Аудио Опрема: Засилувачи, Ресивери, Тунери, Звучници...

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Лаичко прашање: Дали звучки и појачало губат на квалитет и/или моќност со текот на годините?

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Проверив и во упатството и на системот. Нема ништо слично на тоа туку има само PMPO 1300W.
PMPO ти е максимално (во секој случај, ова не е можно да го добиеш...). Според интернетов се користи само за реклама. Значи сеуште не сум запознаен со PMPO. Барај RMS Power.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Ќе ти дава 70W на еден канал.
Тоа ти се 140W вкупно (ако уклучиш два звучници).
Значи сега треба да провериш Total Power (би требало да го има на системот од позади, али провери и во прирачникот).

Ако е помалку од 140W, тогаш не пробувај да приклучиш звучник со помал отпор од 6 ома.
Da te ispravam.Ne se 70W po kanal tuku 35W sto znaci pojacaloto ima izlezna snaga od 2 x 35 w RMS (recomended maximum sinus) na 6 oma.

S

StormRage

Гостин
Лаичко прашање: Дали звучки и појачало губат на квалитет и/или моќност со текот на годините?
зависи колку се годините и квалитетот... пошо се има рок :) ама најчесто страдаат звучници ради што се поизложени на прашини итн. А сепак се дешава да изгуби моќност и појачало (многу електролити и со тек на време губат течност или се сушат па или скроз не работа или ептен малку)

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
ја во моја соба користам ова

ресивер

5.1-channel inputs
80 watts per channel
Front-speaker delay settings
Digital-quartz synthesized AM/FM tuner
5 audio-video inputs

цд плееp

на него иам врзано 2 звучки х 100w звучките незнам што марка се стварно зашто се од многу стар ресивер али ебаат матер имаат 2 баса и 2 хорни ( едната помала другата поголема ) и то

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Da te ispravam.Ne se 70W po kanal tuku 35W sto znaci pojacaloto ima izlezna snaga od 2 x 35 w RMS (recomended maximum sinus) na 6 oma.
Да моја грешка.
Јас мислев за помала омажа се зборува...

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
ОК еве значи басот треба да биди 4 или повеќе ома ако појачалото е 4 омско АМА колкава ватажа треба да има басот за да не изгори (БАСОТ)

пример ако појачалото има 100 вати РМС колку треба да има басот и да можи да се пушти на максимум без да прегори басот (не дека јас ке слушам на максимум ама сакам да знам)

јас мислам ако појачалото е 100 вати басот треба дa биди најмалку 200 вати па до 500 вати да речиме за да не изгори басот (за РМС зборам)

овој woofer има 1000w номинална и дали можи да се поврзи со вакво појачало на 300w
:salut:

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
ОК еве значи басот треба да биди 4 или повеќе ома ако појачалото е 4 омско АМА колкава ватажа треба да има басот за да не изгори (БАСОТ)

пример ако појачалото има 100 вати РМС колку треба да има басот и да можи да се пушти на максимум без да прегори басот (не дека јас ке слушам на максимум ама сакам да знам)

јас мислам ако појачалото е 100 вати басот треба дa биди најмалку 200 вати па до 500 вати да речиме за да не изгори басот (за РМС зборам)

овој woofer има 1000w номинална и дали можи да се поврзи со вакво појачало на 300w
Zavisi od kvalitetot na samiot bas.Ako e nekoj prosecen kako ovoj na Pioneer pozelno e da bide od 50 do 100% so pogolema nominalna moknost od nominalnata izlezna snaga na zasiluvacot.No mnogu se pogolemi sansite da izgori i vo vakov slucaj ako nemas dobar sluh za da procenis koga zvukot pocnuva da izoblicuva odnosno zasiluvacot doaga do klipuvanje plus vo nikoj slucaj da ne uklucuvas loudness i dopolnitelen ekvilajzer ili bas ton kontrola za zasiluvanje na basot bidejki na samo +3db dodadeni pri pustanje na maksimum zvucnikot dobiva dva pati pogolema snaga otkolku koga ton kontrolite se na nula.Sto se odnesuva do navedenite komponenti zasiluvacot bi go zel no basot ne go biva bidejki ima mnogu visok QTS faktor od 0.65.Baraj bas sto ima QTS faktor ne pogolem od 0.35.Ako sakas vrven bas vo kola baraj MTX.

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
moze li nekoj da preporaca zvucnici 2.1 za 9000 -10000 den
poveke za muzika bi gi koristel

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Zavisi od kvalitetot na samiot bas.Ako e nekoj prosecen kako ovoj na Pioneer pozelno e da bide od 50 do 100% so pogolema nominalna moknost od nominalnata izlezna snaga na zasiluvacot.No mnogu se pogolemi sansite da izgori i vo vakov slucaj ako nemas dobar sluh za da procenis koga zvukot pocnuva da izoblicuva odnosno zasiluvacot doaga do klipuvanje plus vo nikoj slucaj da ne uklucuvas loudness i dopolnitelen ekvilajzer ili bas ton kontrola za zasiluvanje na basot bidejki na samo +3db dodadeni pri pustanje na maksimum zvucnikot dobiva dva pati pogolema snaga otkolku koga ton kontrolite se na nula.Sto se odnesuva do navedenite komponenti zasiluvacot bi go zel no basot ne go biva bidejki ima mnogu visok QTS faktor od 0.65.Baraj bas sto ima QTS faktor ne pogolem od 0.35.Ako sakas vrven bas vo kola baraj MTX.

другар ме разочара сега (јас овој бас многу го сакав мислев дека е добар) знам дека има многу подобри а и поскапи од овој

и велиш дека нема да издржи и ако се поврзи на 300 в пак можи да прегори така? (значи повеќе од 3 пати басот е посилен од појачалото и шо значи тоа QTS - кај можам да го видам тоа?

а самото радио од Пионеер има вграден еквилајзер или не смее да се користи за ваков вуфер така

а дали ваков бас од 3000 в ке биди добар за тоа појачало (овој е веќе за натпревари)

и кај има кај нас звучници од MTX?

а овој од JBL каков QTS има и дали е добар оти не знам кај видов порано ама од Пионеер беше 3 пати поскап а имаа иста или слична ватажа (значи е квалитетен)

а за тој бас од 1000 в какво појачало ке ми препорачаш и на колку вати да биди поврзано (РМС) еве да речиме од марката Пионеер - некое од 100 в по канал или.....

слушни го (иако мислам дека многу јако појачало му има поврзано ама добро звучи (барем така јас мислам) а вуферот е 700-800 вати отприлика

а овој од Алпине каков е (каков QTS има)

а од елипси не ми се верува дека има од 400 в РМС (да не е некој маркетиншки трик)

или џабе толкава ватажа а?

П.С. извини за многуте прашања

Член од
24 август 2009
Мислења
535
Поени од реакции
72
другар ме разочара сега (јас овој бас многу го сакав мислев дека е добар) знам дека има многу подобри а и поскапи од овој

и велиш дека нема да издржи и ако се поврзи на 300 в пак можи да прегори така? (значи повеќе од 3 пати басот е посилен од појачалото и шо значи тоа QTS - кај можам да го видам тоа?

а самото радио од Пионеер има вграден еквилајзер или не смее да се користи за ваков вуфер така

а дали ваков бас од 3000 в ке биди добар за тоа појачало (овој е веќе за натпревари)

и кај има кај нас звучници од MTX?

а овој од JBL каков QTS има и дали е добар оти не знам кај видов порано ама од Пионеер беше 3 пати поскап а имаа иста или слична ватажа (значи е квалитетен)

а за тој бас од 1000 в какво појачало ке ми препорачаш и на колку вати да биди поврзано (РМС) еве да речиме од марката Пионеер - некое од 100 в по канал или.....

слушни го (иако мислам дека многу јако појачало му има поврзано ама добро звучи (барем така јас мислам) а вуферот е 700-800 вати отприлика

а овој од Алпине каков е (каков QTS има)

а од елипси не ми се верува дека има од 400 в РМС (да не е некој маркетиншки трик)

или џабе толкава ватажа а?

П.С. извини за многуте прашања
Колава е на мој поранешен комшија.. едноставно немам зборови кога ќе го оптеретеше цело маало ечеше од колава, т.е тој период уште ја средуваше колата а сега можам да замислам... :ija::ija:

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Tipov nema nikakov sluh za zvuk.So vakvo pustanje gorat najskapite i najizdrzlivite zvucnici na svetot.Ova sto go slusnav od klipot nema vrska so RMS,klipuva celo vreve a srednite se poglasni od normala.Ako mislite vaka da rokate vo kola ke nosite pocesto zvucnici na motanje.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Tipov nema nikakov sluh za zvuk.So vakvo pustanje gorat najskapite i najizdrzlivite zvucnici na svetot.Ova sto go slusnav od klipot nema vrska so RMS,klipuva celo vreve a srednite se poglasni od normala.Ako mislite vaka da rokate vo kola ke nosite pocesto zvucnici na motanje.
така е (и мене некако ми грчат малку) видовте на крајот како го намали звукот кога имаше јак бас песната изгледа јако му е појачалото по канал или и еквилајзерот го има пуштено

Kajgana Shop

На врв Bottom