Атеизам - дефиниција

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Dokaz deka sakam nekogo? Moite postapki prema taa osoba...
Kvalitet? Mojot performans vo dadenata situacija.
Intelegencija? Si cul za test za intelegencija?
1 . Твоите постапки ?
Може правиш така за да докажеш или затоа што си луд или ти е нешто потсвесно.
Може да мислиш дека сакаш а у ствари да се лажеш сам себе се.
Хахах некогаш човек треба да изгуби нешто за да свати дека го сака.
Никогаш нема да можеш да докажеш.
2 .Твојот перформанс ?
У различни ситуации имаш различни перформанси .
Сакам да кажам имаш повеќе лица , со татко ти едно со друштво друго и тн.
Тоа е квалитет ?
Мислев на друг квалитет , на пример докажи дека живееш квалитетен и убав живот .
3 . Што мислиш колку ке му измерат на некој од Амазон на пример , ни 50 .
Не зборував за таа интелигенција туку за онаа која го надминува умот трансцендентална , која си ја имал пред да се родиш.

--- надополнето ---

И што добиваш ако не веруваш ?(во господ мислев)
Очигледно си имаш некоја мака просто да кажеш дека ете не знаеш.
И не те интересира ништо се додека не дознаеш.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
1 . Твоите постапки ?
Може правиш така за да докажеш или затоа што си луд или ти е нешто потсвесно.
Може да мислиш дека сакаш а у ствари да се лажеш сам себе се.
Хахах некогаш човек треба да изгуби нешто за да свати дека го сака.
Никогаш нема да можеш да докажеш.
2 .Твојот перформанс ?
У различни ситуации имаш различни перформанси .
Сакам да кажам имаш повеќе лица , со татко ти едно со друштво друго и тн.
Тоа е квалитет ?
Мислев на друг квалитет , на пример докажи дека живееш квалитетен и убав живот .
3 . Што мислиш колку ке му измерат на некој од Амазон на пример , ни 50 .
Не зборував за таа интелигенција туку за онаа која го надминува умот трансцендентална , која си ја имал пред да се родиш.

Ne znam koja definicija ja imas za kvalitet, ama cisto sumljam deka kvalitet moze da se meri po ponasanje :)
Intelegencija pred da se rodam??? SUM JA NEMAL! wtf?

--- надополнето ---

И што добиваш ако не веруваш ?(во господ мислев)
Очигледно си имаш некоја мака просто да кажеш дека ете не знаеш.
И не те интересира ништо се додека не дознаеш.

Ne znam dali nekoja visa sila postoi, TOCNO! NO, znam deka site dosegasni teorii za bogovi (bilo koj bog) se pogresni, neosnovani, i beden obid da se odgovorat prasanjata koi ne gi znaeme...I nemam maka da kazam deka ne znam, naprotiv, sakam da ubedam sto poveke luge da kazat NE ZNAM na fundamentalnite prasanja, a ne da izmisluvaat prikazni od tipot na zmijata sto i kaza na Eva da proba od jabolkoto...ako ja isfrlime religijata od opstestvoto, bi ziveele mnogu podobro.
A da, i vsushnost MNOGU me interesira sto imas da kazes, ako imas nekoj dokaz koj bi me nateral povtorno da razmislam vo vrska so mojata pozicija...no, veke milioni godini vernicite imale sansi da dokazat, taka da dosta nelogicno e sega da se ocekuva deka ke dokazat nesto

I ne mi treba nagrada ili strav od kazna za da veruvam/ne veruvam vo gospod...ne veruvam ednostavno zatoa sto nema dokaz za negovo postoenje...ne znam kolku pati da kazam! Koga ke ima nekakov dokaz, nema da imam problem da go promenam mislenjeto...Vsusnost, ako edinstvenata pricina za veruvanje vo gospod e nagradata koja ke ja dobies posle smrtta, neli mislis deka seznajno bitie ke ja provali namerata da se veruva samo radi nagradata???

--- надополнето ---

petar dali ti veruvas deka imas mozok . dali mozes da go vidis tvojot mozok a sepak veruvas deka imas, ne zboruvam sega vo napredna tehnologijaa da receme pred mnogu god lugeto veruvale deka imaat mozok no ne mozele da go vidaat, ne znaci nesto deka treba da se vidi pa da veruvaas , vsunost dokazitee ti se pred tvoite oci no izgleda ne mozes da gi vidis zaslepen si.
Ne mora da vidam nesto za da znam...na primer, deneska znaeme za kolku godini (vo nase vreme) Pluton evoluira okolu sonceto...Nikoj vo svojot zivoten vek ne uspeal da doceka Pluton da svrti okolu sonceto, no preku istrazuvanja, mozeme vo golema mera da go odredime toj period I BEZ DA GO VIDIME. Isto taka ne mozeme da ja vidime gravitacijata...no mozeme da ja demonstrirame, da ja testirame, da i ja otkrieme brzinata...znaci mojot argument ne vika deka ako nesto ne mozam da vidam, toa znaci deka ne postoi...bilo kakov dokaz bi bil dovolen...na primer:

1. ubav start bi bilo koga posle citanje na biblijata, SITE HRISTIJANI bi mozele da se soglasat na klucnite prasanja...namesto toa, imame iljadnici denominacii i delenja na crkvi radi razlicno interpretiranje na biblijata...i toa na KLUCI prasanja, od tipot kako moze da se dojde do spasenie...sigurno bogot od biblijata, kako sto e (neli?) PERFEKTEN, bi uspeal da ja prenese porakata takva kakva sto e, a ne da ostava na sekoj individualec da si interpretira kako saka

2. ako site hristijani bea pomoralni od lugeto vo drugite religii...namesto toa, najgolem procent na zatvorenici sirum svetot se hristijani, dodeka NAJMAL PROCENT SE ATEISTI.

3. mnogu hristijani tvrdat deka imaat licna konekcija so isus i deka zborat za nego...SEPAK, koga ke gi prasaat sto misli isus za (vmetni odredena tema), odgovorite se sekogas razlicni i kontradiktorni

4. vo biblijata vika deka ako poveke od dvajca hristijani se soberat i se pomolat iskreno za odredena rabota, taa ke bide ispolneta...licno sum prisustvuval vo crkvi kade stotici hristijani se molele za mir vo svetot, pa ne se ispolnilo...bog laze? biblijata laze?

Na kraj kraeva, ne e na mene da dokazuvam zosto gospod ne postoi, tuku na vernicite e da dokazat deka postoi...ako se prasuvas zosto, pobaraj "burden of proof" odnosno "odgovornost za davanje dokaz"

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Еве го најпаметниот верник.... бингооооо

1. Немам потреба да го знам она во кое НЕ верувам, исто како шти ти немаш потреба да знаеш за атеизмот (од приложеното се гледа и дека не знаеш)
По истата аналогија ќе те прашам дали ти ги знаеш до детали Хиндуизмот, будизмот, Муслиманството... па си согледал дека христијанството е најдобра „вера“ за тебе??
I don't think so.....
Или да не одам подалеку дали ги знаеш сите христијански вери, православна,католичка, протестантска итн....

2. Многу добро знам зошто не верувам во прикаски за мали деца.
3. Христијанството не ми е толку непознато колку што ти мислиш дури го знам и повеќе од тебе. Прашање е што ти знаеш за атеизам.
Малечок, прво, немој да лажеш за годините. Не е убаво, напиши колку вистински имаш, да ни биде јасно зошто трескаш вакви зелени.

1. Не мораш да имаш поим, јас не те спречувам да живееш во илузија, тоа си е твоја работа. Само констатацијата ти е погрешна. Кога сме тука веќе, јас не сметам дека христијанството е најдобра “вера“ за мене. Но, да, ги познавам површно сите овие кои ги наброја и се во многу сегменти слични на христијанството по својата суштина. Да бидеш верник е работа на сфаќање на животот на таков начин и потреба од поинакво гледање на работите од она научното кое едноставно не може да објасни многу работи.

2. Прикаски за мали деца кои малите деца очигледно не ги научиле.
3. Прашање ли е? Немаш прашалник, ама ќе ти верувам. А што јас знам за атеизам, ако навистина те интересира, ќе прочепкаш низ сајтов и не подалеку од темава и ќе видиш што јас знам за атеизмот.

Некои разгалени копиљаци (не викам ти, некои...) едноставно мислат дека со станувањето свесен дека оргазмот е врховното убаво чувство научиле све за светот. Good for them.

Petar. напиша:
eve jas ke odgovoram, konkretno za hristijanstvoto, knigata e tolku ocigledno izmislena da objasni raboti koi lugeto ne gi sfakale pred iljadnici godini, duri i smesno e...mnogu pati sum ja procital biblijata i radi toa sum i ateist....takov gospod ne e mozno da postoi...i oh, by the way, nema dokaz deka bogot od biblijata e porazlicen od site drugi bogovi koi covekot gi izmislil pred nego a i posle nego...ete zatoa sum ateist
:pos: Колку точно пати ја имаш прочитано библијата? Шест? Седум? :pos2: Ако еднаш си ја видел корицата и си го прочитал родословот на првата страница не се важи дека “си ја прочитал многу пати“. Сепак, точно е, измислена е да објасни работи кои луѓето не ги разбираат. Дали исто така не веруваш во тврдењата за Космосот на Карл Саган или на теоријата на релативитетот на Ајнштајн, само затоа што се напишани да им објаснат на луѓето работи кои не ги сфаќаат? Да ги запалиме сите учебници бидејќи ги учат луѓето на нешто?!

Чудо е колку им падна вредноста на атеистите. Попрости од верниците станаа. Страшно. :(

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Малечок, прво, немој да лажеш за годините. Не е убаво, напиши колку вистински имаш, да ни биде јасно зошто трескаш вакви зелени.

1. Не мораш да имаш поим, јас не те спречувам да живееш во илузија, тоа си е твоја работа. Само констатацијата ти е погрешна. Кога сме тука веќе, јас не сметам дека христијанството е најдобра “вера“ за мене. Но, да, ги познавам површно сите овие кои ги наброја и се во многу сегменти слични на христијанството по својата суштина. Да бидеш верник е работа на сфаќање на животот на таков начин и потреба од поинакво гледање на работите од она научното кое едноставно не може да објасни многу работи.

3. Прашање ли е? Немаш прашалник, ама ќе ти верувам. А што јас знам за атеизам, ако навистина те интересира, ќе прочепкаш низ сајтов и не подалеку од темава и ќе видиш што јас знам за атеизмот.

Некои разгалени копиљаци (не викам ти, некои...) едноставно мислат дека со станувањето свесен дека оргазмот е врховното убаво чувство научиле све за светот. Good for them.

:pos: Колку точно пати ја имаш прочитано библијата? Шест? Седум? :pos2: Ако еднаш си ја видел корицата и си го прочитал родословот на првата страница не се важи дека “си ја прочитал многу пати“. Сепак, точно е, измислена е да објасни работи кои луѓето не ги разбираат. Дали исто така не веруваш во тврдењата за Космосот на Карл Саган или на теоријата на релативитетот на Ајнштајн, само затоа што се напишани да им објаснат на луѓето работи кои не ги сфаќаат? Да ги запалиме сите учебници бидејќи ги учат луѓето на нешто?!

Чудо е колку им падна вредноста на атеистите. Попрости од верниците станаа. Страшно. :(

Znaci uste vo prvite nekolku recenici kazuvas nekolku raboti koi ne se tocni, si zamisluvas deka se tocni, i na kraj gi prifakas...ne bi ocekuval nisto poveke od vernik

Btw, biblijata ja imam procitano od korica do korica poveke od 7 pati, i spored diskusiive na forumov, mozam slobodno da kazam deka znam poveke za biblijata od dobar del od takanarecenite vernici...

Ucebnicte gi ucat lugeto ispitani, verificirani fakti, do koi moze da se stigne preku nezavsni eksperimenti...Biblijata gi uci lugeto prikaski sto pleminjata od egipet i izrael si gi kazuvale za da si objasnat zosto lugeto imaat razlicni jazici (megu drugoto)...najgolemiot del od ovie prikazni se naucno pobieni, kontradiktorni, absurdni, a ostanatiot del ne mozat naucno da se ispitaat, i prema toa nikogas nema da bidat dokazani

Ateizam ne prodava nisto, nema ideologija, nitu nacin na zivot...samo ja otfrla pretpostavkata deka bilo koj bog postoi, se dodeka ne se dokaze...

Ateizmot NE E svoj vid na religija, slicno kako sto neigranje fudbal ne e sporska aktivnost, ili nesobiranje slikicki ne e hobi, ili keljavost ne e boja na kosa

Член од
28 март 2006
Мислења
17.834
Поени од реакции
12.337
Ateizam ne prodava nisto, nema ideologija, nitu nacin na zivot...samo ja otfrla pretpostavkata deka bilo koj bog postoi, se dodeka ne se dokaze...
И што кажува атеизмот за сиве овие прашања и дилеми? Има одговор? Конечен одговор?

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
И што кажува атеизмот за сиве овие прашања и дилеми? Има одговор? Конечен одговор?
Kako sto kazav, ateizam ne e ideologija...kako sto neigranje fudbal ne e sportska aktivnost...ateizam pocnuva i zavrsuva so otfrlanje na pretpostavkata deka bilo koj bog postoi, bidejki nema nikakov dokaz za toa...ateizmot ne e zavisen od evolucija, big bang, ili bilo koja druga teorija...ako utre site tie teorii se dokazat kako netocni, toa seuste ne dokazuva deka nekoj bog postoi...

Realnosta e deka nemame odgovor na mnogu prasanja, no mnogu naucnici rabotat na otkrivanje na odgovorite...Mislam deka se soglasuvame deka poiskreno i pokorisno e ako priznaeme deka nesto ne znaeme, otkolku da izmisluvame prikazni koi ni pomagaat da se custvuvame poubavo

--- надополнето ---

Eve sto e ateizmot, a sto ne e...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.834
Поени од реакции
12.337
Всушност немаме одговор -апсолутен- на есенцијалните прашања за кои се кршат копја. Доколку немаме, како е можно да се отфрли нешто како "апсолутно невистинито", како приказни, а вистината не се познава ниту наѕира? Значи ти, негирајќи го духовното, а потпирајќи се на световното и материјалното само веруваш дека е така како што претпоставиле одредени учени лица. Btw, голем број од тие претпоставки и теории честопати се или побиени или паралелно со нив има уште десетина кои се исто така логични како и овие првите.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Всушност немаме одговор -апсолутен- на есенцијалните прашања за кои се кршат копја. Доколку немаме, како е можно да се отфрли нешто како "апсолутно невистинито", како приказни, а вистината не се познава ниту наѕира? Значи ти, негирајќи го духовното, а потпирајќи се на световното и материјалното само веруваш дека е така како што претпоставиле одредени учени лица. Btw, голем број од тие претпоставки и теории честопати се или побиени или паралелно со нив има уште десетина кои се исто така логични како и овие првите.
Dali rekov nekade deka tvrdenjeto deka Bog postoi e "apsolutno nevistinito"??? NE! Samo rekov deka nema dokaz za takvi hipotezi...

Ako nekoj mi kaze deka doma cuva zmej, i toj zmej stanuva nevidliv koga mu doagaat gosti- prvicnata, pravilnata, i logicnata pozicija e da ne mu veruvam se dodeka ne mi dokaze...TOA E ATEIZAM...ako mi dokaze (na bilo koj nacin), kolku i da e nelogicno ke moram da mu veruvam, bidejki koga dokazite se validni, licnite sfakanja nemaat nikakva vaznost

Zamisli da ziveevme pred 4,000 godini vo anticka Grcija, i debatirame dali Zevs postoi, ili ne postoi...vernicite ke kazat, "pa od kade doaga molnjata??? mora da e zevs", na toa ateistite bi rekle "faktot deka ne znaeme od kade i zosto doaga molnjata, ne ni dava za pravo da izmisluvame bitie, da mu davame ime i covecki lik, samo zatoa sto toa pravi da se custvuvame poubavo"....i normalno, bi bile vo pravo...

Bogot vo hristijanstvoto (ako si ja cital biblijata), vo minatoto bil dosta "druzeljubiv." Ne vo prava smisla, bidejki ubival se zivo i divo, no vo smisla deka se pojavuval, zboruval so lugeto, pravel cuda, pa duri i se pojavil vo forma na covek (isus). Stvarno impresivno, no od koga naukata pocna da se razviva, pojavuvanjata na Bog se pretvorija vo "dete prezivea pozar dodeka drugite 100 luge umrea, BOG GO SPASI DETETO"...malce e cudno sto so razvojot na tehnologijata, naukata, nemame nikakvi tragi od bog, a po logika na nestata bi trebalo najveke da gi imame tokmu sega...sto pravi gospod, se krie???

Jas ne prifakam nesto sto ucenite lica go izmislile dodeka pusele trava, tuku nesto sto se dokazalo naucno preku eksperimenti i presmetki...vo 5to oddelenie se uci za naucen metod, prelistaj gi knigite pak...dokolku nekoja teorija ne e ispitana od poveke od eden, a preispitana i verificirana od mnogu poveke naucnici, taa teorija ne stiga do ucebnicite...

I greska si, retko koja naucna teorija e pobiena, tuku samo nadogradena i podobrena....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.834
Поени од реакции
12.337
Zamisli da ziveevme pred 4,000 godini vo anticka Grcija, i debatirame dali Zevs postoi, ili ne postoi...vernicite ke kazat, "pa od kade doaga molnjata??? mora da e zevs", na toa ateistite bi rekle "faktot deka ne znaeme od kade i zosto doaga molnjata, ne ni dava za pravo da izmisluvame bitie, da mu davame ime i covecki lik, samo zatoa sto toa pravi da se custvuvame poubavo"....i normalno, bi bile vo pravo...
Во сознанијата за универзумот, димензиите, постанокот, животот, емоциите, интелигенција...оние есенцијални прашања за кои човештвото постојано размислува, ние сме стигнати тукуречи на тоа исто ниво како и античките светови.
Дали она што го гледаме навистина е тоа што го гледаме...што точно знаеме за многу работи за да негираме нешто есенцијално...не знам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Малечок??? хахаха
Моите години се точни, дали се твоите?
А кој треска зелени овде се гледа. Стана веке потврдено правило за верниците, (се сомневав дека е така но ти си жив доказ) кога веќе немаат докази почнуваат со лични навреди и тресење зелени. Колку ги познаваш другите религии, од приложеното е и повеќе од јасно. Вредности на верник??? Има и такви?

1. Секој има право да живее во сопствента илузија вклучително и ти. А да се биде верник е лесно, потешко е да станеш Човек (со големо Ч), но има надеж, сигурен сум дека тоа можеш да станеш (ако посакаш и ако станеш свесен и за таа опција).

2. Прикаски за мали ама и за големи деца, очигледно само таа и ја знаеш, прочитај малку има и други прикаски, прошири си ги видиците.

3. Повеќе од очигледно е колку знаеш за атеизмот (да речам колку не знаеш).

П.С. дали ваквиот некултурен речник (трескање зелени, копиљаци, прости, глупави..... и тн) е својствен за верниците или само твој?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.834
Поени од реакции
12.337
Неколкупати порано низ темава прашаа за атеизам. Некои велат доктрина, некои стигнаа до своевидна религија...пошто веќе неколкупати го потенцираш незнаењето на другите форумџии за поимот атеизам
3. Христијанството не ми е толку непознато колку што ти мислиш дури го знам и повеќе од тебе. Прашање е што ти знаеш за атеизам.
Нешто си ги измешал работите
поверојатна е дефиницијата:
Атеист е човек што НЕ верува дека Бог постои.
Теист е човек што НЕ верува дека Бог НЕ постои.
1. Немам потреба да го знам она во кое НЕ верувам, исто како шти ти немаш потреба да знаеш за атеизмот (од приложеното се гледа и дека не знаеш)
Дали може (пошто и никот ти е во тој стил, а и темата служи токму за таа намена) накратко да кажеш што е според тебе атеизам, дали ова држи
Постојат многу видови атеизам...од Рационалниот, Натуралистичкиот, Психолочкиот ,Егзистенионалниот, Акусарискиот атеизам и некои други..
Еве да почнеме од почетокот..атеизмот е побуна против Бога и религијата и се засновува на разумот (ratio)..Обидувајќи се Господ да го замени со разумот...
кон кој правец и мислење ти припаѓаш, како ги гледаш другите од другите правци и религии?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Znaci uste vo prvite nekolku recenici kazuvas nekolku raboti koi ne se tocni, si zamisluvas deka se tocni, i na kraj gi prifakas...ne bi ocekuval nisto poveke od vernik

Btw, biblijata ja imam procitano od korica do korica poveke od 7 pati, i spored diskusiive na forumov, mozam slobodno da kazam deka znam poveke za biblijata od dobar del od takanarecenite vernici...

Ucebnicte gi ucat lugeto ispitani, verificirani fakti, do koi moze da se stigne preku nezavsni eksperimenti...Biblijata gi uci lugeto prikaski sto pleminjata od egipet i izrael si gi kazuvale za da si objasnat zosto lugeto imaat razlicni jazici (megu drugoto)...najgolemiot del od ovie prikazni se naucno pobieni, kontradiktorni, absurdni, a ostanatiot del ne mozat naucno da se ispitaat, i prema toa nikogas nema da bidat dokazani

Ateizmot NE E svoj vid na religija, slicno kako sto neigranje fudbal ne e sporska aktivnost, ili nesobiranje slikicki ne e hobi, ili keljavost ne e boja na kosa

Малечок??? хахаха
Моите години се точни, дали се твоите?
А кој треска зелени овде се гледа. Стана веке потврдено правило за верниците, (се сомневав дека е така но ти си жив доказ) кога веќе немаат докази почнуваат со лични навреди и тресење зелени. Колку ги познаваш другите религии, од приложеното е и повеќе од јасно. Вредности на верник??? Има и такви?

1. Секој има право да живее во сопствента илузија вклучително и ти. А да се биде верник е лесно, потешко е да станеш Човек (со големо Ч), но има надеж, сигурен сум дека тоа можеш да станеш (ако посакаш и ако станеш свесен и за таа опција).

2. Прикаски за мали ама и за големи деца, очигледно само таа и ја знаеш, прочитај малку има и други прикаски, прошири си ги видиците.

П.С. дали ваквиот некултурен речник (трескање зелени, копиљаци, прости, глупави..... и тн) е својствен за верниците или само твој?
:pos: :pos2: Чудесно...

На двајцата ќе ви одговорам, зашто сосема е возможно иста личност да сте.

Библијата и религијата (која било, не само христијанската) имаат единствена улога да го држат народот во еден калап, како вода во сад, за да не се расплине и исчезне. Тоа е закон, кој доколку не се почитува, општеството ќе се уништи. Доказ за тоа е моменталната состојба во која живееме денес и начинот на кој функционираме ние кои пак влечеме пример од западните општества, особено Америка каде и покрај силното влијание на црквата и останатите вери, народот е далеку од побожен и се претвора во свет каде неморалот, лагата, измамата и суровоста се вообичаени нешта. Дури и децата си ги учат дека во животот си успеал ако имаш многу пари кои пак за да ги добиеш е во ред да убиеш некого ама да не те фатат.

Верата, која мора да се поврзе со религиите но не е исклучиво право на христијанството или исламот или било која религија е нешто сосема поинакво. Затоа напишав погоре дека христијанството во многу елементи е слично со сите релгии, бидејќи основата на секоја религија е сочувство, алтруизам, самариќанство итн... Атеистите, не се по правило луѓе кои овие работи не ги прифаќаат, но се исто така луѓе на кои ваквиот начин на однесување и сфаќање на работите им било наметнато од нивните предци кои пак го добиле од оние кои ја почитувале библијата или пишаниот (непишаниот сеедно) законик на нивната религија. Затоа секој оној кој ќе се сомнева во искрената потреба на некој човек да биде верник, веќе си заминал од возот на атеистите. Тој веќе не е атеисту, туку простак ништо повеќе различен од еден јеховин сведок кој смета дека мора по секоја цена да ве убеди да пристапите на нивната религија.

И немојте терминологијата да ја мешате ако не ја разбирате. Плус на темава ерасправно па ѕирнете.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Неколкупати порано низ темава прашаа за атеизам. Некои велат доктрина, некои стигнаа до своевидна религија...пошто веќе неколкупати го потенцираш незнаењето на другите форумџии за поимот атеизам
Дали може (пошто и никот ти е во тој стил, а и темата служи токму за таа намена) накратко да кажеш што е според тебе атеизам, дали ова држи
кон кој правец и мислење ти припаѓаш, како ги гледаш другите од другите правци и религии?
Па атеизмот друже у основа ги има сите карактеристики на религијата.
Бог е Дарвин , син му е Маркс .
Библија му е потекло на видовите.
Науката ја претворија во религиозен обред.
Толку , не смее никој да се посомнева у ова .
Само разликата е што нема рај и пекол туку само пекол.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
:pos: :pos2: Чудесно...

На двајцата ќе ви одговорам, зашто сосема е возможно иста личност да сте.

Библијата и религијата (која било, не само христијанската) имаат единствена улога да го држат народот во еден калап, како вода во сад, за да не се расплине и исчезне. Тоа е закон, кој доколку не се почитува, општеството ќе се уништи. Доказ за тоа е моменталната состојба во која живееме денес и начинот на кој функционираме ние кои пак влечеме пример од западните општества, особено Америка каде и покрај силното влијание на црквата и останатите вери, народот е далеку од побожен и се претвора во свет каде неморалот, лагата, измамата и суровоста се вообичаени нешта. Дури и децата си ги учат дека во животот си успеал ако имаш многу пари кои пак за да ги добиеш е во ред да убиеш некого ама да не те фатат.

Верата, која мора да се поврзе со религиите но не е исклучиво право на христијанството или исламот или било која религија е нешто сосема поинакво. Затоа напишав погоре дека христијанството во многу елементи е слично со сите релгии, бидејќи основата на секоја религија е сочувство, алтруизам, самариќанство итн... Атеистите, не се по правило луѓе кои овие работи не ги прифаќаат, но се исто така луѓе на кои ваквиот начин на однесување и сфаќање на работите им било наметнато од нивните предци кои пак го добиле од оние кои ја почитувале библијата или пишаниот (непишаниот сеедно) законик на нивната религија. Затоа секој оној кој ќе се сомнева во искрената потреба на некој човек да биде верник, веќе си заминал од возот на атеистите. Тој веќе не е атеисту, туку простак ништо повеќе различен од еден јеховин сведок кој смета дека мора по секоја цена да ве убеди да пристапите на нивната религија.

И немојте терминологијата да ја мешате ако не ја разбирате. Плус на темава ерасправно па ѕирнете.
Слушни се што зборуваш. Атеизмот наметнат од предци?!!!! :pos: :pos2:
Применуваш двоен аршин, 99% од „вернициве“ се заминати од возот на верници и ништо нема да ги врати пак таму.
Ако ни треба Религија за да го држи народот подалеку од неморалот, лагата, измамата и суровоста, тогас скроз сме ја утнале работата. Ни фенерот на Диоген нема да помогне да најдеш Човек меѓу вернициве

Kajgana Shop

На врв Bottom