Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Да, имате две алтернативи:

1. Да одите во странство и да направите многу пари, но да останете таму и
  2. Да останете во Македонија, да живеете просечно, но да придонесете многу за татковината
Кој е вашиот избор?
Не ти е на место прашањето, требало во Филозофија да го ставиш. Прво, секое одење странство не значи дека ќе имаш многу пари, а од друга страна и со секоја работа во Македонија не значи дека ќе живееш само просечно. Или прашањево ти е онака? :D

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Нереков дека си кодош ама ти таму сам се препозна.
Кумановците во Авганистан се сезонци и има голема разлика помеѓу сезонец и трајно преселен.
А ти да се вратиш...еве живееме некако и без тебе.Не се брзај.
А како четврто,тој што заминал трајно од тука недава ни 10 евра.Тој си е веќе странец и нема тука ништо па и нема зошто да дава пари.
И како пето,браво за мене.

Парите што ги заработувам најголемиот дел се на сметката на фирмата.Лично јас непоседувам некое импознатно богатство.Фирмата сеуште ми е во раст и заработката најчесто ја враќам за развивање и зајакнување на компанијата.За во иднина негледам печка зошто да не организирам некој непрофитабилни општествено добар потфат.
И пред да помисиш дека сум луд...Јас работам за материјално добро како и секој човек.На државава и оди сосем добро и нема потреба од помош,доволно е само секој да си го плати својот дел.А пари да делам...несакам некој да финансирам додека јас работам тој да лежи и да води боемски живот.
Но верувај,доклку на државата навистина и затребаат мојте пари,тогаш ќе ми ги заплени без пардон и ќе ми издаде државни обврзници.
Што би добил јас ако убедам некој дека тука е подобро?...навистина интересно прашање.Всушност неможев да поднесам како некој плука по нашата република.Всушност неможев да сватам како некој може да ја навредува и омаловажува сопствената држава а притоа сеуште да живее тука,без идеа што во животот или како да се фати магла од тука.Од такви лица ли да трпам навреди?

А што добиваат тие што велат дека живееме во "гомнарија"?
Сам се препознав во кодошите? Како бе тоа? Ти почна да се расфрлаш тука со тези во стилот: заради луѓето како вас сите наши херои биле убивани !

Според тебе значи кумановците во Авганистан се сезонци? Чудна работа е тоа сезонската кога некои се таму и по 5-6 години до сега and still counting. Албанците од Полошкиот реон се исто така на сезонска работа? Сите овие се луѓе што реално ја одржуваат нашата економија, човече па тоа и сите влади до сега го изјавувале. Во еден ден да престанат сите тие да праќаат пари дома, толку е од економијата, крај. И не почнувај пак со тие твои 10 евра и К-15 финти.
Значи разбери не мора некој од странство да ги дава своите пари директно на сметка на државата за да придонесува за развој на државата!

За мене за враќање? Не фала, никогаш!

За крај не знам што ќе добиеш со твоето убедување на другите да останат тука, но ти тоа го спроведуваш. Ти убедуваш дека во Македонија е подобро.
Не можеш да сватиш како луѓето можат да плукаат по својата држава? Излези малку од државата, дружи се малку со луѓе што не се од Македонија, замисли се малку дали за твоите деца идеален избор е Македонија.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Сам се препознав во кодошите? Како бе тоа? Ти почна да се расфрлаш тука со тези во стилот: заради луѓето како вас сите наши херои биле убивани !

Според тебе значи кумановците во Авганистан се сезонци? Чудна работа е тоа сезонската кога некои се таму и по 5-6 години до сега and still counting. Албанците од Полошкиот реон се исто така на сезонска работа? Сите овие се луѓе што реално ја одржуваат нашата економија, човече па тоа и сите влади до сега го изјавувале. Во еден ден да престанат сите тие да праќаат пари дома, толку е од економијата, крај. И не почнувај пак со тие твои 10 евра и К-15 финти.
Значи разбери не мора некој од странство да ги дава своите пари директно на сметка на државата за да придонесува за развој на државата!

За мене за враќање? Не фала, никогаш!

За крај не знам што ќе добиеш со твоето убедување на другите да останат тука, но ти тоа го спроведуваш. Ти убедуваш дека во Македонија е подобро.
Не можеш да сватиш како луѓето можат да плукаат по својата држава? Излези малку од државата, дружи се малку со луѓе што не се од Македонија, замисли се малку дали за твоите деца идеален избор е Македонија.
Хм,детцки работи,за мене идеалниот избор е раумот.
Тука ми е супер.
А ти каде и да си,ако не си задоволен,жали се од актуелната држава,а не од Македонија.Тука има живот за 2 милиони и никој неумрел за јадење.Ха ха ха...

M

.:makedonec:.

Гостин
Да ги нервирам тиа таквите како тебе патриоте,еден ден ќе се наметните сами на мечот на александар ваш само во прашање е време кој прв ќе го сторе тоа. Само без навреди оти не му доликува на голем патриот таков речник.
Многу '' паметно '' кажано ..... да значи треба да фатиме да се иселиме сите од државава а ... па не се сите дунди како тебе бе смотан ..... очигледно од преголемата алчност за пари спремен си се да продадеш само за да живееш како цар ...епа да ти се плукнам во честа ...и можеш комотно да се споредуваш со денешните торбеши кој за корка леб си ја продале христијанската вера (и денеска никој не ги сакал и немале националност ....па ќе немат кога се смотани као тебе) .... оди работи кај сакаш ако не сакаш да седиш тука ама немој во иднина да бидиш само како ти кој што седат 3-4 години во странство и после дојдат на 2-3 дена тука и ми се прават мајмуни со цвикери и јаки коли ....а после тоа како ветрот ги снемува и идат да р'мбаат по запад и да им се понижуваат на тамошните кретени !!! пу !:drk:

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Хм,детцки работи,за мене идеалниот избор е раумот.
Тука ми е супер.
А ти каде и да си,ако не си задоволен,жали се од актуелната држава,а не од Македонија.Тука има живот за 2 милиони и никој неумрел за јадење.Ха ха ха...
Се нема одговор па детски работи...
Јас каде и да сум, сум по задоволен отколку во Македонија...
Не умрел никој за јадење и ха ха ха? Ти се гледа паметот колку ти е...

Многу '' паметно '' кажано ..... да значи треба да фатиме да се иселиме сите од државава а ... па не се сите дунди како тебе бе смотан ..... очигледно од преголемата алчност за пари спремен си се да продадеш само за да живееш како цар ...епа да ти се плукнам во честа ...и можеш комотно да се споредуваш со денешните торбеши кој за корка леб си ја продале христијанската вера (и денеска никој не ги сакал и немале националност ....па ќе немат кога се смотани као тебе) .... оди работи кај сакаш ако не сакаш да седиш тука ама немој во иднина да бидиш само како ти кој што седат 3-4 години во странство и после дојдат на 2-3 дена тука и ми се прават мајмуни со цвикери и јаки коли ....а после тоа како ветрот ги снемува и идат да р'мбаат по запад и да им се понижуваат на тамошните кретени !!! пу !:drk:
Многу културни се патриотите овие денови, па со какви зборови се служат, по по по.
И ај после овој пост кажи ми дека имаш повеќе од 18 години?

M

.:makedonec:.

Гостин

Многу културни се патриотите овие денови, па со какви зборови се служат, по по по.
Иди прај што сакаш бе не сум ти ја професор по социологија па да ти објаснувам што треба,што нетреба и што како и каде мораш да правиш !:confused:

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

као да те држи некој тука хаха :D слободно можеш да се преселиш или што и да е ама да викаш дека никако неможе да се успее тука е тоа е векем лага

A

Antigona

Гостин
као да те држи некој тука хаха :D слободно можеш да се преселиш или што и да е ама да викаш дека никако неможе да се успее тука е тоа е векем лага
Мислам дека погрешно го имаш сфатено членот бидејќи муабетот не е за тоа дали може или неможе да се успее во Мк, туку за т.н. просечен живот во татковината.

Е сега некои се изјаснија дека им е убаво и дека се задоволни да си седат во Мк.
Арно ама има и такви (како мене) на кои не им е убаво во Македонија бидејќи не ни се допаѓа како функционираат многу работи , па затоа кога коментираме тука најчесто се прави споредба со тоа како е во странство а како кај нас и тука доаѓа тоа големо разочарување.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Мислам дека погрешно го имаш сфатено членот бидејќи муабетот не е за тоа дали може или неможе да се успее во Мк, туку за т.н. просечен живот во татковината.

Е сега некои се изјаснија дека им е убаво и дека се задоволни да си седат во Мк.
Арно ама има и такви (како мене) на кои не им е убаво во Македонија бидејќи не ни се допаѓа како функционираат многу работи , па затоа кога коментираме тука најчесто се прави споредба со тоа како е во странство а како кај нас и тука доаѓа тоа големо разочарување.
Извини!!!!А како е во странство?Тоа од лично искуство го пишуваш или некој ти прераскажувал,па си се разочарал.Што ти фали овде?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Извини!!!!А како е во странство?Тоа од лично искуство го пишуваш или некој ти прераскажувал,па си се разочарал.Што ти фали овде?
Тооо мајсторе... ја откри Америка !!!
Мислам дека е ред и правило малку да се информираш пред да реплицираш. 2-3 страни наназад и ќе можеш да видиш дали членот Welcome ти пишува од лично искуство или не. Исто така можеш да видиш и дали и фали нешто или не.
Но не, ти мора прво да се фрлиш со "клизачи" и прашање е дали и после ова ќе седнеш да прочиташ нешто...

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Тооо мајсторе... ја откри Америка !!!
Мислам дека е ред и правило малку да се информираш пред да реплицираш. 2-3 страни наназад и ќе можеш да видиш дали членот Welcome ти пишува од лично искуство или не. Исто така можеш да видиш и дали и фали нешто или не.
Но не, ти мора прво да се фрлиш со "клизачи" и прашање е дали и после ова ќе седнеш да прочиташ нешто...
Е нешто прочитав де.

Просечна плата 18 000 денари во Македонија ????

Од кога ова ? Зошто јас не сум во тек со оваа информација ?

ctrkantia напиша: ↑

Што чекаш вади карта во еден правец и гитла да переш чинии,улици,клозети,канализации......

Кажи ми зошто мислиш дека оние кои заминале во странство чистат клозети , мулици, канализации ???

ctrkantia напиша: ↑

Бидејќи тамошните не го работат тоа,мора балканците.
Дали си видел што работат таму,а кога ќе дојдат тука што кажуваат дека работат таму.

methMKD напиша: ↑

Welcome напиша: ↑

Доста работи овде напишани може и мене не ми одговараат,ама не кукам дека тука е за никаде и не пекам да одам во странство.Одам како турист(шетач) и ни таму не е нешто поразлично од овде

Член од
10 јануари 2011
Мислења
238
Поени од реакции
306
Одговарам конкретно на прашањето од насловот, меѓу татковина и пари, одма одбирам пари.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Која татковина кои бакрачи овде умрени сме само треба да не закопаат.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

Kajgana Shop

На врв Bottom