Антисемитизам

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.126
Поени од реакции
30.215
Еве дефиниција од Вики, ваљда е ок.
Литература, филм, музика и остали уметности, навики на народните маси, способности и обичаји, како ние сме пред Индија
Pa ne jademe gomna od krava be luge, ne spieme so staorci, ne frlame mrtovci niz vardar da skapuvaat, nemame kasten sistem, ne gi frlame devojcinjata vo shuma na mechkite i tigrite, NE SMRDIME.
Za ova ociglednovo li treba da diskutiram i da se nategavam?
Terajte karavanot.
Toa ne se ekstremi, toa se postulatite na Hinduizmot.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Pa ne jademe gomna od krava be luge, ne spieme so staorci, ne frlame mrtovci niz vardar da skapuvaat, nemame kasten sistem, ne gi frlame devojcinjata vo shuma na mechkite i tigrite, NE SMRDIME.
Terajte karavanot.
Ова ваљда повеќе ко стереотип важи него ли ко некаков факт или статистика? Не дека дојдов Индијци да бранам на темава, пошто истово и за рурална Кина може да се каже, пошто и таму постојат делови каде населението живее во една соба со добитокот. Али, кога веќе кажуваш дека сме супериорни кон некој, треба и да држи некаква вода тоа, нели? Пошто од текстот што го пастирав може и за нас да се извлече некаков стереотип, дека сме шака јад без вода у очи што гледа да те закрпи за 100 - 200 евра и тоа да ти биде хајлајт на денот и успех, нели?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.126
Поени од реакции
30.215
Ова ваљда повеќе ко стереотип важи него ли ко некаков факт или статистика? Не дека дојдов Индијци да бранам на темава, пошто истово и за рурална Кина може да се каже, пошто и таму постојат делови каде населението живее во една соба со добитокот. Али, кога веќе кажуваш дека сме супериорни кон некој, треба и да држи некаква вода тоа, нели? Пошто од текстот што го пастирав може и за нас да се извлече некаков стереотип, дека сме шака јад без вода у очи што гледа да те закрпи за 100 - 200 евра и тоа да ти биде хајлајт на денот и успех, нели?
Rekov deka nema da diskutiram, ama ne se raboti za stereotip, ako pocneme da vadime kako turisti si minat u Indija forumov pak 5 dena ke zakochi.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.639
Поени од реакции
4.243
Братучед ми пред десетина години беше кум на свадба во Индија. Мислам дека шест вакцини требаа да примат со жена му за да им дозволат пат во Индија ради болештии што уште не се искоренети кај нив. Тоа на стереотип ти личи или факт/статистика?
Настрана муабети за тоа што на бела жена не и е дозволено да оди на плажа, освен на специјално оградени плажи на полуксузните хотели, нити да се движи надвор без машка придружба. Или сцени на кои биле сведоци како на пример возрасен маж си слекува панталони на сред улица и си врши голема нужда на тротоар и по завршување едноставно си ги крева панталоните и си продолжува и нити тој нити околината реагира како нешто ненормално да се случило затоа што вршењето голема нужда бил природен процес, а од се што било природно човек не требало да срами/гади според нивните верувања. И тоа со странец закрпен од таксист ќе го споредиш?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468
Terajte karavanot.
Не се нервирај, си праиме муабет :)
Јадење гомна од крави бе лол и фрлале девојчиња на тигри, безвеза нешто колку да се напише :icon_lol:
Значи затоа што нешто НЕ ПРАВИТЕ се осеќате супериорни према индијци? А што ПРАВИТЕ за да бидете супериорни?
Немате технологија, немате наука, немате медицина, немате вселенски програми, атомски бомби, најсовремени авиони, бродови, автомобили и остали гаџети, немате архитектура, немате економија, немате образование, значи по секој даден метрик сте бескрајно инфериорни на некакви си таму кењачи по улици, па како е тоа можно?
А што правиме со Бразилци, и тие биле инфериорни према Македонците.

Најјако ми е кога припадници на небитни етноси се сметаат себеси за супериорни во нешто, кејс ин поинт србите. Ви текнува на Субрата Рој? :icon_lol:

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468
Се бањам со сапун секој ден.
Тоа е застарено, одамна има гелови за туширање.
Автоматски споено мислење:

Споредбава не е соодветна...

Шкотска е дел од Големата Британија а тоа значи многу, кога како (по)мал, си под закрила од поголемиот, посилниот, покултурниот, поцивилизираниот...Централната власт од ВБ секако дека инвестира во своите помали федерални делови. Македонија, во склоп од СФРЈ, беше само селско-аргарен регион.

Луксембург е даночен (банкарски) рај, еден од многуте по Земјава, па затоа може да се пофали со висок „стандард„, ама не затоа што е бројчано голем (по население) или економски јак.
Соодветна е, Шкотска е под англиска власт точно три века, можеме да спориме дали англиското владеење имало вакви или онакви последици но без разлика Шкотите го имаат задолжено светот на велико.
А што ја спречува Македонија да бидне даночен рај? Исланд не е банкарски рај од ресурси има камења и мраз па и покрај тоа се многу напред. Сакам да кажам дека не е све во бројот на жители или политичкото влијание за тоа колку и како еден народ придонесува за цивилизацијата.

Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.093
Поени од реакции
9.395
Но другово е чудно, па тоа е половина свет што наброја. Дали сметаш на пример, Македонците се супериорни на Индијците или Бразилците? Ако одговорот е потврден зошто е тоа така?
Едноставно види стапка на убиства, грабежи и силувања во Бразил.

Индија зависи но пола држава им има designated shitting street каде на пример денес тоа мало кења на таа улица а после цистерни со шмркови ја чистат. Не се шегувам. Надвор од туристичките места жена без придружба (и тоа јака придружба) ќе биде силувана а потоа има 50% шанси да ја силуваат во полициска станица.
Они имале добра репутација затоа што за виза биле строги условите па само школувани и богати од семејства од повисоките класи (и касти) мигрирале но ете сега види во Канада што се случува, буквално одат до плажа за да кењаат.

Што мислиш со што се мачкаат на фестивалот?

1723463959698.png

Што се однесува до Африка и поголем дел од Азија:

Коефициент на интелигенција по држава, поголем дел од Африка е ретардиран.

1723462250362.png

Најголем број на насилни криминалци се околу 80 - 85 во коефициент на интелигенција што објаснува зошто Арапите, Авганистанците, Пакистанците и Американските црнци (20 - 25% бела ДНК ги дига до 80) ги полнат затворите.

Бројките не лажат.

Расизмот настанал затоа што секој можел да примети дека одредена група е склона на одредено однесување, исто како и антисемитизмот.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.761
Поени од реакции
39.697
Расизмот настанал затоа што секој можел да примети дека одредена група е склона на одредено однесување, исто како и антисемитизмот.
Screenshot_5.png

Ќе ја постирам пак сликава во врска со мубаетот. :D

За дудуците како @Shakespear еве го патернот кој се приметува:

Screenshot_31.png

Шеки можеш да ми ја најдеш поврзаноста помеѓу двата наслови?

Последно уредено:
Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Не знам како стигнавте од антисемитизам до споредба на Индија со Македонија.

Инаку, на темата зошто антисемитизмот постои:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.894
Поени од реакции
5.026
Соодветна е, Шкотска е под англиска власт точно три века, можеме да спориме дали англиското владеење имало вакви или онакви последици но без разлика Шкотите го имаат задолжено светот на велико.
А што ја спречува Македонија да бидне даночен рај? Исланд не е банкарски рај од ресурси има камења и мраз па и покрај тоа се многу напред. Сакам да кажам дека не е све во бројот на жители или политичкото влијание за тоа колку и како еден народ придонесува за цивилизацијата.
Ем самиот го даваш точниот одговор, ем самиот не го прифаќаш. :confused:

Да, токму политичкото влијание е фактор кој одредува дали некоја држава ќе ја биде или не. Јасно е ка‘ ден дека „,меѓународниот фактор„ радо би ги видел Македонија и Македонците како непостоечки „нешта„, така да истиот тој факрот чини се‘ за да не‘ снема, а не за да станеме даночен рај и легална пералница за пари.

Истиот тој фактор „на време„ створи даночни раеви, така да уште еден не им е потребен, затоа што „нашата земјата„ е довлно криминализирана, така да никој нормалем во умот не би дошол да чува пари во земја во која корупцијата и легалното крадење станаа неодовив дел од нашиот фолклор...

Kajgana Shop

На врв Bottom