Алтернативни горива за загревање

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Не бе Кина ич не се занимава со политика, таман работа.
Сега работата кај нив што е многу поинаку поставена е друга работа, но дека не се занимава со политика не би рекол.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 21:34 ---

Работата е што кај нас никој не мисли на развивање на технологија и се е преорентирано на увоз на технологија. Затоа секогаш ке бидиме голтари. Тоа е тоа.
Taman rabota deka bilo koja drzava osven Kina ne e vo politika Cela EU i ostanatite e isti paket Brat.Sekade vo svetot e isti kurac vo razlicno pakovanje,samo sto nekade te ostavaat da barem malku probas od kiseloto mleko sto si go izmisli ako me razbiras.Ama kaj nas ako izmislis kiselo mleko-prvo ke mi go iscicas na nekoj majmun pa ke ja objasnis cela tehnologija kako funkcioniram

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Taman rabota deka bilo koja drzava osven Kina ne e vo politika Cela EU i ostanatite e isti paket Brat.Sekade vo svetot e isti kurac vo razlicno pakovanje,samo sto nekade te ostavaat da barem malku probas od kiseloto mleko sto si go izmisli ako me razbiras.Ama kaj nas ako izmislis kiselo mleko-prvo ke mi go iscicas na nekoj majmun pa ke ja objasnis cela tehnologija kako funkcioniram
Пред неколку години имав гледано на диксавери мислам дека беше за некој таму иноватори што мака виделе кога сакале да промовираат нешто ново. Овие мислам конкретно од Велика Британија беа или што би рекле врв на западната цивилизација која тука некој толку свршува на неа. По нивно кажување самиот закон за патенти не ти дозволува да профитираш и те тера да го продадеш на големите корпорации.Е сега амо имаш сила сам да успееш во ред, можеби и ке успееш, додека ако немаш џабе си се мачел.
Едниот мислам имаше измислено некаква специјална боја за незнам што и тој бел ден невиде. Другиот мислам за во Кувајт војната имаш измислено начин како да се гаснат бунарите со нафта што беа запалени но ни тој не виде никаква полза од тоа. Еден го исмисли оној бришачот на мерцедес( демек само еден бришач наместо два) но мерцедес му го зеде патентот.
Имаше уште некој сега искрено не се сеќавам пошто оддамна беше, но знам дека само еден успеа во животот и тоа со нов доттогаш невиден тип на правосмукалка. И да ден денес таа е една од најценетите и најдобрите правосмукалки и ден денс мислам дека неговата фирма е успешна и вработува којзнае колку луѓе и ги нуди своите производи низ цел свет.
Се работи за оваа правосмукалка веќе кога сме тука.
Така да на запад ништо ново, на исток исти приказни.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Пред неколку години имав гледано на диксавери мислам дека беше за некој таму иноватори што мака виделе кога сакале да промовираат нешто ново. Овие мислам конкретно од Велика Британија беа или што би рекле врв на западната цивилизација која тука некој толку свршува на неа. По нивно кажување самиот закон за патенти не ти дозволува да профитираш и те тера да го продадеш на големите корпорации.Е сега амо имаш сила сам да успееш во ред, можеби и ке успееш, додека ако немаш џабе си се мачел.
Едниот мислам имаше измислено некаква специјална боја за незнам што и тој бел ден невиде. Другиот мислам за во Кувајт војната имаш измислено начин како да се гаснат бунарите со нафта што беа запалени но ни тој не виде никаква полза од тоа. Еден го исмисли оној бришачот на мерцедес( демек само еден бришач наместо два) но мерцедес му го зеде патентот.
Имаше уште некој сега искрено не се сеќавам пошто оддамна беше, но знам дека само еден успеа во животот и тоа со нов доттогаш невиден тип на правосмукалка. И да ден денес таа е една од најценетите и најдобрите правосмукалки и ден денс мислам дека неговата фирма е успешна и вработува којзнае колку луѓе и ги нуди своите производи низ цел свет.
Се работи за оваа правосмукалка веќе кога сме тука.
Така да на запад ништо ново, на исток исти приказни.
Ja ne vikam deka sum izmislil nesto ili bilo koj,tuku ukradena ideja od EU sistemot.Ako si mangup izmisli nesto prodaj i odi vo penzija a ne izigravaj Nikola Tesla taka dojdovme.
Zaebi pravosmukalka tuka pravime muabet za lajna,a ne za cicac usmukuvac.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Ja ne vikam deka sum izmislil nesto ili bilo koj,tuku ukradena ideja od EU sistemot.Ako si mangup izmisli nesto prodaj i odi vo penzija a ne izigravaj Nikola Tesla taka dojdovme.
Zaebi pravosmukalka tuka pravime muabet za lajna,a ne za cicac usmukuvac.
Не дека те сфатив што ти беше мислата, туку не те сфатив што ти беше мислата:)

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
milam da ne mislam :D.Oti nemam so sto da mislam,a ti se prais supliv a si dosta intelegenten :)

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Не бе без мајтап, не ти ја сфатив поентата. Па пред да испаднам глуп да си прашам, можи неубо сме се разбрале.
Taman rabota majtap.rabotata e klavce koga ke probas da bidrs inovativen ili koga ke sakas da mu ponudis na svetot okolu tebe.Ke bides lud ili ulav narodno kazano koga ke mislis ili nespies da imas nekoja inovacija.
Zaebi me jas ne sum inovator.Energijata e bitno da ja iskoristime a ne prepukuvanje

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Taman rabota majtap.rabotata e klavce koga ke probas da bidrs inovativen ili koga ke sakas da mu ponudis na svetot okolu tebe.Ke bides lud ili ulav narodno kazano koga ke mislis ili nespies da imas nekoja inovacija.
Zaebi me jas ne sum inovator.Energijata e bitno da ja iskoristime a ne prepukuvanje
Па ето видиш неубо сме се разбрале. Јас нити спомнав нити помислив дека си иноватор. Друга работа кај иноваторот е што без разлика дали ке биде награден или не него внатре го тера нешто да го дозаврши тоа што го наумил.
Мене повеќе ми беше мислата дека тука самата држава не го стимулира иноваторството. Се однесуваме како да сме премногу богати или премногу глупи па да мораме или можеме да измислиме нешто. Целосно сме преорентирани на странска технологија а тоа прво не прави зависни од надворешна технологија а после не прави и сиромашни како држава. И не станува тука збор за некоја ептен софистицирана технологија туку стануваме зависни и за најосновни технологии. Па за поединец иноватор и да не правиме муабет. Како потврда за мојата теорија е тоа дека ние немаме нити еден познат бренд во било што, а од друга страна сакаме европски плати и стандард.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Па ето видиш неубо сме се разбрале. Јас нити спомнав нити помислив дека си иноватор. Друга работа кај иноваторот е што без разлика дали ке биде награден или не него внатре го тера нешто да го дозаврши тоа што го наумил.
Мене повеќе ми беше мислата дека тука самата држава не го стимулира иноваторството. Се однесуваме како да сме премногу богати или премногу глупи па да мораме или можеме да измислиме нешто. Целосно сме преорентирани на странска технологија а тоа прво не прави зависни од надворешна технологија а после не прави и сиромашни како држава. И не станува тука збор за некоја ептен софистицирана технологија туку стануваме зависни и за најосновни технологии. Па за поединец иноватор и да не правиме муабет. Како потврда за мојата теорија е тоа дека ние немаме нити еден познат бренд во било што, а од друга страна сакаме европски плати и стандард.
Jebes evropski plati.Toa samo na film moze da go ima kaj nas.A inovacija moze mame da ti ebat toa sakav da go kazam jas.Stimul moze da imas kazna so madinja a ponatamu proliv da te fane od ispituvanje i investiranje od samiot sebe.Znaci si ja naebal vo sekoj slucaj.Toa mi bese mene zborot.
Bidi inovator so ideja makar i da ja krades,vo sekoj slucaj si kriv.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:15 ---
8000 dosta ni se za ziveenje.Kolku poveke sakame.Ako imas mnogu pari ke te rasipat.Poarno disi na skrgi kako idiot

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Jebes evropski plati.Toa samo na film moze da go ima kaj nas.A inovacija moze mame da ti ebat toa sakav da go kazam jas.Stimul moze da imas kazna so madinja a ponatamu proliv da te fane od ispituvanje i investiranje od samiot sebe.Znaci si ja naebal vo sekoj slucaj.Toa mi bese mene zborot.
Bidi inovator so ideja makar i da ja krades,vo sekoj slucaj si kriv.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:15 ---
8000 dosta ni se za ziveenje.Kolku poveke sakame.Ako imas mnogu pari ke te rasipat.Poarno disi na skrgi kako idiot
По муабетот како салам да те имат изгорено, инаку не гледам некоја причина толку да бидиш огорчен.
А и оти мислам дека и воопшто не живееш тука. Такво чуство имам, можеби и грешам , не замервај.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.128
Поени од реакции
36.204
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Прв пат гледам некој (друг освен мене) да ги спомне печкиве на „ракетен„ принцип... (y)
Jас не ги споменувам, бидејќи не ги разбирам. Тие печки се развиени по 1982 година, а јас тогаш имав повеќе години од колку што Вие имате сега.
Но на Вас помладите е да ни објасните и да ни предложите кој тип би ни одговарал. И затоа не се лутете
Еве има нешто и на мк Википедија
http://mk.wikipedia.org/wiki/Ракетна_печка

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.128
Поени од реакции
36.204
Ех, јас на жалост и не сум повеќе така млад како што претпосавуваш... но според горенапишаново, дефинитивно доста помлад од тебе. Но како и да е, прашај што конкретно те интересира. Од аспект на тоа што си во стан, препоставувам немаш многу опции за ѕидање печки (носивост на објектот, постоење на оџак, итн). Од аспект на викендица или куќа, ќе мора да дадеш подетални информации за објектите. Од аспект на ќумбе/печка за спремање зимница има многу едноставни (и евтини) а сепак ефикасни варијанти и видеа/планови за нив.

Член од
24 март 2012
Мислења
54
Поени од реакции
25
Гледам овде постираат се и сешто. Од електролиза на вода до ракетни печки и брикети од сончогледови лушпи. Гориво може да се прави од се и сешто. На крајот и краиштата може и суви лисја да се пресираат и да се прават брикети. Прашањето беше некој алтернативен начин на греење шо може секој дома да го употреби, шо е евтин(или бесплате) и со помали инвестиции. Во светот рециклираат се и сешто-ние ниту хартијата не си ја рециклираме.

Пред некое време видов на интернет едноставни апарати за правење брикети од хартија. Земаш хартии, весници, картонски кутии и се друго шо можеш да најдеш бесплатно ги кинеш и ги потопуваш во вода два-три дена, повремено промешуваш со мешалка за лепак за плочки монтирана на бормашина и смесата ја ставаш во калап и ја пресуваш, водата во голем дел се цеди а другото го оставаш на сонце да се суши. Бидејќи хартијата е целулоза, а целулозата е добиена од дрво всушност гориш дрво. Ако сакаш да додадеш на калоричноста во смесата додаваш пилевина или други малку покрупни парчиња дрво.Сигурно не би било проблем од негде да набавиш 4-5 вреќи пилевина во годината.

Еве ви линк http://www.youtube.com/watch?v=MSzfY6andec

Инаку сега е касно за правење затоа што многу им треба да се исушат. Јас чисто од љубопитност направив еден примитивен дрвен калап и со обичен лост направив една брикета чисто како обид и е многу лесно и едноставно. Поентата е да си обезбедиш бесплатна хартија. Ако имате некој голем супермаркет во близина материјалите ги имате-картонска амбалажа колку сакаш. А богами ќе почнеш и својата хартија да си ја одвојуваш од ѓубрето-би се зачудиле колку непотребна хартија ни лежи по дома.

ПОЛЕСНО И ПОЕВТИНО ОД ОВА-ЗДРАВЈЕ!!! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom