Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
A

Antigona

Гостин
Со 23 000-30 000 вака се преживува:
На децата ќе им дозволуваш еднаш неделно да излегуваат со по 50 д.
Ќе грееш во зима само 1 соба (6-7 месеци сите во една соба,како риби во конзерва)
На децата ќе им купуваш само по 2 пара обувки годишно (од 1000 д.),два пара фармерки две блузи.
Возрасните ќе носат иста гардероба 5 години,нема ново купување.
Децата нема да ги праќаш на никакви курсеви,тренинзи (луксуз е тоа)
Еднаш неделно ќе уклучуваш болјер (нема да те фаќа бесот и секој ден да се туширате).
Ако ти се расипе заб нема да го пломбираш (ќе чекаш да стаса за вадње,200д. е а за поправење 500)
Нема да си дозволуваш Н.Г. во ресторан (дома некаде ќе се соберете,да не трошите,а инова гардероба ќе треба)
Летување во камп во Асамати или Претор (ќе си готвиш таму сам,не си појден на одмор,мора да се јади)
Зимување ?! Претеризам е сега и на зимување да се одело,кај го има тоа)
За родендени,годишници и др. празници нема подароци (стегај малку,многу побара)
Ајвар ќе правиш дупла доза (за да не купуваш друго), а во лето пиперки на 100 начини се подготвуваат.
Дома нема поправање,обнувавње (ти поминало времето)
Телефон сите дома да имаат ( е ова е премногу,шо ќе ти е)
Ако се разболиш нема витамини ова-она.Чај ќе си вариш и ќе ти помине.(ко на куче)
Такси нема да користиш (ќе пешачиш-здраво е тоа)
На работа кога си нема да си купуваш јадење (носи си од дома намчкано лебче)
Итн,итн,итн....
Точно така....плус ги имаш заборавено трошоците за бебешка храна, пелени, вакцини и медицински проверки за бебето....

Член од
7 февруари 2005
Мислења
688
Поени од реакции
76
Кој ќе е тај Живеач со 23000 трочленно земејство :) ехххе може да помине 10 дена и толку, како што е редот за поминување а ако подразбираш да живее односно да мизерува.... може и со 15k.Инаку шо се однесува до темата да ми се пружа можност одма одам странство за добра пара се разбира таму барем ќе се живее нема да се мизерува....ОВа овде е мизерија не се поднесува...............

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ќе грееш во зима само 1 соба (6-7 месеци сите во една соба,како риби во конзерва)
На децата ќе им купуваш само по 2 пара обувки годишно (од 1000 д.),два пара фармерки две блузи.
Еднаш неделно ќе уклучуваш болјер (нема да те фаќа бесот и секој ден да се туширате).
Ако ти се расипе заб нема да го пломбираш (ќе чекаш да стаса за вадње,200д. е а за поправење 500)
Нема да си дозволуваш Н.Г. во ресторан (дома некаде ќе се соберете,да не трошите,а инова гардероба ќе треба)
Летување во камп во Асамати или Претор (ќе си готвиш таму сам,не си појден на одмор,мора да се јади)
Ајвар ќе правиш дупла доза (за да не купуваш друго), а во лето пиперки на 100 начини се подготвуваат.
Ако се разболиш нема витамини ова-она.Чај ќе си вариш и ќе ти помине.(ко на куче)
Итн,итн,итн....
Исто вака ќе живееш во странство како азилант. Ако сакаш да го избегнеш ова треба да имаш семејни примања од најмалку 5000 евра, што за првата генерација е мисловна именка.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Исто вака ќе живееш во странство како азилант. Ако сакаш да го избегнеш ова треба да имаш семејни примања од најмалку 5000 евра, што за првата генерација е мисловна именка.
Цело време пишуваш азилант, ај те молам прочитај ја анкетата повторно и тогаш одговори повторно на темава. Значи низ целата тема се збори за добро платена работа во странство.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Цело време пишуваш азилант, ај те молам прочитај ја анкетата повторно и тогаш одговори повторно на темава. Значи низ целата тема се збори за добро платена работа во странство.
Ти кажи ми колкумина од тие што заминале во странство нашле доброплатена работа. Еден од илјада. Јас гледам цело време како зборуваат дека овде не можат да најдат никаква овде. Значи во странство тешко да работат нешто повеќе од работа за азилант.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Ти кажи ми колкумина од тие што заминале во странство нашле доброплатена работа. Еден од илјада. Јас гледам цело време како зборуваат дека овде не можат да најдат никаква овде. Значи во странство тешко да работат нешто повеќе од работа за азилант.
Еве јас одма прв се пријавувам дека сум во странство и најдов доброплатена работа. И повеќето што ги познавам тука се презадоволни од својата плата и од животот што го имаат тука. Така да твојата генерализација дека сите што бараат работа во странство мора да се азиланти - не држи вода.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Еве јас одма прв се пријавувам дека сум во странство и најдов доброплатена работа. И повеќето што ги познавам тука се презадоволни од својата плата и од животот што го имаат тука. Така да твојата генерализација дека сите што бараат работа во странство мора да се азиланти - не држи вода.
Не сите, ама во голем дел. Ако гледаш така не генерализирајте дека и во Македонија нема добро платена работа. Јас заработувам одлично. Знам пријатели од татко ми, од времето кога работел во Германија, што сега немаат доволно пари да платат авионска карта до Македонија за да ја посетат преку лето. Се што заработуваат го трошат таму, не им останува ништо, исто како тие што живеат со 23000 во Македонија.

Под азиланти не мислам само на луѓе со нерегулиран статус. За мене азиланти се и тие што имаат среден статус, но работат физички работи што ниту еден жител што е роден во таа држава не би ги работел.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Итн,итн,итн....
сосема си во право
дајте да бидеме реални
23к е навистина смешна плата за еден - не пак за 2,3 члено семејство
ти убаво напиша, исто се слагам и со мислењето на Lurtz,Xenomorph_, Irenna и Angelikus-
човек треба да работи, но треба да биде награден за својот труд- а плата од 9 или 23 не се смета како плата - во светот тоа се вика џепарац
неможе семејство да си ги плати комуналиите ,а она што ќе му остане ќе треба да прикрпува за храна (ама пак затоа да се живи бабите и дедовците- тие пола месец ќе ги потпомагаат) за месечните потреби за храна, или кој срам го претрпува некој кој е принуден да позајмува за да го истера месецот (а такви има баајаги ), а камо ли пак да размислува кола да купи, а за стан не станува збор
исто и со пензионерите- замислете како живеат оние кои пола век работеле - а земаат 7-1000 илјади денари

порано доаѓаа албанци овде да работат- незнам дали се сеќавате- но , веќе долго време и тие ја заобиколуваат Македонија и одат кај јужниве -им ги работат најтешките работи, собираат овошја од утро-до мрак за 15-20 евра дневница , им ги пасат овците, козите за 700-1000 евра месечно, копаат, чистат по куќи.....
значи заклучокот ми е дека платите овде се мизерни (n)- основните човекови потреби се поголеми од можноста за истите тие се задоволат( никакво луксузирање) и мора нешто да се направи под хитно да приходите на луѓето драстично се променат на подобро , со самото тоа и луѓето би биле посреќни - сиромашен народ е несреќен народ,а повеќето во МК живеат под долниот праг на сиромаштијата
со еден збор - треба да им се даде можност да живеат нормално-
--- надополнето: Aug 9, 2011 5:23 PM ---
ај малку да подобјасниш- ако не ти е тешко
кажи само во која држава се наоѓаш ?Сингапур ли рече или сум грешка?
земаш добра плата?- ОК
колкави трошоци имаш , што можеш со таа плата да си приуштиш....
ОВА само колку за СПОРЕДБА со МК

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Jas imam tetka vo Svajcarija,koja e higienicarka na bazent i izdrzuva tricleno semejstvo,jadat i pijat sto sakaat (znaci redovno site namiirnici gi imaat doma,zdravstveno se osigurani,odat na letuvanje vo Italija,Francija... i stedat za koga ke dojdat ovde da prodavaat pufki.
Znaci ne e taka crno vo stranstvo kako sto ti kazuvas.
I ne samo ovoj primer, gi ima mnogu.Znaci tamu standartite za elementarnite potrebi se mnogu povisoki.

I zosto mislite deka ako si od pomal grad e poevtin zivotot. Nie "provincijalcive" ne jadime tolku mnogu,pomalku garderoba ni treba ili ne kupuvame knigi za na uciliste.Trosocite gore-dolu isti se,iako priznavam deka prevozot e kaj vas problem.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Јас го кажав мојот став на темава ама кога ве читав неможев да не напишам.Значи има секакви примери,ама многу ретки се тие што станале ЛУЃЕ во права смисла на зборот во странство.Еве прв комшија е години во Франција.Отишол таму на млади години,значи не гледал бел ден,дење работи,ноќе гледај ги децата,зошто жена му била 3-та смена.Овој чоек живот виде после 70 год,толку му требаше да обезбеди луксузен живот и нормално децата ги среди и сега они фрчат од пари.
Но оние останатите не им се посреќило(не дека него му се посреќило,цел живот во работа му е поминат).Работаат од ноќ до ноќ,живеат во 20м квадратни,јадат леб со паштета, и цела година го кажав овој пример сто пати,ќе спечалат за едно ебано БМВ од 2000-2002 год.И кога ќе дојдат овде не знаат како да се испофалат и секоја година се фрлаат од мостој,сообраќајки,таму колата капка бензин нема видено бе.

Затоа привремено да,ама во странство да живеам..ЈОК бе.Настрана тоа што родниот крај,татковината,роднините,пријателите ти се тука.

A

Antigona

Гостин
Ј
Но оние останатите не им се посреќило(не дека него му се посреќило,цел живот во работа му е поминат).Работаат од ноќ до ноќ,живеат во 20м квадратни,јадат леб со паштета, и цела година го кажав овој пример сто пати,ќе спечалат за едно ебано БМВ од 2000-2002 год.И кога ќе дојдат овде не знаат како да се испофалат и секоја година се фрлаат од мостој,сообраќајки,таму колата капка бензин нема видено бе.

Затоа привремено да,ама во странство да живеам..ЈОК бе.Настрана тоа што родниот крај,татковината,роднините,пријателите ти се тука.
Тоа му е во крвта на македонецот, да се фали ;)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
и мој пријател се ВРАТИ од Германија - човеков архитекта, жена му доктор со едно малечко детенце од 3-4 години- кое им е родено таму - си ја подвија опашката после 7 години таму и назад Скопје
он работел- но платата која ја земал му одела само за кирија - стан од 70 м2 - градинка, храна и гориво
жена му подработувала во некоја приватна болница- ама чисто сумњам ко лекар- веројатно мед.сес.(не е битно) но, вика животот е прескап ТАМУ , и овде не е цвечка ама штом си дојдоа- нема зошто да не им верувам

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не сите, ама во голем дел. Ако гледаш така не генерализирајте дека и во Македонија нема добро платена работа. Јас заработувам одлично. Знам пријатели од татко ми, од времето кога работел во Германија, што сега немаат доволно пари да платат авионска карта до Македонија за да ја посетат преку лето. Се што заработуваат го трошат таму, не им останува ништо, исто како тие што живеат со 23000 во Македонија.

Под азиланти не мислам само на луѓе со нерегулиран статус. За мене азиланти се и тие што имаат среден статус, но работат физички работи што ниту еден жител што е роден во таа држава не би ги работел.
Ај сеа, не шири песимизам џабе...Странство си е странство. Ја иам еден ортак, а пријател на баџанакот на ортакот работи у циркус -- потковуе мазги, коњи, а понекад и камили, зависно од циркуската тачка. Жена му на баџанакот исто работи у циркусот као гардеробер за животињи -- ги облака и ги шминка мајмуните пред наступ. Ортакот ми рече дека му кажале дека овија од циркусов се убиле од пари -- пуни ко брод! Кај им вакви запослуења и могучности у МК?

П

Пепси_

Гостин
За такси во моментов и 30 000 да земаш нема да ти стигнат.

Ако не си во Скопје во некој помал град 23 000 денари ти се повеќе од доволни.
Аха kiss my ass ! те читам низ цела тема само ти крекаш дека 23 илјади се доволно дури и повеќе од доволното. :tapp: А па дури си се запнал во по малите градови по малце пари требаат wtf?! Ние во по малите градови не јадеме ? за нас не требе облека ?

Со 23 илјади пријателе за еден млад човек САМ да живее се МАЛЦЕ,а да не зборуваме за семејство од 3 члена. Али правиме муабет за НОРМАЛЕН живот,а не за преживување + 1-2 кредита во банка. Со овие 23 илјади нема ни за основни потреби а не за нормален живот (спортување,идење на одмор со семејството,кола,курсеви и тн тн.)

Kajgana Shop

На врв Bottom