Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јас барем не гледам голем проблем ако некоја реши да си го задржи своето и моминско презиме ама за друго реплицирав погоре во случајов. Децата немало да имаат едно презиме туку ќе го носеле презимето и на двата родители, и после кога женско дете ќе се омажи ќе додава ли и трето презиме :eek:
Извини, лошо сум разбрала. Тоа со по 100 презимиња е too much :D а има и пациенти деца сосила си додаваат уште едно презиме, trust me :facepalm:

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.151
Поени од реакции
16.088
Нема никакво следење трендови, јас кога се пресметав колкава процедура ќе ми биде менување презиме во сите документи, колку маткање по институции има, одма се откажав. Исто би направиле и вие доколку се најдете во таква ситуација, сигурна сум дека никој од вас нема да промени. Само пуста машка гордост.
Ќути, по коментарите што ги добив и тогаш, а и сега сеуште, мислев дека сум единствена што не сменила ништо. Да не правиме муабет за процедурата, па за адресата кој мајндфак е да смениш, башка што не беше ни пожелно да ги менувам тогаш сите документи. Накрај излезе дека само во корист излеговме од тој чекор, така што, кому сака нека му е глупо, искрено, ме заболе. :D

На деца не планирам да им лупам две презимиња, можеби и јас тогаш би го променила моето во фамилијарното.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.897
Знам два случаеви, е првиот е каде свекорот напиња внукот да се вика Александар по Александар Македонски а снаата иако не сака сепак му ја исполнува желбата.
Синот никаде го нема, безгласна буква. Сеедно му е. Ебате таткото hhhh

Па ако дедото го сака тоа име што тој не го има ставено на неговиот син?
Кој е тој да одлучува за име на туѓо дете? Ни кум не смее да одлучува, заврши тоа време. Нека каже што мисли, ние што мислиме и чао.

Па и не ги сфаќам оние кумови кои се лутат зошто родителите сами си имаат избрано име и имаше еден одби да го крсти детето, требало мајката и таткото да му бидат кумови тој не, зошто нема ставено име.
Ауу бре и после зошто не повикуваме стари кумови туку другари кои ни ги знаат желбите и имаат посериозни сфаќања.

Друго, таткото сака детето да се вика Наум по дедото, се караат дома со мајката оваа едно име, овој само тоа и тоа ништо друго.
Детето без име. Го носат прв пат на педијатар и таму прашуваат како се вика детето, овој пиши Наум.

Ова значи непочитување на желбата на другиот родител како само тој да е. Не се попушта, не знае да се најде едно заедничко.

Покрај овие со машки презимиња ќотек и за оние Мартинијановци и Максимилијановци.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.897
Секогаш ми било интересно кога некој со години има идеја како би му се викале децата ако некогаш ги има. Така бил и татко ми. Уште од многу млад одбрал имиња и за син и за ќерка. Кога се родил брат ми мајка ми немала ништо против па му ја исполнила желбата. Е не се погодило да добие ќерка, и второто дете (јас) испаднало машко, па имало дискусии како јас да се викам. На крај брат ми го избрал името, ме крстиле по негов другар. И супер што е така пошто името (не е битно како е) не е многу често кај нас а ако ме крстеле по дедо ми ќе сум делел име со секој трет Македонец.

И сега имам другари кои не се ни женети а веќе имаат желби за име на дете. Јас никогаш не сум размислувал за тоа.
Ретки се тие што имаат имиња и веќе знаат како ќе им се викаат децата, нормално прифатено од другата страна.
Најчесто е по нешто што ни е омилено, сакана личност итн. Нешто што ни оставило трага и сакаме почесто да го изговараме тоа име.

До скоро немав желба за женско име, а може ќе треба едно женско.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.040
Јас мислам дека тие шо го зимаат презимето од сопругот во машка форма, се скриени лезбејки.

После разводот најверојатно ќе се истрижат кратки коси ала Тијана Дапчевич, ќе носат lumberjack кошули и ќе пробуваат да лижнат младо сливче.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
И мене ми се глупи овие кучешки имиња, Лео, Леа, Тео, Теа и итн, не дека се даваат претежно на кучиња овие имиња туку дека се премногу лигави. Замисли си се на 30год, крупен човек, магационер, татко на две мали деца и те прашуваат како се викаш и ти им викаш ЛЕО!!!! Не бе брат, ти се викаш Леонардо, Ленард или што ти знам, ама твоите се одлучиле дека си премногу сладок за Леонардо и те крстиле Лео, а не размислиле дека подоцна тоа ќе звучи лигаво.
По запад не сум приметил некој да ги крати вака имињата, само тука по балканов глумат нешто ин. Што не го крстиле Лео Ди Каприо, наместо Леонардо Ди Каприо?

Ова му доаѓа исто како наместо Александар детето да си го крстиш Аце. Кога сме кај Александар, порано го мразев тоа име бидејќи секој втор беше Александар. Во последно време приметив дека имево изумира, ретко да слушнеш некое дете да се вика Александар. Поради тоа некако сега па ми стана поомилено.

Најдов јас да зборам за лигави имиња, никот ми е КИКИ!!!. :sramezliv: Прекаров ми изумрел негде пред 6-7год, најверојатно во моментот кога сум станал полнолетен, ако некогаш сум станал полнолетен во главата. Ама сигурно тогаш не сум мислел дека ќе прекинат да ме викаат така. Сега ќе си патам поради ова или пак ќе дремам некоја нова година дома за го сменам никот, а како што тргнало оваа година ќе биде таа. Ама па кога ќе размислам од друга страна, ников си има предност, пола форум не знае дали сум she or he па ваљда затоа не добивам многу романтични пораки. Ваљда е така, остајте да се тешам со тоа.

Иначе funny thing во врска со КИКИ. Не се ни викам Кристијан за ме викаат Кики, туку како мал многу личев кинез по што ме зарекоа така. Но во средно очите ми се исправија по што една бивша и беше глупо да ме вика така и го скрати на Кики (да и ебам се што добила таква глупа инспирација) и тоа си остана и во друштво подолг период. Моментално само една особа уште не може да се одвикне да ме вика така, ама со тоа особа се дружам цел живот по што не сум и замерил.
Не знам зошто ја споделив оваа непотребна информации, изгледа покрај корона имам фатено и нешто друго неделава.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ако се оженам со Азијатка, и не живеам овде, дефинитивно ќе се вика Питу Гули, со додавање на некое азијатско кратко име.

Замисли го детево која мешавина ќе ја има, вредно као Јапонец и штедливо као Влавче, милијардер у најава :icon_mrgr:
Таман има ќе има и една четврина словенско нешто у него за да може на моменти да се опушти и да знае да ужива на таа пара :D

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Знам два случаеви, е првиот е каде свекорот напиња внукот да се вика Александар по Александар Македонски а снаата иако не сака сепак му ја исполнува желбата.
Синот никаде го нема, безгласна буква. Сеедно му е. Ебате таткото hhhh

Па ако дедото го сака тоа име што тој не го има ставено на неговиот син?
Кој е тој да одлучува за име на туѓо дете? Ни кум не смее да одлучува, заврши тоа време. Нека каже што мисли, ние што мислиме и чао.
Ќе ми простиш, но ако дедото им плаќа сметки, има право да бира име!

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Истотака ме нервира ставање на име на дете затоа што се родил на некој празник. Сеа пошто детето се родило на младенци, јас ќе го крстам Младен така? Или Атанас или Ѓорѓија или Кузман.
Сто посто се согласувам. Ама ми текна еден редок пример каде имало обратна ситуација. Еден другар ми кажуваше дека со тоа што е родена на празник сестра му се спасила од глупо име.

Симона се вика сестра му, сосема океј име. А се вика така пошто се родила на Св. Симеон. Инаку пред тоа планирале неговите да ја крстат Ѓурѓа по баба и. Вика другаров сестра ми цел живот е благодарна што се родила на празник.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Сто посто се согласувам. Ама ми текна еден редок пример каде имало обратна ситуација. Еден другар ми кажуваше дека со тоа што е родена на празник сестра му се спасила од глупо име.

Симона се вика сестра му, сосема океј име. А се вика така пошто се родила на Св. Симеон. Инаку пред тоа планирале неговите да ја крстат Ѓурѓа по баба и. Вика другаров сестра ми цел живот е благодарна што се родила на празник.
Само во нашето опшество е срамота да носиш вакви имиња.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Само во нашето опшество е срамота да носиш вакви имиња.
Не е тука ништо општеството криво. Времето си го носи своето. Казна за детето е да го крстиш со некое застарено име само ради некаква традиција. Ако некои имиња некогаш биле секојдневни, денес не можат да бидат. Не е само кај нас така. Сега во САД сигурно ќе сретнеш многу помалку Абрахам или Арчибалд отколку порано.

Kajgana Shop

На врв Bottom