Атеизам - дефиниција

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Чуство за неверба ?

Не сум знаел дека такво нешто постои... ах тие комуњарите се криви они така ме учеа во школо.
Хахахах па ти беше тој што кажа дека немаш чуство за верба.

--- надополнето ---

И да знаеш Маркс ти има оставено длабоки лузни.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Си, и не ти верувам, знам дека немаат исти карактеристики во основата зборувавме малку за тоа во темата за антагонизмот помеѓу атеистите и теистите.
Според мене твојата генереализација (на атеистите) е неприфатлива (на пр. Дарвин бил бог) и истата споердба со секој религиозен ситем е грешна.

Инаку точно е тоа дека некои "атеисти" се декларираат како атеисти само за да излезат од стадото или to make a smarter appearance, но запомни дека има некои кои едноставно имаат отсуство на тоа чуство т.е. верба во натприродното за разлика од оние другите фејкерите (хаха) кои колку и да го имаат тоа чуство, го негираат.

--- надополнето ---

Ме интересира кој е наредниот стадиум, после атеизмот според тебе ? :)
Наредниот стадиум?
Свеста.
Индувидуален пат до целината.
Никакви масовни,готови модели направени од некого некаде со некоја цел.
За тоа дека сме едно,составен дел од бескрајната свест (за која btw и науката се изјасни) нејзина манифестација во овој облик и форма и можности кои ги имаме да ги доживееме,перцепираме,осетиме... животот и нашиот дел во целосната слика.Искуството како човечко битие кое е дел од универзалната свест.Кое може да биде и рај и пекол и се она измеѓу тие две крајности.
Како што го има се и сешто,каменот,капката вода,контејнерот за отпадоци,уличната светилка,тапирот,туканот и дождовниот црв...
Сите тие имаат свој дел во општата слика,се дел од бескрајната свест но со различна манифестација во нашата реалност,различна перцепција за реалноста.
Не навлегувам која е “посовршена“ форма бидејќи тоа е бесцелно.
Најмногу би можело да се каже дека имаме поинаков начин на декодирање на реалноста од другите манифестации на свеста.

Тоа што сме дел од таа бескрајна свест не значи дека сите не сме различни,напротив.Секој од нас има мал,но сепак својствен и оригинален,лично индивидеуален дел со кој малку поразлично ја декодира реалноста.Нешто како снегулките.Секоја е скоро иста со сите трилиони и трилиони други но ниту една не е 100% идентична на друга.

Uniqueness

It is next to impossible that two snowflakes are exactly alike due to the roughly 1018 water molecules which make up a snowflake,[7] which grow at different rates and in different patterns depending on the changing temperature and humidity within the atmosphere that the snowflake falls through on its way to the ground united.[8] Initial attempts to find identical snowflakes by photographing thousands of them with a microscope from 1885 onward by Wilson Alwyn Bentley found the wide variety of snowflakes we know about today.[9] It is more likely that two snowflakes could become virtually identical if their environments were similar enough. Matching snow crystals were discovered in Wisconsin in 1988. The crystals were not flakes in the usual sense but rather hollow hexagonal prisms.[10]
http://en.wikipedia.org/wiki/Snowflake

Тоа е она што религиите се трудат да го елиминираат,наметнувајќи готови модели на верување (лоботомија).
А тие готови модели биле направени со некоја цел.
За која религиозните не сакаат да дискутираат.

“Духовноста“ често заглавува кај индивидуалниот дел од приказната...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Хахахах па ти беше тој што кажа дека немаш чуство за верба.

--- надополнето ---

И да знаеш Маркс ти има оставено длабоки лузни.
Јас реков некои, не ЈАС. Читај малку.
Абе Маркс мене , тебе Артур Кларк ...

Види, значи има контраст, спротивност кај чуствата: љубов - омраза, радост - тага и.т.н. а вербата и среќата немаат спротивност или ги имаш или ги немаш.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Ако посочиш каде ги имам споменато војните...крв има заради луѓето, а не заради христијанството. Секоја будала може да каже дека е христијанин или дека убива во име на (посебно шпанската која се става во служба на световната власт-кралот) инквизиција.
Ако се потсетиме научните сознанија за атомот, нуклеарната енергија, од динамитот до ласерот...сите тие злодела се ради злоупотреба, а не употреба...така и ова што го спомињаш.
Ако пак ми посочиш кои војни се водени конкретно и само заради религијата...може да се осврнеме и на тој дел од историјата. Само немој со крстоносните војни...нивната крајна цел е сосема друга. Патем припомни си за денот кога со неколку тони се срушени 2 града и уништени генерации, кога за еден ден загинаа стотици илјади во источна Европа, а и ден денес умираме како пилци од рак заради последиците од тој ден.

Сепак е...ако...сомнеж и несигурност во тврдењето против Бог :)

Тојкатер, мислам дека ова се однесува на одбраната од репресиите и уништувањата врз изралеските племиња од други народи. Во спротивно истите не би преживеале. На тие делови од историјата ли мислеше?
Dobro be kolku godini imas ti??? Koja vojna se vodela samo od edna pricina, i niedna druga??? Eve da ti pomognam nitu edna...ali ima mnogu vojni, ubivanja i represii vo koi religijata se koristela kako opravduvanje za ova...

1. Krstonosnite vojni
2. Inkvizicija
3. "lovenje" na vesterki vo sredniot vek
4. ubivanje na naucnici cii tvrdenja odat protiv crkvata
5. genocid na Indijancite vo severna amerika
6. robovite na crncite vo Amerika

....treba da prodolzam???

--- надополнето ---

Сите тие невистини што погоре ги напиша... Ми објаснија дека ти всушност не го разбираш концептот на христијанството ( а и како би го разбрал?).

Да лажеш и крадеш те тера гревот. Сите луѓе се склони кон тоа да лажат. Сите до еден! Да вршат прељуба. Ама само Бог, Исус ти ги прости сите тие гревови, зашто човечкото битие нема да биде способно тоа да го направи никогаш заради егоцентричност и осуда. Сите сме грешни и го знаеш тоа, по себе, по тие околу тебе, ама само Бог е доволно голем сите гревови да ти ги прости! Крв на христијанството ставил кој друг освен човекот, со својот грев и желба да го доминира светот додека е тука (колку тажно и грешно), а не Бог.
lazam??? ako imas biblija, procitaj ja! Bas tamu se ova se naoga...

--- надополнето ---

Абе ти се зезаш како што гледам.
Де си атеист де агностик.
Одлучи се веќе еднаш.
И разбери една работа атеистите не веруваат дека постои Бог.
Потрагата по Бог завршува тука .
Они се мртви у тој поглед ултимативно мртви.
Вербата дека сепак има Бог е длабоко длабоко во нивната потсвест.
Може да се деси само пред смрт да искочи на виделина или недај боже некој близок ако .....
Сега ај кажи што си ?
Agnosticizam ne zbori za toa vo sto veruvas, tuku sto znaes...Ateizam i teizam zborat za toa sto (ne) veruvas...tie 3 raboti ne se vo ista kategorija...

ako prasanjeto e "dali znaes ili ne znaes deka bog postoi" (zameni "veruvas" so "znaes"), site se agnostici, zatoa sto nikoj ne znae so 100% sigurnost, tuku samo veruvaat...si slusnal za izrazite "agnostic atheist" i "agnostic theist"???

Член од
10 септември 2010
Мислења
273
Поени од реакции
25
Науката и религијата, ниту се спротивни, ниту се спротивставени. Науката е создадена од Бог. Тоа што постојат злоупотреби на науката, тоа е друга работа. Доказ за постоењето на Исус е самото вонвременство на Библијата. Се` што пишува внатре, се употребува за секојдневието до денес. Не се работи за нормативите како десетте божји заповеди, туку и за предвидувањата што ги направил Исус. Тој се изјаснува во повеќе наврати како Бог внатре.

На крајот на краиштата - наградата за живот со вера вреди повеќе од овој грешен свет. Исус не дојде на земјата за да ни` направи да ни` биде на сите совршено среќно и волшебно, туку за да е со нас кога ќе не` повредуваат и кога ќе ни` е тешко. Исус вели - ќе се вратам, ќе ме видите на облак, ќе го види тоа целиот свет, онака како што гледате дека ќе раззелени дрво или дека ќе дојде пролет. Ама пред тоа ќе се случи раскољ овде на земјата, брат со брат ќе се коле. Што знам, јас тоа секој ден го гледам на вести, значи не е некоја измишљотина. Исто така не ми е жал кога страдам заради верата во Исус, пошто во Библијата пишува - радувајте се кога ќе ве прогонуваат заради мене, зашто вашата награда на небото ќе биде поголема. Како и да е, овој свет е грешен, колку и да се трудиме, нити сме бесмртни, ниту сме совршени, нити па можеме тоа да го контролираме. Сите еден ден ќе се видиме на небо. Или можеби не баш - на небо.

Како можеш да тврдиш дека науката ја создал бог .... го виде како ја создава има докази дека он ја создал или се се тоа само зборови?
исус викал ке се врател на земјата хахаха само надевајте се ке се спуштат алах и буда и шо циркус ке праиме хаха ... размислете со своја глава не со главата која ви ја подметнува црквата која ви зима пари за секоја извршена услуга, колку треба да се спуштиме доле за да веруваме во нашиот страв ослободете се нема никој да ви суди на крајот нема после тоа ништо... кој ви дал нешто за да има привилегии да ви суди на крајот освен вашите родители кој билошки ве направиле ...

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Како можеш да тврдиш дека науката ја создал бог .... го виде како ја создава има докази дека он ја создал или се се тоа само зборови?
исус викал ке се врател на земјата хахаха само надевајте се ке се спуштат алах и буда и шо циркус ке праиме хаха ... размислете со своја глава не со главата која ви ја подметнува црквата која ви зима пари за секоја извршена услуга, колку треба да се спуштиме доле за да веруваме во нашиот страв ослободете се нема никој да ви суди на крајот нема после тоа ништо... кој ви дал нешто за да има привилегии да ви суди на крајот освен вашите родители кој билошки ве направиле ...
Научници од калибарот на Анштајн, Коперник, Рене Декарт, Њутн, Фарадеј, Вилијам Келвин, веруваат и го признаваат постоењето на Бог. Не знам јас на кого му земаат пари за црква. Црквата не е објектот, туку луѓето што се верници. Како библиска христијанка, мене никој ни денар не ми земал за верата. Зашто спасени сме по вера - а не по дела. Не е дека си верник ако палиш свеќи, бакнуваш икони и веруваш во суеверија. Верата носи до спасение.

Во врска со погорниот контекст на Petar. каде што се препознал во лажењето, да кажам дека тоа е генерално правило - сите сме грешни. Ама сите до еден! На почетокот не постоел гревот. Луѓето го создадоа.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
То ти е како белчо црниот и црнчо белиот
Toa e nekoj sto NE ZNAE dali gospod postoi, ama veruva (od tamu i "etiketata" vernik)= agnostic theist, ili nekoj sto NE ZNAE dali gospod postoi, ama ne veruva se dodeka ne mu se dokaze = agnostic atheist...

Koga nekoj ke pocne da tropa gluposti, vo slucajov ti, razgovorot e zavrsen.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Научници од калибарот на Анштајн, Коперник, Рене Декарт, Њутн, Фарадеј, Вилијам Келвин, веруваат и го признаваат постоењето на Бог.
И што?
Вау, Ајнштајн верувал во Бог, тоа значи дека и јас треба да верувам!?
НЕ!
Не знам јас на кого му земаат пари за црква. Црквата не е објектот, туку луѓето што се верници. Како библиска христијанка, мене никој ни денар не ми земал за верата. Зашто спасени сме по вера - а не по дела. Не е дека си верник ако палиш свеќи, бакнуваш икони и веруваш во суеверија. Верата носи до спасение.
Браво за тебе. :tapp:

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Научници од калибарот на Анштајн, Коперник, Рене Декарт, Њутн, Фарадеј, Вилијам Келвин, веруваат и го признаваат постоењето на Бог. Не знам јас на кого му земаат пари за црква. Црквата не е објектот, туку луѓето што се верници. Како библиска христијанка, мене никој ни денар не ми земал за верата. Зашто спасени сме по вера - а не по дела. Не е дека си верник ако палиш свеќи, бакнуваш икони и веруваш во суеверија. Верата носи до спасение.

Во врска со погорниот контекст на Petar. каде што се препознал во лажењето, да кажам дека тоа е генерално правило - сите сме грешни. Ама сите до еден! На почетокот не постоел гревот. Луѓето го создадоа.

eve ti gi pasosite posto me narekuvas lazgo:

For a woman who is not a virgin on her wedding night If any man take a wife, and go in unto her, and hate her ... and say, I took this woman, and when I came to her, I found her not a maid: Then shall the father of the damsel, and her mother, take and bring forth the tokens of the damsel's virginity unto the elders of the city in the gate: And the damsel's father shall say ... these are the tokens of my daughter's virginity. And they shall spread the cloth before the elders of the city. ... But if this thing be true, and the tokens of virginity be not found for the damsel: Then they shall bring out the damsel to the door of her father's house, and the men of her city shall stone her with stones that she die. Deuteronomy 22:13-21
For worshipping other gods If there be found among you ... that ... hath gone and served other gods, and worshipped them ... Then shalt thou ... tone them with stones, till they die. Deuteronomy 17:2-5 If thy brother, the son of thy mother, or thy son, or thy daughter, or the wife of thy bosom, or thy friend, which is as thine own soul, entice thee secretly, saying, Let us go and serve other gods, which thou hast not known, thou, nor thy fathers ... thou shalt stone him with stones, that he die. Deuteronomy 13:5-10
For disobeying parents If a man have a stubborn and rebellious son, which will not obey the voice of his father, or the voice of his mother ... Then shall his father and his mother lay hold on him, and bring him out unto the elders of his city ... And they shall say unto the elders of his city, This our son is stubborn and rebellious, he will not obey our voice; he is a glutton, and a drunkard. And all the men of his city shall stone him with stones, that he die. Deuteronomy 21:18-21
Cutting your wife's hand
If two men are fighting and the wife of one of them comes to rescue her husband from his assailant, and she reaches out and seizes him by his private parts, you shall cut off her hand. Show her no pity. Deuteronomy 25:11-12

Marrying the man who raped you
"If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay the girl's father fifty shekels of silver. He must marry the girl, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives. (From the NIV Bible, Deuteronomy 22:28)

Znaci za poslednovo da pojasnam (ako ne ti e jasno), ako nekoj te siluva, toj e obvrzan so zakonot od biblijata da te zeme za zena...normalno, ti nemas pravo na glas...
Ako bilo koja zapoved od ovie pogore se koristi, nareci me lazgo...no toa e problemot, ne lazam, se ova e vo biblijata, ako nekogas si ja procitala bi znaela...i sigurno ne bi bila vernik, zatoa sto jas go otfrliv hristijanskiot bog od koga ja procitav "zlobnata kniga"

BOOYAH !!! :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Toa e nekoj sto NE ZNAE dali gospod postoi, ama veruva (od tamu i "etiketata" vernik)= agnostic theist, ili nekoj sto NE ZNAE dali gospod postoi, ama ne veruva se dodeka ne mu se dokaze = agnostic atheist...

Koga nekoj ke pocne da tropa gluposti, vo slucajov ti, razgovorot e zavrsen.
Може беше малку навредливо ама целта си ја исполни.
Како може да незнам дали постои а да верувам или не верувам.
Ако незнам едноставно незнам.
Ништо неможе да го смени тоа .
Да кажеш дека веруваш само затоа што да речеме не отидеш у пекол едноставно не оди.
Да кажеме дека не веруваш од некој x причина пак не иде.
У исто време неможеш да бидеш agnostic theist или agnostic atheist .
Сега ........ човек има 1000 лица може утре ќе бидеш agnostic , задутре theist и тн.
Затоа надмини (transcend) го умот па ќе си чиниме лав тогаш ....важи ?

--- надополнето ---

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Проста дефиниција.

Атеист vs Верник.

пример: се дешава нешто необјасниво во форма на крст на небото.
прашање: што е тоа?
Атеист: незнам
Верник: Бог!

• Ми се допаѓа
Reactions: VIP
Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Може беше малку навредливо ама целта си ја исполни.
Како може да незнам дали постои а да верувам или не верувам.
Ако незнам едноставно незнам.
Ништо неможе да го смени тоа .
Да кажеш дека веруваш само затоа што да речеме не отидеш у пекол едноставно не оди.
Да кажеме дека не веруваш од некој x причина пак не иде.
У исто време неможеш да бидеш agnostic theist или agnostic atheist .
Сега ........ човек има 1000 лица може утре ќе бидеш agnostic , задутре theist и тн.
Затоа надмини (transcend) го умот па ќе си чиниме лав тогаш ....важи ?

--- надополнето ---

Toa e i problemot, sekoj vernik ima svoja slika za gospod...ako nesto navistina postoi, i perfektno se manifestira preku biblijata i komunicira so svoite vernici, 99% od hristijanite treba da se soglasat na baranjata na gospod...namesto toa 99% se podeleni...pravoslavni, katolici, protestanti, baptisti, metodisti, mormoni.......

I grafikot ti e OTPRILIKA tocen, megutoa kako sto kazav, agnosticizam se spravuva so sto znaes a sto ne znaes, dodeka ateizam i teizam se spravuvaat so toa sto veruvas i sto ne veruvas...

na primer jas ne znam dali ima ili nema vonzemjani, ali veruvam deka postojat zaradi toa sto ima mal milion drugi planeti do koi nemame pristap, taka sto sansite se golemi...znaci zameni gospod, ne znam dali postoi ili ne postoi (agnostic), no ne veruvam deka postoi (ateist).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
vo koi religijata se koristela kako opravduvanje za ova...

1. Krstonosnite vojni
2. Inkvizicija
3. "lovenje" na vesterki vo sredniot vek
4. ubivanje na naucnici cii tvrdenja odat protiv crkvata
5. genocid na Indijancite vo severna amerika
6. robovite na crncite vo Amerika

....treba da prodolzam?
нема потреба. Самиот болд кажува. Милиони припадници на народи и народности од Југославија гниеле или биле пребегани странство во име на самоуправувањето, марксизмот и ленинизмот -Падинска Скела, Голи оток, Идризово...милиони совети ги нема заради марксизмот и ленинизмот, иладници руски доктори биле истребени, исто толку офицери на советската армија...се во името на овие идеологии. Но овие иделогии не кажуваат нигде дека треба да се врши чистка и геноцид...сами по себе се добри се додека некој не ги злоупотреби.
Исто се случувало и со геноцидот, вештерките, робовите...материјална корист и/или контрола врз население. Затоа, во име на историјата, не ги споменувај овие примери, миљон пати се користени во погрешни цели, греота е.

Kajgana Shop

На врв Bottom