Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
јас мислам дека нетреба да се аботира. што е криво детето(плодот) што расте внатре за нечии туѓи лоши или погрешни(непромислени) постапки. мислам дека треба да се роди.

Член од
25 мај 2006
Мислења
8
Поени од реакции
0
NE SE SOGLASUVAM SO ABORTUS !!! TOA ERAMNO NA UBISTVO!!! NA SOPSTEVNOTO DETE!!! CEDOMORSTVO!!!

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Aj vaka mal primer, na fax so mene ima edna devojka 21god, ludo beshe zaljubena bla bla i im se kliznalo nekako, ne e bitno,tipot ja ostavi, devojkta znaci togas 20god sepak reshi da go rodi, sega ima bebeto pola godinka nepolna, go mkne so nea na fakultet predavanja i slicno, zivo e istraumatizirano, ne dobiva dovolno vnimanie i griza i sega od socijalno ke i go zemat,hm opravduvam nekogas abortus znaci sem bolesti, siluvanja cuda, i koga devojkata e premlada i nezrela i nemoze da mu pruzi na svoeto dete dovolno griza za pristoen i normalen zivot.

DACY

DON JUAN
Член од
9 февруари 2006
Мислења
282
Поени од реакции
0
Ma opravdano e...ne mozeme da kazeme deka toa e unistuvanje na covecko bitie jer uste ne e ni oformeno koga se unistuva..a i sto ke se oformi koga nikoj nema da mu dade zivot kako sto zasluzil. Zatoa greskite e poubavo da se platat so greska nego so sozaluvanje i pravenje dobrina so sila..so sila ubavinane biva:)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
DACY напиша:
Ma opravdano e...ne mozeme da kazeme deka toa e unistuvanje na covecko bitie jer uste ne e ni oformeno koga se unistuva..a i sto ke se oformi koga nikoj nema da mu dade zivot kako sto zasluzil. Zatoa greskite e poubavo da se platat so greska nego so sozaluvanje i pravenje dobrina so sila..so sila ubavinane biva:)
И шо ако не е оформено?Секој зачеток е една личност едно битие!И ти си бил зачеток и неоформен,па сега си човек со душа!Грешките се плакат со грешки,но не и со убиство.
Девојката направила правилно,иако сега социалното ке и го зеде важно во целата приказна дека детето е здраво и живо и ке си го најде својот пат.

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
DACY напиша:
Najcesto zenite otkrivaat deka se bremeni duri po izostanok na mesecniot ciklus,znaci 1 mesec a moze i poveke posle toa.
Srceto na bebeto pocnuva da cuka posle mesec ipol,kako mozes da kazes deka toa sustestvo ne e zivo??!!
Zivo e se sto rasne,uste od zacetokot bebeto rasne i se razviva,ima srce koe cuka zar ne e zalno da se unisti?!:(
Ja sum protiv bidejki site tie sto znaat da rasirat noze i legnat da se e*at treba da znaat koi se posledicite i da gi prifatat.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Абортус е убиство дефакто, јас лично сум против тоа некој да абортира освен ако има некои оправдани ситуации.
Девоката -ената што абортира има големи шанси да осатане стерилна а и има можност за комликации опасни дури по живот. Затоа седете си мадри и раѓајте деца.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
_ZlObNiCa напиша:
Aj vaka mal primer, na fax so mene ima edna devojka 21god, ludo beshe zaljubena bla bla i im se kliznalo nekako, ne e bitno,tipot ja ostavi, devojkta znaci togas 20god sepak reshi da go rodi, sega ima bebeto pola godinka nepolna, go mkne so nea na fakultet predavanja i slicno, zivo e istraumatizirano, ne dobiva dovolno vnimanie i griza i sega od socijalno ke i go zemat,hm opravduvam nekogas abortus znaci sem bolesti, siluvanja cuda, i koga devojkata e premlada i nezrela i nemoze da mu pruzi na svoeto dete dovolno griza za pristoen i normalen zivot.
Доста секојдневен пример, ама доброто кај тебе таму е што ете ќе и го земат од социјално ... тука ќе го родат без услови и ќе го растат туку - така колку да се каже ... ни ќе се решат да му најдат подобар живот, ни тие самите ќе се потрудат ...
Во секој случај не оправдувам абортус и во таков случај ... има милион парови кои заслужуваат деца, а неможат да имаат свое ... така да, детето нека се роди еднаш, па отом - потом има кај да се даде ако е недозреана мајката да го расте како што треба ... подобро тоа отколку убиство.

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
Абортус не оправдувам во никој случај. Како може невино дете да го убиеш заради твојата невнимателност?! Тоа ми е несфатливо. Ако сметаш дека не си доволно подготвен за дете, роди го! Има кај да го дадеш потоа ако не го сакаш. Сепак, најдобар начин да ја исправиш грешката е да му дадеш живот на тоа невино мало суштество. Не треба да се запостави и фактот дека голем број бебиња во денешницата се плод на насилство врз жените. Мораме да ги сфатиме и тие (потенцијални) мајки како се чувствуваат. Доколку се малолетнички, не вреди да го уништат својот живот со мајчински грижи уште од раната возраст по вина на некој кој сеуште слободно без трошка совест се шета по улиците. Тука мора да се вмеша законот кој ќе ги заштити тие лица. Не секоја „жртва” има доволно финансиски средства да го одгледа тоа дете. Прашањето е многу деликатно и треба многу да се размислува пред да се донесе било каква одлука.

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Лесно ми е мене.... јас секогаш велам: Абортус?... Никако!.... но не е се така розево.... животот е доста тежок и без таков "терет"..... секој си е прича за себе.... ова е еден од ретките совети што не би можел да ги дадам..... дали некоја да абортира или не..... лично имам доста ригорозен став околу самиот абортус и мислам дека сепак може да се најде решение некакво (да не повторувам Divine ете кажа).

N

Nen@d

Гостин
Секогаш сум бил против абортусот....
Секое дете заслужува живот...било да му фали нешто или е у ред. Ниту да е без око,рака,нога...итн. и да е потсмев на луѓето треба да му се даде шанса да се докаже. Мајките кои абортирале мора да имале некоја ептен силна причина за да го испрати своето дете на оној свет без да му даде шанса првпат да заплаче, да ја осети светлината или пак да го почувствува ЖИВОТОТ. Суров е бројот на абортуси насекаде, али тоа е така зашто постојат и такви луѓе кои се одлучиле на таков чекор.
мој совет: не абортирајте зашто нема подрагоцено нешто од детето. Макар и мајката да е премлада, со тек на време ќе научи да го сака своето дете.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
До скоро време бев многу против абортусот, али порадни извесни причини (не е битно кои) си го сменив ставот, но само доколку абортусот е извршен до 14тата недела, односно неделата која што се смета за почеток на човечкиот живот (срцето почнува да чука).
Се согласувам дека секој има право на живот исто како што и секој има право да биде среќен, но доколку се дознае дека детето ќе биде драстично лимитирано до крајот на животот, колку среќно ќе биде тоа дете? Јас, недај Боже да дојде до несреќа и да сум на лајф-супорт, би сакала веднаш да ме извадат, а не сакам да живеам плус 20 години несвесна за се што се случува околу мене.
А и глупости се случуваат, лесно е да седиме тука и да им судиме на личности како што е тоа девојче што си го влечи детето на факултет, али додека не бидеш во таква ситуација не знаеш како ќе изреагираш. Ај ставете се во таква ситуација, имате дете, али немате НИКАКВИ шанси да го пораснете, било дали е заради средства, или време, или зрелост. Али ваше дете е. Би се откажале од него? Сеа знам дека повеќето од вас ќе речат “чим е за негово добро, зошто да не“, али недај боже да дојдете во таква ситуација, ретко кој тоа би го направил. Сте се привлекле за тоа дете, едноставно животот ви е во него. Не знам кој би си го дадил така детето.
И не ја прочитав цела тема, али сигурна сум дека имало сто посто коментари од видот “Ех што мислеле коа имале односи, нивна кривица е.“ Пак ќе речам, срања се случуваат, апстиненција можда е решењето, али ај да се соочиме со фактите - кој процент од луѓето над 18 години денеска се сексуално активни? Ако не ви е јасно слободно одете на темата “Колку сексуални партнери сте имале до сега?“ Ќе сватите дека на секој може да му се случи несакана бременост, а не само на оние што “си заслужиле“ според вас.
Оправдувам абортус како што реков до 14тата недела затоа што стварно некогаш иако имаш избор, другите опции се сепак претешки.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Мајката ќе научи да го сака своето дете од моментот кога ќе дознае дека го носи во сбе. Тоа е вродено - мајчинското чувство и не може да се отстрани....
Абортусот е уништување на живот.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Анастазија напиша:
Мајката ќе научи да го сака своето дете од моментот кога ќе дознае дека го носи во сбе. Тоа е вродено - мајчинското чувство и не може да се отстрани....
Абортусот е уништување на живот.
Тешко дека на пример 13 годишно девојче го има тој мачински инстинкт...

Kajgana Shop

На врв Bottom