Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Toa е правило?
дека деца на ситуирани родители имаат убав живот а на оние сиромашни или само со еден родител се несреќни?

Има мноооогу примери на спротивното, деца од сиромашни семејства кои успеале во живот и деца од ситуирани кои паднале, има и деца пораснати по домови има и посвоени деца кои сега водат убав живот, има и оние кои имале добро детство без ништо да им фали па се сега предвреме под земја или по затвори или сега немаат за леб.
Така да тоа не е правило .
koga eden covek, na pat da stane roditel namesto da razmisluva "nema shto da mu pruzam na deteto, ke bide nesrekno, podobro da go abortiram", moze da razmisluva "nemam shto da mu pruzam, ama ke go naucam kako sam da stekne, a ako sum premnogu glupav i nesposoben za da go naucam, ke go podrzavam i ke go bodram so seto moe bitie za toj da nauci,mozebi nema da imame dovolno pari, ama jas ke se pogrizam da imame dovolno ljubov..."

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Wot, имаш разни ситуации каде е и оправдано тоа што она го напиша. Не знаеш колку примери знам каде жени си зеле искористен кондом од машкото со кое биле, и си решиле да си забременат, и осигураат некаква иднина (финансиска најчесто), ако дечкото е доволно богат. Доволен е тој судски н алог за ДНК тестирање, и ако е позитивен за човекот кој е посочен, таа има право да го цеди финансиски во име на нејзината бременост, а сумата која ќе ја добива зависи од тоа колку е добар нејзиниот правен застапник.
Чисто процедурално, не ми земај за зло, но морам да те исправам. Шансите да се забремени од искористен кондом се исто толку големи колку да се забремени од седење на вц школка :). Како женско ме интересирал целиот процес на забременување, па сум читала малку повеќе. Верувај, кој и да ти каже дека женската му го здиплила кондомот, па сега тој испашта, те лаже :P . Прифаќање на одговорноста (односно грешката) не е секогаш лесно, особено не пред јавноста. :)

Едноставни се дефинициите и изборите, за оние кои се оперирани од ефтини морализирања.
Не дај боже, пак ќе кажам не дај боже, никому не посакувам да треба да поминува низ болката да се бори да добие дете. Меѓутоа, претпостави (или стави се себеси во ситуацијава) некоја да има 40 години, зад себе уништена врска поради сите мачнини и тешкотии од неуспехот за немање потомство и случајно забременува, од нигде никаде, по некоја случајност со некој случаен. Ќе го прашаш ли дали сака или нејќе? И дали неговиот негативен одговор ќе ти значи толку многу за да се откажеш од мајчинство? Пред да одговориш само сети се на изреката "никогаш не вели никогаш".

What if...
Оние кои се против абортус не учестуваа во глобалната економија која убива десетици милиони луѓе годишно, на пример секој купен мобилен (а грев е да не се купи барем еден годишно,нели) ја финансира војната за ресурси во Конго (Колтан и остали метали и неметали) каде што на деца им се сечат нозе доколку се обидат да избегаат од рудниците во кои црнчат по цели денови, 6 милиони мртви and counting (и тоа не фетуси), секој пат кога се јаде чоколадо би било непријатно да се мисли на робовите од Брегот на слонова коска или Мали кои се држени по плантажите на производителите на пола какао во светски рамки или сите оние ситници кои доаѓаат од НР Кина и прекрасниот систем на корпоративни затвори (државата продава затвори на фирми и раја работи за шака ориз и е мотивирана со ќотек и гладување)......

Зарем е фетусот повеќе живот од 9 годишен црнец или кинез?!
Не дека фетусот нема да стане човек given all goes as nature intended, некако завземањето морален став од страна на accessories to murder and enslavement ми е чудна...
Ај сега и ти, џанам е Конго, башка пука 50 степени, дамла да те удри :P . Ако е муабетот да се направи поента, не треба да се оди толку далеку.

Како основа за вакцините Ди-Те-Пер, Полио, ММР (сипаници, заушки, рубеола), се користи дел од абортиран човечки ембрион. Конкретно, од недоразвиените органи го растат вирусот. Јас само би ги прашала про-лиферите дали си ги вакцинираат децата на време и по распоред.:vozbud:
--- надополнето: 22 март 2012 во 10:43 ---
Да те прашам уште нешто-Дали би оправдала абортус доколку медицински се утврди дека плодот е со вродени маани односно дефекти кои само ќе го отежнат животот на семејството и на општеството во целина, исто така ме интересира дали е оправдан абортусот(според тебе) кај жртви на силување од болни психопати???
Нема да го абортира, што е уште пострашно, нема да дозволи ниту на ќерките нејзини да абортираат плод со вродени аномалии.

Нема да дозволи не затоа што е тиранин, туку затоа што е ТИТУЛАР!!:P

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Значи по тебе, мастурбирање е што? Геноцид??? Моево срце како да вика дека - не е!

Ти не би абортирала и на твоето дете би му овозможила никаков живот, без функционално семејство, без финасиска сигурност, или малку поконкретно да се изразам - без пари за леб. Родители (под услов и двајцата да се присутни, нели) кои не сакале ни да го имаат, кои не сакале да се најдат во ситуацијата in the first place, тензична атмосфера на местото каде би требало да има среќно детство. Значи, ти ќе го родиш за да се мучи цел живот и ТИ заслужуваш да ја носиш титулата „мајка“ ? :facepalm:
fakt e deka decata se finansiski neisplatlivi, megutoa toa vazi i da si siromav i da si bogat, kolku ti e povisok standardot tolku pogolemi ke bidat potrebite na tvoeto dete i na kraj pak ke si pomislish deka nemash dovolno sredstva za da go usrekish, seedno e dali ke se nervirash zatoa shto nemash pari da mu kupish novi pantaloni ili skapa kola kakva shto toa saka, makata e ista... finansiskata sostojba ne treba da gi opravduva onie koi se odlucuvaat na abortua
i da te prasham od kaj pa mozesh da znaesh dali toa dete ke bide srekno ili ne, od kaj znaesh deka edno dete koe se rodilo vo sovrsheni uslovi nema da izvrshi samoubistvo pred da napolni 18 god. ili deka edno dete koe se rodilo slepo, gluvo ili so daunov sindrom e pomalku srekno od drugite, normalni deca
vo momentot koga potencijalnata majka se dvoumi pomegu raganje i abortus treba edinstveno da razmisluva dali saka ili nesaka da rodi, vakvite pravdanja se nepotrebni i glupavi
ako edna zena ne saka da rodi nema da bide podobar roditel ako ima pari ili deteto e zdravo, pravo, pametno... i obratno, ako edna majka saka da rodi, nejze nema niedna bolest, nema siromashtijata da ja napravi polosh roditel
daj mu na deteto vnimanie, ljubov, posveti mu se, bidi mu prijatel, grizi se za nego kako shto treba i nema da se muci... a ako go zapostavuvash dzbe ti se i pari i se drugo shto mislish deka treba da imash za da bidesh dobar roditel

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
koga eden covek, na pat da stane roditel namesto da razmisluva "nema shto da mu pruzam na deteto, ke bide nesrekno, podobro da go abortiram", moze da razmisluva "nemam shto da mu pruzam, ama ke go naucam kako sam da stekne, a ako sum premnogu glupav i nesposoben za da go naucam, ke go podrzavam i ke go bodram so seto moe bitie za toj da nauci,mozebi nema da imame dovolno pari, ama jas ke se pogrizam da imame dovolno ljubov..."

Да, ако живееме во утопија.
Џабе што ти ќе го поддржуваш и бодриш, ако немате доволно за три оброци дневно. Сто пати го иам кажано ова - „од љубов не се живее“
И како ти ќе го научиш да стекне ако и сама не си знаела и не си стекнала?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Џабе што ти ќе го поддржуваш и бодриш, ако немате доволно за три оброци дневно. Сто пати го иам кажано ова - „од љубов не се живее“
pa covek najdobro uci od svoite greshki, so ljubov i golema podrshka se moze se...
i moite roditeli nemale pari koga odlucile da me imaat, a veruvam deka i roditelite na poveketo clenovi ovde... tatko mi raboteshe bedna rabota za bedni pari, majkami nevrabotena plus i maloletna bila koga me rodila, ne vikam deka vo zivotot mi cvetale ruzi poradi toa, ama sega sum srekna majka na dve deca i zadovolna sum od toa shto go imam i od ona shto doprva ke go imam, da bev bogata mozebi ne ke gi imav site vredni neshta hto sega gi imam pokraj sebe,treba li da se prashuvam "posrekna li ke bev"? parite ne se merilo na srekata

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Тоа би значело дека од памтивек си има една линија на богати кои од колено на колено си пренесуваат “знаење и умеење“ за стекнување?

Се нешто мислам дека денес најбогатите луѓе во светот потекнуваат од не толку ситуирани семејства...

Ај вака да се договориме... да нема абортус и да му се остави на детето да реши дали ќе си го оконча животот или ќе си го продолжи. Дајте му шанса нему да го каже својот збор, не го убивајте пред да биде способно да каже нешто.... еј ова ме потсеќа на мафијашки филм! “мислам дека треба да го убиеме дон Болоњезе пред да прозбори...“

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
i jas koga go rodiv prvoto dete nemav nishto... sakav da rodam, rodiv i toa dete ne me spreci da napreduvam, da se boram... sega finansiski sum ok, pa poradi prekuvremeno rabotenje nemam mnogu vreme za decata, treba li i poradi toa da se pokaam shto sum rodila?
na lugeto se neshto im fali, se neshto ne im shtima... ako taka gledame na rabotite nikade nema da stigneme

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
fakt e deka decata se finansiski neisplatlivi, megutoa toa vazi i da si siromav i da si bogat, kolku ti e povisok standardot tolku pogolemi ke bidat potrebite na tvoeto dete i na kraj pak ke si pomislish deka nemash dovolno sredstva za da go usrekish, seedno e dali ke se nervirash zatoa shto nemash pari da mu kupish novi pantaloni ili skapa kola kakva shto toa saka, makata e ista... finansiskata sostojba ne treba da gi opravduva onie koi se odlucuvaat na abortua
i da te prasham od kaj pa mozesh da znaesh dali toa dete ke bide srekno ili ne, od kaj znaesh deka edno dete koe se rodilo vo sovrsheni uslovi nema da izvrshi samoubistvo pred da napolni 18 god. ili deka edno dete koe se rodilo slepo, gluvo ili so daunov sindrom e pomalku srekno od drugite, normalni deca
vo momentot koga potencijalnata majka se dvoumi pomegu raganje i abortus treba edinstveno da razmisluva dali saka ili nesaka da rodi, vakvite pravdanja se nepotrebni i glupavi
ako edna zena ne saka da rodi nema da bide podobar roditel ako ima pari ili deteto e zdravo, pravo, pametno... i obratno, ako edna majka saka da rodi, nejze nema niedna bolest, nema siromashtijata da ja napravi polosh roditel
daj mu na deteto vnimanie, ljubov, posveti mu se, bidi mu prijatel, grizi se za nego kako shto treba i nema da se muci... a ako go zapostavuvash dzbe ti se i pari i se drugo shto mislish deka treba da imash za da bidesh dobar roditel

Не сфаќам зашто ме цитираше, па го напиша ова што го напиша. Цело време мојот став е - кој сака да раѓа, нека раѓа, ако не сака, никој нема право да го присили на тоа и тука влегува изборот, односно правото на абортус.
Како ми тргна сабајлево со повторување, ќе повторам уште еднаш : не гарантирам јас како било чиј живот ќе се одвива, чие дете ќе биде среќно, а чие не. ЈАС за моето не ризикувам. Нема да раѓам додека не бидам спремна за тоа - психички и финансиски, нема да го родам за да се бори со животни тешкотии, нити за да гладува, па макар и никад деца да неам.
За љубов, почит и разбирање никој не прави муабет, тоа се подразбира само по себе и доста го потенцирате како аргумент.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Не сфаќам зашто ме цитираше, па го напиша ова што го напиша. Цело време мојот став е - кој сака да раѓа, нека раѓа, ако не сака, никој нема право да го присили на тоа и тука влегува изборот, односно правото на абортус.
Како ми тргна сабајлево со повторување, ќе повторам уште еднаш : не гарантирам јас како било чиј живот ќе се одвива, чие дете ќе биде среќно, а чие не. ЈАС за моето не ризикувам. Нема да раѓам додека не бидам спремна за тоа - психички и финансиски, нема да го родам за да се бори со животни тешкотии, нити за да гладува, па макар и никад деца да неам.
За љубов, почит и разбирање никој не прави муабет, тоа се подразбира само по себе и доста го потенцирате како аргумент.
pak ke te citiram za da ti pojasnam shto sakam da kazam
ako sakash da abortirash - ok, vo red e i toa, megutoa glupavo e da se vadish deka taa odluka ke ja donesesh poradi deteto, razmisli malku i ke svatish deka taa odluka ja nosish poradi sebe, ti ako nesakash nemorash da rodish, nikoj nema pravo da te natera na sprotivnoto, megutoa opravdanija vo stilot- e radi deteto e, pa nemam shto da mu dadam, pa nema da bide srekno i sl. se navistina nepotrebni, kako shto kazav predhodno nikogash nemozesh da znaesh dali, zoshto i kolku ke bide (ne)srekno toa dete
ne se zalazuvajte sami sebe i dosta so tie opravdania

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Е не ми се верува кај отидоа муабетиве. Темава а абортус, а вие ми зборувате за веќе родени деца и ми давате лични примери за вашето детство.

тоа е поентата - си сакала и си родила

зашто ја да родам кога не сакам? просто не сакам деца во моментов.
или и тоа е грев, себичност или не знам веќе што?
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:24 ---
pak ke te citiram za da ti pojasnam shto sakam da kazam
ako sakash da abortirash - ok, vo red e i toa, megutoa glupavo e da se vadish deka taa odluka ke ja donesesh poradi deteto, razmisli malku i ke svatish deka taa odluka ja nosish poradi sebe, ti ako nesakash nemorash da rodish, nikoj nema pravo da te natera na sprotivnoto, megutoa opravdanija vo stilot- e radi deteto e, pa nemam shto da mu dadam, pa nema da bide srekno i sl. se navistina nepotrebni, kako shto kazav predhodno nikogash nemozesh da znaesh dali, zoshto i kolku ke bide (ne)srekno toa dete
ne se zalazuvajte sami sebe i dosta so tie opravdania

Мојот личен став е дека не сакам да раѓам во моментов ради себе. После година дена може ќе сакам да родам, али нема да имам средства и пак нема да родам ради таа причина.
Глупаво не е ништо кога се работи за мои одлуки.
Фино што си ти оптимиста и што размислуваш - ќе биде боље.
Ја сум реалиста и според досегашно искуство - не иде на боље, само на полошо
И како што и ја кажав претходно - не ризикувам за мои деца

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Нема да раѓам додека не бидам спремна за тоа - психички и финансиски, нема да го родам за да се бори со животни тешкотии, нити за да гладува, па макар и никад деца да неам.
За психички нема шо да коментирам тука си сосем во право, ми западна за око финансијата... што е финансиска сигурност или општа сигурност за да имаш дете. Ако гледаш ТВ нема никогаш да родиш. Немири, тепачки, војни... хмм да почекам да се смири ситуацијата.... Еврозоната во криза, светската економија во рецесија... хммм да почекам да се стабилизира финансиската ситуација во светот... Можни ноиви отпуштања, бран на поскапувања, се поголем број фирми се затвараат.... не е уште време не се знае како ќе се одвиваат работите.... Дете не е 2-3 години обврска, дете знае да биде обврска на родител и 20 години. Можеш да претпоставиш следни 20 години на балканот што се ќе се случи па да речиш “сега е таман за раѓање?“

Јас лично начукав дете како многу млад, под кирија и во друг град далеку од роднини и приатели со кои сум растел. Бевме вработени солидни плати мирна држава социјално здравствено школство... и дојдоа распади, војни, немири, инфлации, пропаѓања на фирми, губење работа, поголема кирија од плата, селење назат од кај што дојдовме, барање работа, обидување да се исчупа нешто од заробени девизи по банки, немири во соседства, нема лекови, блокада од грција, нема гориво, мали примања, па пак воен конфликт, алкохол и дрога се поприсутни, несигурност дали бизнисот ќе ти тера добр уште 3 или 5 или 7 години или одеднаш ќе се најдеш во банкрот, дали следната власт ќе ти дава леб или ќе те шутне, дали некој за политика ќе организира претепувања по школски дворови и автобуси....
Зато ич не се мисли и не користи многу дигитрон туку потпри се на емоции. Секако дека треба да се помисли и на финансии при планирање на семејство али не да биди тоа клучно.
И после се еве го тоа детето сега небричено, пивце со татета си пие а јас му ги меркам другарките (а и тие мене) а поминавме периоди кога спиевме сите во една соба и кога се храневме многу скромно а струја плаќавме секои 2-3 месеци.
Животот е чудо!

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Е не ми се верува кај отидоа муабетиве. Темава а абортус, а вие ми зборувате за веќе родени деца и ми давате лични примери за вашето детство.

тоа е поентата - си сакала и си родила

зашто ја да родам кога не сакам? просто не сакам деца во моментов.
или и тоа е грев, себичност или не знам веќе што?
epa tokmu toa
sakas-ragash
nesakash-abortirash
a ne- ke abortiram poshto nemam pari, greota e za deteto
ili -nema da abortiram poshto e nemoralno,nehumano ili kako shto kaza pogore-sebicno
zatoa te citirav, sakav da kazam deka primerot shto go dade ne e nikakvo opravduvanje, ne so namera da te osuduvam shto opravduvash abortus, daleku od toa

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.673
Поени од реакции
34.142
Не дај боже, пак ќе кажам не дај боже, никому не посакувам да треба да поминува низ болката да се бори да добие дете. Меѓутоа, претпостави (или стави се себеси во ситуацијава) некоја да има 40 години, зад себе уништена врска поради сите мачнини и тешкотии од неуспехот за немање потомство и случајно забременува, од нигде никаде, по некоја случајност со некој случаен. Ќе го прашаш ли дали сака или нејќе? И дали неговиот негативен одговор ќе ти значи толку многу за да се откажеш од мајчинство? Пред да одговориш само сети се на изреката "никогаш не вели никогаш".
Tука ме изгуби и мене Пума, она пишува што е правилно, како машкото треба да има повеќе рамноправност у вези ова, но искрено си напиша, ако е таа во прашање, ако го сака ќе си го раѓа, ако не ќе го абортира. Контрадикторно ама искрено.

С

Само Човек

Гостин
Не го ошраа
Ако мисиш дека едно дете го прават среќемн парите во право си, но таа среќа е минлива.Всушбост не треба многу за да свати дека тоа е возбуда а не среќа. Ако детето е среќно од играчката нема да бара нова и нова. На детето му треба љубов. Може да му оставиш и фабрика но ако нема љубов, ако му храни само егото со купување на нови работи ќе сака од таа фабрика да направим 5. Ќе тргне по погрешен пат затоа што мајка му го воспитала дека со пари ќе му биде полесо у животот.Абортусот го оправдувам само кога плодот има недостаток, се друго е УБИСТВО
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:36 ---
Птиците во полето ниту саат ниту жнеат,а јадат од плодот.
Никаква врска нема дали е некој роден сиромашен. Секој успешен човек бил на улица.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
epa tokmu toa
sakas-ragash
nesakash-abortirash
a ne- ke abortiram poshto nemam pari, greota e za deteto
ili -nema da abortiram poshto e nemoralno,nehumano ili kako shto kaza pogore-sebicno
zatoa te citirav, sakav da kazam deka primerot shto go dade ne e nikakvo opravduvanje, ne so namera da te osuduvam shto opravduvash abortus, daleku od toa

Леле, не се разбираме
Според мене, тоа Е причина. Исто како и неспремноста, исто како младоста/староста, кариерата, неможноста за имање традиционално семејство. Секоја од нив одвоено или сите заедно споени. за мене се причини ЗА абортус.
Све у свему - ја сум за индивидуален избор. Секој треба да си одлучи за себе, без притисок од страна на општеството, без ризик дека ќе го наречат убиец, чудовиште, себичен.
Каква е таа логика и кои сме ние да решиме - ако немаш пари, ќе родиш, така е правилно. Не е, пошто ја ќе треба да живеам понатаму со вашата одлука.

За психички нема шо да коментирам тука си сосем во право, ми западна за око финансијата... што е финансиска сигурност или општа сигурност за да имаш дете. Ако гледаш ТВ нема никогаш да родиш. Немири, тепачки, војни... хмм да почекам да се смири ситуацијата.... Еврозоната во криза, светската економија во рецесија... хммм да почекам да се стабилизира финансиската ситуација во светот... Можни ноиви отпуштања, бран на поскапувања, се поголем број фирми се затвараат.... не е уште време не се знае како ќе се одвиваат работите.... Дете не е 2-3 години обврска, дете знае да биде обврска на родител и 20 години. Можеш да претпоставиш следни 20 години на балканот што се ќе се случи па да речиш “сега е таман за раѓање?“

Јас лично начукав дете како многу млад, под кирија и во друг град далеку од роднини и приатели со кои сум растел. Бевме вработени солидни плати мирна држава социјално здравствено школство... и дојдоа распади, војни, немири, инфлации, пропаѓања на фирми, губење работа, поголема кирија од плата, селење назат од кај што дојдовме, барање работа, обидување да се исчупа нешто од заробени девизи по банки, немири во соседства, нема лекови, блокада од грција, нема гориво, мали примања, па пак воен конфликт, алкохол и дрога се поприсутни, несигурност дали бизнисот ќе ти тера добр уште 3 или 5 или 7 години или одеднаш ќе се најдеш во банкрот, дали следната власт ќе ти дава леб или ќе те шутне, дали некој за политика ќе организира претепувања по школски дворови и автобуси....
Зато ич не се мисли и не користи многу дигитрон туку потпри се на емоции. Секако дека треба да се помисли и на финансии при планирање на семејство али не да биди тоа клучно.
И после се еве го тоа детето сега небричено, пивце со татета си пие а јас му ги меркам другарките (а и тие мене) а поминавме периоди кога спиевме сите во една соба и кога се храневме многу скромно а струја плаќавме секои 2-3 месеци.
Животот е чудо!
Секако, во право си, никогаш не можеш да знаеш колку време ќе ти трае сигурноста. Али, ја пре би да тргнам сигурно, отколку во празно.
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:47 ---
Не го ошраа
Ако мисиш дека едно дете го прават среќемн парите во право си, но таа среќа е минлива.Всушбост не треба многу за да свати дека тоа е возбуда а не среќа. Ако детето е среќно од играчката нема да бара нова и нова. На детето му треба љубов. Може да му оставиш и фабрика но ако нема љубов, ако му храни само егото со купување на нови работи ќе сака од таа фабрика да направим 5. Ќе тргне по погрешен пат затоа што мајка му го воспитала дека со пари ќе му биде полесо у животот.Абортусот го оправдувам само кога плодот има недостаток, се друго е УБИСТВО
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:36 ---

Птиците во полето ниту саат ниту жнеат,а јадат од плодот.
Никаква врска нема дали е некој роден сиромашен. Секој успешен човек бил на улица.
Еј, ај читајте погоре пред да влезете во дискусија. Ќе ме банираат више од што цело време давам исти мислења и се повторувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom