Јеховини сведоци

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.

Без Духот на Првородената (и Единородената) Мудрост БОЖЈА (Христос), никој никогаш неможел, нити пак ќе може да го разбере најважното, затоа и не ќе може да ја сфати Логиката на БОЖЈИОТ Логос, Кој е поголем од секој човечки ум, ... секое Свето Писмо, бројка и буква!
Ако е поголем од секој човечки ум, да логично е да не го разбереме тоа нешто, но суштината е, зошто постои кога не можеме да го разбереме?

Потоа, дали мудроста божја е Христос? Ако е Христос, тогаш верувам дека ние тука сме сигурно (минимум) 100 пати попаменти и помудри од него, што значи дека сме ние помудри од господ! Ако е тој семоќен и се може да направи тогаш нема никаква логика, нели?
И од друга страна ако сме ние попаменти од вашиот пророк кој според тебе е “мудроста божја“, тогаш тоа дека- светото писмо сите би го разбрале (и го разбираме) и на некој начин поракава и е погрешна.:)

K

Kiko

Гостин
Anicka ЈС Се оделиле од адвентистите. Треба да ја провериш нивната историја.

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Anicka ЈС Се оделиле од адвентистите. Треба да ја провериш нивната историја.
хммм имаш доказ за твоето тврденје??? Баш ме интересира твојот одговор.... :)[DOUBLEPOST=1411464803][/DOUBLEPOST]
Во превод е пишуван напамет!? Религиозни приказни со мудрост? Нешто слично како што е пишуван и новиот завет, нели!?
Инаку прашањето ми е Како? Не е возможно, освен да биле писмени и сето тоа да го оставеле како материјален доказ.
Истото може да се однесува и за Ное! Кој и од кај знаел тој дека имало поплава 150 дена и на крајот тоа пуштил гулаб кој му донел маслиново гранче!?
Да има мудрост, но нема логика.:)
Дали всушност знаеш од Кога е почната да се пишува Библијата?[DOUBLEPOST=1411465105][/DOUBLEPOST]
Зар има Јеховини на Форумов?

Јас сакам да прашам зошто Исус во новозаветот Господ не го нарекуваше Јахве?
А зошто вие го нарекувате Јахве?
ако имаш Библија во тебе, по можност онаа првославната големата дебела книга ке го најдеш одг. во неја ЗОШТО? Ке отвореш во Осија 12:5 и самиот ке се увериш!!! и Всушност Исус не е Господ па да го нарекуваме Јахве, туку е Син Божи (според) Библијата!!![DOUBLEPOST=1411467417][/DOUBLEPOST]
нема враќање само од смртта....се друго се враќа......
ееее да е така како што кажавте, демек Кога прв пат одите таму ве крштеваат со крстена вода и од тој момент вие сте Јеховен Сведок, АМА НЕ Е ТАКА. Треба да се крстиш само тогаш кога ќе бидешпотполно свесен што значи да се биде Јеховинсведок и кога ќе бидеш сигурен дека си спремен да ја преземеш таа одговорност,Бидејки Крштавањето е чекор што го менува животот и што води до многу благослови. Во исто време, тој носи и сериозна одговорност — да живееш според заветот што си му го дал на Јехова. За разлика од оние што попрскуваат бебиња или ги присилуваат масите што немаат спознание за Библијата да се крстат, Јеховините сведоци никогаш не принудуваат некого да се крсти.[DOUBLEPOST=1411468254][/DOUBLEPOST]
Епа те уверувам дека не живеат од една плата. Секој кој е Јеховен Сведок добива месечен придонес од 10 илјади денари. Исто така им даваат облека нова, или малку носена односно добро сочувана. Облеката е исклучиво марка, а луѓево што се Јеховни Сведонци многу ретко купуваат облека. :)
Што мислиш еве според тебе, Дали треба да му служиме на бог од корист, или од Лјубов кон Него??? Не земаат пари, Јеховините сведоци не даваат десеток и не гледаат на некој начин да изнудатпари од луѓето. Нивното дело се поддржува исклучиво со доброволни прилози.[DOUBLEPOST=1411469170][/DOUBLEPOST]
i sega taka ke vi kazam nesto sto go znam za jehovinite svedoci bidejki komsiite mi se takvi i ke ve potrese tie koga se bolni pa duri da umirat ne primaat nikakvi lekarstva koga odat na operacija ja pravat bes anestezija i ne primaat krv od drugi luge po cena na nivniot zivot i plus toa ne se poragaat zenite u bolnica !

bez komentar sum...
Грешка си, Ние многу го цениме животот — како нашиот така и животот на другите. Доказ за тоа е што одиме на лекар кога сме болни или правиме редовни прегледи.

Последно уредено:
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Лично немам никакво лошо искуство со јеховините. Ми дошле неколку пати на врата и секојпат сум ги примил, кафе мафе и сл. ми раскажувале за тоа што дошле, мегутоа на секој нивни став јас имав прашање и така одевме до бескрај, а уште по лошо за нив беше што јас на секое прашање им барав конкретен одговор (стално им велев, ова сакам да ми го одговорите за прост човек како мене да го разбере) а исто така не знаев ниту да прекинам со прашањата. И тоа е тоа. Ми ги дадоа оние нивни книги и весници и сл. и поголем дел од тоа прочитав мегутоа ништо не ми смени бидејки и онака не сум многу религиозен (верувам во бог да, мегутоа не верувам во и на религии и сл)

Се на се мое мислење на нив е дека се добри луге, може малку досадни, ама и тоа како за кого, и одлични за разговор доколку не се у влезени у "мод" за да ти го наметнат тоа нивното.[DOUBLEPOST=1411471385][/DOUBLEPOST]И да, шо е работа со чудните алишта и костуми? Мислам, има некоја поента во тоа да познаеш јеховин од 100 км. или онака само....?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А кој го знае тоа!? Јас колку што знам нема точни дати (од кога до кога) е пишуван стариот завет, туку само заокружени бројки.
И каква врска има твоето подпрашање со моето прашање!? :)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
ако имаш Библија во тебе, по можност онаа првославната големата дебела книга ке го најдеш одг. во неја ЗОШТО? Ке отвореш во Осија 12:5 и самиот ке се увериш!!! и Всушност Исус не е Господ па да го нарекуваме Јахве, туку е Син Божи (според) Библијата!!!
Полека не брзај,ги измеша зборовите од контекст.Наврати се и погледај анализирај го прашањето одново.

ПС:Види што пишува во Исход 6:3

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
А кој го знае тоа!? Јас колку што знам нема точни дати (од кога до кога) е пишуван стариот завет, туку само заокружени бројки.
И каква врска има твоето подпрашање со моето прашање!? :)
Бог се знаел затоа и дал да сето тоа биде се така убаво запишано за наша корист и поука, се надоврзав за АДАМ И ЕВА И НОЕ!!![DOUBLEPOST=1411482394][/DOUBLEPOST]
Полека не брзај,ги измеша зборовите од контекст.Наврати се и погледај анализирај го прашањето одново.

ПС:Види што пишува во Исход 6:3
кажи ми од која ти е таја книга земено стихот на ИСХОД 6:3?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
K

Kiko

Гостин
хммм имаш доказ за твоето тврденје??? Баш ме интересира твојот одговор.... :)[DOUBLEPOST=1411464803][/DOUBLEPOST]
Ч.Т. Расел основачот имаше врски со адвентистот Барбур и заедно издаваа адвентистички весник. Откако имаа несогласувања околу учењата( кој е главна основа за настанување различни верски заедници што ги нарекуваат секти според твојата дефиниција) Расел се оддели и ја основал Watchtower корпорацијата( не религија туку фирма пази!!!) Која пак , е организацијата од која Јеховините сведоци денеска ги добиваат учењата.

Anicka555 добро истражи ја историјата на било која организација пред да се придружиш или пак да ја застапуваш.

Russell, Barbour and Paton began traveling to hold public meetings to discuss their beliefs. For Russell, it was not enough: "Noticing how quickly people seemed to forget what they had heard, it soon became evident that while the meetings were useful in awakening interest, a monthly journal was needed to hold that interest and develop it."[12] He provided Barbour with additional funds to resurrect The Herald of the Morning. Russell severed his relationship with the magazine in July, 1879 after Barbour publicly disputed the concept of the ransom.[12][26] He began publishing his own monthly magazine, Zion's Watch Tower and Herald of Christ's Presence[27][28] (now known as The Watchtower), which he sent to all the subscribers of the Herald, disputing Barbour's teaching.
Извор википедија.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
Дај посочи ги другите места... да продискутираме малце :)
Уште на почеток:
Првиот збор во Библијата е показ кон Светото Тројство, божественоста на Исус и точноста на Откровението.
После следат и други.

Kajgana Shop

На врв Bottom