Алергии

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Авил се осетно полоши од Летизен и Лоратадин, а како најдобри јас би ги препорачала Летизен. Иако, Летизен се подобри за акутна алергија, за хроничните се подобри Аериус или Цезера, па видете со подобар алерголог кое од овие највеќе би ви одговарало. Алергијата на полен е прилично зезната работа. Капки за очи користите? Има едни добри, Патанол се викаат и доста помагаат. За затнат нос, спреевите што ги напиша Аурора. И нерви вежбање од март до септември-октомври со затнат нос и расплакани очи :toe:
Апокалипто, патем, за алергијата на оси/пчели (т.н. пчела-оса-стршлен) има многу ефикасна вакцина. Само, за таа никако приватно, во државна болница има одличен доктор за тоа, ако сакаш можам да ти дадам телефон и име.
И ај и јас да си се пофалам со алергијата на ванкомицин/едицин (антибиотик) од кој отеков и почнав да се гушам. Со гордост си ја носам :icon_cool :)
Ја земав и Летизен и Авил и Лоратадин. Ништо не ми помогна. Можеби Летизенот (кој, секако, наместо два пати дневно по 10 мг ја го земав 4 пати по 10 мг) ми помогна малку, ама после тоа ми беше многу полошо.
За очи, ја не смеам да ставам ништо освен едни капки поради тоа што носам леќи и пред извесно време имав инфекција на очите.

Инаку, кај мене веќе почна. Од пред 2 недели ни можам да зборам/дишам/голтам, ништо. Незнам дали е на нервна база, ама со било која тревка да дојдам во допир, ми станува многу полошо од претходно.

M*O*N*A

~*Kitekatus*~
Член од
20 јуни 2007
Мислења
99
Поени од реакции
31
имам алергија на полен..и ја мразам најмногу на свет затоа што од март до октомври не можам да функционирам како нормален човек..мислам дека очиве ке ми испаднат од чешање,неможам да дишам,носов ко чешма ми тече..it sucks..
бев на испитување и добив дијагноза дека имам алергија на полен ама не се знае од кое растение бидејки не е некое од оние специфичните за кои има реагенси туку е некое друго,ама бидејки неможе да се испитува се, си останав со лекување на симтоми без да се знае конкретниот причинител:( Поради ова неможев да се квалификувам да ја примам вакцината за која слушнав дека навистина делува и дека за 5 години алергијата комплетно исчезнува.
Инаку од лековиве сум пробала се од лоратидин,летизен,зиртек ама на крајот открив дека сепак најдобар е телфаст..од сите други бев како зомби,цело време поспана додека телфастот не предизвикува таков ефект..инаку за очите ставам патанол,за нос фликсоназе, а за грло фликсотиде или вентолин кога имам поголеми проблеми..и каде и да одам си ги носам со себе лековиве и се осекам ко пензионер ко ке почнам да ги вадам од ташна :toe:

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Апокалипто, патем, за алергијата на оси/пчели (т.н. пчела-оса-стршлен) има многу ефикасна вакцина. Само, за таа никако приватно, во државна болница има одличен доктор за тоа, ако сакаш можам да ти дадам телефон и име.
Епа ај пиши ми пп со информации за докторот и вакцината, што, како, колку чини.. Ово оно..

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
имам алергија на полен..и ја мразам најмногу на свет затоа што од март до октомври не можам да функционирам како нормален човек..мислам дека очиве ке ми испаднат од чешање,неможам да дишам,носов ко чешма ми тече..it sucks..
бев на испитување и добив дијагноза дека имам алергија на полен ама не се знае од кое растение бидејки не е некое од оние специфичните за кои има реагенси туку е некое друго,ама бидејки неможе да се испитува се, си останав со лекување на симтоми без да се знае конкретниот причинител:( Поради ова неможев да се квалификувам да ја примам вакцината за која слушнав дека навистина делува и дека за 5 години алергијата комплетно исчезнува.
Инаку од лековиве сум пробала се од лоратидин,летизен,зиртек ама на крајот открив дека сепак најдобар е телфаст..од сите други бев како зомби,цело време поспана додека телфастот не предизвикува таков ефект..инаку за очите ставам патанол,за нос фликсоназе, а за грло фликсотиде или вентолин кога имам поголеми проблеми..и каде и да одам си ги носам со себе лековиве и се осекам ко пензионер ко ке почнам да ги вадам од ташна :toe:
Каде ги правеше испитувањата,само во СК ли ?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Е па и јас да се пофалам алергична сум на животински влакна, на пердуви (уште на крлушки да сум алергична ...) , на поленов прав, на домашна прашина и на пеницилин, што го дознав the hard way.
Летизенот многу ме успиваше,од Лоратидинот ми беше подобро ама поради долгата употреба сега веќе ништо не ми дejствува така да последниве 5 години редовно користам капки за нос, прогресивно од 1 пакување месечно (кога почнав пред 5 години) до 1 пакување неделно and getting worst .

M*O*N*A

~*Kitekatus*~
Член од
20 јуни 2007
Мислења
99
Поени од реакции
31
Каде ги правеше испитувањата,само во СК ли ?
Да во Скопје ги правев на Клиника за пулмологија.
баш пред некој ден дознав дека во медицина на трудот во Чаир имале повеке реагенси, па планирам пак да одам на тестирање да видам дали таму ке ми откријат на кое растение сум алергична.

Член од
31 март 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Dr-Naum Mojsovski ИМА ЛЕК ЗА СИТЕ АЛЕРГИИ АМА ДОКТОРОТ ( НАУМ МОЈСОВСКИ ) ВЕКЕ НЕ САКА ДА РАБОТИ човек во години РАБОТЕШЕ ДО АВГУСТ 2009 г
ЗАЛОСНО КАКОВ ДОКТОР ЗА АЛЕРГИИ !!!!!!!!!. РАБОТЕШЕ СО СИТЕ МОЖНИ АЛЕРГЕНСИ.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
сега од поленов очиве ги искорнав, а пак за носов да не правам муабет :lut: :icon_conf не можам да си се поднесам самиот себеси :uvo:

G

Giggles

Гостин
мене обично овој пролетен период ми се појавуват едни досадни многу никакви кожни реакции ,шо многу чешаат и си се шират, па ги снемува,па пак си се појавуват... Хејт дем!!! Не можеа да ми откријат од шо ми се јавуваат,ми наброија еден куп можности. Како и да е Лоратадинот ми помага и Синодерм маст.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
алергичен сум на сите видови треви ... баш сега брзо правев алерго тест
особено сум алергичен на јоргован.
алергичен сум и на јачмен ... и зато не смеам да пијам пиво и црвено вино во големи количини , :nesvest: . како не
И се започнува од оваа недела. Неможам да се совземам од кивање и носот ми течи и ме чеша константно.
За во нос користам спреј Фиксоназе , као да не ми се дразни слузокожата и да не кивам. Ама гледам не делува. Апчињата одамна ги откажав. Да почнат жештините и очекувам и огромни егземи на рацете и под колената. Тоа е тоа.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Alergicna sum na mleko i toa od neodamna otkriv ,od koga se nagoltav mleko od frizider i toa mnogu i mi otece i grlo i glavata mislev ke umram,i od posle se pojavija i drugi komplikacii i oslbev :toe:,verovatno se toa mi e povrzano so imunitetot

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
И се започнува од оваа недела. Неможам да се совземам од кивање и носот ми течи и ме чеша константно.
За во нос користам спреј Фиксоназе , као да не ми се дразни слузокожата и да не кивам. Ама гледам не делува. Апчињата одамна ги откажав. Да почнат жештините и очекувам и огромни егземи на рацете и под колената. Тоа е тоа.
Чувството е полошо и од ПМС...

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.415
Поени од реакции
2.550
Алергичен сум на нешто,ама немам поима на што.Одев на доктор и тој ми кажа дека демек од некоја трева.Ама треба да си направам од тие тестовите за да видам

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Се до лани не бев алергичен на ништо освен на комуњари :icon_lol: ама ланската година станав алергичен на полен :( лани испив едно пакетче Лоратадин апчиња и ми помина не ме чешаа очите,не кивав.......ама оваа година пак исто :(купив апчиња пред некој ден па се надевам ќе се среди состојбава. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom