Ууу, страшно, за жалење ти 12 саата а работникот само 8?Јас се одкажав од мојот приватен живот за да можам да возам скапа кола.Додека сите мој вработени седат по 8 саати јас сум најмалце по 12 саати.Додека сите мој вработени бараат начин како да ескивираат од обврските јас си ја чукам главата како да им обезбедам работа за да можам да поделам плата со која ќе живеат цел месец и ќе си ги плаќаат кредитите.
Дали заслужувам голема награда...зошто да не,сум нашол начин,сум имал идеа и нормално,од тоа заработувам.Зошто да ги споделам парите со некој кој работи 8 саати 5 дена во неделата минус празници и одмори,без никаква обврска и идеа,без влогови,без страв од контроли и инспекции,без ризик од затвор,рекет....
Ехххх,никој невика дај да дадеме права на газдите,сите велат...права за работниците
Ете затоа возам скапа кола,да се знае кој се жртвувал
Истата оваа приказна се случува и во странство.Можеби е убаво да зимаш германска плата и да живееш во Македонија но воопшто не е прекрасно со германска плата да си во германија.
ПС:СРЕДНА КЛАСА...во капитализмот неможе да постои средна класа,или имаш или немаш.
Логиката работникот да не биде награден е бидејќи фирмата секогаш е во ризик да изгуби пари поради ненаплатени долгови или лоши инвестиции или да добие големи казни поради х причини.Па во секој момент треба да има фонд да се спаси.Бидејќи без тоа фирмата оди во стечај а работниците на улица.Мислам дека тоа е поважно од примањето бонуси.А најголемиот дел од профитот се троши во инвестиции за зајакнување на пазарот, модернизација,надградби,проширување на дејности...Ууу, страшно, за жалење ти 12 саата а работникот само 8?
Прво, кај реков јас дека газдите не треба да земаат голема плата? Нормално дека тие имаат најголем дел од ќарот и тоа е 100% легитимно и исправно. Ама доколку фирмата прави голем профит тогаш која е логиката работникот да не биде награден за тоа? Тие да не се ќе направиш ти профит или ќе седиш со прстот во уста? Но добро, газда како газда, тој најзаслужен, другите ништо. Тие 150е плата, ти 15000е. Да да, твојот труд навистина вреде 100 пати повеќе од нивниот. Јеа, рајт. Па дури и права на газдите, хаха, е поголемо право од тоа да бркаш/примаш кој сакаш и да го збираш ќарат има ли?
За странство сетики повеќе сум информиран. Со просечна германска, шведска или слична плата работниците живеат практично живот со исти квалитет како газдите во МК. Да да, не е се до тоа колку пари земаш како бројка, многу други фактори влијаат на самиот квалитет на животот. Е сеа ако одиш во странство без познавање на ЈАЗИК, без намера да напредуваш тогаш со кое право ќе очекуваш да живееш на тој стандард? Па и за таа средна класа се фативте. Ај прочитај колку од светот припаѓаат моментално на средна класа.
Хм,веувам дека сакам подобар однос спрема мене ама јас не се трудам да бидам подобар спрема тебе.Ете и тоа е еден македонски синдром од кој патиме.КомплексијадаЈас реков дека би останала тука по секоја цена, но ајде да образложам малце повеќе.
Имено, многу е смешно да кажеме дека ни тече мед и млеко, дека во Македонија можеш ауди 4 да возиш со просечна плата, дека здравството ни е на ниво итн.
Не е така. Не е.
Но мене ми е драго што се вложува ова да се подобри. Ова го знам зошто со свои очи секојдневно го гледам. Се носат нови апарати, се обучуваат лекари - арно ама, стариот менталитет на тие лекари не си оди. Истите се, се однесуваат крајно нетолерантно према пациентите.
Верувам дека за неколку години, самите болници ќе бидат на некое пристојно ниво, но што правиме со сите оние кои бараат евричи во книшка? Мене тоа повеќе ме загрижува!
Од аспект на образованието - и тоа како шкрипи. Гледам се трудат нешто да направат, ама не е тоа тоа што е важното. Се обидувам да направам добра семинарска, а нашата Национална библиотека е оскудна. Да не зборувам за начинот на пренесување на знаењето од професорите према учениците/студентите.
Нема концепт, нема смер, нема струка. Моето средно, беше постручно од мојот факултет. Едноставно, шкрипи, не го бидува, учам се, освен тоа што ми треба.
Добро е што државната квота се ,зацементира, на 100 евра семестар. Барем тоа стана ефтино, и барем почнаа да се даваат повеќе стипендии.
Но ова не ми се причини да си одам. Зошто да си одам?
Можам да успеам и тука. Со многу труд и многу посветеност, со стискање заби. Ама ќе успеам. Едноставно имам потреба да бидам своја на своето.
Имам роднини кои живеат секаде низ Европа. Најблиска сум со братучедка една во Шведска. Социјалната сигурност, кај нив, ние можеме да ја сонуваме. Но, луѓето се одродени, немаат поим што е семејство, што е пријателство. Не знаат.
Додека ние колективно се собираме и печеме пиперки, тие се собираат за нечиј роденден и сами си плаќаат пијачките.
Мене ми е поважно да печам пиперки со пола фамилија и комшилук, отколку да возам ,јако количе, по цена да го возам сама.
--- надополнето: Oct 31, 2011 9:55 AM ---Јас реков дека би останала тука по секоја цена, но ајде да образложам малце повеќе.
Имено, многу е смешно да кажеме дека ни тече мед и млеко, дека во Македонија можеш ауди 4 да возиш со просечна плата, дека здравството ни е на ниво итн.
Не е така. Не е.
Но мене ми е драго што се вложува ова да се подобри. Ова го знам зошто со свои очи секојдневно го гледам. Се носат нови апарати, се обучуваат лекари - арно ама, стариот менталитет на тие лекари не си оди. Истите се, се однесуваат крајно нетолерантно према пациентите.
Верувам дека за неколку години, самите болници ќе бидат на некое пристојно ниво, но што правиме со сите оние кои бараат евричи во книшка? Мене тоа повеќе ме загрижува!
Од аспект на образованието - и тоа како шкрипи. Гледам се трудат нешто да направат, ама не е тоа тоа што е важното. Се обидувам да направам добра семинарска, а нашата Национална библиотека е оскудна. Да не зборувам за начинот на пренесување на знаењето од професорите према учениците/студентите.
Нема концепт, нема смер, нема струка. Моето средно, беше постручно од мојот факултет. Едноставно, шкрипи, не го бидува, учам се, освен тоа што ми треба.
Добро е што државната квота се ,зацементира, на 100 евра семестар. Барем тоа стана ефтино, и барем почнаа да се даваат повеќе стипендии.
Но ова не ми се причини да си одам. Зошто да си одам?
Можам да успеам и тука. Со многу труд и многу посветеност, со стискање заби. Ама ќе успеам. Едноставно имам потреба да бидам своја на своето.
Имам роднини кои живеат секаде низ Европа. Најблиска сум со братучедка една во Шведска. Социјалната сигурност, кај нив, ние можеме да ја сонуваме. Но, луѓето се одродени, немаат поим што е семејство, што е пријателство. Не знаат.
Додека ние колективно се собираме и печеме пиперки, тие се собираат за нечиј роденден и сами си плаќаат пијачките.
Мене ми е поважно да печам пиперки со пола фамилија и комшилук, отколку да возам ,јако количе, по цена да го возам сама.
Хм,кога ќе дојде време ние да немаме пари за пиперки значи дека дошол крајот на светот и никаде нема да има...ништо.--- надополнето: Oct 31, 2011 9:55 AM ---
Ako vaka razmisluvas nisto nema da napravis!Se gleda deka ste mlada licnost so ideali.Kako sto ke pominuva vremeto AKO nemate rabota,pari...ke svatite deka od iluzii ne se zivee...UBAVO E STO NASIOT NAROD NE E ODRODEN I sto zaedno pece piperki.....N o koga ke nemas pari ni piperki za ajvar da kupis togas ke svatis deka koga imas pari imas sigurnost.....
Друже, живеам во семејство, кое, кога јас сум се родила, немало пари за пелени да ми купи. Моите родители спечалија многу - со многу работа и многу жртви. Мојот татко, кога бев мала, работеше 2 работи редовно, и кога му ,,излегуваше,, плус некоја работичка - работеше. Мајка ми факултет заврши со мене бебе.--- надополнето: Oct 31, 2011 9:55 AM ---
Ako vaka razmisluvas nisto nema da napravis!Se gleda deka ste mlada licnost so ideali.Kako sto ke pominuva vremeto AKO nemate rabota,pari...ke svatite deka od iluzii ne se zivee...UBAVO E STO NASIOT NAROD NE E ODRODEN I sto zaedno pece piperki.....N o koga ke nemas pari ni piperki za ajvar da kupis togas ke svatis deka koga imas pari imas sigurnost.....
Nadevaj se da imash prilika povtorno,ali pazi,ne se povtoruvaat tvoite 5 minuti na sekoe,um vo glava naredniot patНеколку пати ги испобркав работите во странство и напраив грешки и сега ми е многу криво. Ама сега ако дајт Бог ќе ги средам документите пак и овој пат со усул и не се враќам никогаш тука !!!!! Грешка голема направив што воопшто дојдов не знам како можев кај ми беше умот
Многу ми е криво златни шанси имам упропастено ама сега со овој ум да успеам пак да се средам ехе ќе видиме дали ќе напуштам. За ништо !!!
А за кој треба да мислиме за Александар македонски или за Филип 2 ? Нормално дека ќе мислам за мене,ме заболе мене за овие двајца кај се тепале и шо правеле бидејќи они се мртви. Сега јас сум жив и гледам како да живеам нормален живот а не партизански или патриотски.Само сакам да прашам едно нешто ....како можат тие 70,5 % да мислат само на нив да им биде арно и да си ја заборават земјата од каде што потекнуваат ... треба да се срамат од самите себе и од тоа колку погрешно мислење имаат ако се стварно 70 % од македонците такви ......за 20-тина години во државава ќе си останат шќиптарите сами да си живеат !