Алтернативни горива за загревање

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.128
Поени од реакции
36.204
Прашањето беше некој алтернативен начин на греење шо може секој дома да го употреби, шо е евтин(или бесплате) и со помали инвестиции. Во светот рециклираат се и сешто-ние ниту хартијата не си ја рециклираме.

...Поентата е да си обезбедиш бесплатна хартија. Ако имате некој голем супермаркет во близина материјалите ги имате-картонска амбалажа колку сакаш. А богами ќе почнеш и својата хартија да си ја одвојуваш од ѓубрето-би се зачудиле колку непотребна хартија ни лежи по дома.

ПОЛЕСНО И ПОЕВТИНО ОД ОВА-ЗДРАВЈЕ!!! :)
Па и не е баш така. Ако не сакаш да се натпреваруваш (тепаш уствари) со Цигани собирачи, ќе ти треба човек од местото каде фрлаат хартија. Во главно и тие самите имаат договорено носење хартија во откупните центри (поединци ако не самите фирми/супермаркети/итн). Не е дека не е можно да се договориш со некој (повеќе е можно да купиш евтина пилевина, отколку хартија), но не е така едноставно како што кажуваш.

Друго ако немаш опрема (некоја помала преса, која и не е евтина, некои пар илјади евра рачунај за кинез), така пешки како што напиша, пола зима (лето?) ќе правиш брикети со твојот „метод„.

И на крај знаеш што, пак немаш печка со ефикасно согорување (какви спомнуваме тука) и пак идеш во загуба од аспект на искористеноста на енергијата.

Но можеби грешам, пробај си следната грејна сезона и пренеси ни ги искуствата тука.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Г
Пред некое време видов на интернет едноставни апарати за правење брикети од хартија. Земаш хартии, весници, картонски кутии и се друго шо можеш да најдеш бесплатно ги кинеш и ги потопуваш во вода два-три дена, повремено промешуваш со мешалка за лепак за плочки монтирана на бормашина и смесата ја ставаш во калап и ја пресуваш, водата во голем дел се цеди а другото го оставаш на сонце да се суши. Бидејќи хартијата е целулоза, а целулозата е добиена од дрво всушност гориш дрво. Ако сакаш да додадеш на калоричноста во смесата додаваш пилевина или други малку покрупни парчиња дрво.Сигурно не би било проблем од негде да набавиш 4-5 вреќи пилевина во годината.

Еве ви линк http://www.youtube.com/watch?v=MSzfY6andec

Инаку сега е касно за правење затоа што многу им треба да се исушат. Јас чисто од љубопитност направив еден примитивен дрвен калап и со обичен лост направив една брикета чисто како обид и е многу лесно и едноставно. Поентата е да си обезбедиш бесплатна хартија. Ако имате некој голем супермаркет во близина материјалите ги имате-картонска амбалажа колку сакаш. А богами ќе почнеш и својата хартија да си ја одвојуваш од ѓубрето-би се зачудиле колку непотребна хартија ни лежи по дома.

Убав ти е предлогот. Една моја Пријателка ова го практикува од весниците и хартијата која ја фрлаат дома.
Летно време прави такви брикети, нема машина туку со раце пљас - пљас, потоа ги суши и собира пристојна количина. не многу, можеби за недела или две ложење

Член од
24 март 2012
Мислења
54
Поени од реакции
25
Па и не е баш така. Ако не сакаш да се натпреваруваш (тепаш уствари) со Цигани собирачи, ќе ти треба човек од местото каде фрлаат хартија. Во главно и тие самите имаат договорено носење хартија во откупните центри (поединци ако не самите фирми/суперкети/итн). Не е дека не е можно да се договориш со некој (повеќе е можно да купиш евтина пилевина, отколку хартија), но не е така едноставно како што кажуваш.

Друго ако немаш опрема (преса) така пешки како што напиша, пола зима (лето?) ќе правиш брикети со твојот „метод„.

И на крај знаеш што, пак немаш печка со ефикасно согорување и пак идеш во загуба од аспект на искористеноста на енергијата.

Но можеби грешам, пробај си следната грејна сезона и пренеси ни ги искуствата тука.

Пријател, едно од овие машинчиња се продаваше на групер за 1000 денари, така да опремата е гола вода-ништо. Колку шо ми требаше мене една брикета да направам толку му треба и на овој во видеово(се надевам го погледна), значи продуктивноста не е проблем.
А хартија фрламе на секој чекор. Од ниеден супер маркет нема да ти забранат да земеш неколку пакети. Ќе си собереш хартија и два-три пати годишно ќе си правиш по неколку кофи материјал. Муабетов ми е: не се троши енергија, поевтин материјал-здравје, поевтина опрема-здравје.

Нормално ова би го правеле семејства со пониски примања, или на пример некој член шо е невработен. Нема смисла да рециклираш хартија ако имаш 3000 евра месечни примања дома :D
--- надополнето: 9 јануари 2014 во 00:09 ---
Убав ти е предлогот. Една моја Пријателка ова го практикува од весниците и хартијата која ја фрлаат дома.
Летно време прави такви брикети, нема машина туку со раце пљас - пљас, потоа ги суши и собира пристојна количина. не многу, можеби за недела или две ложење

Нормално. Сакав да кажам не мора да се грееш само на вакви може да оди во комбинација со дрвото. Во секој случај заштедуваш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Гледам овде постираат се и сешто. Од електролиза на вода до ракетни печки и брикети од сончогледови лушпи. Гориво може да се прави од се и сешто. На крајот и краиштата може и суви лисја да се пресираат и да се прават брикети. Прашањето беше некој алтернативен начин на греење шо може секој дома да го употреби, шо е евтин(или бесплате) и со помали инвестиции. Во светот рециклираат се и сешто-ние ниту хартијата не си ја рециклираме.

Пред некое време видов на интернет едноставни апарати за правење брикети од хартија. Земаш хартии, весници, картонски кутии и се друго шо можеш да најдеш бесплатно ги кинеш и ги потопуваш во вода два-три дена, повремено промешуваш со мешалка за лепак за плочки монтирана на бормашина и смесата ја ставаш во калап и ја пресуваш, водата во голем дел се цеди а другото го оставаш на сонце да се суши. Бидејќи хартијата е целулоза, а целулозата е добиена од дрво всушност гориш дрво. Ако сакаш да додадеш на калоричноста во смесата додаваш пилевина или други малку покрупни парчиња дрво.Сигурно не би било проблем од негде да набавиш 4-5 вреќи пилевина во годината.

Еве ви линк http://www.youtube.com/watch?v=MSzfY6andec

Инаку сега е касно за правење затоа што многу им треба да се исушат. Јас чисто од љубопитност направив еден примитивен дрвен калап и со обичен лост направив една брикета чисто како обид и е многу лесно и едноставно. Поентата е да си обезбедиш бесплатна хартија. Ако имате некој голем супермаркет во близина материјалите ги имате-картонска амбалажа колку сакаш. А богами ќе почнеш и својата хартија да си ја одвојуваш од ѓубрето-би се зачудиле колку непотребна хартија ни лежи по дома.

За ефтино ефтино е, ама кичмата ке ти падни додека направиш доволна количина на брикети .
Инаку за другиот дел од дискусијата се сложувам, воопшто не ни беше идејата да се промовираат идеи кои немаат практична примена во смисол на направи сам.
Јас искрено очекував дека дискусијата ке се развие во насока на модификација на нешто веке постоечко или како тоа некој дома го направил или планира да го направи со планови и идеи. Значи за конкретни работи а не за футуристички.
Исто воопшто во прв план не ни беше заштитата на озонот или животната средина туку како поефтино да ја поминиме зимата.
Сега дали некој ја модифицирал климата, каминот или направил нешто друго кое функционира во смисла на заштеда на енергенс( било каков) или нашол начин нешто што го сметаме за отпад или енергенс кој е ефтин и би можел да се користи за греење да го искористи за греење. Но за жал дискусиите претежно се водат повеќе на теоретска база отколку на практична.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Уште кога ја почнавме оваа тема дадов пример на еден мој Познаник кој живее во една скопска населба.
Тој си има купено мала електрична пила за дрво. И на своите соседи им нуди без пари сечење на суви дрва, гранки и слично по дворовите. Со тоа да му ги дадат така исечените дрва и гранки.
Во својот двор има метална гаража и таквите дрвени одпадоци таму ги собира а на зима ги троши.
На тој начин собира неколку кубици и воопшто не мора да купува огревно дрво
Таква пила чини неколку илјади денари.
Што значи има на оваа тема и практични совети.
Од друга страна и со тоа што разменуваме мислења поголеми се шансите да најдеме нешто што може да го искористиме или да ни падне на ум некоја идеја.
Еве два проспекти од Швајцарија како ефикасно да се ложат печки на дрва

Attachments

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.128
Поени од реакции
36.204
Пријател, едно од овие машинчиња се продаваше на групер за 1000 денари, така да опремата е гола вода-ништо. Колку шо ми требаше мене една брикета да направам толку му треба и на овој во видеово(се надевам го погледна), значи продуктивноста не е проблем...
Се зависи што сакаш да направиш, колку време и труд да вложиш за каков резултат. Јас зборев за автоматизирана опрема која ја храниш со материјал и добиваш готов производ. Претпоставувам ти зборуваш за рачна преса со единечно калапче каде рачно ставаш материјал и го стискаш и така чекаш да се исуши (а материјалот претходно си го припремал неколку дена). И така брикета по брикета...

Многу работа, многу време... но како што кажа, ова можеби е решение за невработени и такви што имаат толку слободно време да не знаат што со себе. Но луѓето, барем повеќето, се генерално прилично мрзливи (или презафатени). Најголемиот дел од тие што ги знам а што се греат на дрва, плаќаат за друг да им ги исцепи дрвата. Не па да прават брикети. И не, не зборам за богати луѓе.

Како и да е, предлогот и не ти е толку лош... за тесно насочена популациска група, со многу слободно време и уште повеќе волја за работа. Секако подобро отколку да се смрзнуваат дома без греење, ако до таму е дојдена работата.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Но како и да е, прашај што конкретно те интересира. Од аспект на тоа што си во стан, препоставувам немаш многу опции за ѕидање печки (носивост на објектот, постоење на оџак, итн). Од аспект на викендица или куќа, ќе мора да дадеш подетални информации за објектите. Од аспект на ќумбе/печка за спремање зимница има многу едноставни (и евтини) а сепак ефикасни варијанти и видеа/планови за нив.

Не ми даваат мир овие rosket stove
Ме интересира твоето мислење за следново:

Јас не забележав дека некој комерцијално произведува вакви печки. Дали си сретнал некој комерцијален производител на вакви печки?
Третата и четвртата фотографија представува таква печка изработена со прирачни средства. Дали сметаш дека е и тоа добро?
Самата конструкција на печката е наменета за готвење и тоа надвор. Како изгледа конструкција за готвење внатре?

Конструкциите за затоплување ( веќе ги постираше ) се сложени. Какво е оправдување да се користи ваков тип печка за затоплување? ( сликата доле )

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Greenje so Zeolit.Zeo therm pumpi.Sega gi najdov na net interesna rabota.
http://www.youtube.com/watch?v=RVGy_t33YrQ
Го изгледав видеото. Изгледа се работи за начин на акумулирање на топлина од сончеви колектори
Дали знаеш нешто друго за ова?
На Википедија го најдов ова:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeolite#Heating_and_refrigeration

Зеолитите можат да се користат како соларни термални колектори и за адсорпција на ладење. Во овие апликации, нивната висока топлина на адсорпција и способност да хидрат и дехидрираат, додека одржувањето на структурна стабилност е експлоатирана. Ова хигроскопна особина заедно со својствени екзотермичен реакција кога преминува од дехидрирани во хидратна форма овозможува природните зеолити да се користат за акумулирање на отпадната топлина и соларна топлинска енергија.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Го изгледав видеото. Изгледа се работи за начин на акумулирање на топлина од сончеви колектори
Дали знаеш нешто друго за ова?
На Википедија го најдов ова:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeolite#Heating_and_refrigeration

Зеолитите можат да се користат како соларни термални колектори и за адсорпција на ладење. Во овие апликации, нивната висока топлина на адсорпција и способност да хидрат и дехидрираат, додека одржувањето на структурна стабилност е експлоатирана. Ова хигроскопна особина заедно со својствени екзотермичен реакција кога преминува од дехидрирани во хидратна форма овозможува природните зеолити да се користат за акумулирање на отпадната топлина и соларна топлинска енергија.
So minimalno natopuvanje na zeolitot samiot ispusta toplina.Se zagreva.Zeolitot e smesten vo poseben rezervoar nema kontakt so vodata tuku se koristi kako greac.Sonceviot kolektor e pobrzo zagrevanje na vodata zimno vreme i e samo kako pritopluvanje na vodata za da ima pobrza reakcija.Zagreva do 82 stepena greacot(zeolitot).So ovakva investicija amortiziras za 10 godini vlogot a garancija imas 20 godini ma pumpata sto ja vrti vodata.Zeolitot kako mineral ke opstoi 300 godini i ke nema potreba za menuvanje.Vo globala e nesto mnogu dobro samo za cenata kaj nas vo MK kolku bi cinelo nemam ideja ova e nesto sto sega go sretnuvam prv pat.Od Vaillant firmata e a oni se edni od podobrite sto sum gi sretnal.Imaat mrsna cena ama imaat kvalitet i extra zasteda.
zeoTHERM se vika ova.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
So minimalno natopuvanje na zeolitot samiot ispusta toplina.Se zagreva.Zeolitot e smesten vo poseben rezervoar nema kontakt so vodata tuku se koristi kako greac.Sonceviot kolektor e pobrzo zagrevanje na vodata zimno vreme i e samo kako pritopluvanje na vodata za da ima pobrza reakcija.Zagreva do 82 stepena greacot(zeolitot).So ovakva investicija amortiziras za 10 godini vlogot a garancija imas 20 godini ma pumpata sto ja vrti vodata.Zeolitot kako mineral ke opstoi 300 godini i ke nema potreba za menuvanje.Vo globala e nesto mnogu dobro samo za cenata kaj nas vo MK kolku bi cinelo nemam ideja ova e nesto sto sega go sretnuvam prv pat.Od Vaillant firmata e a oni se edni od podobrite sto sum gi sretnal.Imaat mrsna cena ama imaat kvalitet i extra zasteda.
zeoTHERM se vika ova.
Ти благодарам за овие информации. Јас, а верувам и многу други,ова до сега не сум го знаел. Добро е што ги следиш новите технички решенија и те молиме и во иднина да не информираш.

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
535
Поени од реакции
1.105

Не ми даваат мир овие rosket stove
Ме интересира твоето мислење за следново:

Јас не забележав дека некој комерцијално произведува вакви печки. Дали си сретнал некој комерцијален производител на вакви печки?
Третата и четвртата фотографија представува таква печка изработена со прирачни средства. Дали сметаш дека е и тоа добро?
Самата конструкција на печката е наменета за готвење и тоа надвор. Како изгледа конструкција за готвење внатре?

Конструкциите за затоплување ( веќе ги постираше ) се сложени. Какво е оправдување да се користи ваков тип печка за затоплување? ( сликата доле )
НАСА ги произвведувала за потребите на Аполо мисиите, затоа терминот "ракетен шпорет". Инаку комерцијално не ги прават зошто е многу висока технологија, достапна само на елитата на општеството.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
НАСА ги произвведувала за потребите на Аполо мисиите, затоа терминот "ракетен шпорет". Инаку комерцијално не ги прават зошто е многу висока технологија, достапна само на елитата на општеството.
Без измишљотини. :icon_lol:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.822
Поени од реакции
24.875
Интересна печка на отпадно масло( било какво) која и не е којзнае колку тешко да се направи. Ако е штелована како треба воопшто не би требало да има видлив чад пошто степенот на искористеност би бил поприлично висок. Нацртот ке го најдете овде каде е претставен модел за централно греење, но колку што видов на нет има мали модели кои немаат воден котел и се ептен простички за изведба и чисто соговоруваат.
Еве едно видео колку да имате претстава како тоа изгледа.
следното е со воден котел

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Од 13 до 16 март, во Сент Етиен Франција ќе се одржи Саем на печки на дрво и слично
Убаво би било да можеме да отидеме, но како што знаете речиси да нема такви кои можат ова да си го дозволат
Еве ја интернет страницата на Саемот но неа има и интернет адреси на излагачите така да можете да видите што има ново во светот на техниката.
Погледнете и препрачајте што е добро:
http://en.boisenergie.com/

Kajgana Shop

На врв Bottom