Атеизам - дефиниција

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Па атеизмот друже у основа ги има сите карактеристики на религијата.
Бог е Дарвин , син му е Маркс .
Библија му е потекло на видовите.
Науката ја претворија во религиозен обред.
Толку , не смее никој да се посомнева у ова .
Само разликата е што нема рај и пекол туку само пекол.
Интересно сведено на наједноставно можно :)
Ме интересираше затоа што наидов на различни мислења на лицата со прекар Атеист па тек отпосле сфатив дека не се работи за ист форумџија...но почетните постови се исто така контрадикторни со оние на Петар
Ateizam ne prodava nisto, nema ideologija, nitu nacin na zivot...
но тоа сепак е начин на живот, идеологија, доктрина, вера...не верува во виша сила, верува сам себеси...тој и физичкиот свет се доволни за се што се случува околу него...идеи сепак постојат.
истовремено низ голем број теми бараат од вероучените и длабоко навлезените во веронауката да им докажат постоење на Бог...контрадикторно со она кое стои за нив -не верува- што значи и да му го донесеш Исус преднего, тој нема да верува или нема да е повеќе атеист...што знам, многу замрсено ми е инсистирањето на докази.

Ако едните се потковани со знаење, а другите (побожните и верниците) се некако назад во времето :) каде би се класифицирале оние кои едно време постоеја во добар дел од светот -не веруваа во Бог, го пцуеја и ги негираа и Алах и Буда и Исус...пред нив не смееше да се спомне за вера или крст...а од друга страна нешто не беа запознати ниту со јајце-клетка, а камоли со коацерватни теории, стрингови... Каде се овие луѓе сместени во историјата -као побожни/верници или атеисти?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Науката и религијата, ниту се спротивни, ниту се спротивставени. Науката е создадена од Бог. Тоа што постојат злоупотреби на науката, тоа е друга работа. Доказ за постоењето на Исус е самото вонвременство на Библијата. Се` што пишува внатре, се употребува за секојдневието до денес. Не се работи за нормативите како десетте божји заповеди, туку и за предвидувањата што ги направил Исус. Тој се изјаснува во повеќе наврати како Бог внатре.

На крајот на краиштата - наградата за живот со вера вреди повеќе од овој грешен свет. Исус не дојде на земјата за да ни` направи да ни` биде на сите совршено среќно и волшебно, туку за да е со нас кога ќе не` повредуваат и кога ќе ни` е тешко. Исус вели - ќе се вратам, ќе ме видите на облак, ќе го види тоа целиот свет, онака како што гледате дека ќе раззелени дрво или дека ќе дојде пролет. Ама пред тоа ќе се случи раскољ овде на земјата, брат со брат ќе се коле. Што знам, јас тоа секој ден го гледам на вести, значи не е некоја измишљотина. Исто така не ми е жал кога страдам заради верата во Исус, пошто во Библијата пишува - радувајте се кога ќе ве прогонуваат заради мене, зашто вашата награда на небото ќе биде поголема. Како и да е, овој свет е грешен, колку и да се трудиме, нити сме бесмртни, ниту сме совршени, нити па можеме тоа да го контролираме. Сите еден ден ќе се видиме на небо. Или можеби не баш - на небо.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Во сознанијата за универзумот, димензиите, постанокот, животот, емоциите, интелигенција...оние есенцијални прашања за кои човештвото постојано размислува, ние сме стигнати тукуречи на тоа исто ниво како и античките светови.
Дали она што го гледаме навистина е тоа што го гледаме...што точно знаеме за многу работи за да негираме нешто есенцијално...не знам.
znaci- morame da rabotime na otkrivanje na tie raboti, a ne da izmisluvame nesto i da pravime shortcuts

--- надополнето ---

Науката и религијата, ниту се спротивни, ниту се спротивставени. Науката е создадена од Бог. Тоа што постојат злоупотреби на науката, тоа е друга работа. Доказ за постоењето на Исус е самото вонвременство на Библијата. Се` што пишува внатре, се употребува за секојдневието до денес. Не се работи за нормативите како десетте божји заповеди, туку и за предвидувањата што ги направил Исус. Тој се изјаснува во повеќе наврати како Бог внатре.

На крајот на краиштата - наградата за живот со вера вреди повеќе од овој грешен свет. Исус не дојде на земјата за да ни` направи да ни` биде на сите совршено среќно и волшебно, туку за да е со нас кога ќе не` повредуваат и кога ќе ни` е тешко. Исус вели - ќе се вратам, ќе ме видите на облак, ќе го види тоа целиот свет, онака како што гледате дека ќе раззелени дрво или дека ќе дојде пролет. Ама пред тоа ќе се случи раскољ овде на земјата, брат со брат ќе се коле. Што знам, јас тоа секој ден го гледам на вести, значи не е некоја измишљотина. Исто така не ми е жал кога страдам заради верата во Исус, пошто во Библијата пишува - радувајте се кога ќе ве прогонуваат заради мене, зашто вашата награда на небото ќе биде поголема. Како и да е, овој свет е грешен, колку и да се трудиме, нити сме бесмртни, ниту сме совршени, нити па можеме тоа да го контролираме. Сите еден ден ќе се видиме на небо. Или можеби не баш - на небо.
eeve samo nekolku raboti koi NE se upotrebuvaat denes...

"ako ja siluvas majka ti, toa e opravdano ako podocna mozes da ja kupis od tatko ti"
"kamenuvaj gi neposlusnite deca"
"iseci i ja rakata na zenata koja za vreme na karanica posegnuva po genitaliite na mazot"
"zrtvuvaj go svoeto dete na ogan ako gospod ti naredi"
"vrsi genocid na pleminja (drzavi), koi ne veruvaat vo tvojot bog"

A predviduvanjeto deka ke ima vojni vo svetot i ne e nesto tesko da se predvidi, vojni imalo od pocetokot na postoenjeto na covekot, i ke ima se dodeka ne prestaneme da postoime.

--- надополнето ---

:pos: :pos2: Чудесно...

На двајцата ќе ви одговорам, зашто сосема е возможно иста личност да сте.

Библијата и религијата (која било, не само христијанската) имаат единствена улога да го држат народот во еден калап, како вода во сад, за да не се расплине и исчезне. Тоа е закон, кој доколку не се почитува, општеството ќе се уништи. Доказ за тоа е моменталната состојба во која живееме денес и начинот на кој функционираме ние кои пак влечеме пример од западните општества, особено Америка каде и покрај силното влијание на црквата и останатите вери, народот е далеку од побожен и се претвора во свет каде неморалот, лагата, измамата и суровоста се вообичаени нешта. Дури и децата си ги учат дека во животот си успеал ако имаш многу пари кои пак за да ги добиеш е во ред да убиеш некого ама да не те фатат.

Верата, која мора да се поврзе со религиите но не е исклучиво право на христијанството или исламот или било која религија е нешто сосема поинакво. Затоа напишав погоре дека христијанството во многу елементи е слично со сите релгии, бидејќи основата на секоја религија е сочувство, алтруизам, самариќанство итн... Атеистите, не се по правило луѓе кои овие работи не ги прифаќаат, но се исто така луѓе на кои ваквиот начин на однесување и сфаќање на работите им било наметнато од нивните предци кои пак го добиле од оние кои ја почитувале библијата или пишаниот (непишаниот сеедно) законик на нивната религија. Затоа секој оној кој ќе се сомнева во искрената потреба на некој човек да биде верник, веќе си заминал од возот на атеистите. Тој веќе не е атеисту, туку простак ништо повеќе различен од еден јеховин сведок кој смета дека мора по секоја цена да ве убеди да пристапите на нивната религија.

И немојте терминологијата да ја мешате ако не ја разбирате. Плус на темава ерасправно па ѕирнете.

Ateistite se moralni kon drugite luge zatoa sto ziveeme vo istoto opstestvo, what goes around comes around, opstestvata prezivuvaat samo so megusebno pomaganje...od druga strana vernicite se moralni bidejki gospod taka im rekol...ako utre doznaete deka gospod ne postoi, ke pocnete da ubivate i kradete??? Ako e taka, ostani vernik, pomal grev e toa...

--- надополнето ---

Интересно сведено на наједноставно можно :)
Ме интересираше затоа што наидов на различни мислења на лицата со прекар Атеист па тек отпосле сфатив дека не се работи за ист форумџија...но почетните постови се исто така контрадикторни со оние на Петар
но тоа сепак е начин на живот, идеологија, доктрина, вера...не верува во виша сила, верува сам себеси...тој и физичкиот свет се доволни за се што се случува околу него...идеи сепак постојат.
истовремено низ голем број теми бараат од вероучените и длабоко навлезените во веронауката да им докажат постоење на Бог...контрадикторно со она кое стои за нив -не верува- што значи и да му го донесеш Исус преднего, тој нема да верува или нема да е повеќе атеист...што знам, многу замрсено ми е инсистирањето на докази.

Ако едните се потковани со знаење, а другите (побожните и верниците) се некако назад во времето :) каде би се класифицирале оние кои едно време постоеја во добар дел од светот -не веруваа во Бог, го пцуеја и ги негираа и Алах и Буда и Исус...пред нив не смееше да се спомне за вера или крст...а од друга страна нешто не беа запознати ниту со јајце-клетка, а камоли со коацерватни теории, стрингови... Каде се овие луѓе сместени во историјата -као побожни/верници или атеисти?
Cvetanovskiigor ocigledno se zeza, ne znae sto znaci zborot ateizam...
I neprifakanje na edna idea ne znaci deka toa ti e nacin na zivot...ti sekako ne go prifakas hinduizmot ili budizmot...dali ti e toa nacin na zivot???? Ima luge koi ziveat za svojot fudbalski tim, se tepaat za nego, odat na sekoja utakmica, itn...jas ne go pravam toa...dali toa e nacin na zivot??? NE! toa e samo otfrlanje na "navivackiot" zivot"

Ako mi go doneses isus pred mene ko sto vikas, ne bi imal problem da veruvam...jas ne sum ateist po sekoja cena, tuku samo zatoa sto ne sum videl dokaz za bilo koja religija...

I ne probuvaj da gi vneses vojnite vo muabetov, najveke vojni vo istorijata se vodeni zaradi religijata, a konkretno najveke krv ima na racete na hristijanstvoto

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Сите тие невистини што погоре ги напиша... Ми објаснија дека ти всушност не го разбираш концептот на христијанството ( а и како би го разбрал?).

Да лажеш и крадеш те тера гревот. Сите луѓе се склони кон тоа да лажат. Сите до еден! Да вршат прељуба. Ама само Бог, Исус ти ги прости сите тие гревови, зашто човечкото битие нема да биде способно тоа да го направи никогаш заради егоцентричност и осуда. Сите сме грешни и го знаеш тоа, по себе, по тие околу тебе, ама само Бог е доволно голем сите гревови да ти ги прости! Крв на христијанството ставил кој друг освен човекот, со својот грев и желба да го доминира светот додека е тука (колку тажно и грешно), а не Бог.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Cvetanovskiigor ocigledno se zeza, ne znae sto znaci zborot ateizam...
Абе ти се зезаш како што гледам.
Де си атеист де агностик.
Одлучи се веќе еднаш.
И разбери една работа атеистите не веруваат дека постои Бог.
Потрагата по Бог завршува тука .
Они се мртви у тој поглед ултимативно мртви.
Вербата дека сепак има Бог е длабоко длабоко во нивната потсвест.
Може да се деси само пред смрт да искочи на виделина или недај боже некој близок ако .....
Сега ај кажи што си ?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Абе ти се зезаш како што гледам.
Де си атеист де агностик.
Одлучи се веќе еднаш.
И разбери една работа атеистите не веруваат дека постои Бог.
Потрагата по Бог завршува тука .
Они се мртви у тој поглед ултимативно мртви.
Вербата дека сепак има Бог е длабоко длабоко во нивната потсвест.
Може да се деси само пред смрт да искочи на виделина или недај боже некој близок ако .....
Сега ај кажи што си ?
Разликата меѓу тоа да бидеш свесен за постоењето на бескрајната свест (бог како шо велиш) и верувањето во готовиот монотеистички модел на религиите со нивната антропоморфна претстава (манипулација) за бог е во светлосни години.
И последиците од второто се очигледни и јасни во нашава реалност.
Атеизмот е само чекор кој треба да се помине на патот до свесноста,штета што многумина заглавуваат кај атеизмот...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Сите тие невистини што погоре ги напиша... Ми објаснија дека ти всушност не го разбираш концептот на христијанството ( а и како би го разбрал?).

Да лажеш и крадеш те тера гревот. Сите луѓе се склони кон тоа да лажат. Сите до еден! Да вршат прељуба. Ама само Бог, Исус ти ги прости сите тие гревови, зашто човечкото битие нема да биде способно тоа да го направи никогаш заради егоцентричност и осуда. Сите сме грешни и го знаеш тоа, по себе, по тие околу тебе, ама само Бог е доволно голем сите гревови да ти ги прости! Крв на христијанството ставил кој друг освен човекот, со својот грев и желба да го доминира светот додека е тука (колку тажно и грешно), а не Бог.
И сега да ставам цитати од светото писмо каде конкретно се бара пролевање крв и масакри,жртвување и убивање во име на бог...
И ти ќе кажеш “ааа ама тоа е стариот завет„...само новиот важи за христијаните...
И јас ќе го цитирам Исус од новиот завет за неговиот став кон стариот завет.
И ти ќе ми кажеш дека не е буквално така туку дека мислел инаку Исус а не како што пишува дека кажал...
И јас ќе цитирам дека конкретно и јасно си пишува дека нема што да се толкува од светото писмо,или го прифаќаш како послание божје со се она што го пишува таму или пак не...многукратно повторено во двата завети...
И ќе се вртиме во круг само затоа што концептот стар 2000/3200 години не функционира денес бидејќи не можеш да го примениш во оваа реалност...
И било кој друг готов модел на верување од било која религија...а ги има бајаги...6000 и кусур...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
I ne probuvaj da gi vneses vojnite vo muabetov, najveke vojni vo istorijata se vodeni zaradi religijata, a konkretno najveke krv ima na racete na hristijanstvoto
Ако посочиш каде ги имам споменато војните...крв има заради луѓето, а не заради христијанството. Секоја будала може да каже дека е христијанин или дека убива во име на (посебно шпанската која се става во служба на световната власт-кралот) инквизиција.
Ако се потсетиме научните сознанија за атомот, нуклеарната енергија, од динамитот до ласерот...сите тие злодела се ради злоупотреба, а не употреба...така и ова што го спомињаш.
Ако пак ми посочиш кои војни се водени конкретно и само заради религијата...може да се осврнеме и на тој дел од историјата. Само немој со крстоносните војни...нивната крајна цел е сосема друга. Патем припомни си за денот кога со неколку тони се срушени 2 града и уништени генерации, кога за еден ден загинаа стотици илјади во источна Европа, а и ден денес умираме како пилци од рак заради последиците од тој ден.

Ako mi go doneses isus pred mene ko sto vikas, ne bi imal problem da veruvam...jas ne sum ateist po sekoja cena, tuku samo zatoa sto ne sum videl dokaz za bilo koja religija...
Сепак е...ако...сомнеж и несигурност во тврдењето против Бог :)

И сега да ставам цитати од светото писмо каде конкретно се бара пролевање крв и масакри,жртвување и убивање во име на бог...
Тојкатер, мислам дека ова се однесува на одбраната од репресиите и уништувањата врз изралеските племиња од други народи. Во спротивно истите не би преживеале. На тие делови од историјата ли мислеше?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Проблемот со атеистите е што за нив не постои ниту Бог ниту божествено .
Науката им е главен адут ама не таа квантната физика.
Од моја гледна точка ми е јасно зошто е тоа така.
Треба да излезат од стадото .
Проблемот е лоциран и се вика колективна свест.
Заради неа они се статични , не осеќаат потреба по потрага по вистината.
Штом ке се ослободат од овие пранги тогаш постои само една насока.

--- надополнето ---

Ги нема, грешка некоја имаш.
Не сум грешка веруј ми исто како што не веруваш во Бог.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
И ти ќе кажеш “ааа ама тоа е стариот завет„...само новиот важи за христијаните...
И јас ќе го цитирам Исус од новиот завет за неговиот став кон стариот завет.
И ти ќе ми кажеш дека не е буквално така туку дека мислел инаку Исус а не како што пишува дека кажал...
И јас ќе цитирам дека конкретно и јасно си пишува дека нема што да се толкува од светото писмо,или го прифаќаш како послание божје со се она што го пишува таму или пак не...многукратно повторено во двата завети...
И ќе се вртиме во круг само затоа што концептот стар 2000/3200 години не функционира денес бидејќи не можеш да го примениш во оваа реалност...
И било кој друг готов модел на верување од било која религија...а ги има бајаги...6000 и кусур...
Не бе, другар. Не ми паѓа на ум. :) Само човек што не го познава Бог, што не го познава христијанството и неговите благодети, кој мисли дека христијанството е досадно и конзервативно, само тој може да мисли дека Бог сака да се масакрираме овде. Он тоа не го сака, али ние си го правиме. Нема ама апсолутно никаква потреба ние верниците да имаме објаснение за тоа во кое атеистите НЕ веруваат. Зошто да имам објаснение, кога се бара когнитивен доказ, кога се бара видение. Кога ќе го видиме Исус по втор пат, ќе биде касно за тие што не поверуваа во Неговата моќ.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Всушност немаме одговор -апсолутен- на есенцијалните прашања за кои се кршат копја. Доколку немаме, како е можно да се отфрли нешто како "апсолутно невистинито", како приказни, а вистината не се познава ниту наѕира? Значи ти, негирајќи го духовното, а потпирајќи се на световното и материјалното само веруваш дека е така како што претпоставиле одредени учени лица. Btw, голем број од тие претпоставки и теории честопати се или побиени или паралелно со нив има уште десетина кои се исто така логични како и овие првите.
Кога организираната религијата ќе остави да постои личен,индивидуален пат до свеста за постоењето на она што обично се нарекува бог и свест за припадноста,единството на секое битие секаде и секогаш,живо и неживо тогаш религиите би имале некаква смисла.
Но тоа не е случај.
Имаме манипулација со перцепцијата.

Слично е и со еден огромен дел од науката која истата елита која владее и ја наметнува религијата ја наметнува и науката како догма.

Претставата и манифестациите на “духовното“ vs. “материјалното“ е уште една манипулација.
Елиминирај го она vs. измеѓу и го имаш одговорот.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не сум грешка веруј ми исто како што не веруваш во Бог.
Си, и не ти верувам, знам дека немаат исти карактеристики во основата зборувавме малку за тоа во темата за антагонизмот помеѓу атеистите и теистите.
Според мене твојата генереализација (на атеистите) е неприфатлива (на пр. Дарвин бил бог) и истата споердба со секој религиозен ситем е грешна.

Инаку точно е тоа дека некои "атеисти" се декларираат како атеисти само за да излезат од стадото или to make a smarter appearance, но запомни дека има некои кои едноставно имаат отсуство на тоа чуство т.е. верба во натприродното за разлика од оние другите фејкерите (хаха) кои колку и да го имаат тоа чуство, го негираат.

--- надополнето ---

Атеизмот е само чекор кој треба да се помине на патот до свесноста,штета што многумина заглавуваат кај атеизмот...
Ме интересира кој е наредниот стадиум, после атеизмот според тебе ? :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не бе, другар. Не ми паѓа на ум. :) Само човек што не го познава Бог, што не го познава христијанството и неговите благодети, кој мисли дека христијанството е досадно и конзервативно, само тој може да мисли дека Бог сака да се масакрираме овде. Он тоа не го сака, али ние си го правиме. Нема ама апсолутно никаква потреба ние верниците да имаме објаснение за тоа во кое атеистите НЕ веруваат. Зошто да имам објаснение, кога се бара когнитивен доказ, кога се бара видение. Кога ќе го видиме Исус по втор пат, ќе биде касно за тие што не поверуваа во Неговата моќ.
Не е досадно и конзервативно, мене ми е ептен напнато христијанството...

So intense...:vozbud:

А од каде знаеш што сака Бог?

Но сепак христијанството е вера во објавата божја и спасението човеково преку синот божји, Исус кој дојде да ни ги откупи гревовите,да не поврзи со светиот дух и да ја исполни вољата Божја како на небото така и на земјата.
Тоа спасение е дадено преку Законот кој Бог му до даде на Мојсеј,а Исус дојде да го исполни.
Законот е писмото свето.
Тоа е основа на христијанството,алфа и омега.Законот.
А во него јасно си пишува што и како.

Зошто ми делува дека верниците неможе ни Исус лично да ги убеди во божјото послание...т.е. библијата?! :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Си, и не ти верувам, знам дека немаат исти карактеристики во основата зборувавме малку за тоа во темата за антагонизмот помеѓу атеистите и теистите.
Според мене твојата генереализација (на атеистите) е неприфатлива (на пр. Дарвин бил бог) и истата споердба со секој религиозен ситем е грешна.

Инаку точно е тоа дека некои "атеисти" се декларираат како атеисти само за да излезат од стадото или to make a smarter appearance, но запомни дека има некои кои едноставно имаат отсуство на тоа чуство т.е. верба во натприродното за разлика од оние другите фејкерите (хаха) кои колку и да го имаат тоа чуство, го негираат.

Немаш чуство за верба ?!
А имаш за не верба ?
Хахах неможе то тако , Тито није реко тако гинути.
Верување и не верување се различни страни на една те иста паричка .
Моја препотрака до тебе е да го читаш Лао це , впрочем и до сите што ќе го прочитаат ова , во врска со паричкава со две страни .

--- надополнето ---

еве ти линк http://www.4shared.com/get/x4cBKmLh/Lao_Ce_-_Tao_Te_Ching_Knjiga_o.html
За мене лично ова е библија

Kajgana Shop

На врв Bottom