Ауфвидерзен Македонијо!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.436
Поени од реакции
24.162
Уште сте тука бе??
Тие што се веќе таму секоја чест, без разлика дали отишле самостално или со мама и тато. Ги стегнаја забите и мечка страв мене не страв. Ама не ми е јасно само што чекате вие останатите. Визна либерализација имаме веќе неколку години. Ако беше проблем бугарски пасош, досега неколку ке извадевте.
Стварно зошто уште сте тука?
Се собрало докторско лоби и приказни кажуваат како тие ептен способни, учени со триста факултети тука чмаат, загреота.
Арно ама со чест на исклучоци од повеќето доктори тука да ти страв вакцина да примиш, не пак нешто друго. Како некоја индиска каста сте. Дедо доктор, баба докторка, мама доктор, тато доктор па по некоја логика и синот треба да биди доктор. Тоа дали му деллиле е небитно. Ако такви ве сакаат таму, што е до мене нека ни ја соберат вересијата. Не дека тука што ке останат се поарни, ама барем ке се изретчите.
И ова важи не само за докторите, сите до еден што мислите дека повеќе вредите отколку што заработувате ене кај е Германија. Сега на некој нема да му се погоди климата, ама да се надеваме дека повеќето ќе си ја најдат среќата. И ние тука прајат од вас и вие среќни и весели. Секако шо аир и од вас, ништо неможе да ви се погоди.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
+ Сега баш листав некои страни и форуми дека доста се селат за Австралија токму од Англија... Зошто како појма немам... Само знам ете дека се жалат нема пари вака така... А баш фунтата е јака валута еве и статијата што ја постира ти се гледа дека не им е лош животот...
Се селат претежно ради времето, а и поради тоа што има многу мешани бракови австралијанци со англичани па одат некое време на работа во АУС.

Онтопик, Македонија и Германија не треба да ги ставате во иста реченица. Bojco пријателе, ако имаш некаква шанса, бегај во Германија не му ја мисли двапати, ќе се препородиш буквално и сигурен сум, ако не заминеш во иднина ќе си ја лупаш главата зошто не си заминал.

Ч

Чај

Гостин
valvoline толку глупости на едно место не може да постојат од еден член кажани,ама сруши рекорд.
Споредуваш безвезни работи како “ручек во кафана 50 евра,центрирање гуми 80 евра,цигари 20 евра, кафиња“..кои ги кажуваш по луксузни и угостителски цени.Центрирањето гуми е еднаш во неколку месеци ако не и година, ручек во кафеана сигурно не е секојдневие ако нема повод, а сметај дека докторите имаат и кујна во болниците.
Ај врати примерот назад, ако девојката е од источна македонија и со истата плата од 12.000 денари дојди да живее скопје, само станот ќе ја кошта 12.000 денари.
И?

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Македонија за десет години ќе има таков недостаток на стручен медицински кадар што Африка ќе и изгледа одлична дестинација за лекување.

Само нека продолжат со оваа истребувачка политика на млади кадри, далеко ќе догураат.
Za greota ke nema koj da te izleci! :)

F

FARANG

Гостин
А од каде пари во ресторант да јадеш? Или се позајми од некој Германец?

Си има он дрво... Полива секој ден и оп 2000е :P
--- надополнето: 31 јули 2013 во 06:29 ---
Драга Леандра, на секоја убавина има и крај, а тоа можеби не бргу, али за 30 години сигурно ќе стигне. Секој што тврди дека во Германија не се живее убаво лаже и тоа многу. Имаат таква социјала, инфраструктура, медицина, економија, услови што можат сите да сонуваат.Тоа е таа супериорност и надмоќ на Ариевецот што Германија ја граделе генерации и генерации претходно, но веќе таа идеална слика почна да се руши и паѓа.

Од друга страна Германија денес има 16 милиони граѓани коишто имаат мало или скоро никакво германско потекло. Таму неретка слика е да видиш некој Аљи, Рамиз, Теута, Емина, Ердоган, Таркан, Един, Халибешљиќ, мулато со мајка Германка.Неретка слика таму е да видиш девојка со шамија и ориентален изглед да има мајка Германка или било што германско. Секој град во Германија денес имас свој “мал Истанбул“, свој арапски, црнечки, азијатски кварт со што почнаа нивна “егзотична“ култура којашто ние ја изучуваме по училиштата да им наметнуваат на вековното германско население таму. На секој турски празник пола згради на терасите има истакнато турско знаме.

Сиот свој генетски материјал и предиспозиции тие ги фрлаат во име на пеколот наречен мулти културизам .

И , сето тоа се случува во рок од 50 години, а што ќе биде во наредните 50 години ако продолжи трендот на катастрофален наталитет кај Германците и потреба од работна сила?Тогаш Германија ќе биде како Детроит во Америка.Што ќе биде во иднина кога процентот на небелци таму ќе достигне критична точка како што оваа година новороденчиња во Холандија, Париз, Лондон се од неевропско потекло и кога утре тие на 18 години ќе имаат право на глас да одлучуваат и свои партии? Ќе им текне на Турците ќе менуваат имиња на улици, школи, да се слават турски државни празници во Германија и мал милион други работи.

Германската ифраструктура е 0 за сингапурската. Таму англичани владееле, индијци граделе, кинези сега владеат инвестираат, развиваат трговија, и се тоа се случува врз малезиска почва (сингапур бил дел од малезија) со мегудругото и благослов од локалните малеј кој сакале да го задржат интернационалниот карактер на Сингапур и се одвоиле од Малезија. Добар систем е добар систем и нема врска ниту со раса ниту со религија ниту со генетика.

Мулти клтуризмот е една од најдобрите работи на светот, секој може да види и да се запознае со други култури, храни, обичаи. Нема ништо лошо во тоа баш напротив можеш нешто да научиш и да видиш.

Детроит во америка пропадна затоа што пропадна локалната индустирија. Не е прв ни последен пат некој град да пропадне, може е прв пат да е волкав. Земи ги само рударските места во обзир и ќе ти стане се јасно. Нема никаква врска со црнците. За тоа дека некој ќе менува имиња на улици, ај вака еве во Австралија има улици Битола, Охрид, Скопје и што ти све не и што има тоа сменето? Ништо. Има школи со турска, македонска, грчка, еврејска настава... Сфати дека ако има пари и ако секој живее добро верувај никој не се замара со политика и глупости. Тие неколку идиоти се апла малцинство кои средена држава ги решава за 5 минути. 90% од западњациве не знаат да набројат 3 политичари во државата а и зошто би се замарале со такви глупости. Секој ако си ја гледа својата работа, државата ќе биде силна. Германија уште долго долго ќе биде главна движечка сила во Европа затоа што има добар и праведен систем пред се каде ем можеш добро да живееш ем и државата те заштитува и континуирано ствара услови за напредок. Доселениците во огромен дел гледаат да се вклопат а верувам и си ја засакуваат својата втората татковина. Македонија нема никогаш ништо да ти ја замени ама со тек на време сигурно и со задовослтво ќе ја пеат и германската химна.
--- надополнето: 31 јули 2013 во 06:44 ---
Јас никаде не им гледам сеир на Германците и дека тие ќе пропаднат, а ние ќе опстанеме. Темата е за Германија и затоа зборував за Германија.

Мешање народ и раси е стварање глобални овци и робови коишто нема да пружаат отпор на ништо и нема да имаат припадност кон ништо и ќе се лојални кон ништо.

Мешан народ нема секаде. Тоа немој никој да те лаже. Ова моментално се случува само во Европа и Северна Америка коишто се доминантно белачки. Други држави и те како имаат анти емиграциони политики и воспитување..

Ако мислиш дека расното мешање води кон подобро тогаш си во голема заблуда. Тоа води кон дебилизам и губење на генетскиот материјал што ги красело тие нации низ вековите како Германците, Словените, Викинзите и многу други.

Германија се издигнала милион пати, затоа што ја издигнал Германецот со своето знаење и генетска способност, а не Турци, Ш*птари, Црнци, Азијати. Голема е разликата.

Ако очекуваш ти навивачки групи да ти решаваат економски, демографски, научни, социјални или било какви проблеми тогаш подобро сите колективно да се убиеме.

Анти емиграциони политики да за да се заштитат од колонијалната чизма на белците. Тоа дека нема мешање, нема врска. Има секаде мешање она што почесто се случува брачниот пар потоа оди да живее во земјата каде има повеќе можности. Ако македонка земе амер шансите се дека ќе завршат во америка така? Исто е таму. Друга работа за тебе претпоставувам црнци се црнци а азијати азијати па тоа што има пример 2 милјони имигранти од цел свет, претжно азија само во Токио не го ни рачунаш...
--- надополнето: 31 јули 2013 во 07:18 ---
+ Сега баш листав некои страни и форуми дека доста се селат за Австралија токму од Англија... Зошто како појма немам... Само знам ете дека се жалат нема пари вака така... А баш фунтата е јака валута еве и статијата што ја постира ти се гледа дека не им е лош животот...
--- надополнето: 30 јули 2013 во 23:00 ---

Остај ти тоа.. Ќе ги снема германците ти викам... Ние македонците ќе опстоиме пошто сме нација која си ја сака државата :cool:

Во некој струки разлика во платите е огромна мегу АУС и Англија. Во лондон на пример имаш пола милјон австралци. Миграција помегу двете држави си е релавно лесна и нормална работа. Од англија тие што идат навака им се свига пространството, климата, можност да живеат во поголеми куки/плацови итн... Не гледај колку е јака валутата, гледај и колку каде се заработува. Адвокат со до 5 год искуство во англија зима 3 пати помалку него во Аус. Исто важи и за рудари, инжинери... Добар банкар или сметководител во city of London живее на друга планета во споредба со колегите од австралија.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Се селат претежно ради времето, а и поради тоа што има многу мешани бракови австралијанци со англичани па одат некое време на работа во АУС.

Онтопик, Македонија и Германија не треба да ги ставате во иста реченица. Bojco пријателе, ако имаш некаква шанса, бегај во Германија не му ја мисли двапати, ќе се препородиш буквално и сигурен сум, ако не заминеш во иднина ќе си ја лупаш главата зошто не си заминал.
немам сили и за тоа брат, незнам колку ги читаше постовите погоре, 6 години живеев во интернат, 3 години работев во селска амбуланта и бев со престој таму, вкупно 10 години ми се фаќаат да не се приберам дома, сакам мир и да се средам, а потоа ќе бараме решение. немој да мислите дека е лесно да се замине Германија, сите овие што собраа храброст и што заминаа се без фамилии, никој не е женет, ниту пак има деца. освен некои постари што имаат постари деца, кои на некој начин се приморани да заминат, зошто мора некој да ги школува тие деца, а знаеме колку кошта школувањето. правиме математика со колега, најверојатно ке се занимаваме со земјоделство. неговите се занимаваат од порано, па ќе ни помагаат од почеток...додека навлеземе во работата :facepalm:, оти последен пат кога бев како хонорарец за берење краставици, ме избркаа само мене, сум ги кинел зелените. стасаните сум ги оставал да презреат. а кога плевевме компири, сум ги тегнел од корен...или така нешто.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

WilliamTell

Before Zee Germans get here...
Член од
3 март 2013
Мислења
963
Поени од реакции
1.630
Еден мој постар колега на околу 32 годишна возраст, специјалист хирург после сите тие тестови од министерство стига до интервју за вработување кај директорот... Епилогот, имаме хирурзи ама можи да одиш и психијатрија да специјализираш таму е дефицитарно па ќе те вработиме :eek:
Направете си математика, 4 години специјализација околу 20 000 евра трошок (само за школарина), кога тој човек ќе има средства да основа семејство? И после XX години учење ќе зема помала плата (на пример) од работници во РЕК Битола, каде уште е принципот тато оди во пензија јас ќе наследам иако едвај имам земјоделско завршено.

Уште колку само случаи ќе има како оваа Ана... Допрва ќе биди весело кај нас.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Сега рака на срце и докторкава од сторијава ја претерала малку, зошто плата од 12 000 за доктор нема никаде...
Како нема, толку им плаќаат на многу матични лекари кои се вработени во ПЗУ-а кај постари лекари-концесионери. Знам за случаи и со 11 000.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ццц, 12 страни, а на НИЕДЕН не му текна да сподели корисни линкови за учење на германски. Ајде споделувајте и пишете, бидете конструктивни!

http://forum.kajgana.com/threads/Германски-јазик.58404/

Жива греота е да не искористите бесплатно учење преку нет. Е сега, ако сте ептен антиталент за јазици или дедо ви е поп/владика, седете си у Мк. Сите други учете и пакувајте куферите. Изборот е ваш.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Па што сакате бе вие?Одма у фотеља.
Мајка ми кога почнала да работи '65 од Скопје ја пратиле во Кавадарци професорка да биде.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Уште сте тука бе??
Тие што се веќе таму секоја чест, без разлика дали отишле самостално или со мама и тато. Ги стегнаја забите и мечка страв мене не страв. Ама не ми е јасно само што чекате вие останатите. Визна либерализација имаме веќе неколку години. Ако беше проблем бугарски пасош, досега неколку ке извадевте.
Стварно зошто уште сте тука?
Се собрало докторско лоби и приказни кажуваат како тие ептен способни, учени со триста факултети тука чмаат, загреота.
Арно ама со чест на исклучоци од повеќето доктори тука да ти страв вакцина да примиш, не пак нешто друго. Како некоја индиска каста сте. Дедо доктор, баба докторка, мама доктор, тато доктор па по некоја логика и синот треба да биди доктор. Тоа дали му деллиле е небитно. Ако такви ве сакаат таму, што е до мене нека ни ја соберат вересијата. Не дека тука што ке останат се поарни, ама барем ке се изретчите.
И ова важи не само за докторите, сите до еден што мислите дека повеќе вредите отколку што заработувате ене кај е Германија. Сега на некој нема да му се погоди климата, ама да се надеваме дека повеќето ќе си ја најдат среќата. И ние тука прајат од вас и вие среќни и весели. Секако шо аир и од вас, ништо неможе да ви се погоди.

Кажи им... како на минатата тема ако неможе да најде работа за лекар нека иде градежник... Што има везе ако учел 6 години и фрлал пари нека отиде све тоа во курац пошто нели не треба да се пребира во државава...

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Кажи им... како на минатата тема ако неможе да најде работа за лекар нека иде градежник... Што има везе ако учел 6 години и фрлал пари нека отиде све тоа во курац пошто нели не треба да се пребира во државава...

Ako de. Ima luge koi se pomiruvaat deka profesijata za koja studirale tuka paga vo voda i se odlucile za promena vo rabotata. Samo problemot e sto alternativite za rabota tuka se ili sranje ili sranje. Treto nema. Osven ako se ozeni/omazi so lice od asalna drzava pa da se povlece.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.436
Поени од реакции
24.162
Ако завршил за лекар незначи и дека е добар лекар. Па сега како што има факултети во секое поголемо село, негледам причина зошто некој би се чукал по градите како незнам што да направил. Тоа ти иди како на времето некој средно завршил. Голема работа. И да не го занемариме фактот со мито и корупција, сепак и професорите се луѓе и тие сакаат пари. Што го кошта него да ти пише една оценка погоре, посебно ако добро си ја платил. Да не мислиш случајно лекарите или професорите од платата што ја земале направиле палати , викендици, возен парк колку за едно помало село. И сега ти ми тврдиш дека кадрите што излегуваат од тие факултети вредат нешто??
Со чесни исклучоци, све друго е чкарт.
И затоа да се навратиме на темата. Јас пак ке речам ако сметаат дека се способни и дека дипломата им е заслужена со знаење и талент а не со канта сирење, слободно нека си ја пробаат среќата во Герамнија. Да видиме и ние и тие колку вредат на слободниот пазар, а не тука каде посебно за медицината се оди по крвна линија. Таму нема мама тато, дедо чичо. Или те бива или куферите и назад. Никој ,а посебно јас не ги држи со сила тука да останат. Напротив јас и посакувам да заминат. Не ми се ништо побитни од малтерџиите, ѕидарите, фасадерите и сите останати кои ако ништо друго со пот ги вадат парите. Веќе ако треба некој да ги плаќа за да кукаат и да се замислуваат дека се ептен способни ,подобро тоа да биди Германија отколку ние.

Kajgana Shop

На врв Bottom