Аудио Опрема: Засилувачи, Ресивери, Тунери, Звучници...

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
I spored Omoviot zakon ke gi izgoris izlezite bidejki pojacaloto vnatre ne e napraveno da raboti na impendansa pomala od 6 oma.
А ако му повржам уште 2 звучника (1 од 6 оми, друг од 4 оми паралелно повржани) и ги повржам сериски со претходните 2 и ќе имам 4.8 оми. Има ли некоја толеранција или не?

Moras da znaes dali tie 150 ili 200w se RMS ili Music Power
По што можам да препознам какви се?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
А ако му повржам уште 2 звучника (1 од 6 оми, друг од 4 оми паралелно повржани) и ги повржам сериски со претходните 2 и ќе имам 4.8 оми. Има ли некоја толеранција или не?

Kako sakas vrzuvaj gi samo gledaj krajnata impendansa da ne bide pomala od 6 oma.E sega kolkava moze da bide tolerancijata za nekoj om podolu zavisi od kvalitetot na pojacaloto no ne bi trebalo da pravi problem na 5 oma dokolku ima dobro ladenje na samoto pojacalo.

По што можам да препознам какви се?
Na poveketo zvucnici od pozadi na etiketata ima dve vrednosti.Pomalata snaga e realnata a ne pogolemata.Dokolku ima samo edna od taa sto ja pisuva realnata e vo prosek polovina od napisanata.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Ке може ли да ми помогнете малку? И btw немој да ме сфатите дека сакам нешто премногу јако, само да ве прашам од љубопитност.

Имам систем Samsung (Има 2 излеза и не знам колку вати се ама знам дека е на 6 оми) Имам и 2 негови оригинал звучници од 80 вати на 6 оми.

Како што сфатив во првиот пост за разликата помеѓу отпорот значи дека се многу осетливи. Е сега да ве прашам дали може да му ставам други 2 звучника од 150 или 200 вати, ама на 6 оми (не на 8). Дали ке има некое оштетување на системот или звучниците?

Исто така и ме интересира дали ке може на еден излез да повржам еден звучник од 80 вати, 6 оми и уште еден од 80 вати, 4 оми? Ќе ги повржам паралелно и според Омовиот закон би требало да имам отпор на излезот на системот од 2.4 оми. Во право ли сум или ќе треба да бегам што подалеку од нив? :wink:
Значи ако имаш појачало/систем на 6 ома, тогаш можеш да додаваш звучници со колку сакаш W, но на 6 ома (или повисоко). Значи ако звучниците имаат повисока омажа, уживај. Но ако се помала... можеш да имаш проблем ако искористиш повеќе од максимум силата што ја нуди системот. Или ќе прегорат звучниците, или системот ќе прегори (ова зависи од двете работи).

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
Значи според тоа што ми го кажавте изгледа можам да користам звучници само од 6 оми или доколку повржувам повеќе крајната импеданса да биде 6 оми.
Тоа за толеранцијата отпаѓа бидејќи нема никаков кулер туку има само еден метален дел со пречник 15x8x6 cm кој што загрева после 4-5 часа работа на максимум попуштено.
А и како што сфатив може да користам звучници од 8 ома (Сигурно ли ќе е ова за излезот на системот?), а пак доколку користам со помала импеданса може да изгори звучникот или излезот.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Sto pogolema impendansa na zvucnicite toa pomala izlezna snaga na pojacaloto i normalno pomalo opteretuvanje ili pomalo zagrevanje na izlezite.Znaci so 8 oma pojacaloto ke ima na izlez pomala snaga otkolku na 6 i pomalku ke gree.

Член од
29 март 2010
Мислења
19
Поени од реакции
2
A Rotel, a NAD, a TANNOY,
утре ке пишам уште!!
A Canton?? A Martin Logan??

Сум слушнал доста врвни модели на Canton, Tannoy, B&W, JBL, BOSE, Mordaunt - short и уште некои.. и според мене секој производител си има своја карактеристика.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Значи според тоа што ми го кажавте изгледа можам да користам звучници само од 6 оми или доколку повржувам повеќе крајната импеданса да биде 6 оми.
Тоа за толеранцијата отпаѓа бидејќи нема никаков кулер туку има само еден метален дел со пречник 15x8x6 cm кој што загрева после 4-5 часа работа на максимум попуштено.
А и како што сфатив може да користам звучници од 8 ома (Сигурно ли ќе е ова за излезот на системот?), а пак доколку користам со помала импеданса може да изгори звучникот или излезот.
Излез неможе да ти изгори од звучник.
Јас моментално имам ставено 4 ома звучнк на 8 ома појачало, и му дава дупло повеќе сила. Појачалото е 50W на канал, а сега му дава 100W на канал. Има некои појачала од 50W ќе дадат само малку повеќе, но ретки се. Сепак тоталната сила е 220W (на моето појачало). Но звучникот е 80W и не смеам да го пуштам гласно, бидејќи ќе прегори.

Значи можеш да користиш 6 ома и погоре. Ти можеш и 2 ома да ставиш... и не излазите, туку целиот систем може да ти прегори. Но добро ова зависи од многу фактори. :)

P.S кажи ни спецификација на твојот систем, и на звучниците :)

Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
Бидејќи ниту една друга тема не ми делуваше поадекватна па тука да си прашам, да не знае некој...
Како можам да донесам пратка (bose 802) од америка а тоа да не ме чини исто колку звучниците? :nesum:

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
Системот е Samsung (Не знам ништо друго) и звучници се оригинал негови 80 вати на 6 оми. Инаку прашував за ова бидејќи мислам дека има јак излез затоа што не може да го попуштам до крај на неговите звучници. Почнуваат да крчат на бас и вадат лош звук.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Системот е Samsung (Не знам ништо друго) и звучници се оригинал негови 80 вати на 6 оми. Инаку прашував за ова бидејќи мислам дека има јак излез затоа што не може да го попуштам до крај на неговите звучници. Почнуваат да крчат на бас и вадат лош звук.
Звучниците не крчат, системот дава изобличен звук.
Дава дисторција што е многу нормално за типичен музички систем.
Сите појачала кога ќе ги пуштиш до крај имаат хармонична дисторција, но не се осеќа (0,5% мислам беше максимум, а треба 1% за да ние луѓето можеме да ја слушнеме таа дисторција - крчење).
Инаку за системот можеш да видиш од назад пишува.

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
Од позади има само за влезен напон, фреквенција, за ласер и има
Model No: MaxVB450 PD Power Source

Мислам и дека ова ќе те интересира од упатството го прочитав

Amplifier
Output Power (6 omi) 35 Watts/CH RMS, (total harmonic distortion: 10%)
Channel Separation 45 dB
Signal/Noise Ratio 75 dB

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Од позади има само за влезен напон, фреквенција, за ласер и има
Model No: MaxVB450 PD Power Source

Мислам и дека ова ќе те интересира од упатството го прочитав

Amplifier
Output Power (6 omi) 35 Watts/CH RMS, (total harmonic distortion: 10%)
Channel Separation 45 dB
Signal/Noise Ratio 75 dB

А колку излезни канали има? (колку звучници можеш да прикл.)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Ќе ти дава 70W на еден канал.
Тоа ти се 140W вкупно (ако уклучиш два звучници).
Значи сега треба да провериш Total Power (би требало да го има на системот од позади, али провери и во прирачникот).

Ако е помалку од 140W, тогаш не пробувај да приклучиш звучник со помал отпор од 6 ома.

Член од
1 декември 2008
Мислења
48
Поени од реакции
5
Проверив и во упатството и на системот. Нема ништо слично на тоа туку има само PMPO 1300W.

Kajgana Shop

На врв Bottom