Ќе се организира првата парада на гордоста во Македонија

Парада на гордоста во Македонија?

• Вкупно гласачи
    176
Статус
Затворена за нови мислења.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ќе се организира првата парада на гордоста во Македонија
Одборот на ЛГБТ Јунајтед во четврток одлучи да се формира одговорно тело за организирање на првата парада на гордоста во Македонија, идната година.
„Во ова работно тело ќе бидат повикани да се вклучат сите заинтересирани релевантни организации и институции кои
работат на полето на човековите права, како што се различни амбасади, државни агенции, народниот правобранител и ЛГБТ организации од регионот и пошироко“ стои во соопштението на ЛГБТ Јунајтед./крај/со/мф
Copyright 2012 makfax Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Мakfax.

По примерот на Србија, Хрватска и други држави на Балканот, се најавува парада на гордоста во Македонија за 2013 година.
Овие дебати секогаш биле присутни во Македонија, секогаш се одело со прашањето “за или против?“
Што мислите како ќе се одекне и помине ова во Македонија?
Кој е вашиот личен став?
Да видиме какво е форумџиското размислување за овој настан.
И држете ја дебатата со аргументи, не постирајте видеа од Јутуб со тепачки и слични ствари, пошто знам дека на тоа ќе се сведе, а не е тоа поентата.
Едит: Претходната тема имаше грешка со анкетата, повторно ја отворив, а ја избришав старата. Извинете.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Идејата е да се провоцира и да му се стави под нос „розеФкото“ на обичниот човек. Друго нема.
А наеднаш, не ни било толку страшно да си обратен, во еден либерален свет. Во кој, ако не си либерелен, геј, хипстер или џанки, си (шовинистичка) свиња.

Се надевам дека парадата на “гордоста“ ќе помине во најдобар ред, односно се надевем дека ќе има момци македонци кои ќе успеат да искршат по некое шише од глава.
Иако тоа се граничи со невозможното: мора да си либерална земја за ЕУ, пеер.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.226
Поени од реакции
14.561
Незнам зашто чувствуваат потреба да се шетаат по улици.
Мене не ми пречат кога си се дома и кога си го чуваат тоа за себе, ама да парадираат и да сакаат да докажат дека тоа е здраво ме нервира.
Се надевам нема све да помине у најдобар ред со парадата.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас лично немам став, нека си прават што сакаат, нивно право е тоа како секој човек во државава а и сигурно нема низ дома да ми поминува таа парада.

Коа имавме против протести за протести, ваква парада воопшто не е чудна споредбено со тоа. Можеби парадата не е вистинскиот начин за искажување на незадоволство али коа имавме секакви апсурдности кај нас у државава, ова воопшто не мрда подалеку од тие глупирања.

Ама не сфаќам зашто има некој против коа ретко кој би можел да биде директно нешто навреден. Освен ако не му е парадата низ дневната соба па му смета да гледа турска серија. А за индиректно уште повеќе не сфаќам. Демек ако не му се дозволи парада, ќе ги снема хомосексуалците. Или пак ќе се зарази населениево со хомосексуалност. Или пак децата да не видат па после да ги мрзи да им објаснат.

Па и ова со гордоста. Сфашта. Не треба да си горд на тоа што си, туку треба да си горд на тоа што си направил. А тоа што викаат дека се родени како хомосексуалци а не се направиле хомосексуалци, тогаш нема логика.

H

HITCH

Гостин
Јас сум против!

Зошто мора да парадираат? Имаат нешто ново да соопштат?! Јас не одам по улици за да се пофалам дека имам или немам дечко. Не можам да ги сфатам што сакаат да постигнат со овие „паради“? Луѓе, сфатете дека не ми е гајле за вашата сексуална ориентација!!!

Значи колку ме нервираат овие борци за човекови права, чудо некое... Се` некој плаче за/од нешто.

П.С. Во Македонија никој нема да ги пипне! Ние сме силни на форум, фб, твитер...

Честит Илинден! :pipi:

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
ПРОТИВ! Што ме интересира кој со кого се е*е итн.. Сега и јас треба да излезам на улица и да ја покажувам мојата сексуална ориентација? Глупости! Ќутете си, дупете си...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Што е важно дека цената на струјата ќе поскапува во незамислива за нас висока вредност, а по нејзе и храната и се со ред.

Важно е да се посвети и троши енергија за глупости како што е парадата која што е тука со самото нејзино одржување или неодржување да повлечи внимание од суштинските основни проблеми.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.310
Поени од реакции
3.066
Добро сеа ја пошто сакам жени треба да правам тури низ градов со зурли и тапани еднаш во годината ?

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Сакаме да одиме во Европа....ќе ги трпиме последиците.
И што ќе постигнат ако го направат ова. Сакаат видени да бидат? Сакаат да се зборува за нив на сите можни телевизии, весници и портали во Земјава?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.968
Поени од реакции
73.940
Немам ништо против некој да биде педер, ама стварно не ја гледам целта на организирањето на вакви паради :cautious:
Сакаат да покажат дека ги боли курац што народот има стереотипи за нив? Демек еј видете не колку сме храбри, излеговме на улица и гордо го истакнуваме нашиот педерлук. Глупости на кило, дури мислам дека целта им е да ги испровоцираат останатите, па да бидат нападнати и после да се жалат како се обесправени.

S

Sagan

Гостин
Се касни многу со ова кај нас. Сограѓаните од ЛГБТ популацијата имаат моја поддршка, иако со парада нема да решат ама баш ниеден од нивните проблеми.

Друга работа е што настанот е најавен како “парада на гордоста“, што е еден огромен апсурд. Еден геј нема што да биде горд на својата сексуална ориентација, исто како што и еден стрејт на својата, или еден белец или црнец на бојата на кожа итн итн... Можеме да се гордееме со сопствените и успесите на роднините, пријателите, блиските. Ама ова...? И еден протест со 40-50* души не може да се нарече парада. За тоа треба време македонските педерчиња да еволуираат во гееви :LOL:

*Негде прочитав дека Коче организирал Македонци реализирани гееви да дојдат од Америка и Европа за настанот.

ПРОТИВ! Што ме интересира кој со кого се е*е итн.. Сега и јас треба да излезам на улица и да ја покажувам мојата сексуална ориентација? Глупости! Ќутете си, дупете си...
Настанот (ако икад успеат да го организираат) не е замислен како парада на сексуалната ориентација. Црнците во САД не протестираа за да ја истакнат својата ориентација, туку затоа што им беа ускратени бааѓи од основните социјални човекови права. Тоа што е јасно од дискусиите на форумов овде, а гледано во споредба со повеќето европски земји, е дека лгбт бара право за формирање на заедница формално-правно призната од државата, со права и обврски како во бракот, врз основа на што партнерите ќе можат да носат одлуки во име на другиот во случаи како на пример, одлука дали да се изврши операција ако едниот не е во состојба да даде согласност, или една најобична посета во болница.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Крејзи се возбуди, три пати ја отвори истата тема...

:)

Ако целта на геј парадата е да ја прикаже геј заедницата во подобро светло, тогаш геј парадите се тотално промашен настан.

И зошто воопшто се викаат паради на ГОРДОСТ????

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
Ех поубо ќе беше парада на корупција каде што сите политичари,чиновници,царинци и слично да дефилираат по улици и да се знае кое-кој корумпирани и расипани додека за педери не ме интересира па ако сакаат и со дршката на метла да си пикнат во газо и да шетаат и ем ќе метлат по улици;)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom