Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
A

Antigona

Гостин
Па, може не се фалат, туку тука им е друштво и се дојдени да уживаат малку.
Може, но чисто сумљам. Ги има такви кои недела дена ке идат на гости во странство па ќе пукнат од фалење колку убаво си поминале , па ставање слики по интернет ,,,ќе го преувеличуваат муабетот ко на месечината да имаат појдено.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Може, но чисто сумљам. Ги има такви кои недела дена ке идат на гости во странство па ќе пукнат од фалење колку убаво си поминале , па ставање слики по интернет ,,,ќе го преувеличуваат муабетот ко на месечината да имаат појдено.
Јас работите ги гледам од друг аспект. Свесен сум дека во неразвиените земји во кои секако спаѓа и нашата, голем процент од луѓето немаат или слабо излегуваат од државата. Така да кога им се пружи шанса да отидат некаде, да посетат нешто, тоа го прават со големо задоволство и едноставно се среќни поради тоа. Сакаат да го споделат новото искуство со оние кои ги познаваат. И, да за некои да отидат до некоја европска метропола е речиси рамно на патување до месечината.

A

Antigona

Гостин
Јас работите ги гледам од друг аспект. Свесен сум дека во неразвиените земји во кои секако спаѓа и нашата, голем процент од луѓето немаат или слабо излегуваат од државата. Така да кога им се пружи шанса да отидат некаде, да посетат нешто, тоа го прават со големо задоволство и едноставно се среќни поради тоа. Сакаат да го споделат новото искуство со оние кои ги познаваат. И, да за некои да отидат до некоја европска метропола е речиси рамно на патување до месечината.
Во ред, но јас до сега освен лигави личности кои си мислат се центар на внимание , неам сретнато некој кој кога е го прашаш „ и како си помина таму„ ке ти одговори кратко и јасно „ добро беше, задоволен сум„ ,,,,туку одма почнува муабетот „ абе ептен јако, знаеш какви п***и запознав, не си свесен колку јако беше во таа дискотеката, па таква дискотека нема во Македонија, а си чула за тој и тој парк ,,,па мораш да го посетиш, беше нешто невидено,,,а што да ти кажувам за музејот ,посебно доживување беше.....а знаеш какви авотмобили возат таму ,,,аууу па не си свесен човече, тоа е лудории„ ...................... и бла бала бла.....муабетов што да ти причам :tapp:

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Во ред, но јас до сега освен лигави личности кои си мислат се центар на внимание , неам сретнато некој кој кога е го прашаш „ и како си помина таму„ ке ти одговори кратко и јасно „ добро беше, задоволен сум„ ,,,,туку одма почнува муабетот „ абе ептен јако, знаеш какви п***и запознав, не си свесен колку јако беше во таа дискотеката, па таква дискотека нема во Македонија, а си чула за тој и тој парк ,,,па мораш да го посетиш, беше нешто невидено,,,а што да ти кажувам за музејот ,посебно доживување беше.....а знаеш какви авотмобили возат таму ,,,аууу па не си свесен човече, тоа е лудории„ ...................... и бла бала бла.....муабетов што да ти причам :tapp:
Добро ова е крајност, но пак ќе повторам кој порано не видел такво нешто.
Иако не велам дека нема одредени личности кои се однесуваат токму како што ти кажа, демек ние мислиме после србија море е натаму.

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Би сакал мноооооогггуууууууууууууу, да живеам во МКД, но ова што го гледам ме тера да плачам мнооооооооогггууууууу! После сите безуспешни обиди да се најдам некаде во ова наше државиче одлучивме со сопругата и нашата мала ќерка да живееме надвор. Многу жално за нас Македонците. Насекаде ќе не има само во МКД ќе не нема.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Ај да се кладиме дека 99% од оние што кликнале на Македонија или се или некогаш живееле во странство, додека 99% од оние што кликнале никогаш не го испробале животот „надвор„...
Заклучок?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Аха kiss my ass ! те читам низ цела тема само ти крекаш дека 23 илјади се доволно дури и повеќе од доволното. :tapp: А па дури си се запнал во по малите градови по малце пари требаат wtf?! Ние во по малите градови не јадеме ? за нас не требе облека ?

Со 23 илјади пријателе за еден млад човек САМ да живее се МАЛЦЕ,а да не зборуваме за семејство од 3 члена. Али правиме муабет за НОРМАЛЕН живот,а не за преживување + 1-2 кредита во банка. Со овие 23 илјади нема ни за основни потреби а не за нормален живот (спортување,идење на одмор со семејството,кола,курсеви и тн тн.)
Не бе сите се од Скопје и земаат по 40 000 плата и затоа не виделе како е во друг град.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ај сеа, не шири песимизам џабе...Странство си е странство. Ја иам еден ортак, а пријател на баџанакот на ортакот работи у циркус -- потковуе мазги, коњи, а понекад и камили, зависно од циркуската тачка. Жена му на баџанакот исто работи у циркусот као гардеробер за животињи -- ги облака и ги шминка мајмуните пред наступ. Ортакот ми рече дека му кажале дека овија од циркусов се убиле од пари -- пуни ко брод! Кај им вакви запослуења и могучности у МК?
Знаеш со првиве две реченици ме замисли малце. Ама после прочитав иам, потковуе, понекад, тачка, наступ и ми стана јасно. :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Знаеш со првиве две реченици ме замисли малце. Ама после прочитав иам, потковуе, понекад, тачка, наступ и ми стана јасно. :)
Така е пријатељу. Иностранство си е иностранство. ;)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ај да се кладиме дека 99% од оние што кликнале на Македонија или се или некогаш живееле во странство, додека 99% од оние што кликнале никогаш не го испробале животот „надвор„...
:cuc:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ај сеа, не шири песимизам џабе...Странство си е странство. Ја иам еден ортак, а пријател на баџанакот на ортакот работи у циркус -- потковуе мазги, коњи, а понекад и камили, зависно од циркуската тачка. Жена му на баџанакот исто работи у циркусот као гардеробер за животињи -- ги облака и ги шминка мајмуните пред наступ. Ортакот ми рече дека му кажале дека овија од циркусов се убиле од пари -- пуни ко брод! Кај им вакви запослуења и могучности у МК?
Ok seto toa, prikaznite i falbite na mnogumina koi se nadvor i nivnata sprotivnost, vecnite prikazni kako ne cini i e kriza....
No sepak vo duhot na objektivnosta...ti go pisuvas postot na temata

Ако-морам-да-одберам-татковината-или-парите-што-би-одбрал

....ziveejki i rabotejki nadvor od RM...
Sto dovolno kazuva...:)

;)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
* ja sam ivan trenutno sam u holandiji u rotterdamu kod porodice al nema posla pa bio bih vam zahvalan ako imate nesto da radim znam raditi mnogo toga farbati kreciti itd.

*Zainteresovan sam za bilo kakav poao u Holandiji. imam 35 godina, iz Srbije sam, neozenjen, pored Srpskog pasosa posedujem i pasos republike Bugarske

*trenutno se nalazim u holandiji i potreban mi je posao.

:pos::pos: Веќе се таму, а работа ни за лек

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
* ja sam ivan trenutno sam u holandiji u rotterdamu kod porodice al nema posla pa bio bih vam zahvalan ako imate nesto da radim znam raditi mnogo toga farbati kreciti itd.

*Zainteresovan sam za bilo kakav poao u Holandiji. imam 35 godina, iz Srbije sam, neozenjen, pored Srpskog pasosa posedujem i pasos republike Bugarske

*trenutno se nalazim u holandiji i potreban mi je posao.

:pos::pos: Веќе се таму, а работа ни за лек
А така викаш...?
:pos:
кутар cool...

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Може двете?

Странство, добро платена работа, многу пари.
Работам и создавам (и) за татковината.

Поздрав од Wizz Air HQ, Женева. ;)

Член од
31 март 2008
Мислења
2.573
Поени од реакции
1.873
ако не знаете, во скопје цените на производите општо се поефтини од цените во помалите места.
зборам пример скопје и моето село, кое сепак е до гвг и не е затнтано во планините.
а за тие пак села во планините, уште повеќе разлика има во цените.

инаку најдобар патриот е тој шо ги плаќа сметките на време.
сите да си ги плаќаме сметките на време, ќе направиме државата д ани цвета, оти ќе си собира даноци.
ама и тоа не е лесно.

Kajgana Shop

На врв Bottom