Алтернативни горива за загревање

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Прашањето тука е зошто нештото да биде просто и функционално кога може да биде сложено и нефункционално.
По мое премногу електроника, мотори , сензори. Ај што ке биде скапо за да се направи туку и многу нешта можат да се расипат.
После не ми е јасно како ке се складира топлината и како воопшто ке се зема од печката. Сигурно и на тоа мислел само тука не е споменато. Можеби и ефикасноста на таква печка би била голема но само под услов се да е наштеловано како што треба. Еден сензор или мотор или клапна да заеби и толку од ефикасноста. Друга работа ( ова по печките на пелети кои исто така имаат некаква електроника, додуша далеку помалце сложена) е видот и униформноста на дрвото. Сите тие сетизни , штеловања и незнам што нема да вредат ни пет пари ако таа е штелована за еден тип на дрво со одредена влажност а се стави друг тип на дрво или огревен материјал со различна влажност или карактеристики. Кај печките на пелети се правеа еден куп глупости само заради пелетите што не се со ист состав или карактеристики. Тука чуда ке се прават ако наместо даб се стави бука на пример.
Во секој случај има далеку поедноставни начини со многу помалце променливи кои можат да заебат и со задоволителен коефициент на искористеност на печката, да не зборувам за цената на изработката на таква печка.
Иако е ова сега за сега само инжињерски потфат на хартија... електрониката која ги чита дрвото и околината и актуаторите кои управуваат со процесот се најмалиот проблем, тоа е веќа масовен производ....Многу поголем е скоцкувањето на целата црна структура за да биде како треба според поставените барања , во секој поглед...а да не не чини колку мал автомобил...:)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.933
Иако е ова сега за сега само инжињерски потфат на хартија... електрониката која ги чита дрвото и околината и актуаторите кои управуваат со процесот се најмалиот проблем, тоа е веќа масовен производ....Многу поголем е скоцкувањето на целата црна структура за да биде како треба според поставените барања , во секој поглед...а да не не чини колку мал автомобил...:)
Не би рекол дека е масовен призвод пошто сепак се работи за микроконтролери кои треба да бидат програмирани за да работат како што би сакале да работат и тоа под услов да знаеме што сакаме. И да не навлегувам во детали уште колку заебанции ке произлезат при грешки на дизајнот и такви наизглед ситни детаљи кои во пракса ем што најверојатно ке се покажат непотребни туку и контрапродуктивни а некогаш и невозможни. Цената би достигнала највероајтно колку мала куќа отколку мала кола:).
Јас сепак сум за многу попроста варијанта со скоро ич електроника или ако ја има да биди аналогна( многу е поефтина како за почеток) и да ги содржи најосновните работи со кои ефикасноста на печката би се довела до задоволителен степен.
Би почнал на пример со примарниот и секундарниот воздух. Тука барем имам искуство од прва рака и отприлика знам што да очекувам. Зависи од изведбата еден од нив треба и ке биде фиксен што значи еден степ мотор помалце:). Другиот влез на воздух ке бие поврзан на термостат кој во зависност што ке мери ке го отвора и затвора доводот на воздух( било примарен било секундарен). Термостатот механички за да нема потреба од струја и додатна електроника. Обавезно би размислил за заштита од прегревање. Во зависност од изведбата на котелот би зависела и нејзината изведба и што таа ке исклучува. Во секој случај изведена со механички термостат ради истите причини од погоре. Најверојатно би имал и мануелна заштита за недај боже што би рекле. И мотор кој би стварал вакум( значи на излезот) кој би се регурлирал аналогно и би се довел во некоја оптимална позиција. Можеби и би немало потреба ни од тој мотор ако оџакот доволно влечи ама како опција секако би постоел. И ептен битна работа е можноста за лесно и ефективно чистење на печката без многу многу перипетии. Сите отвори за водух би имале можност за прештеловање кои најмногу би завислеле од амбиентот во кој е сместен котелот. Доброто дихтовање мислам дека нема ни потреба да се спомене, тоа се подразбира.
Значи целта ни е да добиеме максимална снага од котелот или во случајот топла вода која потоа би се складирала во акомулатор на топлина со намалце можни подвижни делови. Секако можност за дополнување на горилникот во било кое време.
И искрено ми се мота нешто низ главата но сепак моментално нити имам време нити пари уште помалце потреба да се нафатам да правам такво нешто.
Но ако збораме конкретно тоа би изгледало вака. Котелот би работел на пиролиза принцип со долен провев. Секунадрниот водух би бил фиксен, а примарниот би го регулирал механички термостат. Би имал клапна со која би се правел бајпас на патот на чадот( огнот, топлите гасови) која првенствено би служела за претпалење но исто така би служела и за заштита од прегревање. Би била механичка или некако изведена со друг термостат кој би се уклучил само при загревање за да топлиот воздух се пренасочи низ друг пат наместо низ водата. Казанот со вода така да речам би бил физички одвоен од горилникот. Прво со тоа ке го решам стварањето на гареж во самиот горилник, друго нема да ја зема топлината од горилникот со што би добил добро согорување при многу вискои температури и можеби и најбитното заштитата од прегревање би била многу поефикасна и поедноставна за изведување отколку ако казанот е околу горилникот. Останува само уште чистењето кое и не би требало да биди некој посебен проблем пошто секако нема да има гареж туку ситна пепел која најверојатно би се лепела околу испусните цевки која за разлика од гарежот кој е сличен на писа и е многу заебан за чистење , оваа повеќе би личела на многу многу ситна песок( ова го знам од печките на пелети).
Во глобала тоа би било тоа.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве, за инспирација, една страница од Англија каде се нудат многу типови печки
http://www.euroheat.co.uk/index.php
А еве и од САД
http://usstove.com/
Треба да согледаме што ни се случува. Во Германија еден квч е 26 евро центи, во Данска 30... Тие цени се превисоки, државите стваат порези на струјата инаку производните цена на струјата се пониски од колку кај нас
Затоа сум убеден дека на оваа тема пишуваме за иднината која е пред нас

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Кочани е одржана „ Во Кочани се одржа првата транснационална конференција на земјите членки во проектот за Иновативно искористување на нискотемпературните геотермални ресурси во Југоисточна Европа – GeoSEE“ Извести Канал 8
http://kanal8.mk/index.php/977-proekt-za-koristewnje-na-biomasata-vo-sistemi-za-toplifikacija
Во моментот се уште се прават истражувањата, пресметките и анализите на потенцијалот за искористување на биомасата во Кочанско.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Eве еден интересен видео кој трае 5 минти како во Кина ги пресуваат земјоделските одпадоци на помали коцки и ги користат како гориво.
Можете да видите и изјава од државен функционер дека државата ова ги стимулира. Со тоа не само што штедат туку и се отвараат работни места
За жал кај нас нашите властодршци краен дострел им е зонско. Со парите што ги расфлија по зонско денес ќе имавме вакви погони во секое поголемо место
http://www.youtube.com/watch?v=x65M9zX4gAo

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Vo obrabotkata na otpadot e najgolemata mafija. Vekje pocnaa i tuka. Znaes li kolku kosta dozvola za tretiranje i sobiranje na otpad.
Ova e drzava na apsurdi.
Vo uk na primer drzavata te subvencionira ako kupuvas i prerabotuvas plasticen otpad.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
За потрошувачката треба само да се изјасни

Јас па пусто уживам да си готвам, дур некат и се заборавам у кујна, зошто како едноставно останало од баба ми дека жената е таа која е ја шири топлината и преку кујната, и кога ќе видите ние жените сме така пософистицирани суштества, добри сме за топлење во кревет, за ширење топлина преку храната, љубовта кон децата и партнерот, несомнено одличен извор на топлинска енергија во сите форми.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Кај нас целата енергетика е во рацете на лепотаните од регулаторна.
Но во САД не е така
Во САД постои US Department of energy ко има буџет од 26 милијарди долари
http://en.wikipedia.org/wiki/US_Department_of_Energy
Од овој буџет, 2,3 милијарди се за Office of Energy Efficiency and Renewable Energy

http://en.wikipedia.org/wiki/Office_of_Energy_Efficiency_and_Renewable_Energy
Погледнете ја нивната страница
http://energy.gov/science-innovation/energy-efficiency

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На Јутуб најдов интересен видео за користење на биомаса за добивање струја во Кина. Прилогот трае 7 минути
Се работи за централа од 30 MW. Во прилогот се вели дека ова е пробна централа а планираат во наскоро време да изградат уште 200 до 400 вакви централи. Цената на струјата е 3 доларски центи за KWh, што е помалку од кај нас. Целата програма ја помага нивното министерство
Инаку биомасата ја одкупуваат од земјоделците по цена од 55 до 70 долари за тракторска приколка ( еден долар е сега 45 денари ). А земјоделците се многу задоволни, бидејќи имаат дополнителен приход.
Ако имате време погледајте ги овие 7 минути. Ќе Ви стане јасно зошто Кина оди напред.
http://www.youtube.com/watch?v=baKKpiDVBS4

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
На Јутуб најдов интересен видео за користење на биомаса за добивање струја во Кина. Прилогот трае 7 минути
Се работи за централа од 30 MW. Во прилогот се вели дека ова е пробна централа а планираат во наскоро време да изградат уште 200 до 400 вакви централи. Цената на струјата е 3 доларски центи за KWh, што е помалку од кај нас. Целата програма ја помага нивното министерство
Инаку биомасата ја одкупуваат од земјоделците по цена од 55 до 70 долари за тракторска приколка ( еден долар е сега 45 денари ). А земјоделците се многу задоволни, бидејќи имаат дополнителен приход.
Ако имате време погледајте ги овие 7 минути. Ќе Ви стане јасно зошто Кина оди напред.
Кина оди напред зошто не се замара за политика туку за животот на граѓаните и инвестицирање во својата држава со свои идеи ,а не туѓи.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Ako probas da ja realiziras taa ideja vo Makedonija prvo ke te kaznat oti ne treba da se koristi zakonski takva rabota bidejki e stetno po ekologijata(ako ne se disi vo Makedonija od zagadenost).A posle za mnogu brzo vreme ke izglasaat zakon i subvencii za koj ke investira ama se ke bide so kvoti i termini.I lopovite ke go okupiraat.
Zaklucok deka vo nasata ni mila Makedonija imame mnogu hieni i mrsojadci sto prvo ke te umrat pa posle ke ziveat od tebe,

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.933
Кина оди напред зошто не се замара за политика туку за животот на граѓаните и инвестицирање во својата држава со свои идеи ,а не туѓи.
Не бе Кина ич не се занимава со политика, таман работа.
Сега работата кај нив што е многу поинаку поставена е друга работа, но дека не се занимава со политика не би рекол.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 21:34 ---
Ako probas da ja realiziras taa ideja vo Makedonija prvo ke te kaznat oti ne treba da se koristi zakonski takva rabota bidejki e stetno po ekologijata(ako ne se disi vo Makedonija od zagadenost).A posle za mnogu brzo vreme ke izglasaat zakon i subvencii za koj ke investira ama se ke bide so kvoti i termini.I lopovite ke go okupiraat.
Zaklucok deka vo nasata ni mila Makedonija imame mnogu hieni i mrsojadci sto prvo ke te umrat pa posle ke ziveat od tebe,
Работата е што кај нас никој не мисли на развивање на технологија и се е преорентирано на увоз на технологија. Затоа секогаш ке бидиме голтари. Тоа е тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom