А сигурнo е тoa декa пoчвaтa е дoстa oсирoмaшенa вo нутритиенти зa рaзликa oд пoрaнo? Иaкo ми изгледa кaкo вистинaтa прикaзнa и всушнoст сум пoбoрник зa неa, сепaк не сум скрoз убеден вo вистинитoстa. Имaш некoј гoре-дoлу сигурен извoр зa тoa? Имaм читaнo пoрaнo зa тoa, aмa oд не тoлку верoдoстoјни извoри.
Не постои таква работа, и нема да постои никогаш. Има огромни вариации од нива/насад до насад никој неможе да ја тестира се.
Иначе еве ти една добра анегдота т.е. 2 дека е така. Имам другар вежба кросфит, ако не пие магнезиум повеќе од 2 дена добива страшни грчеви, а диетата му е што да ти кажам, 300е на месец само за исхрана дава, а воедно е во топ форма, здрав како дрен. Па така муабетите дека има во храната доволно, е тотален BS, додај на ова малсорбција, IBS, негативни бактерии, автоимуни пореметувања итн ќе ти стане јасно.
Истото и јас можам да го кажам, голем бенефит чуствувам кога пијам суплементи, вклучително и магнезиум. Пример, јадам секој ден по 15 грама бадеми, и 15 грама сончоглед, ама кога пијам витамин е, кожата ми омекнува и добива сјај, овој ефект го немам кога јадам бадеми/сончоглед, кои содржат 1 тон витамин е.
Нема логика тоа да е вистина, порано не користеле ни ѓубрива ни ништо и само ги осиромашувале почвите а денеска неможе да се замисли производство на храна без прихрана со елементите кои се потребни. А може има некаква вистина во теоријата дека третирањето со заштитни средства негативно влијае врз содржината на витамини, па затоа и се фаворизира сега органското
Ѓубривата се ѓубре денеска.