Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Ne go gledam abortusot kako ubistvo , nego kako reshenie za nezreli da si reshat da ne se nepozelni i ne sposobni roditeli . Vo denesno vreme so tolku zastiti e zalno i mnogu ne odgovorno da ostanish bremena bez da sakash .Opravduvam tendzerski abortusos nema zosto decinja da stradaat cel zivot so ne zreli roditeli isto taka mie opravdano ako detenceto bolno i ako e silovanje .
Sekoe zensko ima pravo da bira bez nie da sudime , ne e nashe to ama pak ke naglasam ima nachin denes , ne bi trebalo so abort da zavrshi .

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
BeBe11 напиша:
Тешко дека на пример 13 годишно девојче го има тој мачински инстинкт...
И претходно кажав - сметам дека дали ќе се биде добар или лош родител не зависи од годините. Тоа 13 годишно девојче има мајка и татко кои и те како можат да помогнат додека она не сфати (ако и е потребно подолго време) дека детето не е нешто несериозно. Поентата ми е дека треба да се роди детето и да му се даде шанса да си ја најде среќата овде....

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Анастазија напиша:
И претходно кажав - сметам дека дали ќе се биде добар или лош родител не зависи од годините. Тоа 13 годишно девојче има мајка и татко кои и те како можат да помогнат додека она не сфати (ако и е потребно подолго време) дека детето не е нешто несериозно. Поентата ми е дека треба да се роди детето и да му се даде шанса да си ја најде среќата овде....
Ne e samo rodigo i ostavigo na milost i ne milost vo slucaj ako e 13 god majkata definitvno glasam za abortus , jas na 13 fudbal igraf .Vo nikoj pogled ne si zrel da si roditel togash.

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
ragazza напиша:
Ne e samo rodigo i ostavigo na milost i ne milost vo slucaj ako e 13 god majkata definitvno glasam za abortus , jas na 13 fudbal igraf .Vo nikoj pogled ne si zrel da si roditel togash.
A zar mislis deka taa od 13 godini e zrela za sex??!!!!!?????????!!!!!

Cim znae kako se pravat "tie stvari" ke znae i peleni da menja,i da go seta i ljubov da mu dade.

Ti ubavo kaza na 13 si igrala fudbal,ja igrav lastik ama ima nekoi koi sexot im e zanimacija.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
IsidoraD напиша:

Cim znae kako se pravat "tie stvari" ke znae i peleni da menja,i da go seta i ljubov da mu dade.

Ti ubavo kaza na 13 si igrala fudbal,ja igrav lastik ama ima nekoi koi sexot im e zanimacija.
Normalno deka ne mislam deka e zrela za sex ama ete imala sex , to ne mozi da se smeni ama mozi da spreci edno malo dusice da trga maki cel zivot poradi majkamu.

IsidoraD

Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Deteto ne e zrtva ako se rodi,zrtva e ako go ubies.
Neka go rodi neka go dade u dom NEKOJ PLACE ZA TOA DETE.
Detenceto ke si ja najde svojata sreca kako i sekoj od nas.

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
А ако станува збор за 13 годишно девојче, па и не мора еве, нека е и 30 годишна девојка силувана од некој психопат?? И тогаш не смее да абортира?? А траумата за таа жена што кога ќе го погледне треба да се сеќава на околностите и човекот заслужен за тоа дете - менталната добросостојба на мајката не е битна нели? Само детето да се роди, тоа е битно?
А ако станува збор за девојка што едноставно не сака и не е спремна психички да чува дете, ама ете се случува - пука кондомот или за време на сексот без кондом се излачува сперма и затруднува девојката. Без никаква желба, во ниедна смисла неспремна да чува дете (незрела особа, немање основни финансии) - и таа мора да го роди?? Битно да живее детето, а како ќе биде васпитано од таква мајка и во каква личност ќе израсне тоа не е ич битно.
И не праиме муабет за уништување на дете. До 14 недела како што беше кажано погоре сеуште не се оформени сите органи и не може да станува збор за скратување на живот, зашто тој сеуште не започнал во тој период.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Во случај на силовање оправдувам абортус иако не врувам дека би имало мајка што би го мразела детето и не би го одгледала како што треба поради тоа од кој е бремена. И да, се согласувам со IsidoraD дека има толку многу луѓе кои што сакаат да посвојат дете... Не треба да се инсистира на задржување на малото ама не мора да се убие...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
My body, my choice biatch.

Porasni, ebi se, posle seri za ragjanje ili ne ragjanje i traumite od nesakana bremenost, davanje dete na posvojuvanje, znaejki deka nekade nekoj drug moze kojznae sto da pravi so deteto, a luznite cel zivot da bidat vrezani. Zivot li e toa, a?
KOj saka kako saka, nivno telo, niven izbor!

IsidoraD

Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Garfield ako ti dades dete na posvojuvanje znaci deka ne go sakas i ne te interesira kaj ke ide.Ne vervuvam deka luge koi se macat da posvojat dete bi pravele koj znae sto so nego,Tie sto posvujuvaat imaat mnogu pogolemo srce od taa majka sto go ostavila.
Majka ne e taa sto te raga tuku taa sto te uzveduva na pat,sto e so tebe cel zivot.
Mislam deka najgolma kazna za eden bracen par moze da bide samo nedostatok na dete.Zatoa sum protov abortus,rodi go daj go ako ne go sakas.NE GO UBIVAJ!

I ne e moe telo moj izbor...i tatkoto resava za svoeto cedo!

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Garfield, чисто се сомневам дека знаеш што ми се има дешавано и коментарите во стил на „порасни, еби се, остани трудна” се излишни. Многу поголеми трауми ќе има една девојка ако абортира отколку да го роди и да го даде на посвојување детето. Не можеш ни да го замислиш чувството да имаш нешто во тебе така што воздржи се од давање совети за овие теми. Во моментот кога дознаваш дека имаш дете во себе не се работи само за твоето тело, не миуслам тука ни на таткото - во себе носиш уште едно суштество и тој твој личен избор не може да е толку егоистичен и да гладаш само за себеси.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
IsidoraD напиша:

Сигурно не е, и баш и заради тоа и имаат односи - пошто не се зрели доволно да размислат, па ќе ги прелаже некој со едно обично “те сакам“ и одма рипаат у кревет. Баш тие таквите што забременуваат на 13 години се најнезрели за да имаат дете, да имаа 2 грама мозок немаше да спијат со некој на тие години.

А за коментарите на Анастазија: очигледно е дека имаш деца, се гледа според начинот на кој што збориш. Али исто така очигледно е дека тие деца се плод на љубов, биле испланирани и со нетрпеливост сте ги чекале тие првите 14 недели да поминат да му го чуете срцето како му чука, и да поминат 9 месеци за да го држеш во рацете. Но не секој го гледа детето така, посебно кога на некое 13-4-5 годишно девојче ќе му се каже дека е бремено, и кога цел свет како што го знае и се урива пред очите во рок од една секунда. Не знам колку контакт си имала или имаш со девојчиња што имале деца ма мала возраст или забремениле, али јас имам повеќе одколку што би сакала. Имам една другарка која што е стварно неодговорна, има забременето 2 пати до сега. Првиот пат абортираше, вториот пат имаше спонтан абортус - на школо. Не се осеќаше убаво, отидовме у вц, и кога излезе од вц-то ми кажа дека имала спонтан на ист начин како да ми кажува дека си скршила нокт - без никакво чувство. После школото излезе и се изеба пак со еден, како што и си прави секој ден. Не е очигледно дека тоа девојче нема никакво чувство за тоа дете? Ти мислиш дека сите го имаат тој мајчин инстинкт затоа што споредуваш со тоа ти што си чувствувала, но грешка си. Заради тоа има и злоупотребувани деца, и деца убиени од своите родители, и деца одземени од социјалното, итн.

А и исто така неможеш да споредиш давање дете на посвојување со абортус. Ај едно прашање до тебе. Би си ги дала ти децата некаде и да знаеш дека никогаш нема да ги видиш? Болката е иста, не се споредува у било кој случај, само доколку детето е сакано. Но, кога ќе имаш абортус знаеш дека можеш да си продолжиш со животот како што ти бил претходно, едноставно ќе заборавиш после извесно време. Кога имаш дете и кога го даваш за посвојување, секогаш назад во мислите ќе ти биде тоа дете, ќе се прашуваш што прави како е со кој е, и ќе си ја имаш таа константна болка со тебе нон стоп. Али работата е што девојки кои што имаат абортус, 90% од нив не ни си го осеќаат тоа што е во нив како дете (а и факт е дека не е, колку и сурово тоа да звучи, до 14тата недела тоа е само една обична топка од клетки со потенцијал да стане дете), заради тоа и полесно би го преболеле. А доколку тие девојки би го родиле детето и би сванале дека да, тоа всушност е нивно дете, тогаш болката и траумата е каде каде поголема.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Ќе заборавиш абортус?????:nesvest: :ija: Во никој случај!!!!! Немој ни да се доведуваш во заблуда:icon_lol:

Се изнапишавте случаи , случаи....лелеееее....Па размислувањето треба да биде во правец на абортусот општо! Не индивидуални случаи.
Темата е во брак, семејство, деца...алоооооо...Отворете си тема за силување и последици, а може и патолошки бремености па таму кршете копја:wink:

П.С. Абортус НИКАКО!

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
sagaqua напиша:
Ќе заборавиш абортус?????:nesvest: :ija: Во никој случај!!!!! Немој ни да се доведуваш во заблуда:icon_lol:

Се изнапишавте случаи , случаи....лелеееее....Па размислувањето треба да биде во правец на абортусот општо! Не индивидуални случаи.
Темата е во брак, семејство, деца...алоооооо...Отворете си тема за силување и последици, а може и патолошки бремености па таму кршете копја:wink:

П.С. Абортус НИКАКО!

Абортус - да, дури и во брак.
Познавам жена што после првите две деца имала неколку абортуси во брак, иначе сега ќе имаше 6-7 деца. Тоа не ја прави ѕвер и нечовечна. Напротив, јас понесебична, попожртвувана и понежна мајка не сум видела од неа.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
MarthaGraham напиша:
Абортус - да, дури и во брак.
Познавам жена што после првите две деца имала неколку абортуси во брак, иначе сега ќе имаше 6-7 деца. Тоа не ја прави ѕвер и нечовечна. Напротив, јас понесебична, попожртвувана и понежна мајка не сум видела од неа.
Не секако дека не....:pos: да си дозволи таква глупост како несакана бременост и тоа во 21-век!!!!!
Оф лелеееееее...да ја прави неписмена и тотално изгубена во време и во простор. Постои нешто кое се вика контрацепција, нека се едуцира малку, а ти можеш да и помогнеш во тоа нели :) .

П.С. не толку одамна жените раѓаа и повеќе деца па ништо не им фалеше:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom