на граници како ЕУ или заедничка валута?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
ova celoto e kako alan ford da go pisuval
Како Сир Оливер, кога им ги земаше парите на облози колку прсти покажува во хартиена кеса... Увек грееа обложувачите, никако да погодат. :D
Автоматски споено мислење:

СуперХик е исто соодветен стрип пример „херојот“ што земаше од сиромашните за да им дава на богатите.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.394
Поени од реакции
24.548
А кои се ингеренциите на брикс? Дали имаат укинување на граници како ЕУ или заедничка валута?
mislis deka toa e pametno? eve se usrekija eu so paganje na granicite i eden kup migranti a gledam i ekonomski cvetaat so edna valuta posto ednakov e stepen na razvienost i interesi od malta do bugarija i germanija onaka sve e isto...

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.149
Најнегативната страна ја пропушташ, сеуште е фиат валута без реално покритие.

Инаку блокчејн алгоритмите/логиката не сум имал интерес да ги истражувам, ама една работа што знам е дека дури и кога кодот е опен сорс сеуште има простор за малверзации. На крај конвертабилноста и употребливоста е лоша. Многу лоша всушност, како што знае секој што се обидел да купи крипто за да купи нешто од продавница на нет - и увидел дека трошоците за трансакциите може да бидат и поголеми од цената на оригиналниот продукт кој сакаш да го купиш. За времето на трансакциите да не почнувам, колку побрзи трансакции толку поскапи тарифи, а за нив „брзо“ е и до неколку дена. Во контраст класичните банки имаат фиксни тарифи и инстант пренос на средства.
Тоа ме интересира мене, употребливост во секојдневен живот а некаква претпоставена вредност. Од тој аспект крипто валутите во нивниот денешен облик/примена ги гледам повеќе како понзи шема на креаторите, со реална употребливост најмногу за криминалци и слични кои не им смета да плаќаат големи трошоци за трансакции.
Не постои валута со покритие, ако ти зборат поинаку би требало да знаеш дека те лажат.
Гледам имаш многу негативен став кон Биткоинот, демек немал покритие, имало простор за малверзации (со доларот еврото и другите нема малверазции таму се е законски :pos:) , што мислиш зошто размената е толку комплицирана, да не е случајно затоа што “некој“ смислено тоа го прави за да го уништи во самиот старт (постојат децентрализирани и централизирани дигитални валути, веројатно тебе повеќе ти лежат централизираните ;) ), употребливоста била лоша (во Северџганистан 98% од популацијата нема појма што е тоа овој вели било тешко да се користи :(), трансакциите биле високи... добро тогаш продолжи со доларот и ќе ти биде поевтино, а гледам дека класичните банки ти се исто така мили си навикнал на нив и сега те фаќа страв што ако утре не постојат банки како ли ќе функционираме и никако ама баш никако да се запраша зошто размената-користењето и маржите се такви какви што се ? ? ?

Пред околу 1 деценија имаше една партија во Исланд која се обиде на избори со поголем удел на директната демократија во водењето/управувањето со државата и се разбира гласачите ги фати страв и се одлучија за старите и добри техники на посредна демоНкратија па целиот живот така го живееле нема сега до прва да гласат за секој закон за секоја одлука нека некој друг таму го прави тоа...

Замислената валута на Гадафи немаше да биде фиат туку ќе беше поткрепена со злато кое Либија го имаше доволно. БРИКС засега не зборуваат за валута со покритие, освен ако не сум пропуштил нешто единствено од РФ едно време се слушаа такви неофицијални/полуофицијални најави за златна рубља ама некое време ни од нив ништо нема.
Гадафи и неговиот златен динар се само магла за онаа што беше вистинската цел, па не е валјда и ти да поверува во тие бајки демк го рушеле Гадафи заради златен динар (n)
Во една прилика пренесов и инфо зошто тогашниот врв на РФ (Медведев претседател Путин премиер) не интервинираше за да ги спречи демокративе а можеа многу лесно или барем да им ја отежнат работата со демократизирањето на Либија, не беа во прашње златни динари туку ИНТЕРЕСИ (читај 250 милијарди долари).

Во БРИКС+ се водат разговори за моделот на пресметковна единица која ќе се користи во меѓусебната размена, меѓу другото и за нејзино покритие, па и плементите метали се во игра, но заради ценовните шпекулации со златото изборот да биде покриотие се проблематични (Лондон сити секое утро носи удлука за цената на златото за тој ден)...
..дали ќе бие ваква или онаква валута која ќе ја промовира БРИКС+ е ирелевантно со самата појава на таква валута слободниот пад на доларот, следствено и наеврото ќе се забрза ... мене ми одговара таков развој.

Ингеренциите на БРИКС+ им се интергалкатичка империја:pos:

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Не постои валута со покритие, ако ти зборат поинаку би требало да знаеш дека те лажат.
Гледам имаш многу негативен став кон Биткоинот, демек немал покритие, имало простор за малверзации (со доларот еврото и другите нема малверазции таму се е законски :pos:) , што мислиш зошто размената е толку комплицирана, да не е случајно затоа што “некој“ смислено тоа го прави за да го уништи во самиот старт (постојат децентрализирани и централизирани дигитални валути, веројатно тебе повеќе ти лежат централизираните ;) ), употребливоста била лоша (во Северџганистан 98% од популацијата нема појма што е тоа овој вели било тешко да се користи :(), трансакциите биле високи... добро тогаш продолжи со доларот и ќе ти биде поевтино, а гледам дека класичните банки ти се исто така мили си навикнал на нив и сега те фаќа страв што ако утре не постојат банки како ли ќе функционираме и никако ама баш никако да се запраша зошто размената-користењето и маржите се такви какви што се ? ? ?
Доларот пред Бретон Вудс бил со златно покритие. Динарот на Гадафи требало да биде исто и не зборев дека Гадафи го убиле затоа, зборев за фиат наспроти валути со покритие. Пред скоро се збореше за Рубља со златен стандард, ама пар години ништо нема ни за тоа.

Мене не само Биткоин туку општо крипто не ми се допаѓа како концепт на валута, барем не во сегашните интерации. Тоа што не разбирам не е важно во случајов, пошто сите тие валути имаат за цел што помасовно да бидат користени а не да бидат користени само од „експерти“ во тематиката. За мене е важно дали можам да ги користам и колку е тоа едноставно и исплативо... И знаеш што, за просечен човек ниту е едноставно ниту е исплатливо. ОК, ако е само сложеноста ќе седнам неколку дена и ќе разберам доволно за новчаници/берзи. Колку да завршам работа. Но маржите и трансферите?? Не е битно дали јас разбира зошто трошоците за трансакции се големи, важно е дека додека не се поправат работите мене нема пак да ми текне да купувам нешто со крипто. И онака целата работа ми беше само заради искуство.

Јасно е дека долар/евро се и тоа како манипулирани валути, но кој ми е изборот? Да користам крипто кое самото е врзано за вредноста на долар/евро фиатите, и самото крипто е фиат, а цените на трансакциите се УПМ... А ако ме разбираш јас сакам да ти покажам перспектива на корисник.

Во БРИКС+ се водат разговори за моделот на пресметковна единица која ќе се користи во меѓусебната размена, меѓу другото и за нејзино покритие, па и плементите метали се во игра, но заради ценовните шпекулации со златото изборот да биде покриотие се проблематични (Лондон сити секое утро носи удлука за цената на златото за тој ден)...
..дали ќе бие ваква или онаква валута која ќе ја промовира БРИКС+ е ирелевантно со самата појава на таква валута слободниот пад на доларот, следствено и наеврото ќе се забрза ... мене ми одговара таков развој.
Ако БРИКС создадат валута со златно покритие тогаш лихварите од Лондон нема да можат да ја играат цената на златото како што сакаат (па и на племенитите метали). Пошто таа таква валута ќе биде инстант хит избор за валута за штедење и работење, за сите што разбираме барем малку од малку.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.149
Доларот пред Бретон Вудс бил со златно покритие. Динарот на Гадафи требало да биде исто и не зборев дека Гадафи го убиле затоа, зборев за фиат наспроти валути со покритие. Пред скоро се збореше за Рубља со златен стандард, ама пар години ништо нема ни за тоа.
точно, точно, точно
Мене општо крипто не ми се допаѓа како концепт на валута, барем не во сегашните интерации. Тоа што не разбирам не е важно во случајов, пошто сите тие валути имаат за цел што помасовно да бидат користени а не да бидат користени само од „експерти“ во тематиката. За мене е важно дали можам да ги користам и колку е тоа едноставно и исплативо... И знаеш што, ниту е едноставно ниту е исплатливо. ОК, ако е само сложеноста ќе седнам неколку дена и ќе разберам доволно за новчаници/берзи. Колку да завршам работа. Но маржите и трансферите?? Не е битно дали јас разбира зошто трошоците за трансакции се големи, важно е дека додека не се поправат работите мене нема пак да ми текне да купувам нешто со крипто. И онака целата работа ми беше само заради искуство.
криптовалутите се ниминовност, дали ќе бидат само преодни (денешниот монетарен систем е надминат и претставува пречка во развојот) или ќе имаат подолготраен век за сега е рано да се збори.
Секако дека имаат добри и лоши страни, но во спредба со досегашниот систем се светлосни години подобри.
Има и денес криптовалути кои се со златно покритие (Јуан и други но...) но истите не се проширија заради тоа што се под контрола на државата (централизирани) биткоинот е децентрализирана дигитална валута, државите немаат пристап и заради тоа прават се да не успее тој концепт.
Токму заради тоа што не се контролирани од властите се идеални за криминални трансакции (оружје, дрога, органи..) но тоа е само магла, затоа што трговците на оружје купуваат од компании а компаниите се лесно проверливи ама не полесно е да се удри по валута која не можеш да ја контролираш о на која не можеш да наплатуваш даноци отколку да воведеш ред во другите сфери.
Токму зарди пречките од дражавите маржата и трансферот е отежнат па и невоможен во многу земји.

Ако се служиме со едноставен речник, разликата помеѓу централизираните(па и фиат валутите) и децентрализораните дигитални валути е нешто како виндовсот (или мац) и линуксот, едниот е на избраните а другиот на 98% од популацијата.

Ако БРИКС создадат валута со златно покритие тогаш лихварите од Лондон нема да можат да ја играат цената на златото како што сакаат (па и на племенитите метали). Пошто таа таква валута ќе биде инстант хит избор за штедење за сите што разбираме барем малку од малку.
Се очекува да биде донесена одлука за пресметковна БРИКС единица но има многу кои се против а сеуште се многу моќни.
Од самата најава за воведување на нова БРИКС валута над 150 држави во светот најавиле дека би се приклучиле во тој проект, ова до некаде ги плаши и Индија па и Кина одолговлекуваат со воведување на БРКС валута...

@callejón de la muerte , ако твоето прашање беше сериозно и сакаш повеќе информации за БРИКС+ можеш да најдеш овде

во Октомври има самит на БРИКС+ веќе е најевено дека Си ќе присуствува

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.149
На самитот БРИКС+, кој ќе се одржи 22-24 Октомври во Русија - Казањ, своето присуство за сега го потврдија 15 светски лидери!

Кинескиот претседател Кси Џинпинг;
Премиерот на Индија Нарендра Моди;
Претседател на Јужна Африка, Кирил Рамафоза;
Претседателот на Бразил Лула да Силва;
Претседателот на Иран Масуд Пазешкијан;
Претседателот на Египет Абдел Фатах ел Сиси;
Претседател на Обединетите Арапски Емирати Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан;
Престолонаследникот на Саудиска Арабија Мохамед бин Салман ал Сауд;
Претседателот на Турција Реџеп Таип Ердоган;
Премиерот на Етиопија Аби Ахмед;
Премиерот на Ерменија Никол Пашинјан;
Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко;
Претседател на Монголија Унагин Хурелсух;
Претседателот на Боливија Луис Арсе.
Претседателот на Азербејџан Илхам Алиев
Домаќин на самитот е рускиот претседател Владимир Путин.

... за сега успешно ја изолираа Руската Федерација, ако продолжат со исто темпо за очекување е дека на наредиот самит ќе присуствуваат 100 претседатели шо би рекле злобниците повеќе од генералното собрание на ОН !

Патем се знае ли кога ќе престане да постои ОН?

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
На самитот БРИКС+, кој ќе се одржи 22-24 Октомври во Русија - Казањ, своето присуство за сега го потврдија 15 светски лидери!

Кинескиот претседател Кси Џинпинг;
Премиерот на Индија Нарендра Моди;
Претседател на Јужна Африка, Кирил Рамафоза;
Претседателот на Бразил Лула да Силва;
Претседателот на Иран Масуд Пазешкијан;
Претседателот на Египет Абдел Фатах ел Сиси;
Претседател на Обединетите Арапски Емирати Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан;
Престолонаследникот на Саудиска Арабија Мохамед бин Салман ал Сауд;
Претседателот на Турција Реџеп Таип Ердоган;
Премиерот на Етиопија Аби Ахмед;
Премиерот на Ерменија Никол Пашинјан;
Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко;
Претседател на Монголија Унагин Хурелсух;
Претседателот на Боливија Луис Арсе.
Претседателот на Азербејџан Илхам Алиев
Домаќин на самитот е рускиот претседател Владимир Путин.

... за сега успешно ја изолираа Руската Федерација, ако продолжат со исто темпо за очекување е дека на наредиот самит ќе присуствуваат 100 претседатели шо би рекле злобниците повеќе од генералното собрание на ОН !

Патем се знае ли кога ќе престане да постои ОН?
Ерменецов таман нека го седнат меѓу Турчето и Азерот таман да научи лекција по баци рака кај Путин.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Тој се идентификува како Сорошоид, не како Ерменец.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.149

Okolu dedolarizacijats
И што велиш ќе има ли дедоларизација или само ги “страшат“ демокративе?

Инаку си се фатил за дедољаризација, но тоа е само еден сегмент од онаа што претставува БРИКС+ (во политичка-економска па и цивилизациски вредности ако сакаш), за да се успее во намерите потребно е за почлеток да им се одземат инструментите преку кои западната империја доминира и го управува светот, а еден од клучните алатки е доларот/еврото.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
862
Поени од реакции
564
Jas ništo ne velam, samo stavam linkovi kon tekstovi koi ke vnesar malku kontekst vo celava rabota.
Ova e složena operacija koja trebs dobro da se obmisli da ne krahira cel sistem, ne e muabet pred kooperacija so pivoto v race.
Svetot ke se podeli na dva bloka toa e skoro izvesno, prašanje e na tempo i dali ke bide so poveke ili pomalku konflikti.

Kajgana Shop

На врв Bottom