Ја оправдувате ли пиратеријата?

Ја оправдувате пиратеријата?

• Да

Гласови: 238 70,4%
  • Не

Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

Гласови: 76 22,5%

• Вкупно гласачи
    338

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Да ја оправдувам. Главниот аргумент на подржувачите против пиратеријата е дека трудот и делото на авторот не се вреднувани итн. Грубо да се изразам јеби га. Јас да одам да го купам (не) делото на 50 CENT за харикирам 800 денари или пиратско за 100. Истиот тој тип како и секој друг сељак (да не се поистоветува овој поим со поимот селанец) носи на себе ланец од дијаманти и злато што му висат да ми извините до к*р тој ланец вреди 5 пати повеќе од бруто материјалната вредност на сите форумџии тука. Тие злата и дијаманти се копани од малолетни деца за корка леб во Африка. Се вреднува ли нивниот труд како што треба? Гледал некој документарец во какви услови работат? Или овие авториве се подобро медиумски покриени па можат да дигнат поголема џева а децава кој ги онадуе. Саут Парк имаа добра епизода баш по ова прашање. За жалење е Џастин со пиративе нема да може да си ја дозволи куќата од 50 милиони ќе мора да се задоволи со таа од 40 милиони. Кога се во светот би било како што треба (а тоа никогаш нема да биде) ќе купувам и јас оригинали. Се дотогаш ќе го оправдувам студентот кој нема да гладува само за да го испочитува авторот.

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
да ја оправдувам

Член од
16 февруари 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
Многу мрзам да земам пиратски двд-а, а за музика си е ок, ама сепак, не ја оправдувам

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Normalno deka piraterijata e losa rabota, no vo ovaa zemja kade sto prosecna plata e 200 evra (ne sum siguren, ne me fakajte za zbor), malku se onie koi mozat da si dozvolat da kupuvaat original igri i muzika za 1000-2000 denari.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.735
Поени од реакции
13.499
do nekade da. eve eden primer
Vo USA eden Autocad cini 10000$ sto e premnogu
No zatoa pa ako origina igra/muzika cini do 500 denari ne e problem togas

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
да!јас лично немам стандард да си купам оригинални дискови,било тоа да е филм или музика или игра!

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Јас ја оправдувам. Нека има за сите, не само за тие што можат да си дозволат:)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
До пред некоја година ја оправдував.
Но сега со економското познавање што го имам не ја оправдувам.
:nenene:

HeRbEs

-WandereR-
Член од
21 јуни 2005
Мислења
766
Поени од реакции
272
Искрено мислам дека цените на оригиналните дискови се пренапумпани.Секако секој си го цени својот труд и сака да профитира од него како што се продуциентите на игри,филмови,музика.Бидејќи стандардот,просечната плата во нашава земја не ни го дозволува тоа да секој човек може да си дозволи да купува исклучиво само оригинали,така да спасот го гледа во пиратеријата која во нашиве услови добро профитира.Така да додека стандардот ни е ваков каков што ни е,ја оправдувам пиратеријата.Btw ретко познавам луѓе кој што имаат МНОГУ оригинали по дома.

jutel

"убавите работи доаѓаат на крај"
Член од
25 март 2007
Мислења
952
Поени од реакции
2
jas ja odobruvam bidejki site nemaat pari za da kupuvaat originali ete zatpa ja odobruvam

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
do nekade da. eve eden primer
Vo USA eden Autocad cini 10000$ sto e premnogu
No zatoa pa ako origina igra/muzika cini do 500 denari ne e problem togas
чекај бе, зошто уствари да купувате ? Нели имате интернет, па џабе не се вели "Интернет и се' е можно", па ќе си download-ирате, ако не знаете од каде, прашајте некого. Што ќе давате по 500 денари за еден е*бан албум, кога можете да го download-ирате, истото важи и за програмите, филмовите итн итн. :)

jutel

"убавите работи доаѓаат на крај"
Член од
25 март 2007
Мислења
952
Поени од реакции
2
e ajde kazi nekoja programa za da downloadirame ili kazi nekoja web strana za igri full golemi ako mozi??

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.030
Поени од реакции
625
ја оправдувам

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ја оправдувам пиратеријата...Кој денес си дозволува оригинални компакт дискови...

Kajgana Shop

На врв Bottom