Ја оправдувате ли пиратеријата?

Ја оправдувате пиратеријата?

  • Да

    Гласови: 238 70,4%
  • Не

    Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

    Гласови: 76 22,5%

  • Вкупно гласачи
    338

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Не можам да сфатам само како гласале за 3 солуција па или сакаш пиратерија или нејќеш а со нашите можности се знае ДА за пиратеријата.
Малку му се на Бил Гејтс милионите па и од нас сака да зема е не може:vozbud: :vozbud: :vozbud:
 
Член од
14 декември 2007
Мислења
3
Поени од реакции
0
ok e da nema piraterija ama samo da bidat cenite kako sto treba ne ne vaka kako sto se.e ako napravat taka ke bide ok.
 
Член од
9 април 2007
Мислења
1.277
Поени од реакции
977
ја оправдувам зато што животниот стандард и тоа како ми налага да ја оправдувам.Неможе да речам не ја оправдувам а истовремено да се служам со пиратерија.:nenene:
 

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Не можам да сфатам само како гласале за 3 солуција па или сакаш пиратерија или нејќеш а со нашите можности се знае ДА за пиратеријата.
Ja nemozam da svatam koj toa glasal protiv piraterijata...... mislam deka treba javno da se kajganuvaa..... kamenuvaat de :)
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
абе ако се гледа во смисла дали е добро или не , секако дека пиратеријата не е добра и не треба да ја оправдуваме....но од друга страна пак..како би стигнале голем бр материјали до нас....обичните граѓани ако не преку таквите кои ќе ни ги спакуваат и донесат така да тие бидат попристапни за нас........................доколку би се обрнело внимание на тоа да бидат оригиналите подостапни за пазарот фала богу дека нема да има потреба од пиратерија нели?????????епа се дотогаш и ќе ја има и тоа како..............
 

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Леле ситуацијава е никаква. Користам што се вика пиратски цедиња, а сепак не јаа оправдувам.
 

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Не ја оправдувам пиратеријата, ама кутриот наш стандард не ми дозволува да купувам оригинали. Да живеев во друга земја и да имав 3-4000 евра плата немаше ни да помислам на купување пиратско цеде.
 

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
789
ама јбг стандардот ни е таков, ја морам да купувам пиратски дека не ми се даваат по 1000 денари за оригинали, вака ако ми е зезнато цедето ќе си го купам пак за 100 денари
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
544
Се е до нашиот стандард, да. Не ја оправдуваме, но користиме пиратски производи...мораме, тоа е.
 
U

UnholY

Гостин
Ја оправдувам пиратеријата, ама тоа го условува нашиот стандард гледам веќе сте напоменале....
Кога би имале можност да купуваме оригиналки како шо купуваме пиратски цедиња многу јасно дека не би ја оправдувал и дека би купувал оригиналки
 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.151
Поени од реакции
870
Секако дека не е оправдана но, тоа е. Веќе е длабоко навлезена и тешко би се искоренила. А и во секој случај да би почнала да се искоренува, секогаш ќе има такви што ќе продолжуваат да заработуваат од неа. За музичка пиратерија зборам конкретно!

Туку да гледаме од друг аспект. Како прво, во последно време нашите пејачи почнаа да ги продаваат албумите по прилично ниски цени, да речеме на Ноне и двата албума беа 80 денари, на Јован Јованов 150, на Каролина 250, на Верица Пандиловска 100... Но и покрај тоа, ние повторно не го купуваме тоа ниту пак одиме по пазарче да го бараме туку чекаме некој да го купи и да го стави на Интернет и ние да го симнеме. Јас конкретно гореспоменативе албуми сите ги купив освен од Верица (неа не ја слушам толку) а имам и поприлично симнувано (зборувам за македонски) но ме нервира што ги преснимуваат на 128 kbps или па ги ставаат одреден период па ги бришат.

Забележувам на некои сајтови (конкретно српски) дека музиката е ставена од ПРОМОТИВНИ ЦЕЛИ и дека тој што го симнува тоа должен е во рок од 24 часа да ја избрише од компјутер бидејќи сајтот не сносел одговорност за поставеното. Ова се смета пиратерија или не? Баш ме интересира.

Освен тоа, што би рекле за популарните странски пејачи како Бритни Спирс, Кристина Агилера, Џастин Тимберлејк итн.? Замислете од нивните дискографски куќи да фатат да ги реметат сите што ставиле нивни песни по сајтови, па нема крај. Тие знаат дека има таква пиратерија и дека албумите се екстремно скапи за поголемиот дел од населението, па затоа “лебот“ (куќите, јахтите) ги вадат од настапи и промоции и евентуално ако се нечии заштитни лица.

На бугарската телевизија Планета еднаш една пејачка коментираше дека не и пречи тоа што нејзините албуми ги преснимуваат на Интернет од тоа што “била свесна дека нема секој пари да го купи тоа“. Бидејќи кај нив мислам дека дискографската компанија ги диктира цените без да ги консултира пејачите, рече дека некоја обожавателка од Америка и пратила меил во кој вели дека не може да купи нејзино CD и таа и ги испратила на маил песните :)
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ako se misli na audio piraterii znaete ne se moze bez niv no ako se misli na obleka ,hrana ,lekovi,i dr ostro ja osuduvam razlikata megu ovi fals proizvodi i orginalnite etoa sto siromaviot dva pati plakaako zemes orginal znaes toa ke go nosis dolg period a falsot ke go frlis po prvo perenje
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.465
Поени од реакции
47.343
Ја оправдувам и радо ја практикувам....имам катаљон мп3ојки ако сите нив ги купував како цедиња ке немав леб да јадам чао пријатно.
Пеачите нека живеат од свадби/кнцерти/настапи дур не дојде некој убав сончев ден кога сите ке имаме пари да им ги купиме цедињата sd
 

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
А бе не ја оправдувам ама што да правиме кога стандардот ни е таков што не можеме да си дозволиме да си купуваме оригинални СД-на. тоа се случува еднаш на 2-3 години за наши услови и тоа е премија:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom