Аиво Орав ги навреди Македонците, нарекувајќи ги „Славомакедонци“

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
da ama tuka imame dezurni igrazi koj sto se grizat za defokusiranje na sekoja tema sto se odnesuva za EU i licnosti povrzani so nea.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Kaj ja odnesovte temata ne mi se veruva...
Muabetot bese za crvenite obrsacinja koi vo posledno vreme sosema nevino i naivno sakat da ne ubedat deka izostavuvanjeto na makedonskiot jazik vo nekolku izvestai i ne e taka strasno zatoa sto za 20 godini..........
Sto se odnesuva do nacionalnostite moe mislenje e koga veke se etiketira eden cel narod redno e i da se pretstavime na koj tolku dominanten i nepokoren narod pripagame samite...
No sepak i toa e licno pravo i mislam deka ne treba da se dava tolku golema vaznost.
Vo sekoj slucaj dobro e po nekogas da razmislime okolu kritikite zosto samokriticnosta e doblest i vodi kon kontinuiran napredok a fakt e deka toa ni fali i deka sekoja kritika ja sfakame licno i kako navreda (mentalitet so da pravis)...
Sto se odnesuva do "makedoncinja" toa e navreda i treba da se sankcionira...I neznam sto e probemot koga nekoj ke ti kaze deka nesto go vrega zosto ne se pocituva toa...Slicno e si so "Albanec"...No da ne ja sirime.Muabetot e Fuare , negovoto licemeri i cesto izleguvanje od kolosek...
фуере е лицемерно гомно и припадник на бриселските паразити.
Чаре?

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Океј фуере е лицемерно гомно итн . Ќе си отиде утре пак ќе дојде некој третокласен дипломат и паразит пак истото ќе го збори.

Си размислил некогаш да ѕирнеш од друга страна . Можеби во претпоследниот број на фокус колумната на Никола Младеновски ?Каде коментира дека јазикот почна да исчезнува од 2007 наваму во извештаите откако почнаа деца да ставаат насекаде и откако одделот за евроинтеграции почна да ги деградира тие биле избрани од страна на Рада или да ги брка или сами си заминувале бидејќи никој не им давал ниту задачи ниту ги фермал.

И откако го наполнија тој одел со подобни според нечии критериуми ,кој е одговорен од македонска страна за извештајот на брисел . Ако воопшто некој знае како се добива тој извештај , и дека се што пишува во тој извештај е дело еднакво на бриселски како и на македонските бирократи.

Ако воопшто некогаш имало план за македонците и нивно исчезнување со оглед дека напалм и куршуми не помагаа. Тогаш тој план се состои од давање да добијат свое сопствена држава а они самите останатото ќе го направат. Ако воопшто имало план некаков тогаш братот и некои слични ко него го остваруваат, елитистичкиот пристап кон дебатата кој смее а кој не смее да збори надворешната политика на државава и историјата на државава врз основа на етничка припадност, политичка ориентација и раса , пристап кој ја дели одвнатре уште повеќе државава која јас ја сакам .

Од каде ти знаеш дека имало грк во техничка? Не е некоја бабина деветина?

Де бре не го прочита насловот скандал македонија споредувана со авганистан ?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Океј фуере е лицемерно гомно итн . Ќе си отиде утре пак ќе дојде некој третокласен дипломат и паразит пак истото ќе го збори.
Е, Катрин Аштон или Барозу нема да доjде за амбасадор,ако това мислите. Нормално амбасадорите да са понеизвестни лица,но не разбирам што очикувате. Или би било за вас подобро ако ви пратат тип булдореза како Холбрук ?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ја мислам дека овие странски посланици премногу си дозволуваат, уопште не ја почитуваат земјата домаќин и не би им обрнувал посебно внимание.

H

HITCH

Гостин
Е, Катрин Аштон или Барозу нема да доjде за амбасадор,ако това мислите. Нормално амбасадорите да са понеизвестни лица,но не разбирам што очикувате. Или би било за вас подобро ако ви пратат тип булдореза како Холбрук ?
Хах фемчо па ти си заборавил комшиј, ние го имавме Холбрук, си знаеме ние како со него. Ние со Холбрук ептен си го имаме нати го дај ми го. Знаеш каде е проблемот? Со чесни политичари можеме да излеземе на крај, со нив се разбираме. Проблем е неписмената раја `ко Фуере, нит се тера нит се води!

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Хах фемчо па ти си заборавил комшиј, ние го имавме Холбрук, си знаеме ние како со него. Ние со Холбрук ептен си го имаме нати го дај ми го. Знаеш каде е проблемот? Со чесни политичари можеме да излеземе на крај, со нив се разбираме. Проблем е неписмената раја `ко Фуере, нит се тера нит се води!
Холбрук пуца од поштење. Исто срање се. Сите работат против државата домаќин.

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
More spic vo smrdliviot irski gaz i nadvor od drzavata se sto e evropsko .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Фуере, оди си...донеси ја твојата млада колешка. Барем кога звукот крчи, да уживаме во сликата. Абе се некои вакви црвени, збуфнати типови ни праќаат. Има ли младост, убавина, жени..у таа ЕУ? Ако нема, да не влегуваме

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Доста интересни постови. Самокритиката е доказ дека почнуваме да зрееме или веќе сме созреани. Не прифаќањето на фактите кој не печат е доказ за нешто друго, во што не би навлегувал. Доколку го тргнат Руменко од Македонија и ни донесат некоја дадичка од 35 години за месец време ќе ја нарекуваме курва или курветина.

1. Дали ми се допаѓа политиката на ЕУ кон Македонија ? НЕ ми се допаѓа.

2. Дали треба да членуваме во ЕУ ? НЕ

3.Дали сум за промена на името ? НЕ (со можност за преќинување) ДА

4.Дали сум за мултиетничко опшество ? ДА

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Фуере е во Македонија да ја спроведува политиката на ЕУ која е изразито про-грчка и анти-македонска.

Отвореното мешање во внатрешните работи на Македонија и целото досегашно лигавење на крипто-ирецот не можат да ја скирјат суштината за него како расипан ЕУ чиновник и безмилосен разузнувач. Таа слика барем во последно време излегува на површина кристално јасно откако Македонија почна да покажува заби. Толку му се има засладено животот на империјален лорд што го има остварено во Македонија, мислам дека никако не му се оди.

Каде на друго место сем кај нас и во регионот, еден мизерен бирократ би можел да го промени животот и добие малтене кралска позиција?!

Комплетно е излезен од контрола и треба да си оди.

Б

Бат Елохим

Гостин
Чаре?
Шут карта - и нормално спуштена рампа за влез...
Фантазирам.. знам.. ама.. ех и тоа да го видиме...
Наконтено смрдле со плава крв, а некои таму од Балканите не го пуштаат...:music3:

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Шут карта - и нормално спуштена рампа за влез...
Фантазирам.. знам.. ама.. ех и тоа да го видиме...
Наконтено смрдле со плава крв, а некои таму од Балканите не го пуштаат...:music3:
Pa ne veruvam deka ima plava krv, ovde na diviot Balkan ne pustat luge so plava krv tuku so alkohol vo krvta , sto jasno se gleda po obravcinjata mu.
Osven toa so ogled deka cat pat nemoze da se kontrolira i ne bira zborovi jasno govori i deka obrazovanieto a i bontonot ne mu se na mnogu visoko nivo.
Kako i da e na site ni e jasno deka ja tera evropskata politika no toa go pravi na mnogu ulicen i ponizuvacki nacin.I mesto da smiruva uste povike gi budi strastite kaj makedonskite gragani.
A takvi podtiknuvaci na razdor ni se najmalku potrebni vo momentov. Zatoa treba da si odi a i ke si odi samo neznam koga?
Na ovaa mesto uste ednas bi napomnal deka nemora da znaci deka ako si praten od Evropa mora da bides gubre.
Kako primer ke go navedam Hans Lothar Steppan koj za nekolku godini od negoviot mandat kako germanski ambasador go nauci makedonskiot jazik, licno se zainteresira za Makedonija, ja prouci nasata istorija i napisa kniga za nejze.
Sto ke rece kolku i da e kurva Evropa nemoze da ti zabrani da bides covek.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Чаре?
Што не е чаре:
- не е чаре да се избрка - ќе дојде друг
- не е чаре да се плука и пцуе - ќе испадне сиромашкиот жртва, а ние нецивилизирани
- не е чаре да му се објаснува вистината и кој е во право - да сакаше до сега ќе ја дознаеше (а веројатно и знае)

Што е чаре:
- да си седи тука и да се Д.ПИ ВО МОЗОК во СЕКОЈА ПРИЛИКА. И од обичен народ, и од официјални лица да се сожалува колку е слеп сиромашкиот и колку нема муда. Онака, во смисол „а бе знаеш и ти која е вистината, не си ти крив што таква ти е задачата, ти само работи си ја рабоата ние и онака не те рецкаме„. Буквално да се доведе во ситуација да се срами од своето потекло (а има од што да се срами) и од тоа што го прави и да му е криво што и тој не е Македонец. Да му претставува мачење секое излагање меѓу народот (од срам, не од страв).

Пошто факт е дека човекот си има мисија и факт е дека не е во состојба да им испорача резултати на „газдите„. А за нас е подобро тука да е неспособњакович како него отколку некој што си ја знае работата па ќе ни се из...бе мајката.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Евроамбасадорот Орав не прекрсти во Славомакедонци

Шефот на Мисијата на Европската унија во Македонија, Аиво Орав, вчера во Европскиот парламент ги прекрстил Македонците во Славомакедонци, јавува МИА.

Во својот говор пред Комисијата за надворешни работи (АФЕТ) при Европарламентот, Орав постојано ја користеше кусата референца ФИРОМ, но и во четири наврати ги нарече Македонците- Славомакедонци.

Најпрво, говорејќи за неколкуте придобивки од Пристапниот дијалог на високо ниво (ХЛАД), евроамбасадорот го спомена прегледот на Охрдискиот рамковен договор, потенцирајчи дека: “Овој договор е многу важен за владината коалиција меѓу етнички Албанци и Славомакедонците, иако етничките заедници различно го разбираат”.

Во продолжение, во врска со неколкуте меѓуетнички инциденти во нашата држава до почетокот на годинава, Орав го потенцираше инцидентот во Гостивар, каде според него “полицаец Славомакедонец пукаше и уби двајца соседи етнички албанци во расправија за паркинг-место”. А, посочувајќи го положувањетона цвеќе на гробот на загинати припадници на УЧК во Слупчане од страна на министерот за одбрана Фатмир Бесими како јаболко на раздорот во владината коалиција, амбасадорот Орав во Европскиот парламент истакна:
- Овој чекор на министерот етнички Албанец од 13-ти август, од Славомакедонците во владината коалиција беше оценет како провокација.

На крајот од својот говор, евроамбасадорот во Македонија, кој кога говори за македонската Влада вели “Владата од Скопје”, спомена пет клучни точки што се важни да се исполнат за, според него “ФИРОМ” да продолжи успешно да се развива, меѓу кои го стави и продолжувањето на имплементацијата на Охридскиот рамковен договор, кој според Орав е “консензус што им овозможува на етничките Албанци и Славомакедонците да гледаат во иднината”, јавува МИА.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=99343

Kajgana Shop

На врв Bottom