Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
пс. За медиумската активност и покриеност која ја добија студентите и професорите, да извадеа неколку алтернативи во медиумите како функционираат завршните испити во другите држави, дискусијата ќе траеше уште и законот немаше да биде изгласан. Но за жал, студентите се прогласија за ненадлежни за било какви други предлози, а професорите се стрчнаа да се покријат самите себе.
Имаше правено компаративна анализа и беше тоа кажано на 24анализа, дека никаде во светот нема испит како ова нашево шо е и дека во _____ (не ми текнува сеа која држава беше спомната, глеај и ќе видиш) министерството испраќа службеник кој седи на испит и гледа како е спроведен, а нема право на никаков начин да се меша во спроведувањето на испитот и во работата на професорот.
Тоа што никој не го примети ова и што беше игнорирано не значи дека немало вакви информации.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
На каква работна позиција ги замислуваш Ванковска или Најчевска надвор од државава?
Јас не можам да зборам за нивните квалитети затоа што не ги познавам ни како наставници, а камо ли професионално. Оние професори кои мене ми предаваат (барем повеќето) без проблем би нашле работа во странство како научници или наставници, некои веќе имаат меѓународно искуство. Друго ми беше зборот, ама ај.

Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
Нашите лидери штотуку се по*раа врз најбесценетото нешто во цивилизацијава, на наједноставниот и најубавиот начин да се отворат убави перспективи и да се решат проблемите со кои човештвото се соочува, успеаа без срам да уништат нешто што не смее да се допре со такви безобзирни валкани раце, и го понижија искрениот труд на многу студенти кои своето време, материјални средства и труд го вложуваат во институциите кои за нив не се ништо повеќе од обична процедура, име на хартија, уште еден пиун во топлата. Universities are the temples of future and you just pissed on it, еве ви го мојот глас за игнорантноста, дрскоста, безобразноста,хаосот и пред се на погрешната дефиниција за образование што успеавте да ја создадете. Нека ви е на чест и за многу години реформиве. Лавчиња.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Бојан, таков како што е дефиниран овој испит во Македонија, го нема никаде. НО, никој од новинарите не погледна мааааааааааааааааааааалку пошироко за завршните испити во другите држави. Не е доволно да погледнеш дали има таква луда идеја за реално шоу во другите држави. Треба да погледнеш конкретно за завршните испити на наставните програми.

Да ми простиш, ама таква анализа никој не направи, ниту ја презентира. А за такво нешто трубам јас од вториот или третиот пост во оваа тема.
Ако направеа такво нешто, ќе го спомнеа Диплом принципот во земјите на германското говорно подрачје, за испити на половина и на крај. Исто ќе прочитаа дека 86% од наставните програми во Германија се во согласност на Болоњскиот процес (цитат директно од веб страницата на Федералното Министерство за Образование и Наука), и директно ќе го демантираа Премиерот кој со полна уста тврди дека Германија се откажува од Болоња.
А ова е само еден пример.

Инаку, алтернативниот предлог не треба да се смета како конкретна соработка со извршната власт. Едноставно, постои црно на бело дека има алтернатива на оваа предложена лудост. И како таква алтернатива постои и е понудена. Медиумската лавина на самоцитати ќе ја направеше популарна од една страна. Од друга страна, ако самите студенти креираа онлајн медиуми на отпорот на таква лудост, ефектот ќе беше многу поголем.

Се што сакам да кажам цело време, е додека се протестира против налудничавите идеи, има алтернативни конкретни чекори и предлози во паралела прифатливи од студентите, со поддршка од професорите. И не, предлогот за анализа, не е алтернатива. Затоа што не решава проблем, а само го одолговлекува. Како таков, не е интересен за јавноста, затоа што не е доволно бомбастичен.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Чекај малку, ме збуни.
Како тоа зошто да се соберат?
Ако е „зошто да се соберат?“, зошто воопшто дојдоа и тие 700? Зошто палеа свеќи и го погребуваа високот образование?

Зошто всушност се протестира ако знаеме дека што и да се случи, нема да има промена?
Зошто тогаш од старт излегоа 15.000 за на крај да дојде до срамни, ќе потенцирам повторно, за мене срамни 700 студенти/стечајци/професори/работници?
Кој вика нема да има промена?
Ќе има промена и на законот и на тој што го донесе законот
Ние кои учествуваме во протестот веќе одлучивме
Никаков смисол нема да им зборуваш на глуви. Зошто децата да мрзнат за да им кажат нешто на глувите
Сега е потребно ние повремено да се собираме за да се подсетуваме што ние одлучивме

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Тоа што медиумите не направиле или нејќеле да направат таква анализа не е проблем на студентите туку проблем на медиумите. Студентите правеа компаративна анализа и јас ја имам малце читано. Е сеа дали беше презентирана не знам зошто тој период негде прекинав да ја следам работата на пленумот, ама претпоставувам дека била презентирана ама не наишла на „плодна почва“.
Медиумското експонирање во никој случај не може да се препише како грешка на студентите, зошто имаше испраќано соопштенија до сите медиуми, имаше правење акции, имаше давање изјави, имаше организирање дебати. Па во ситуација кога за првиот пленум на ебаните сител беа посветени цели 25-6 секунди, треба да очекуваме некој медиум да направи нешто револуционерно ?
24 вести правеа нешто, пробуваа со дебати, ама изглеа не беше тоа доволно.
Портал на пленумот мислиш ќе сменеше нешто ?
Џабе ти имаш портал ако и покрај тоа ставовите што ќе ги изнесуваш преку тој портал, најгледаните телевизии во државава нема да ти ги пренесат и пак тие ставови нема да допрат до сите. Дури и да ги пренесат, тоа ќе бидат тотално извртени пренесувања.
За тоа колку беше смешна медиумската ситуација околу се ова е најдобар показател тоа што ниеден медиум (барем ја не сретнав такво нешто) не направи бар еден прилог во кој ќе објасни дека државниот испит на Медицински не е исто што и овој државен испит...

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Имаше правено компаративна анализа и беше тоа кажано на 24анализа, дека никаде во светот нема испит како ова нашево шо е и дека во _____ (не ми текнува сеа која држава беше спомната, глеај и ќе видиш) министерството испраќа службеник кој седи на испит и гледа како е спроведен, а нема право на никаков начин да се меша во спроведувањето на испитот и во работата на професорот.
Тоа што никој не го примети ова и што беше игнорирано не значи дека немало вакви информации.
Ej, ej, ne e vlasta kriva što kur ne ja boli za vašite baranja i mislenja - vie ste krivi! Smislete podobar način da im gi prenesete; ako ne znaete kako, prašajte go @Благоев , političkiot ekspert koj ja sledi političkata scena poslednive 8 godini i se razbira od tie raboti! Ne se Sitel, K5 i MTV (i Alfa, činam) krivi što ne ve ebat dva posto, vie ste krivi što ne vi teknalo kako da gi naterate da ve dadat na vesti! Ako ne znaete kako, prašajte go Blagoev.

Vie si mislite: kje donese vlasta zakon što ne vi se dopagja i vie ednostavno kje protestirate protiv?! Nema taka, dečko, prvo kje smislite podobar zakon, pa duri togaš može da izlezete da protestirate! Što zakon, ima da smislite cel plan i nastavna programa i plan za reformi na visokoto obrazovanie za narednite 10 godini - pa ako široko prosvetenata makedonska javnost proceni deka navistina se dobri, e togaš može da protestirate! Ako ne e jasno, prašajte go Blagoev.

Abre, makedonskata politička scena e pazar na idei, eeeej, vie mislite zaebancija e?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Едно прашање зошто не сфатив нешто околу тоа странец да може да биде ректор/декан.
Пример може некој од Америка/Обединетото Кралство да го стават како декан на Правен ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.347
Поени од реакции
24.022
Нека навредуваат, се надевам дека некој ден ќе седнеме на пиво со сите нив, и се надевам дека и во лице ќе ми го кажат истото. Драга Кајгана ретко ја читам (речиси никогаш), освен кога ми доаѓа јас да постирам, па прочитам што има на тековната страна. Баш ме интересира како ме имаат оквалификувано, затоа што нели јас сум виновен што ќе треба некој да полага државен испит. Ако не те мрзи, да ми покажеш. :)

Тру Блу, имаше испади од некои членови за лични квалификации за нивото на мојата интелегенција, ама не сум јас човек чие его зависи од некој форум. :)
Можеби не се изразив баш најдобро, прочитав во ДК нешто се жалиш дека те навредуваат, за тука знам дека те навредуваа, прочитав. И тоа повеќе од неколку пати. Генерално ги навредува сите кои немаат ист став со нив, и за чудо ретко кој е казнет поради тоа. Од друга страна пак кај другиот табор ајде така да ги наречам се делеја банови како бонбони. Што им беше поената и целта и што сакаа да постигнат со тоа само тие си знаат. Можеби така ја доживуваат демократијата. Сепак ова е приватен форум и правилата на игра се такви какви што се. Ти ги пратев постовите од самиот почеток и се здобив со впечаток дека искрено сакаше да им помогнеш, малце дури и наивно веруваше во нивните намери. За возврат како што реков и претходно доби тоа што доби.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Едно прашање зошто не сфатив нешто околу тоа странец да може да биде ректор/декан.
Пример може некој од Америка/Обединетото Кралство да го стават како декан на Правен ?
Јас така го сфаќам тоа. Што е сосема сулудо, common law-civil law. Те сфатив одма што сакаш да кажеш. :D

Како што вика Илија Димовски, не дека немаат доверба во професорите (а со сите овие измени го покажуваат спротивното) туку демек таму е понапредно, ќе ни помогнат тие странци, бла бла, онакво се тресе у ладна вода и слично.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Можеби не се изразив баш најдобро, прочитав во ДК нешто се жалиш дека те навредуваат, за тука знам дека те навредуваа, прочитав. И тоа повеќе од неколку пати. Генерално ги навредува сите кои немаат ист став со нив, и за чудо ретко кој е казнет поради тоа. Од друга страна пак кај другиот табор ајде така да ги наречам се делеја банови како бонбони. Што им беше поената и целта и што сакаа да постигнат со тоа само тие си знаат. Можеби така ја доживуваат демократијата. Сепак ова е приватен форум и правилата на игра се такви какви што се. Ти ги пратев постовите од самиот почеток и се здобив со впечаток дека искрено сакаше да им помогнеш, малце дури и наивно веруваше во нивните намери. За возврат како што реков и претходно доби тоа што доби.
Ej, jas samo rekov deka e apologet na vlasta, što imaš ti protiv vlasta, pa go smetaš toa za navreda? Nejse, ako ne saka da bide apologet, može da bide ekstremno naiven - vo toa kje se složime.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.347
Поени од реакции
24.022
Moжеби ќе се изненадиш, но сосема се согласувам со ова што си го напишал.
Но што правиме со министерот за образование? Ако се применат и врз него критериумите што си ги навел, тој во посоченово министерство не би можел да биде ни хигиеничар, а камоли министер.

Што е уште пострашно, многу министри има како него.
Во старт споредбата не ти е на место, и сам го знаеш тоа.
Тој или тие ги поминуваат критериумите на гласачите на избори. Можеби мене или тебе не ти се допаѓаат, ама на одреден дел им е сосем во ред и тоа е тоа. На запад тоа го викале демократија. Впрочем тоа што си гласаме тоа ке си имаме. Рекламации примаат по 4 години.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Само едно нешто да додадам- Секоја чест за овие двајца на сликата. Ќе морам клишето: симнувам капа до под! И на собирот во 11 и на собирот во 19 часот. На 75 години! Ама ако, другите што викаат: Еј лошо е ова, тинтири минтири, и си седат дома. Земете пример! Беа досега на сите протести и вакви собири организирани или од Студентскиот пленум или од Професорскиот пленум.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.347
Поени од реакции
24.022
Ej, jas samo rekov deka e apologet na vlasta, što imaš ti protiv vlasta, pa go smetaš toa za navreda? Nejse, ako ne saka da bide apologet, može da bide ekstremno naiven - vo toa kje se složime.
Јас не се сеќавам дека споменав некој, впрочем тој најдобро си знае кој и како го навредувал.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Во старт споредбата не ти е на место, и сам го знаеш тоа.
Тој или тие ги поминуваат критериумите на гласачите на избори. Можеби мене или тебе не ти се допаѓаат, ама на одреден дел им е сосем во ред и тоа е тоа. На запад тоа го викале демократија. Впрочем тоа што си гласаме тоа ке си имаме. Рекламации примаат по 4 години.
Прво, на избори се бираат пратеници. Критериумите на министрите треба да ги задоволат пратениците затоа што тие ја бираат Владата. Индиректно можеп да ја поврзеш Владата со гласачите, но прашањето е: дали пратениците ќе ја злоупотребат довербата од граѓаните и ќе изгласаат несоодветни луѓе да влезат во Владата.
Второ, жалното е што при изборите, немаме избор да одбираме меѓу пратенички кандидати, туку гласаме за листи. Затоа можеби треба да размислиме за тип на гласање со т.н. отворени листи. Ама не, тогаш суетите на лидерите на партиите и потесното раководство нема да го дозволат тоа.

Извинете за оф-топиков, сакав само да му објаснам. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom