Аудио Опрема: Засилувачи, Ресивери, Тунери, Звучници...

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Према што актуелни? Цена,квалитет,ги има на пазарот,издржливи,убави,неубави,пластични,дрвени....

Ниедна од фирмиве што си ги наброил не ми е АКТУЕЛНА! Можда е ствар укуса :toe:
Чекам да наброиш фирми! :)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Aлооо немој да вреѓаш еј :pos2:. Не ги бивало за ништо нц нц нц. Јас имам JBL Northridge Series центар (Е35), 2х фронт (Е90) и вуфер (е250). Остантите задни звучници ми се Јамо (прво ги имав овие па купив JBL) и сега имам 7.1 Home Theatеr. Од JBL сум презадоволен, не знам зошто толку го плукате :). За тие пари, можат вода да им носат.
Ми зборуваш за домашни кина? Јас ти зборувам за објект кај шо треба да СВИРИ музика (дискотека,клуб,кафич....),а не кај шо треба да шушти!

А и за домашно кино...сакаш барем 5 бренда да ти набројам кој шо ако ги слушниш тоа JBL-от има да ги метниш нис пенџере и то сосе стакло. И тоа можда и поевтини од JBL.

Изгледа повеќе од тие твоите немаш ништо друго чуено па затоа така зборуваш. За да се даде некој отцена треба прво да се направи споредба,шо чини,а шо не чини :smir:

Чекам да наброиш фирми! :)
Сакаш за домашна употреба,сакаш за "индустриска" ?

S

StormRage

Гостин
Ја иам делук сараунд 2+1, плус уште 2 кенвуд за вкола звучничиња од по 30 W врзани на појачало шо го праев сам :)

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Ми зборуваш за домашни кина? Јас ти зборувам за објект кај шо треба да СВИРИ музика (дискотека,клуб,кафич....),а не кај шо треба да шушти!

А и за домашно кино...сакаш барем 5 бренда да ти набројам кој шо ако ги слушниш тоа JBL-от има да ги метниш нис пенџере и то сосе стакло. И тоа можда и поевтини од JBL.

Изгледа повеќе од тие твоите немаш ништо друго чуено па затоа така зборуваш. За да се даде некој отцена треба прво да се направи споредба,шо чини,а шо не чини :smir:

Meh, прво викаш "за ништо друго" не ги бива, потоа викаш, за објекти. Нема врска. Не се секирај ти, имам чуено како е и на други брендови. За другите брендови... Еnlighten me :)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628

Домашна употреба.
Ако гледаш сите фирми што ги набројав се за домашна употреба, ама во право си... требаше да пишам и тоа.
Али еве чекам. Инаку јас колку што знам сега Harman/Kardon, Yamaha и Pioneer се најдобри производители на појачала. :)

Shoot!

S

StormRage

Гостин
Домашна употреба.
Ако гледаш сите фирми што ги набројав се за домашна употреба, ама во право си... требаше да пишам и тоа.
Али еве чекам. Инаку јас колку што знам сега Harman/Kardon, Yamaha и Pioneer се најдобри производители на појачала. :)

Shoot!
Alpine, Keenwood, JVC ги заборај? :) добро иначе Alpine е најмногу аудио опрема за коли... другиве и така и така... ама најдобри појачала од Пионир не постојат... а Јамаха прави ептен добри звучници

П.С. Dynacord заборајв

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Meh, прво викаш "за ништо друго" не ги бива, потоа викаш, за објекти. Нема врска. Не се секирај ти, имам чуено како е и на други брендови. За другите брендови... Еnlighten me :)
Па за ништо друго освен ЗА рок свирки. А под ОБЈЕКТ не ја есапев твојата дневна соба ами ги есапев кафани,клубови,дискотеки. Мислам дека сум појасен :smir:

Домашна употреба.

Shoot!
не е битно КОИ фирми ќе ги набројам,пошто познавам мал милион,па затоа те прашав дали ти треба нешто за дома или планираш да опремуваш некој јавен објект.

Еве ќе направам од двете по еден мој личен избор па псоле прокоментирај ако сметаш дека нешто НЕ ЧИНИ,мада шо чисто сумљам.

За дома:

DENON,ROTEL,HARMAN/KARDON,B&W,GENELEC,TANOY,CANTON,ONKYO,MARANTZ,INFINITY,BOSE (за ова греота е да коментираме,ВРВ!),MS (mordaunt - short) Доста се или? :)

За објекти:

EV (electro voice),MARTIN(Mach),DYNACORD,RCF,FBT,PROEL (овие proel не ми се нешто нај нај,ама можат да звучат ок),EAW (чудо од кутија)

FUNKTION ONE - Ова е нешто боли глава! Кој слушнал,знае! :vozbud:(Провери по сите светски клубови ова е сегде наместено,специфични по форма на кутија,страшна работа!)

појачала/снагатори: CRESTAUDIO - Број еден снагаши,за ова тврдам со глава! идемо даље: Inter-M,EV,CROWN...наброив некои што се број еден по сите светски стандарди за кутии и за појачала.Веќе докажани и по снага и по квалитет ;)

И за секој добар систем за да биде штелуван како шо треба си сака и добра скретница/процесор/овердрајв...А тоа е незаменливиот DBX!
Alpine, Keenwood, JVC ги заборај? :) добро иначе Alpine е најмногу аудио опрема за коли... другиве и така и така... ама најдобри појачала од Пионир не постојат... а Јамаха прави ептен добри звучници

П.С. Dynacord заборајв
Сите 3 што ги наброја главна таргет група има се cаr system-ите. Yamaha се каде каде послаби од некои други за звучници,но за разлика од тоа јамаха си ја знае работата во делот на музичките инструменти.Топ бубњеви,сајзери и гитари :smir:

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
јас дома имам вака:
звучна sound blaster live 5.1
појачалото ми е SONY TA-AX230
звучниците се Ei но веќе си го одработиа своето треба да земам нови, едниот бас изгоре и двата високотонци па импровизирав нешто но не е тоа тоа. за појачалото немам збор татко ми го купил 1987 од германија(постаро од мене е) и доста е силно не изобличува вади одличен звук.
еве и слика од него

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
јас дома имам вака:
звучна sound blaster live 5.1
појачалото ми е SONY TA-AX230
звучниците се Ei но веќе си го одработиа своето треба да земам нови, едниот бас изгоре и двата високотонци па импровизирав нешто но не е тоа тоа. за појачалото немам збор татко ми го купил 1987 од германија(постаро од мене е) и доста е силно не изобличува вади одличен звук.
еве и слика од него
Супер изгледа за тие години (зборам за дизајнот).
P.S за JVC, јас имам JVC Појачало, но од 1982 и е Stereo (4x55W=220W).
Јас колку што знам, и колку што барав... веќе JVC не произведуваат појачала (за домашна употреба).
Поправете ме ако сум грешка.

@Scofield:
Да сите фирми се океј. Инаку за објекти да ти кажам немам поима како идат фирмите, тоа беше на брзина што ги набројав. Сепак Harman/Kardon и сите фирми што ги набројав се во твојата листа. :toe:

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415

П.С. Dynacord заборајв
Za kola najdobri pojacala na svetot proizveduva firmata Rockford Fosgate:
http://www.rockfordfosgate.com/products/product_categories.asp?cat_id=2
Opasno i se doblizuvaat:Genesis,Audison i MTX:
http://www.genesiscaraudio.net/
http://www.audison.com/
http://www.mtx.com/
Najdobri radio cedea na svetot proizveduva firmata Becker:
http://www.beckerautosound.com/
Se montiraat isklucivo vo najskapite koli na svetot.
Za zvucnici konkurencijata e mnogu pogolema no vo vrvot bi gi stavil firmite Focal,Jensen,DLS i MTX.
http://dls.se/en/car/index.html
www.jensen.com

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628

gi ima li nekoj ovie zvucki da pise nekoja kritika
Како што гледам евтино срање :)
Logitech само за игри, онака... колку да имаш некој bass.
Да, за компјутерски звучници се супер! Но за... домашна аудио опрема, не.

Инаку да не зборам на празно, ги немам звучниците па можеби и не е ова вистина :)

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
Ке може ли да ми помогнете малку? И btw немој да ме сфатите дека сакам нешто премногу јако, само да ве прашам од љубопитност.

Имам систем Samsung (Има 2 излеза и не знам колку вати се ама знам дека е на 6 оми) Имам и 2 негови оригинал звучници од 80 вати на 6 оми.

Како што сфатив во првиот пост за разликата помеѓу отпорот значи дека се многу осетливи. Е сега да ве прашам дали може да му ставам други 2 звучника од 150 или 200 вати, ама на 6 оми (не на 8). Дали ке има некое оштетување на системот или звучниците?

Исто така и ме интересира дали ке може на еден излез да повржам еден звучник од 80 вати, 6 оми и уште еден од 80 вати, 4 оми? Ќе ги повржам паралелно и според Омовиот закон би требало да имам отпор на излезот на системот од 2.4 оми. Во право ли сум или ќе треба да бегам што подалеку од нив? :wink:

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Ке може ли да ми помогнете малку? И btw немој да ме сфатите дека сакам нешто премногу јако, само да ве прашам од љубопитност.

Имам систем Samsung (Има 2 излеза и не знам колку вати се ама знам дека е на 6 оми) Имам и 2 негови оригинал звучници од 80 вати на 6 оми.

Како што сфатив во првиот пост за разликата помеѓу отпорот значи дека се многу осетливи. Е сега да ве прашам дали може да му ставам други 2 звучника од 150 или 200 вати, ама на 6 оми (не на 8). Дали ке има некое оштетување на системот или звучниците?

Исто така и ме интересира дали ке може на еден излез да повржам еден звучник од 80 вати, 6 оми и уште еден од 80 вати, 4 оми? Ќе ги повржам паралелно и според Омовиот закон би требало да имам отпор на излезот на системот од 2.4 оми. Во право ли сум или ќе треба да бегам што подалеку од нив? :wink:
I spored Omoviot zakon ke gi izgoris izlezite bidejki pojacaloto vnatre ne e napraveno da raboti na impendansa pomala od 6 oma.Za tie dva zvucnika sto mislis deka se 150 ili 200W baraj posebno pojacalo i na nego stavi gi.Moras da znaes dali tie 150 ili 200w se RMS ili Music Power za da ne gi izgoris od pojacaloto sto bi go zemal.

Kajgana Shop

На врв Bottom