Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
sagaqua напиша:
Не секако дека не....:pos: да си дозволи таква глупост како несакана бременост и тоа во 21-век!!!!!
Оф лелеееееее...да ја прави неписмена и тотално изгубена во време и во простор. Постои нешто кое се вика контрацепција, нека се едуцира малку, а ти можеш да и помогнеш во тоа нели :) .

П.С. не толку одамна жените раѓаа и повеќе деца па ништо не им фалеше:wink:

Епа замисли таква глупост во 21 век е и повеќе од можна!!! Распрашај се само по клиниките за гинекологија или посурфај по интернет па ќе видиш дека несаканата бременост не е само феномен на 20 век и порано од тоа. И покрај сите методи на контрацепција - се случува!
Тачно дека не им фалело ништо, ама пак, имањето/немањето деца е личен избор. Има луѓе што уопште не сакаат деца. Има такви што сакаат многу ама не можат финансиски да си дозволат да ги имаат по 7-8.
Ја сум за тоа - подобро едно, две деца на кои ќе можеш да им се посветиш со цело срце, душа и да им пружиш буквално се, отколку 8 деца од кои 5 се производ на несакана бременост. Не дека нема да ги сакаш, ама од Х причини нема да можеш да им ја пружиш истата љубов и внимание.
Еве чисто како пример, ја не планирам да родам второ дете најмалку 3 години после првото. Зашто? за да можам сосема да му се посветам на првото дете во периодот кога е најврзано за мајката и кога имањето на второ бебе, кое бара мноооогу внимание и грижа би значело макар и минимално запоставување на првото дете. Мали деца од 2-3 годинки често тоа го доживуваат како траума, љубоморни се и слично. Има уште многу причини ама ај да не забегувам сеа....

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
MarthaGraham напиша:
Епа замисли таква глупост во 21 век е и повеќе од можна!!! Распрашај се само по клиниките за гинекологија или посурфај по интернет па ќе видиш дека несаканата бременост не е само феномен на 20 век и порано од тоа. И покрај сите методи на контрацепција - се случува!
Тачно дека не им фалело ништо, ама пак, имањето/немањето деца е личен избор. Има луѓе што уопште не сакаат деца. Има такви што сакаат многу ама не можат финансиски да си дозволат да ги имаат по 7-8.
Ја сум за тоа - подобро едно, две деца на кои ќе можеш да им се посветиш со цело срце, душа и да им пружиш буквално се, отколку 8 деца од кои 5 се производ на несакана бременост. Не дека нема да ги сакаш, ама од Х причини нема да можеш да им ја пружиш истата љубов и внимание.
Еве чисто како пример, ја не планирам да родам второ дете најмалку 3 години после првото. Зашто? за да можам сосема да му се посветам на првото дете во периодот кога е најврзано за мајката и кога имањето на второ бебе, кое бара мноооогу внимание и грижа би значело макар и минимално запоставување на првото дете. Мали деца од 2-3 годинки често тоа го доживуваат како траума, љубоморни се и слично. Има уште многу причини ама ај да не забегувам сеа....
Колку не се согласувам со тебе!Чистиот твој пример дека после три години детето нема да биде љубоморно кај мене паѓа длабоко во вода!Нема никакво запоставување на децата од правилната мајка ако добро знае кога и како да се посвети вниманието.И шо ако се случи да останес бремена после година дена од првото дете?Ке го абортираш?Значи додека на едно посветуваш внимание друго убиваш!ццц каква себичност!

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
Наташа напиша:
Колку не се согласувам со тебе!Чистиот твој пример дека после три години детето нема да биде љубоморно кај мене паѓа длабоко во вода!Нема никакво запоставување на децата од правилната мајка ако добро знае кога и како да се посвети вниманието.И шо ако се случи да останес бремена после година дена од првото дете?Ке го абортираш?Значи додека на едно посветуваш внимание друго убиваш!ццц каква себичност!
Како што кажав, за мене е посебично да родиш дете ако немаш желба/љубов/финансии/психичка спремност итн итн... отколку да не го родиш. Како може да биде себично размислувањето дека на детето треба да му се пружат најдобрите можни услови и безусловна љубов за раснење?!?!
Разликата е во тоа што ти (и тие што се залагаат против бременост) сметаш дека абортусот е прекратување на човечки живот, додека јас (и тие што се залагаат за право на абортус) сметам дека абортусот не е убиство доколку се направи во првите 3 месеци од бременост. Така да, ако можеш да бираш пред да убиеш (дали пред раѓање, дали откако ќе го родиш со тоа што нема да му пружиш услови за развивање во здрава и права личност) не гледам зашто да не биде оправдано.

Член од
12 март 2006
Мислења
354
Поени од реакции
1
Jas sum protiv abortus. a ako mi se sluci da recime da zatrudnam nekoja togas ke si go gledam.... pa moe e.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
MarthaGraham напиша:
Како што кажав, за мене е посебично да родиш дете ако немаш желба/љубов/финансии/психичка спремност итн итн... отколку да не го родиш. Како може да биде себично размислувањето дека на детето треба да му се пружат најдобрите можни услови и безусловна љубов за раснење?!?!
Разликата е во тоа што ти (и тие што се залагаат против бременост) сметаш дека абортусот е прекратување на човечки живот, додека јас (и тие што се залагаат за право на абортус) сметам дека абортусот не е убиство доколку се направи во првите 3 месеци од бременост. Така да, ако можеш да бираш пред да убиеш (дали пред раѓање, дали откако ќе го родиш со тоа што нема да му пружиш услови за развивање во здрава и права личност) не гледам зашто да не биде оправдано.
Каде спомнав дека е себичност да се дава љубов на дете!Никаде не прочитав,а и знам шо пишувам!
Многу славни личности,умови големи се родени во бедна сиромаштија,со 10тина деца!И немисли дека финанциите ке го направат твоето дете една успешна личност!
Недоживеаното чувство на мајчина љубов може те прави потврда,нека се развие под твоето срце па ке правиме муабет и до утре сабајле.:star:

Секој зачеток е една личност,секој абортус е губење на таа личност и невраќање на истата!

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
MarthaGraham напиша:
А ако станува збор за 13 годишно девојче, па и не мора еве, нека е и 30 годишна девојка силувана од некој психопат?? И тогаш не смее да абортира?? А траумата за таа жена што кога ќе го погледне треба да се сеќава на околностите и човекот заслужен за тоа дете - менталната добросостојба на мајката не е битна нели? Само детето да се роди, тоа е битно?
А ако станува збор за девојка што едноставно не сака и не е спремна психички да чува дете, ама ете се случува - пука кондомот или за време на сексот без кондом се излачува сперма и затруднува девојката. Без никаква желба, во ниедна смисла неспремна да чува дете (незрела особа, немање основни финансии) - и таа мора да го роди?? Битно да живее детето, а како ќе биде васпитано од таква мајка и во каква личност ќе израсне тоа не е ич битно.
И не праиме муабет за уништување на дете. До 14 недела како што беше кажано погоре сеуште не се оформени сите органи и не може да станува збор за скратување на живот, зашто тој сеуште не започнал во тој период.
Да, битно да живее детето. Ако е било кој од наведените случаи нека го роди и нека го даде некаде ... ќе се погрижат за него некои родители кои сонуваат за деца.
А и без оглед што не се оформени органите кај бебето до 14-та недела, самиот поим убива ... знаеш дека имаш нешто во тебе што туку така ќе го фрлиш??? Не верувам дека некоја жена/девојка во тие моменти размислува дека има парче ѓубре што не е живот и не вреди. И како што кажаа другите ... абортус е траума и точка. Познавам и млади девојки мои врскички, а и постари жени кои абортирале ... сите се каат за тоа и се истрауматизирани, што многу добро се гледа додека зборуваат за тоа. Спонтан абортус остава траги врз жени, што се случува без нивна одлука, а не па овој другиов. Само жени со тврдо срце може да не се покаат за тој нивен избор, ако некогаш воопшто го направат.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас реков, а вие како милувате.
Ич не ме заболе кому што му се има случувано (не дешавано -случувано), а ако веќе дискутираме за посвојување.
Убави мои скудоумници, разберете, никој не ве тера вас да раѓате или абортирате или да давате на посвојување бебе или дете.
Говориме општо, нели.
Епа, скудици мои мили, јас, за разлика од вас, очебијно е дека се интересирам за оваа проблематика, читам и препрочитувам статистики, случки, состојби.
Знаете ли колку деца на овој црн свет се посвоени што страдаат секојдневно?
Немате абер.
Особено не ја познавате статистиката и тенденцијата на младите мајки од пуританска провениенција и семејства кои родиле и го дале детето на посвојување. Таа, е мили мои скудици, кога ќе пораснат да ги бараат своите деца, каде се, како живееле, да се запознаат, да побараат прошка и сл.
Многу е мал бројот на оние деца или мајки кои имаат среќен живот.

Нејсе, кршете глава. Јас со мојата ќе кршам или не, ама моја е и мене ум и дума ми дава, а таа е: МОЕ ТЕЛО, МОЈ ИЗБОР!

Така да си знаете, пријатели и пријателки од виртуелниот свет.

Прокреацијата е убава работа, но само ако е од љубов, со љубов и за љубов.
Без тоа е мака, страдање, болка, колку физичка толку повеќе духовна и психичка.

Не дрвете, раѓајте, од љубов.

П.С. Ебете се од љубов исто така. Кој знае, може ќе се фати па на мекици да викате.
Но, изборот нека биде ваш, не мој, туѓ или нечиј.

Ви нацртав убаво за да разберете скудици мои златни? Или?

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Mislam deka site preteravme.
Sekoj ima pravo na svoe mislenje i pravo istoto da go iskaze.
Nema potreba od pisuvanje ogromni postovi,primeri i slucuvanje za ovaa tema,sekoj e so svojata prikazna.

Jas sum PROTIV ABORTUS i tocka,koj e ZA nema sto da me ubeduva posto nema shansi da me ubedi.
I obratno ne ubeduvam nikogo,sekoj so svoja glava i svoja griza na sovest.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Моето_е_поголемо не флодирај. vbmenu_register("postmenu_342703", true);

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Premalo e zadovolstvoto od seksot za da se meri so golemite problemi koi ke nastanat so eventualnata bremenost!Glupavo e da mislime deka ima 100% sigurni sretstva koi ke ne zastitat od bremenosta!Glupavo e da sme neobuceni i bez merki vo zivotot,pa poradi sopstvenite "neodlozuvacki" strasti da go napravime sopsveniot zivot i zivotot na nasite deca pekolen!
Jas sum protiv ona sto doveduva do abortusi..znaci sekogas prvo i osnovno se posledicite od nasiot seksualen zivot,a posle doaga samiot toj!Treba ubavo da razmislime,zasto sepak NAJSIGURNA e apstinencijata!
Abortusot go smetam za nesto necovecko i glupavo od pricina sto sepak ona sto go nosime vo sebe eden den ke porasne vo zivo sustestvo,nas potomok koj ne zasluzuva da mu bide uskrateno pravoto da bide del od zivotnite ciklusi na zemjata!
Sepak,dokolku nekoj se najde vo vakva situacija,koga krajnostite se:abortus ili bebe vo period koga toa najmalku mu treba,bi go sovetuvala za ABORTUS!nikako nemozam da gi smislam majkite na 15,16 godisna vozrast!Nikako nemozam da zamislam kako mu e na deteto koe e posvoeno!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ем, секој со своја дума Еци. Затоа јас сум про чојс. За избор! Секој со својот избор и со него да живее.

Нате

УџУџУ
Член од
7 јуни 2006
Мислења
159
Поени од реакции
0
Во ниту еден случај не го оправдуван абортусот! Кога може да постои причина да не се роди тоа дете, тогаш сигурно има и причина за заштита од бременост.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
10000% ne oti citav koga vsustnonst lekarite sakat "Da go ubijat" embrionot toj pusta nekoi glasovi i mrda hooo strasno ama vistinito

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Iskreno lesno e da opravdas ili da ne opravdash , ama nemate nikakvo pravo da sudite ili opravuvate .Ne e vasha odluka , nema vie da gi trpite posledecite ili sovesta da ve grizi taka da ovie strani se gola voda pisani dur nemate preziveamo eden abortus ili ste stanale roditeli bez da sakate .

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
ragazza напиша:
Iskreno lesno e da opravdas ili da ne opravdash , ama nemate nikakvo pravo da sudite ili opravuvate .Ne e vasha odluka , nema vie da gi trpite posledecite ili sovesta da ve grizi taka da ovie strani se gola voda pisani dur nemate preziveamo eden abortus ili ste stanale roditeli bez da sakate .
Како и на секоја друга тема така и на таа се дискутира и се дават мислења за и против абортус!Никој нема некој да осуди на 9 години затвор ако направи абортус(што да би можела би осудила)него се дават мислења!
Совеста нема да ги гризе на тие што го имат тоа направено бидејки да го направиш тоа треба да немаш мозок,а штом немаш мозок немаш ни совест:star:И таквите не ги жалам!

Kajgana Shop

На врв Bottom