Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Н

нихилист

Гостин
Така, ти повтори си се уште еднаш и онака тоа ти е шаблонот у целиов муабет
Нема везе, отидовме офтопик, а неам намера да се натегам со човек со ограничен вокабулар за ментална острина и тупост.
Поздрав
Аман бе, опасно ме нападнавте со дупливе акаунти, а јас само поставив едно искрено прашање. :(

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
:D :D
Не се разбравме мислам, се случува.
И да покаже прст, кон кого сака и нека е била со 100 луѓе во тој краток период земање ДНК пренатално е незгодна работа, а нема друг начин да се докаже кој е татко, (за мајка полесно е :))
Ова во случај мајката да сака да го задржи.
p.s.
Мислење треба да е од двата партнера, не давајте да ви го брцат гол( мислам дека ова би било соодветно).
Никогаш ви нема пукнато кондом, па да се тресете после што било - како било - до каде било
Гол не го прифаќам, а ми има прснато кондом, и пиев деј афтер пилула, и правев тест за бременост :)
Мада, и да ми прсне кондом, и да останам бремена, пак е моја одлуката што ќе правам, затоа реков, вие повеќе внимавајте. Секакви психопатки постојат.

Него, заеби пренатално ДНК, заебано е кога ќе го роди и тогаш го бара таткото на помош. Јас не ги почитувам таквите жени, што по секоја цена раѓаат, иако таткото не сака. Кој курац го тера. Нека си направи дете со некој друг....
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:40 ---
Аман бе, опасно ме нападнавте со дупливе акаунти, а јас само поставив едно искрено прашање. :(
Дупли акаунти?
Опасни сме ние, прочојзерите. Фантоми сме, не дупли, тродупли акаунти имаме на Кајгана :tapp:
И на твоето прашање беше одговорено, со соодветни примери.
Е тоа што тебе не ти се допаѓа, е твој проблем.
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:41 ---
Ова доаѓа од екстремната феминистка и жешчи либерал која е истовремено голем националист и горд член на десничарска партија? Секако, не си тупа и изгубена...
:) Душо, ах :) Можеби во твојот свет луѓето се поделени на црни и бели. Во мојот се шарени :)
Јас сум горда Македонка, и горд атеист. Нема многу такви Македонци ;) But wait, еден нихилист ми објаснува за тоа како се трошат државни пари, или како би требало?
Хм....
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:45 ---
Сеа сведовме на семантика.. кој е крив кој е крив. :) Жената не е неодговорна, поради тоа што нема одговорност. Мажот треба да вади на време. Ако размислуваме веќе примитивно.

А Пума, неможеш да напишеш кој ја терал да се ебе.. а потоа да играш на другата карта. Ако несака одговорност, родителство и сличности, кој го терел да еба? Тоа ти е. Незнам ова зошто се дискутира. И јас да го носам и јас ќе пресудувам. Реално овде нема простор за 50 - 50. Мажот со помалите проценти добива само да даде мислење, ништо повеќе. Оти девојката ако не абортира за пример земено, пример ќе и пропадне факс, работа, штобило.. за другиот работите остануваат исти, at the time being.
Wot, ептен мразам да се повторувам, а ова веројатно ќе ми биде трет пат.
Значи, според fucking мене, вака стои ситуацијата (би требало..):
Мајка сака + татко сака = бебе
Мајка сака + татко не сака = абортус
Мајка не сака + татко сака = абортус
Мајка не сака + татко не сака + општа околина сака = абортус.

Jас, лично, не наметнувам никому ништо. А да се биде родител не е мала работа. Ебате мајчинството, ако животот го поминам во судски процеси со оплодувачот...

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Хм, не би рекла.

А како ќе докажеш? Со сила ќе ти земат ДНК? :)
Па, не знам како функционираат тие работи кај нас, ама во Америка, Азија и остатоков од Европа, ДНК тест за да се одреди таткото на детето може да се исфорсира, под судска одлука, ако судот одлучи дека е потребно.

Тогаш тоа мора да се промени.

Односно, уште за време на бременоста да се потипше некаков договор, дека двајцата се согласни за раѓање на детето (ако не се во брак).

Не може некоја, зашто така и прднало, некому да наметнува родителство.

Од друга страна, тука се и мажјаците кои ,,ќе го признаат,, детето, ама во последна фаза се одлучуваат да киднат.

Одлуката за раѓање мора да биде двострана, секое изигрување на оној кој не сака дете, мора да биде санкционирано.

Не прифаќам наметнување на родителство.

Или, ако веќе на него му е сеедно, таа нек си потпише изјава дека никогаш нема од него, ништо да бара.

А што правиме со децата по домовите, што да бараат тие од родителите кои ги склепале и ги оставиле?

Или само затоа што мајката одлучила да го задржи, треба да се казнува и таткото?
Its a tricky situation. Според тоа како настанала бременоста. Имаш 1000 можни сценарија. Ќе треба соодветен закон за секое од сценаријата да се изготви, оти вината (или отсутноста на истата) и различна во секое сценарио, кај секој од двајцата вмешани. Во некоја ситуација може виновна да е повеќе и жената, или двајцата подеднакво виновни. Навистина мрсна работа за некој да засука ракави и да готви законици.

Се согласувам инаку потполно, дека во зависност од тоа кој од двајцата го сака детето (или никој од нив), дека соодтветно треба да се има право на избор. Мислам дека единствената причина судот секогаш е малку понаклонет кон жените во врска со ова прашање е бидејќи тие ќе го носат 9 месеци во себе тоа дете, а ако таткото на пример одлучи дека не го сака детето, а мајката сака, и да речеме дека судот пресуди во полза на таткото, и жената треба да абортира - таа можно е да не забремени повторно (не сум сигурен точно зошто, но мислам дека беше ако девојката е премногу млада кога абортира - мислам дека постари девојки можат повторно да забременат), што повторно прави судот нејзината страна да ја заземе без многу размислување.

Секако дека одговорив а и евтиното рационализирање не го сметам за добар одговор. Се што прочитав е оправдување на недоследност преку набројување на повеќе недоследности. Со други зборови, зошто свои пари да давам за туѓ абортус? Па истото го правиш за други работи, ајде и за ова, шо се буниш и ти де. Исто така би напоменал дека една страна наназад напишав дека лично не сум против абортус ама кој колку чита... Безврска се залета како прле пред магаре и ја промаши дискусијата. Ај поздрав.
Ауууу, ефтино рационализирање? Извини што ти продавам ефтина интелектуална аргументација која не ти е по твојот префинет вкус :) , повели понуди самиот нешто поскапо.

Само затоа што сум pro-choice, не значи дека сум и pro-abortion :). Се надевам разбираш што сакам да ти укажам. Но дел од изборот кој го има едниот пол, е и тоа да може да избере да абортира, во случај на несакана бременост. Значи без разлика на која страна си, јас гледам на тоа што го пишуваш, и на тоа и реплицирам, не ти ги нападнав личните погледи твои во врска со прашањето на темава :).

:pos::pos: Te sakam ej!

Никоја немала право наметнување родителство. Па да потпишувале при раѓање.

Никој не го присилува машкото на родителство колку што никој не го присилува да прска внатре.

Никој не го обврзува, може слободно да киднат, ама алиментација се плаќа како последици на неодговорноста.

Toa воопшто не се дискутира. Ама многу ми е мило ти како либерална што се избори за жениве да имаат повеќе права, па еве.. се залагаш за нас. :)
Wot, имаш разни ситуации каде е и оправдано тоа што она го напиша. Не знаеш колку примери знам каде жени си зеле искористен кондом од машкото со кое биле, и си решиле да си забременат, и осигураат некаква иднина (финансиска најчесто), ако дечкото е доволно богат. Доволен е тој судски н алог за ДНК тестирање, и ако е позитивен за човекот кој е посочен, таа има право да го цеди финансиски во име на нејзината бременост, а сумата која ќе ја добива зависи од тоа колку е добар нејзиниот правен застапник.

Значи, ќе има докази дека имале односи, дека било взаемно прифатливо, дека уживале, се додека не дојде моментот на незгодната вистина.

Такви жени на пример ми се одвратни лично, а ги има многу - па и тука кај нас. Буквално искористуваат се, сешто, и секого, за да го добијат тоа што го сакаат.

Во ваков случај, нешто какво што беше спомнато претходно, право на барање абортус од страна на таткото, не е лошо да биде прифатено.

Пак истото. Аман бе, бива ли да си толку тупава? Па греота сум и јас, се што барам е малку логика од твоја страна. Толку ли сум тежок за разбирање... :(

Завергла со оправдувањава... и завергла...
Ама и ти си досаден навистина! Аман веќе!

Ако имаш соодветно објаснение зошто тоа што го кажаа неколку луѓе како аргументи не е исто, т.е. дека аргументите не држат, споредбите не држат, дај потенцирај зошто, не туку замарај со околишање!

Ајде, да не ќе бидам и јас обвинет за некој 4ти акаунт на Purple?

Сите што не се согласуваат со тебе мора да се еден исти човек, нели невозможно е да има толку многу луѓе кои мислат дека слабо аргументираш, така?

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Во Македонија повеќе абортирани отколку новородени ( 30.000 бебиња во годината)

Дали секоја жена има право да одлучува за животот на своето бебе или абортусот претставува убиство? Дали истиот треба да се забрани со закон?
Многумина немаат прецизен одговор на овие прашања бидејќи темата за абортусот се уште е неразрешена дилема. Додека едни го разбираат како излез од непосакувана ситуација и спас од несканата бременост, другите го сметаат за грев.

Ден по ден, година по година бројката на абортуси во Република Македонија расте. Ова е вистината. Децата умираат. Три бебиња секој час, 82 секој ден, 574 животи неделно, 2.500 месечно, 30.000 бебиња во годината…И така секоја година.

Like ako i ti si protiv abortusot ! :(
(постирано од група на фб)

колку се само неодговорни луѓето,па некои ја бранат таа неодговорност :facepalm: светот скоро во СЕ замина во погрешен правец,по полесниот пат кој води до - пропаст

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Aбе ајде.
Убаво е речено... се грижат за тебе додека си во утробата.
Еднаш кога ќе вдишиш воздух, кур ги боли за тебе.
Ебате неписмениот народ. За жалење.

Ама бегаат ко лилјак од светлина, кога некој им ја посочува вистината во лице, и кога ќе се најдат во тесно... прочитале 2 реда на абортусне.орг и мислат дека многу знаат.

Yeah right. Па уште се и експерти по морал, па некои и по медицина..

Инаку, возраста нема врска со идната можност на мајката да раѓа. Исто како што во денешни услови, лош исход од абортус, е еднаков на лош исход од операција на слепо црево.
Ни едното, ни другото, не излегува на лошо заради самото себе, туку ради милион Х причини, за кои е виновна самата личност што не внимава на своето здравје.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Во Македонија повеќе абортирани отколку новородени ( 30.000 бебиња во годината)

Дали секоја жена има право да одлучува за животот на своето бебе или абортусот претставува убиство? Дали истиот треба да се забрани со закон?
Многумина немаат прецизен одговор на овие прашања бидејќи темата за абортусот се уште е неразрешена дилема. Додека едни го разбираат како излез од непосакувана ситуација и спас од несканата бременост, другите го сметаат за грев.

Ден по ден, година по година бројката на абортуси во Република Македонија расте. Ова е вистината. Децата умираат. Три бебиња секој час, 82 секој ден, 574 животи неделно, 2.500 месечно, 30.000 бебиња во годината…И така секоја година.

Like ako i ti si protiv abortusot ! :(
(постирано од група на фб)

колку се само неодговорни луѓето,па некои ја бранат таа неодговорност :facepalm: светот скоро во СЕ замина во погрешен правец,по полесниот пат кој води до - пропаст

Децата умираат??? Стварно? Кои ДЕЦА умираат при абортус?
Жити бога и за ваше добро читнете нешто пред да изразите (или у твојот случај позајмите) мислење. Барем сега е лесно со google.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
лани 500 жени се одлучиле доброволно да абортираат.
Тоа се бројќи од Клинички Центар Скопје. Ако во најголемата установа кај што се врши абортус имало само 500 абортус Во Македонија има максимум 3000 абортуси а не 30000. Ако има 30000 абортуси тоа значи дека во животот една просечна Македонка абортира 2-3 пати. Жими газот бројќите им се 100% погрешни и намерно надувани.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/se-namaluva-brojot-na-abortusi-na-klinikata-za-ginekologija

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
Не оправдувам и стварно ми е жал. Но некогаш кога ќе помислам.. „несакајќи сега да се случи тоа, што ќе му правам на детето“ ... Безизлезна ситуација... :) Се надевам дека некои кои го имале овој проблем го направиле вистинскиот чекор..

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Децата умираат??? Стварно? Кои ДЕЦА умираат при абортус?
Жити бога и за ваше добро читнете нешто пред да изразите (или у твојот случај позајмите) мислење. Барем сега е лесно со google.
за тебе е тоа ембрион,а не дете,ако не е во фаза на развиена свест(а не е задолжително да развиеш свест до крајот на животот како што гледаме) значи дека не правиш грев ако го уништиш плодот(абортираш)

П.С. се согласувам дека бројките се пренадуени,ама исто се согласувам дека доста заслужиле да бидат абортирани,ама барем доживеале да имаат сопствено мислење иако со тоа му штетат на друготе

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
за тебе е тоа ембрион,а не дете,ако не е во фаза на развиена свест(а не е задолжително да развиеш свест до крајот на животот како што гледаме) значи дека не правиш грев ако го уништиш плодот(абортираш)

П.С. се согласувам дека бројките се пренадуени,ама исто се согласувам дека доста заслужиле да бидат абортирани,ама барем доживеале да имаат сопствено мислење иако со тоа му штетат на друготе

За мене? Дека ова е лично мое мислење, сеа пред да пишам си го смислив? :rolleyes: Офф...

А за П.С. муабетот - што да ти се каже на ова?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
,ама исто се согласувам дека доста заслужиле да бидат абортирани,ама барем доживеале да имаат сопствено мислење иако со тоа му штетат на друготе
1. Низок удар
2. За ова у маало баче ние викавме „стара финта, нова будала“

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857

Не постои грев. Тоа е религиозна категорија и нема простор за истата во науката, а тука спаѓа медицината.
Ако толку те интересира, имаш 200 страни наназад, прочитај барем 50, и не почнувај со морализирање и морални дилеми кои веќе ги расчистивме. Свест, болка, чедо божјо... се ти објаснето понапред, нема смисла на 1 тема 2 000 пати исто да се пишува.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.677
Поени од реакции
34.161
Wot, ептен мразам да се повторувам, а ова веројатно ќе ми биде трет пат.
Значи, според fucking мене, вака стои ситуацијата (би требало..):
Мајка сака + татко сака = бебе
Мајка сака + татко не сака = абортус
Мајка не сака + татко сака = абортус
Мајка не сака + татко не сака + општа околина сака = абортус.

Jас, лично, не наметнувам никому ништо. А да се биде родител не е мала работа. Ебате мајчинството, ако животот го поминам во судски процеси со оплодувачот...
Не дека не те сфатив уште првиот пат, ама и уште трипати да се повториш не ти чини муабетот. Знаеме дека е според факинг тебе, ама секој овде се репрезентира сам факинг себе нели, и уз некоја ефтина логика и морализирања, се обидуваме да смениме мислењето кај тој што е различно од нашето. Немав намера да те натерам да се повтараш, знам дека мразиш, колку што мразам очигледности јас.

Ми пречи тоа што звучиш клише како сите против абортус. Инстант дефиниции, како од мени муабети.. а знаеме колку човек знае да биде контрадикторен, и утре ако станува збор за тебе, сигурно твоето мислење ќе го ставиш пред дотичниот, иако тој би бил за/против.

Wot, имаш разни ситуации каде е и оправдано тоа што она го напиша. Не знаеш колку примери знам каде жени си зеле искористен кондом од машкото со кое биле, и си решиле да си забременат, и осигураат некаква иднина (финансиска најчесто), ако дечкото е доволно богат. Доволен е тој судски н алог за ДНК тестирање, и ако е позитивен за човекот кој е посочен, таа има право да го цеди финансиски во име на нејзината бременост, а сумата која ќе ја добива зависи од тоа колку е добар нејзиниот правен застапник.

Значи, ќе има докази дека имале односи, дека било взаемно прифатливо, дека уживале, се додека не дојде моментот на незгодната вистина.

Такви жени на пример ми се одвратни лично, а ги има многу - па и тука кај нас. Буквално искористуваат се, сешто, и секого, за да го добијат тоа што го сакаат.

Во ваков случај, нешто какво што беше спомнато претходно, право на барање абортус од страна на таткото, не е лошо да биде прифатено.
Ми се згади од секс! Муабетов.. :pos: Секако се согласувам овде, ама незначи дека не сум во право уште од порано. Едноставно, по аналогијата од Пума... кој те натерал ваква да ебеш? (Хипотетички де :icon_lol:) Последици луѓе, последици. А тоа се плаќа. Во буквална смисла на зборот, и не. Само не е убаво да имате заќоравени ставови, како оние од религија. Човекот е контрадикторен, се менува.. имаше еден муабет на фејсбук :P пред некој ден: "Frankly, I’m suspicious of anyone who has a strong opinion on a complicated issue".

Kajgana Shop

На врв Bottom