Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Hm.interesna tema,sekoj so svoj stav i razmisluvanje,kritiki pofalbi si slicno
Ne sakam da dolzam mnogu,tuku ke opisam dve tri situacii od Makedonija,potocno vo edna firma.
Na vremeto nikoj ne bese osiguran(2 vraboteni) i sekogas morase koga ke ide inspekcija,vrabotenite da izigravaat deka se musterii i prasuvaja kako demek kolku pari e ova,kolku pari e ona,i posle toa izleguvaja od prodavnicata i setaja niz grad eden sat se dodeka inspekcijata ne zamini.I taka bezbroj pati,poshto po obicaj gazdite imaja jaki vrski,toa bese negde 2005
Naredna situacija 2009,pominuvaat inspekcii pravejki popis vo firmata,i mu velat na gazdata deka ako treba dukanot ke bidi zatvoren i dve nedeli,se dur ne se napraj kompleten popis.Gazdata kako po obicaj si fajka vrski i mu veli vo inspektoratot,ke si platam kazna 2 ili 3000 eur nego da pravam popis dve nedeli so zatvoren dujkan bidejki za toj period jak ke izgubam mnogu pari.
Posleden slucaj pred eden mesec.Nov vraboten,ne osiguran povtrno idi inspekcija,mu veli na gazdive,kazna 5000 eur,poshto ne vi e osiguran vraboteniov.posle 3 ili 4 dena gazdite nosat na rabota,chokoloda torta,sok, nasmeani od uvo do uvo,deka ja naredile rabotata so inspektorite,bez da platat kazna
E sega,ajde nekoj neka mi kazi kako ke odi MK napred??kaj da prijavish,kaj da se obratish,nigde,koga sie se isti,koga se isprepleteni kako svinski creva edni so drugi,kaj ima tuka praven sistem,zakon??kade??
E toa vo stransvo go nema,ako te vrabotuvaat,se znae si prijaven,osiguran i slicno.Ne pocituvaat verski,drzaven praznik,gazdata veli,jas sum ateist za mene Vodici,Bozik,Veligden se rabotni denovi,ako e praznik drzaven,tie gi spustaat kepencite kao demek e zatvoreno,a vnatre vrabotenite,cistaat,mestat roba,sortiraat delovi,primaat porachki na telefon,ama ajde reci negde neshto,kolku pati se zalele ama nishto,ti veli,ako ne ti se raboti,vratat ja gledash
Stranstvo ako na primer sreda e drzaven praznik,SREDA NE SE RABOTI CEL DEN, A VO VTORNIK DEN PRED PRAZNIK SE RABOTI SAMO PO 4 SATI SKRATENO i toa bez nekoe zamaranje,onaka lagano kolku da pomini toa vreme,poshto site se opusteni,veseli i sl
Врските и непотизмот постојоат низ целиот свет.Но колку се тие од корист...???
Денеска е многу поевтино да платиш казна од 5000 евра одколку да бараш врски.Бидејќи ако некој ти заврши работа ти ќе му вратиш трипати повеќе преку други услуги.Тоа приказните за мито се историја.Не дека нема ама само аматери се занимаваат со мито.А приказната дека инспекција ќе ми држи затворен дуќан 2 недели нема смисла.Бидејќи ако ми засметаат во работата,односно испаднат надвор од нивните граници, слободно можам да ги избркам со полиција.
Друга вистина е дека работникот секаде се експлоатира.Многу брзо заборавивте кога под изговор на светската криза речиси сите големи компании во вашиот модерен напреден свет им ги намалија платите а им ги зголемија работните саати на работниците.Се разбира,некој и летаа од работа.
Друга вистина е дека јас никого не сум земал од дома со сила за да работи кај мене.Јас нудам услови и плата.На некој му одговара и работи за мене.Нема тука лутиш,малце било многу било.Кој несака немора.
А во странство,во повеќето европски држави,не се работат празниците бидејќи само божиќ и еден национален празник се задолжително неработни.А за толку мислам и дека тука се испочитувани.
Друг пат,кога ќе споредувате ќе ве молам во обзир да ги земете целосните факти и да споредувате и негативни и позитивни работи.

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9
Врските и непотизмот постојоат низ целиот свет.Но колку се тие од корист...???
Денеска е многу поевтино да платиш казна од 5000 евра одколку да бараш врски.Бидејќи ако некој ти заврши работа ти ќе му вратиш трипати повеќе преку други услуги.Тоа приказните за мито се историја.Не дека нема ама само аматери се занимаваат со мито.А приказната дека инспекција ќе ми држи затворен дуќан 2 недели нема смисла.Бидејќи ако ми засметаат во работата,односно испаднат надвор од нивните граници, слободно можам да ги избркам со полиција.
Друга вистина е дека работникот секаде се експлоатира.Многу брзо заборавивте кога под изговор на светската криза речиси сите големи компании во вашиот модерен напреден свет им ги намалија платите а им ги зголемија работните саати на работниците.Се разбира,некој и летаа од работа.
Друга вистина е дека јас никого не сум земал од дома со сила за да работи кај мене.Јас нудам услови и плата.На некој му одговара и работи за мене.Нема тука лутиш,малце било многу било.Кој несака немора.
А во странство,во повеќето европски држави,не се работат празниците бидејќи само божиќ и еден национален празник се задолжително неработни.А за толку мислам и дека тука се испочитувани.
Друг пат,кога ќе споредувате ќе ве молам во обзир да ги земете целосните факти и да споредувате и негативни и позитивни работи.
Greska si druze,koga e zbor za praznicite,i vo strantsvo se praznuva Bozik,Veligden,plus ushte eden dva drzavni praznici.

A za toa deka inspekcijata ke ti drzi zatvoren dujkan dve nedeli VISTINA e poshto prodavnicata imashe nad 10,000 artikli sitni mali kako zrnca oriz,i dur gi prebroish site i dur sporedat tie,,ojdoa dve nedeli ko nihsto,muabeto mi bese deka uspevaat i ke uspevaat sekogash da se vadat pred inspektorite,toa me nervira mene

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Странство, добро платена работа, многу пари нема да зажалам никогаш! :D :D :D

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Странство, добро платена работа, многу пари нема да зажалам никогаш! :D :D :D
Што чекаш вади карта во еден правец и гитла да переш чинии,улици,клозети,канализации......

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Куферите и Мајами бич :D
Па фала богу, само што завршив средно, немам пари за факултет, и што да правам овде? Ми останува само да се фрлам во Вардар, а со дипломата од средно да си избришам г....

Ти другар сваќаш дека тебе ти е полно, некој одвај тера денот не можам да најдам работа,читај!

Сам си ја градиш иднината,тука јас не можам да ти помогнам.Прашање е колку ти сакаш да работиш.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Истото, само за 100 евра. :D
(Се извинувам шо се уфрлив, терајте си муабетот)
Па 6000 денари не се за фрлање,ама кој знае да ги цени парите.

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Па 6000 денари не се за фрлање,ама кој знае да ги цени парите.
Не реков дека се за фрлање, ама некако глупичко е газдата да вози нова кола од 30000е а тебе да ти дава 100е плата, или еве 150е нека ти дава. Тоа е она што ги фрустрира луѓето и ги обесхрабрува. Неможе еден да зема астрономски плати а друг, во истата фирма, зема капки. Друго е да е општа немаштија, средната класа да преовладува и управува со државата. Тоа е друга приказна.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Некој што има се, не знае како им е на оние што немаат!
Јас ги сваќам тие што сакаат да заминат заради подобар живот, затоа што овде не виделе бел ден. А не се очекува ни да видиме!
Сепак како и да е, сакам да живеам живот, а не во страв дека утре и ова малце што го имам може да го немам, да ми го кренат со извршители, дали ќе ме исклучат струја или ќе немам што да јадам!

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не реков дека се за фрлање, ама некако глупичко е газдата да вози нова кола од 30000е а тебе да ти дава 100е плата, или еве 150е нека ти дава. Тоа е она што ги фрустрира луѓето и ги обесхрабрува. Неможе еден да зема астрономски плати а друг, во истата фирма, зема капки. Друго е да е општа немаштија, средната класа да преовладува и управува со државата. Тоа е друга приказна.
Не можат сите да бидат газди,а мислиш лесно е да направиш фабрика и да вработиш 5-20 луѓе минимум и да им обезбедиш плата+придонеси.Лесно ли е сегој месец да си ја удираш главата од каде да најдеш пари или да отпуштиш некого.А тоа со средната класа одамна умре(клати врата земај плата)и управувај со државата.

Kajgana Shop

На врв Bottom