Јеховини сведоци

B

Blade Torch

Гостин
Двајца дотерани пензионери ( баба и дедо) шетаат низ центар со летоци во рака . Одма знаев од која "партија" се :cool:

Иди таму вози се у јсп по цел ден , не ми оправај вери наоколу . Со едната нога вгроб влегла...

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Јеховините сведоци се типично култски организирани, така да ако еден каже дека 8 март е пагански обичај, тоа сите мора да не го слават...
Многу добро кажано,но од каде ти е одговорот?[DOUBLEPOST=1397235635][/DOUBLEPOST]
nebitno!
ve molam pred da se osmelite da sudite koi se sektasi a koi ne-prvo informirajtese!
kolku sto sum jas informiran a sum Jexovinite svedoci se sluzat isklucivo so Biblijata i nisto nadvor od nea?
saka nekoj da definira sektasi i sekta?
ajde?cekam?
Секта е група луѓе кои се отцепуваат од една религија и формираат нова, или отстапуваат од учењата на вистинската религија. Јеховините сведоци не се отцепиле од ниту една црква. Освен тоа, според Божјата Реч се одредува која религија е вистинска. Јеховините сведоци строго се држат за Библијата,што значи дека не се секта.[DOUBLEPOST=1397236627][/DOUBLEPOST]
Значи ме интересираат сите нивни одлики кои начин на однесување и такви работи сакам тоа да го знам или па ако имаш линк на македонски дај ми да прочитам
еве ти линк јw.org\mk

Последно уредено:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Секта е група луѓе кои се отцепуваат од една религија и формираат нова, или отстапуваат од учењата на вистинската религија. Јеховините сведоци не се отцепиле од ниту една црква. Освен тоа, според Божјата Реч се одредува која религија е вистинска. Јеховините сведоци строго се држат за Библијата,што значи дека не се секта.

Anicka555, БОЖЈАТА Реч (Логос) е безкрајно пред и поголем/а од Најсветото Писмо (Библијата)!

.[DOUBLEPOST=1397252252][/DOUBLEPOST]
Двајца дотерани пензионери ( баба и дедо) шетаат низ центар со летоци во рака . Одма знаев од која "партија" се :cool:

Иди таму вози се у јсп по цел ден , не ми оправај вери наоколу . Со едната нога вгроб влегла...

Замисли кога сите пензионери на светот, наместо да зборуваат за сопствените проблеми, би зборувале, делувале и живееле за Евангелието на Мудроста БОЖЈА чиста, отелотворена во Господа Исуса Христа, Кој/а е пред и е поголема од секој Св. Ангел БОЖЈИ, секој. Св. Архангел, ... и се’ друго што е створено !?

.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Anicka555, БОЖЈАТА Реч (Логос) е безкрајно пред и поголем/а од Најсветото Писмо (Библијата)!

.[DOUBLEPOST=1397252252][/DOUBLEPOST]

Замисли кога сите пензионери на светот, наместо да зборуваат за сопствените проблеми, би зборувале, делувале и живееле за Евангелието на Мудроста БОЖЈА чиста, отелотворена во Господа Исуса Христа, Кој/а е пред и е поголема од секој Св. Ангел БОЖЈИ, секој. Св. Архангел, ... и се’ друго што е створено !?

.
Ме интересира, како ги знаеле божјите цитати кога Адам и Ева биле неписмени и глупави односно како стигнале до таа пишана форма? Конкретно мислам на почетокот на Библијата, веројатно ме разбираш!? Но има уште многу такви контроверзни мислења во продолжението на Библијата!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ме интересира, како ги знаеле божјите цитати кога Адам и Ева биле неписмени и глупави односно како стигнале до таа пишана форма? ...
.

Јас баш и не би рекол дека Адам и Ева (како и останатите наши телесни предци) биле до толку глупави, колку што ние (телесно надувените и “препаметните“ модернковци) ги сметаме.

п.с. Мудриот се учи од туѓите грешки, помалку мудриот од сопствените, а немудриот никогаш!

Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.

(2 Тимот. 3:16+)

.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.

Јас баш и не би рекол дека Адам и Ева (како и останатите наши телесни предци) биле до толку глупави, колку што ние (телесно надувените и “препаметните“ модернковци) ги сметаме.

п.с. Мудриот се учи од туѓите грешки, помалку мудриот од сопствените, а немудриот никогаш!

Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.

(2 Тимот. 3:16+)
Во превод е пишуван напамет!? Религиозни приказни со мудрост? Нешто слично како што е пишуван и новиот завет, нели!?
Инаку прашањето ми е Како? Не е возможно, освен да биле писмени и сето тоа да го оставеле како материјален доказ.
Истото може да се однесува и за Ное! Кој и од кај знаел тој дека имало поплава 150 дена и на крајот тоа пуштил гулаб кој му донел маслиново гранче!?
Да има мудрост, но нема логика.:)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Во превод е пишуван напамет!? Религиозни приказни со мудрост? Нешто слично како што е пишуван и новиот завет, нели!?
Инаку прашањето ми е Како? Не е возможно, освен да биле писмени и сето тоа да го оставеле како материјален доказ.
Истото може да се однесува и за Ное! Кој и од кај знаел тој дека имало поплава 150 дена и на крајот тоа пуштил гулаб кој му донел маслиново гранче!?
Да има мудрост, но нема логика.:)

.

Се’ додека човекот не се разбуди за Вечното Слово БОЖЈЕ (Логос) - кое е пред и безкрајно поголемо од Најсветото Писмо на земјата (Библијата) и се“ што е создадено - нема да може да ја види логиката!

Тоа Вечно Слово БОЖЈЕ е Совршена Мудрост (Милост) БОЖЈА! Тоа Слово БОЖЈЕ е Вечното Евангелие, Кое во Исус Христос - за спасение на сите - постана човек! ... (y)

За Него сведочи Светото Писмо, од неговата прва до последна страна!

.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.

Се’ додека човекот не се разбуди за Вечното Слово БОЖЈЕ (Логос) - кое е пред и безкрајно поголемо од Најсветото Писмо на земјата (Библијата) и се“ што е создадено - нема да може да ја види логиката!

Тоа Вечно Слово БОЖЈЕ е Совршена Мудрост (Милост) БОЖЈА! Тоа Слово БОЖЈЕ е Вечното Евангелие, Кое во Исус Христос - за спасение на сите - постана човек! ... (y)

.
Значи моето прашање сеуште останува, како тој народ односно Евреите ги знаеле божјите зборови?
Морало некој да им ги пренесе, нели?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.

Погледни во ... 1 Петрова 1: 10 - 12 ...може ќе ти се разјасни.

Среќно .....(y)

.
Повторно нема логика.
По одговорите што трагаме, можностите да ги добиеме тие одговори ,се многу мали. Религијата се обидува сеуште да ни ги наметне своите претпоставки кои се одговори на тие прашања.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
.

.
Не се однесува на Спирос ова туку на другите. Дали некој го разбира Спирос што пишува ?
Јас целосно не го контам како на кинески да зборува.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не се однесува на Спирос ова туку на другите. Дали некој го разбира Спирос што пишува ?
Јас целосно не го контам како на кинески да зборува.
Конкретно на последниот негов пост, ако мислиш, го разбрав.
Сака да ме просветли, но не и да ми го даде конкретниот одговор на моето прашање затоа што логички одговор нема.
А во предпоследниот негов коментар, не сконтав како Исус станал човек!, нели е Божји син односно полу-бог и исто така и пророк!?
Значи дека го разбирам, но речиси никогаш немаме исти ставови во однос на религијата, мислам дека на некоја друга тема не сме се сретнале.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Без Духот на Првородената (и Единородената) Мудрост БОЖЈА (Христос), никој никогаш неможел, нити пак ќе може да го разбере најважното, затоа и не ќе може да ја сфати Логиката на БОЖЈИОТ Логос, Кој е поголем од секој човечки ум, ... секое Свето Писмо, бројка и буква!

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.

Без Духот на Првородената (и Единородената) Мудрост БОЖЈА (Христос),
.
Имаше бог и пред Исус деца, не е Исус ни првороден ни единороден, тој му е можеби прв од врската со Марија

2 тогаш синовите Божји, гледајќи ги ќерките човечки дека се убави, ги земаа, кои што ги сакаа, за жени.
3 И рече Господ Бог: "Духот Мој нема вечно да пребива во луѓето, зашто тие се тело; ете деновите нивни нека им бидат сто и дваесет години."
4 А имаше во тоа време џинови на земјата, особоно, пак, кога синовите Божји почнаа да влегуваа при ќерките човечки и тие почнаа да им раѓаат; тоа се силните луѓе, прочуени од старото време.
Битие 6

6 Еден ден дојдоа синовите Божји да застанат пред Господа; меѓу нив дојде и сатаната.
Јов 1

4 каде беше ти кога ги поставував основите на земјата? - кажи, ако знаеш.
5 Кој и ги определи мерките? Знаеш ли: кој го оптегнува јажето околу неа?
6 Врз што се зацврстени основите нејзини? Кој и го положи аголниот камен,
7 кога ликуваа утринските ѕвезди, и кога сите Божји синови извикуваа од радост?
Јов 38

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Антихристијанскиот дух (тоа е духот на сатаната) е тој кој што духовно ги заслепува и оглувува луѓето, со што (и покрај силните учења и читања) тие никако не можат да Ја сфатат Тајната на Првородената (Уникатна) Мудроста БОЖЈА чиста (пред 2000 г. отелотворена во Исуса Христа), Која/Кој е пред и е поголем од секој Ангел и секој Архангел, и пред Која/Кого дури се поклонуваат истите! ...(y)

Исто така, кога Го воведе Првородениот во вселената, рече:
„Нека Му се поклонат сите ангели Божји!”
(Евреи 1:6)

.

.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom