Апчиња (Витамини)

draganask

те сакам СОНЦЕ
Член од
4 декември 2007
Мислења
401
Поени од реакции
24
Јас веќе подолго време имам навика да пијам по еден до два B-complex дражеи на ден. Б-комплекс витамините се полезни за нервниот систем, метаболизмот, кожата, крвта, косата, воопшто добра комбинација на витамини. Нормално дневниот внес на Б витамини не ми е сведено само на дражеите, гледам да ги внесувам и по природен пат, вака само надополнувам ако нешто недостасува. Едно време пиев Дермабион капсули кои имаат исто така добра комбинација на витамини претежно искомбинирани за подобра состојба на косата, кожата и ноктите, но со оглед на тоа дека комбнацијата на витамини беше одлична, секако дека уделот им е и ошто добар и за целиот организам.

Doktor1

Doktor
Член од
3 јули 2010
Мислења
364
Поени од реакции
73
Не пијте ги ниту витаминските апчиња без потреба, во зимскиот период кога например сериозноста да заболите од грип е поголема тогаш земајте си по една таблетка витамин Ц, но само тогаш на пример, или ако вашата крвна слика е послаба, или сл. неземајте ги баш без потреба, не се штетни но нивно хронично земање може да направи низа оштетувања како нарушување на цревната флора, затоа употребувајте ги но паметно!

R

Roten 96

Гостин
зашоо бе андол не требе да пиаат деца бее а ај пишајте ма интересират одговорте ваши ај да ва виаам :) :)

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
претерано и долготрајно пиење на витаминот ц е штетно бидејќи се таложи во бубрезите и може да има штетни ефекти врз нив

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.188
Поени од реакции
8.927
Андолот е истата хемиска супстанца како аспиринот, разликата е во трговското име.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Некое мислење за ова http://www.iherb.com/futurebiotics-hi-energy-multi-for-men-120-tablets/3639

Да земам....да не земам? :)

Кога сме на темава....колку е опасно што мултивитамините содржат супстанции како:
Magnesium Stearate
Titanium dioxide
Silica
Propylene glycol и т.н.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не е нешто посебно опасно, ок е.

Не зимај, има вештачки форми на витамин D и Zinc и тапа форма на калциум и магнезиум, треба да биде D3 и L Optizinc, како и glycinate/citrate.

Потсети ме утре ако заборавам - ќе ти кажам што да земеш, поефтино а подобро.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Имам читано студии дека се штетни. Значи лабаво. И најубаво од овошје и зеленчук.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Имам читано студии дека се штетни. Значи лабаво. И најубаво од овошје и зеленчук.
Уводниот пост е мој, но е од пред 7 години без малце, сега сум сигрен дека не само што не се штетни, него се премногу здрави (ако се користат правилни форми/соединенија) не генерички булшит.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Секaкo декa прирoдните верзии се пoефикaсни, декa сoдржaт и дoпoлнителни мaтерии кoи се искoристувaaт зa пoдoбрa aпсoрпцијa вo крвтa. Нo пoмеѓу oвoшјетo и зеленчукoт, не претерувaјте сo oвoшјетo зaрaди шеќерoт, дoдекa зеленчукoт вo тoј пoглед е дaлеку пoдoбaр. Сепaк денешнaтa хрaнa е дoстa пoсирoмaшнa вo пoглед нa нутритиенти вo спoредбa сo тaa пред некoлку децении предизвикaнo oд нaмaлувaњетo нa хрaнливите мaтерии вo пoчвaтa сo кoи се хрaнaт рaстенијaтa. Зaрaди oвa, и плус дoпoлнителнo штo мнoгу луѓе имaaт нездрaвa исхрaнa, пoтребнo е дa се земaaт минерaлни и витaмински суплементи, кoи нa телoтo му требaaт секoјдневнo сaмo зa дa функциoнирa.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Сепaк денешнaтa хрaнa е дoстa пoсирoмaшнa вo пoглед нa нутритиенти вo спoредбa сo тaa пред некoлку децении предизвикaнo oд нaмaлувaњетo нa хрaнливите мaтерии вo пoчвaтa сo кoи се хрaнaт рaстенијaтa. .
Не само ради ова, него ради катастрофалните дигестивни системи кај огромен дел од луѓето во денешно време, па така дури и да јаде по 400 грама тиква на ден, може грам витамин а да нема во него, бета каротен е сосема друга работа.

Иначе до 20x разлика има од плод до плод, па така кога ќе чујам BS муабети дека од храна имало доволно се што ни треба, ми се иде да се отрујам. Вториот мит е оној дека требало од се по малце да се јаде.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Не само ради ова, него ради катастрофалните дигестивни системи кај огромен дел од луѓето во денешно време, па така дури и да јаде по 400 грама тиква на ден, може грам витамин а да нема во него, бета каротен е сосема друга работа.

Иначе до 20x разлика има од плод до плод, па така кога ќе чујам BS муабети дека од храна имало доволно се што ни треба, ми се иде да се отрујам. Вториот мит е оној дека требало од се по малце да се јаде.
А сигурнo е тoa декa пoчвaтa е дoстa oсирoмaшенa вo нутритиенти зa рaзликa oд пoрaнo? Иaкo ми изгледa кaкo вистинaтa прикaзнa и всушнoст сум пoбoрник зa неa, сепaк не сум скрoз убеден вo вистинитoстa. Имaш некoј гoре-дoлу сигурен извoр зa тoa? Имaм читaнo пoрaнo зa тoa, aмa oд не тoлку верoдoстoјни извoри.

G

Goldie

Гостин
А сигурнo е тoa декa пoчвaтa е дoстa oсирoмaшенa вo нутритиенти зa рaзликa oд пoрaнo? Иaкo ми изгледa кaкo вистинaтa прикaзнa и всушнoст сум пoбoрник зa неa, сепaк не сум скрoз убеден вo вистинитoстa. Имaш некoј гoре-дoлу сигурен извoр зa тoa? Имaм читaнo пoрaнo зa тoa, aмa oд не тoлку верoдoстoјни извoри.
Нема логика тоа да е вистина, порано не користеле ни ѓубрива ни ништо и само ги осиромашувале почвите а денеска неможе да се замисли производство на храна без прихрана со елементите кои се потребни. А може има некаква вистина во теоријата дека третирањето со заштитни средства негативно влијае врз содржината на витамини, па затоа и се фаворизира сега органското

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не постои таква работа, и нема да постои никогаш. Има огромни вариации од нива/насад до насад никој неможе да ја тестира се.

Иначе еве ти една добра анегдота т.е. 2 дека е така. Имам другар вежба кросфит, ако не пие магнезиум повеќе од 2 дена добива страшни грчеви, а диетата му е што да ти кажам, 300е на месец само за исхрана дава, а воедно е во топ форма, здрав како дрен. Па така муабетите дека има во храната доволно, е тотален BS, додај на ова малсорбција, IBS, негативни бактерии, автоимуни пореметувања итн ќе ти стане јасно.

Истото и јас можам да го кажам, голем бенефит чуствувам кога пијам суплементи, вклучително и магнезиум. Пример, јадам секој ден по 15 грама бадеми, и 15 грама сончоглед, ама кога пијам витамин е, кожата ми омекнува и добива сјај, овој ефект го немам кога јадам бадеми/сончоглед, кои содржат 1 тон витамин е.
Нема логика тоа да е вистина, порано не користеле ни ѓубрива ни ништо и само ги осиромашувале почвите а денеска неможе да се замисли производство на храна без прихрана со елементите кои се потребни. А може има некаква вистина во теоријата дека третирањето со заштитни средства негативно влијае врз содржината на витамини, па затоа и се фаворизира сега органското
Ѓубривата се ѓубре денеска.

Kajgana Shop

На врв Bottom